Водяний різак звичайний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Водяний різак)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Водяний різак звичайний
Ілюстрація водяного різака звичайного у книзі Отто Вільгельма Томе «Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz» (укр. «Флора Німеччини, Австрії та Швейцарії») 1885, Ґера, Німеччина
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Порядок: Частухоцвіті (Alismatales)
Родина: Жабурникові (Hydrocharitaceae)
Підродина: Stratiotoideae
Luersson
Рід: Водяний різак (Stratiotes)
L.
Вид:
Водяний різак звичайний (S. aloides)
Біноміальна назва
Stratiotes aloides

Водяний різак звичайний[1], або тілоріз[2][3] (Stratiotes aloides) — єдиний вид монотипного роду водяний різак багаторічних водяних трав родини жабурникових.

Систематика[ред. | ред. код]

Ілюстрація водяного різака у книзі Яна Копса «Flora Batava», Volume 2 (1807)
Водяний різак у природному середовищі
Зарості водяного різака

Водяний різак звичайний (Stratiotes aloides) є єдиним представником роду; інші представники, що історично включались до роду, врешті віднесені до інших родів.

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Дводомна рослина, що має вкорочене стебло. Листки мечоподібної форми, утворюють великі розетки. Краї листків шипувато-пилчасті. Квітки одностатеві, великі, з трьома білими пелюстками. Чоловічі квітки утворюють невеликі суцвіття, жіночі — поодинокі. Цвіте у червні-липні, плоди дозрівають в липні-серпні. Плід — ягодоподібний. Корінці довгі, тонкі, розміщуються у воді. В них завжди ховається рибна молодь. Нагадує за зовнішнім виглядом алое.

Екологія[ред. | ред. код]

Зростає у водоймах, в стоячих і повільно текучих водах: в озерах, старицях, ставках, у вікнах боліт; нерідко утворює значні зарості. До середини літа водяний різак поступово піднімається над поверхнею води і починає цвісти. Другу половину літа він є поверхневою рослиною. Восени рослина поступово опускається під воду, плесо знову стає чистим. У такому зануреному стані водяний різак проводить всю зиму і весну. З потеплінням рослини знову піднімаються на поверхню.

Поширення[ред. | ред. код]

Водяний різак звичайний поширений в Європі, Передкавказзі і Західному Сибіру. В Україні зустрічається спорадично по всій території.

Охоронні заходи[ред. | ред. код]

Входить до Червоних списків рослин Дніпропетровської, Донецької, Луганської, Львівської і Харківської областей в Україні[4] та до Червоної книги Ростовської області в Росії.[5]

Використання[ред. | ред. код]

Листя використовують для годівлі свиней. Іноді використовується як добриво. Медонос. Максимальна нектаропродуктивність квіток на початку липня при 23 °С становила 0,5 мг на квітку.[6]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Stratiotes aloides // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. [[Словник української мови в 11 томах|Словник української мови: в 11 томах]]. — Том 10, 1979. — С. 139. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 18 липня 2013.
  3. [[https://web.archive.org/web/20160304212818/http://leksika.com.ua/10591011/ure/tiloriz Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.] Українська Радянська Енциклопедія]
  4. Офіційні переліки регіонально рідкісних рослин адміністративних територій України (довідкове видання). / Укладачі: докт. біол. наук, проф. Т. Л. Андрієнко, канд. біол. наук М. М. Перегрим. — Київ: Альтерпрес, 2012. — 148 с. ISBN 978-966-542-512-0. Архів оригіналу за 29.10.2013.
  5. Красная книга Ростовской области. Растения. Красная книга России. OOO «CICON». Архів оригіналу за 25 березня 2019. (рос.)
  6. Медоносные растения [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.] (рос.)

Джерела[ред. | ред. код]