Користувач:Alex Blokha/Події згадані в Вікіпедії/1816

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 тому - 50 тому - 10 тому - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед ----- Назва:Беретті Олександр Вікентійович
-Знайдено: + Беретті Олександр Вікентійович (1816, Петербург - 1895, Київ) - син Вікентія Беретті, український та російський будівничий, член Петербурзької Академії Мистецтв. Яскравий представник класицизму у Києві. Викладав у Київському університеті.


Зобр:1шт.


Назва:Чугуївське повстання
-Знайдено: + 3 1816. Ч. п. почалося 9. 7. 1819 з вимогою ліквідації військ. поселень. До повсталих приєдналися селяни сусідніх сіл, як також військ, поселенці з Балаклії. Для придушення повстання рос. уряд вислав регулярне військо під проводом воєнного мін., ген. О. Аракчеєва:


Назва:Шухевич Осип
-Знайдено: + Шухевич Осип (1816 — 70), письм. і перекладач, укр. кат. свящ. родом з с. Ракова на - Станиславівщині, батько Володимира Ш. Під час навчання у Львівській Духовній Семінарії належав до кола «Руської Трійці». Друкувався в літ.-наук. газ. «Пчола» (1849); перекладав Л. Верґілія, Е. Щульце, Гердера, наслідував Вальтера Скотта. Твори Ш. видав посмертно його син В. Ш. п. н. «Переводи і наслідування Осипа Шухевича, з портретом і життєписом автора» (Л. 1883).


Назва:Украинскій Вестникъ
-Знайдено: + «Украинскій ВЂстникъ», перший на Україні літ.-мист., наук. і гром.-політ. місячник, виходив з ініціативи І. Срезневського при Харківському Ун-ті 1816 — 19 перевалено рос. мовою за ред. Є. Філомафітського, Р. Гонорського і Г. Квітки-Основ'яненка, при активній співпраці П. Гулака-Артемовського; наклад 350 — 500 примірників. В «У. В.», попри перекладні матеріали переважно з науки і мистецтва і ст. на заг.-культ., рел. і філос. теми, міщено ст. з історії України (М. Маркова, М. Грибовського), етнографії (О. Льовшина), економіки (В. Карамзіна), пед. і літ. (Р. Гонорського), літ. і театральної критики (Є. Філомафітського). В «У.В.» вперше появилися українською мовою твори П. Гулака-Артемовського «Пан та собака» та ін. його байки і ст. Цінні ст. про життя і діяльність Г. Сковороди і спогади І. Вернета та Ґ. Гесс-де-Кальве; поезії місц. поетів у дусі романтизму; гуморески («Письма кь издателямг.») Г. Квітки-Основ'янзнка (псевд. Фалалей Повинухин) і його ст. про Харків. На вимогу Міністерства Освіти місц. влада припинила появу «У.В.».


Назва:Харьковскій Демокритъ
-Знайдено: + «Харьковскій Демокритъ», сатирично-гумористичний місячник, виходив 1816 у Харкові рос. мовою з намаганнями ввести українську мову. Видавець і ред. В. Маслович. Ін. співр.: І. Срезневський, С. Сомов, О. Склабовський, Р. Гонорський, Ф. Зеленський, Д. Ярославський. У «Х.Д.» співробітничав також Г. Квітка-Основ'яненко, який у «Х.Д.» дебютував як поет і фейлетоніст-сатирик. Журн. критикував суспільні відносини в Росії. Вийшло 6 чч.


Назва:Пряшів
-Знайдено: + З 1816 р. головне місто греко-католицької Пряшівської єпархії. Пряшів став осередком української культури аж на початку 1850-их pp., коли заходами О. Духновича було засноване «Літературноє заведеніе пряшевськоє», яке мало 72 чл., проіснувало з 1850 до 1853 р. і видало 9 кн., зокрема підручники та три альманахи «Поздравленіє русинов» (1850 — 1852). У 1862 р. засновано ін. організацію з харитативно-культ. метою — Общество Івана Христителя. Несприятливі обставини й реакційно-москвофільська орієнтація місц. інтеліґенції, перев. духовної, загальмувала в наступні десятиліття культ. роботу. Вона знову ожила після приєднання Пряшівщини до Чехословаччини у 1919 р. Але й тоді у Пряшеві й на укр. Пряшівщині, яку адміністративно не об'єднано з Закарпатською Україною («Підкарпатською Руссю»), культурне життя розвивалося слабо, при виразній перевазі консервативної й москвофільської орієнтації. У місті існувало кілька москвофільських організацій (Русский народный совѣт, Русский народный дом, Русский клуб, Русский музей, з 1933 р. самостійне Общество ім. Духновича, Союз русских женщин, Союз русских Учителей), що не виявляли ширшої діяльности. Виходили газети: «Русское Славо» (з 1924, церк.), москвофільська «Народная газета» (з 1924), «Рус. народився газета» {1937 — 38) і укр. «Слово народа» (в 1931 — 32 p., ред. І. Невицька). З журналів виходили: «Церковь и школа» (з 1919, язичієм), «Русская школа» (з 1926). Діяли греко-католицька духовна (з 1880) і учительська семінарії (з 1895), греко-католицька гімназія (з 1936; мовою викладання було «язичіє» і російська мова).


Зобр:1шт.


Назва:Пряшівщина
-Знайдено: + Поширення цієї назви була пов'язана з створенням Пряшівської єпархії (1816), а ще більше - з відокремленням цієї укр. території в 1919 р. від решти Закарпаття (т. зв. Підкарпатської Руси) та адміністративним приєднанням її до Словаччини.


Назва:Рафалович Артем
-Знайдено: + Рафалович Артем (1816 — 51), лікар і мандрівник родом з Поділля. У 1838 закінчив мед. фак. Берлінського Ун-ту, з 1839 — лікар та викладач Рішельевського Ліцею в Одесі. У 1846-48 pp. подорожував по країнах Півн. Африки та Півд.-Зах. Азії, де провадив досліди з етнографії, мед. географії, епідеміології. Зібрані ним цінні колекції переховуються в Одеському Історико-Археологічному Музеї. Р. працював також над питаннями боротьби з чумою, курортології та санітарної статистики.


Назва:Рославський-Петровський Олександр
-Знайдено: + Рославський-Петровський Олександр (1816 — 72), статистик та історик родом з Чернігівщини, проф. і ректор Харківського університету. «Лекции о статистике» (1841), «Руководство к статистике» (1844), «Опыт сравнения успехов народонаселения в России и в некоторых других Європейских государствах» (1845); праці з історії античного світу та ін.


Назва:Шрифти без зарубок
-Знайдено: + Шрифти без зарубок (гротески, чи рублені, англ. Sans Serif). Група шрифтів, що не мають зарубок. Вперше зразок шрифту без засічок був показаний Робертом Торном у 1803 році. Термін „ґротеск” з'явився після створення Вільямом Кезлоном шрифту з такою назвою близько 1816 року. Другою характерною ознакою цих шрифтів є мінімальний контраст штрихів, або навіть повна його відсутність. Не дивлячись на те, що терміни гротеск та рублений шрифт вживаються для позначення всієї групи шрифтів без зарубок, при жорсткому підході до класифікації вони позначають конкретні підгрупи: Рублені (іноді — геометричні) шрифти (англ. — Monoweight) і гротески (Gothic).


Назва:Нова Прага
Підзаголовок:==
Знайдено: + * Григорій Честахівський (18161893)– український художник, товариш Тараса Шевченка, ініціатор поховання поета на Чернечій горі біля Канева.


Зобр:1шт.


Назва:Украинский вестник
-Знайдено: + Украинский вестник (18161820) — перший в Україні журнал, видавався у Харкові


Назва:Банжул
-Знайдено: + Банжул, столиця і головний порт Гамбії, знаходиться на острові в гирлі ріки Гамбія; населення 44536 (1983). Заснований у 1816 році як поселення для звільнених рабів; до 1973 року називався Батерст.


Назва:Тускалуса
-Знайдено: + |засноване=1816
-Знайдено: + Засноване в 1816 році на місці поселення індіанців крік, яке існувало з 1809 року. Статус міста з 1819 року. У 18261846 роках Тускалуса була столицею штату. У 1865 році місто майже повністю спалене армією сіверян. Назване на честь вождя племені чокто Таскалуси ("Чорного воїна"), який у 1540 році в цих місцях зазнав поразки у сутичці з експедицією Ернандо де Сото.


Зобр:1шт.


Назва:Украинский ВѢстник
-Знайдено: + «Украинский ВЬстник» — перший на Україні літературно-художній науковий та громадсько-політичний місячник. Виходив у Харкові з січня 1816 до 1820 р.


Назва:Паліцин Олександр
-Знайдено: + Олекса́ндр Палі́цин (17491816) — просвітитель, поет, громадський діяч. Народився на с. Попівка біля Сум. Засновник просвітницького гуртка «Попівська академія». Один із ініціаторів створення Харківського університету (1805) – першого в російській Україні. В с. Залізняку встановлено пам’ятник на місці його поховання, проводяться традиційні Паліцинські читання.


Назва:Ступницький Іван Сатурн
-Знайдено: + Іва́н Сату́рн Ступни́цький (181690), церк. діяч та аматор-археолог і нумізматик. З 1871 гр.-кат. перемиський єп.; оборонець прав свящ. перед гал. намісником; як чл. гал. сейму і його віцемаршал спричинився до заснування (1888) укр. клас при поль. держ. гімназії у Перемишлі (1895 створено держ. гімназію з українською мовою навчання). Розвідки про гал.-волинські й поль. монети.


Назва:Двопарноногі
-Знайдено: + | ordo_authority = Latreille, 1816


Назва:Сірники
Підзаголовок:==
Знайдено: + Раніше вогонь отримували механічним способом — через тертя або удар. Перші пристосування для одержання вогню на хімічних реакціях з’явилися в кінці 18 сторіччя. Перші сірники з’явились в 30-х роках 19 ст. в Англії. Вони були мало подібні на сучасні. Сірник того часу являв собою паперову трубочку, на один кінець якої наносили суміш хлористого калію з цукром, а поряд ставили маленьку скляну пляшечку з сірчаною кислотою. Пляшечку розбивали,і кислота, попадаючи на суміш, викликала спалах. Виробництво сірників одночасно виникло у Франції, Німеччині, Росії та деяких інших країнах. Використання фосфору для одержання вогню було вперше використано у 1816 р., але перші сірники були винайдені тільки в 1833 р., коли в масу сірникових головок був введений білий фосфор – надзвичайно вогненебезпечна й отруйна речовина, дуже шкідлива для здоров’я людини. З огляду на шкідливість білого фосфору на перших сірникових мануфактурах Англії працювали переважно діти бідних вдов. Виготовлені таким способом головки сірників легко запалювалися при терті по шорсткій поверхні. Перші безпечні сірники почали виробляти в Швеції у 1855 р. Від того вони дістали свою першу назву «шведських сірників». Данія другою почала виробляти сірники у 1874 р. а пізніше й інші країни замінили шкідливий білий фосфор жовтим. В 1903 р. Міжнародний конґрес ужиткової хімії висловився за цілковиту заборону виробництва сірників із застосуванням білого фосфору.


Зобр:2шт.


Назва:Ізабела Любомирська
-Знайдено: + Ізабела Любомирська з Чарторийських (1733, Варшава - 25 листопада 1816, Відень) - відомий меценат і колекціонер творів мистецтва епохи рококо.


Зобр:1шт.


Назва:Томас Айрес
-Знайдено: + Томас Айрес (англ. Thomas Ayres, 1816—1858) — американський художник. Народився в Вудбріджі (Нью-Джерсі) в 1816 році. Спочатку працював в інженерій фірмі в Сент-Полі. З початком золотої лихоманки у 1949 році прибуває до Каліфорнії. Незабаром він залишив пошуки золота і почав подорожувати по Каліфорнії, роблячи ескізи і малюнки в за допомогою вугілля і графіту. У 1855 році був найнятий підприємцем і журналістом з Сан-Франциско Джеймсом Хачингсом для участі в подорожі до парку Йосеміті, та зробив перші малюнки цього парку, які зробили Айреса знаменитим.


Зобр:1шт.


Назва:Дуга Струве
-Знайдено: + Геодезична дуга Струве була виміряна за 40 років, з 1816 по 1855 рр., на відстані від Фугленеса неподалік від мису Норд-Кап в Норвегії (широта 70° 40′ 11″п. ш.) до Ізмаїлу біля Чорного моря (широта 45° 20′ 03″п. ш.) і утворювала дугу меридіану довжиною понад 2820 км і амплітудою 25° 20′ 08″.


Зобр:1шт.


100 тому - 50 тому - 10 тому - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед -----

Роки, згадані у Вікіпедії