Спеціальне посилання

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Спеціальне посилання (англ. Special pleading)[1], також відома як особливий аргумент (ісп. argumento especial)[2] — це неформальна логічна помилка, коли хтось посилається на щось як на виняток із загального або універсального принципу (правила), не обґрунтовуючи цей виняток.[3][4][5]

Приклади[ред. | ред. код]

Приклади цього хибного міркування є в кожній системі мислення, включаючи експериментальні науки:

  • Чому знову знизили зарплати й підвищили ціни? Особливий аргумент: «Ви, очевидно, не знаєте фінансових законів держави».
  • Гомеопатія повинна бути перевірена клінічними випробуваннями. Особливий аргумент: «Клінічні випробування не є адекватними для перевірки справжньої природи гомеопатії».[6]
  • Аргументи щодо емпатії або її протилежності з точки зору наявності певних біологічних чи культурних рис (найчастіше тих, що сприяють характеристиці етнічної приналежності чи спадщини) пронизують багато сучасних дебатів, пов'язаних із боротьбою за різні права, кримінальним законодавством чи ініціативами з культурної рекультивації.
  • У дискусії між комуністом і капіталістом один не може сперечатися про економічне і соціальне становище та перешкоди іншого, тому що він не належить до них.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Logical Fallacies Handlist. web.cn.edu. Процитовано 9 серпня 2023.
  2. «Falacias lógicas». 9 червня 2013. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 9 серпня 2023.
  3. special pleading | Definition of special pleading in English by Oxford Dictionaries. web.archive.org. 23 травня 2019. Архів оригіналу за 23 травня 2019. Процитовано 9 серпня 2023.
  4. Engel, S. Morris (1994). Fallacies and pitfalls of language: the language trap. New York: Dover Publ. ISBN 978-0-486-28274-9.
  5. Fallacies | Internet Encyclopedia of Philosophy (амер.). Процитовано 9 серпня 2023.
  6. A Magical Journey through the Land of Logical Fallacies, Part 1. Skeptoid. Процитовано 9 серпня 2023.