Skolelinux

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Skolelinux
Розробник Debian-Edu/Skolelinux
Родина ОС Unix-подібні ОС
Робочий стан Поточний
Вихідна модель Вільне та відкрите програмне забезпечення
Початковий випуск 20 червня 2004; 19 років тому (2004-06-20) (1.0)
Останній випуск 8.0+edu1 / 3 липня 2016; 7 років тому (2016-07-03)
Тип ядра Монолітне ядро Лінукс
Інтерфейс
користувача
KDE
Ліцензія Різні
skolelinux.org (slx.no)

Skolelinuxопераційна система, призначена для освітніх цілей та побудована на дистрибутиві Debian (тому вона також називається Debian-Edu). Skolelinux це проєкт вільного та відкритого програмне забезпечення, заснований спочатку у Норвегії, тепер підтримує усі мови, наявні у Debian, зокрема і українську. Його назва є прямим перекладом „шкільний лінукс“ з норвезької, „skole“ також походить від латинського слова schola. Skolelinux пропонує чотири різні профілі встановлення з компакт-диску, що дозволяє легко встановити налаштовану освітню мережу, у тому числі основний сервер, робочі станції та сервер тонких клієнтів.

Загалом, її основними цілями є:

  • Дати можливість вчителям забезпечувати високу якість ІТ-навчання для своїх учнів.
  • Створити дистрибутив Linux спеціально для шкіл — з урахуванням їніх потреб та ресурсів.
  • Спрощення обслуговування обчислювальної техніки.
  • Забезпечення рішення з тонкими клієнтами, що спрощує технічне обслуговування, знижує витрати та дозволяє використовувати старе обладнання.
  • Скоротити витрати за допомогою програмного забезпечення з відкритими джерельними кодами та повторного використання старого обладнання.
  • Локалізація ІТ-інфраструктури, шляхом перекладу програмного забезпечення як офіційною письмовою формою норвезькоїбукмол та нюношк, а також північносаамькою мовою (це завдання згодом розширене щоб охопити усі мови, що використовуються в школах по всьому світу).
  • Виявлення та сприяння розвитку програмного забезпечення яке б використовувалося у школах.

Історія[ред. | ред. код]

Проєкт Skolelinux був розпочатий 2 липня 2001 року.

Двадцять п’ять програмістів та перекладачів погодилися на підвищення ефективності використання програмного забезпечення у галузі освіти. Вони не хотіли, щоб нове покоління користувачів комп’ютерів не мали доступу до джерельного коду, стверджуючи, що діти, які виявили зацікавленість повинні мати можливість вчитися у програмістів-експерта та створювати своє власне програмне забезпечення. Інші розробники, особливо перекладачі, були зацікавлені у наданні студентам комп’ютерних програм з інтерфейсами рідною мовою. Ці розробники вважали, що студенти повинні мати можливість переміщатися по Інтернету керуючись „дорожніми знаками“, які вони зрозуміють.

Проєкт Skolelinux був пов’язаний з членами організації „Linux у школах“, яка була заснована 16 липня 2001 року. „Linux у школах“ пізніше змінили свою назву на „Вільне програмне забезпечення у школах“ на щорічному засіданні 16 жовтня 2004 року. Німецькі вчителі, розробники та перекладачі приєдналися до Skolelinux наприкінці 2002 року. У 2003 році проєкт Skolelinux поступово був інтегрований як стандартна частина дистрибутиву Debian.

Починаючи з 2003 року, багато розробників зі всього світу приєдналися до проєкту, найактивнішими були розробники з Греції, Франції та Німеччини. Проєкт Skolelinux співпрацює також з багатьма іншими проєктами безкоштовних програм для освіти, зокрема такими як LTSP, gnuLinEx, Edubuntu, K12LTSP, KDE, Gnome, Firefox та OpenOffice.org. Подібні організації були створені також у Іспанії, Німеччині, Латвії, Франції, Бразилії та Данії.

Skolelinux була однією з основних вкладників щодо переписування програми для встановлення Debian. Окрім того, Skolelinux провела інтенсивну розробку та тестування тонких клієнтів та бездискових робочих станцій як частини нового LTSP версії 5.

Випуски[ред. | ред. код]

заснована на Debian Woody та була випущена 20 червня 2004 року.

  • Skolelinux 2.0 — кодова назва „DebianEdu“ (оскільки Skolelinux був прийнятий як частина підпроєкту Debian з такою ж назвою), заснована на Debian Sarge та була випущена 14 березня 2006 року.
  • Skolelinux 3.0 — кодова назва „Terra“, заснована на Debian Etch та була випущена 22 липня 2007 року. [1] Через жорсткий зв’язок між проєктом Debian та кастомізованим дистрибутивом Debian (en:Custom Debian Distribution[en]) Skolelinux, цей дистрибутив іноді також називають Debian Edu 3.0.
  • Skolelinux 5.0, також відома як Debian Edu 5.0.4+edu0 побудована на основі Debian Lenny була випущена 9 лютого 2010 року.[2]
  • Skolelinux 6.0, також відома як Debian Edu 6.0.4+edu0 побудована на основі Debian Squeeze була випущена 11 березня 2012 року.[3]
  • Skolelinux 7.1, також відома як Debian Edu 7.1+edu0 побудована на основі Debian Wheezy була випущена 28 вересня 2013 року.[4]

Фінансування[ред. | ред. код]

Розвиток Skolelinux фінансово підтримує SLX Debian Labs на щорічній основі. Норвезьке міністерство освіти та міністерство реформ й Адміністрація виступили спонсором проєкту. Крім того, жертводавці та приватні компанії надають спонсорську допомогу. Це допомагає щорічно організовувати зустрічі 7-10 розробників у Норвегії, Іспанії та Німеччині.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. DebianEdu (22 липня 2007). Прес-реліз DebianEdu-3.0 „Terra“. DebianEdu Wiki. Архів оригіналу за 5 липня 2013. Процитовано 24 липня 2007.
  2. Holger Levsen (9 лютого 2010). Доступна Debian Edu 5.0.4+edu0 на основі Lenny (також відома як Skolelinux). Оголошення про Debian Edu у списку розсилання. Архів оригіналу за 5 липня 2013. Процитовано 9 лютого 2010.
  3. Команда підготовки новин для Debian (11 березня 2012). Доступна Debian Edu версії „Squeeze“. Анонс про Debian Edu у розсиланні. Архів оригіналу за 5 липня 2013. Процитовано 14 березня 2012.
  4. David Prévot (28 вересня 2013). Debian Edu / Skolelinux Wheezy — комплексне Linux-рішення для вашої школи. Архів оригіналу за 29 жовтня 2014. Процитовано 29 вересня 2013.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]