Гострий простатит

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гострий простатит
Спеціальність урологія
Класифікація та зовнішні ресурси
МКХ-10 N41.0
DiseasesDB 10801
MedlinePlus 000519

Гострий простатит — гостре запальне захворювання передміхурової залози, викликане бактеріальним інфікуванням її тканини. Характерною ознакою гострого простатиту є збільшення об'єму простати, що в свою чергу викликає перетискання сечовипускного каналу та спричинює гостру затримку сечі на відміну від хронічного простатиту або аденоми простати, коли затримка сечі наростає поступово. Цей стан вимагає невідкладної медичної допомоги.

Класифікація[ред. | ред. код]

Види:

  • катаральний
  • фолікулярний
  • паренхіматозний[1]

За класифікацією NIH США гострий простатит належить до категорії I простатитів.

Етіологія і патогенез[ред. | ред. код]

Гострий простатит може бути викликаний різними мікроорганізмами . Найбільш часто тканини передміхурової залози уражаються такими бактеріями, як кишкова паличка, клебсієла, протей, синьогнійна паличка, ентеробактер, ентерококи, серрація і золотистий стафілокок. Багато з цих агентів є компонентами нормальної мікрофлори організму і постійно присутні на шкірних покривах, в кишечнику тощо. Однак проникаючи в тканини передміхурової залози вони здатні викликати розвиток гострого запального процесу.

Ознаки та прояви[ред. | ред. код]

Чоловіки, які страждають на гострий простатит, часто скаржаться на лихоманку , озноб, підвищення температури тіла (причому, навіть якщо температура тіла, виміряна під пахвою або в роті, нормальна, температура тіла, виміряна в задньому проході, нерідко виявляється підвищеною; характерна також різниця між ректальною температурою і температурою в пахвовій западині, що перевищує звичайні 0,5 °C), біль в нижній частині спини , попереку, внизу живота або в промежині, в тазу або в паховій області, в мошонці, задньому проході, прискорене сечевипускання, нічні позиви до сечовипускання (ніктурию), дизурії (хворобливість, різь або печіння в сечівнику у разі сечовипускання), а також ознаки загальної інтоксикації організму — слабкість, головний біль, відчуття втоми, розбитості, болю в м'язах , суглобах , кістках і інші тілесні болі. Характерно ускладнення сечовипускання, іноді аж до гострої затримки сечі. Можуть спостерігатися також запори внаслідок здавлювання збільшеною передміхуровою залозою прямої кишки або хворобливість у разі дефекації . Гострий простатит може бути ускладненням біопсії передміхурової залози. У разі пальцевого обстеження через задній прохід передміхурова залоза хворого гострим простатитом збільшена, набрякла, гіперемована, різко болюча. У деяких випадках спостерігаються безбарвні, білуваті або жовтувато-зеленуваті виділення з сечовипускального каналу, а також гемоспермія (кров в спермі).[2]

Гострий інфекційно-запальний процес в передміхуровій залозі може дати початок сепсису — загальному зараженню крові або висхідній інфекції сечових шляхів — циститу , пієлонефриту . У подібних випадках стан хворого розцінюється як критичний і вимагає екстреної госпіталізації. Трапляється гострий простатит рідко.

Діагностика[ред. | ред. код]

Дрібна світлина, що показує нейтрофільную інфільтрацію передміхурової залози при гострому простатиті. Забарвлення гематоксилін-еозином.

Гострий простатит досить легко діагностується завдяки типовій клінічній картині й наявності виражених проявів, які дозволяють припустити гострий інфекційно-запальний процес у передміхуровій залозі.

Найменш необхідний обсяг обстеження для діагностики гострого простатиту у разі підозри на нього включає в себе вимір ректальної температури й температури під пахвою або в роті, огляд і пальпацію пахових і проміжних лімфатичних вузлів, загальний клінічний аналіз крові з розгорнутою лейкоцитарною формулою, аналіз крові на білки гострої фази запалення (С-реактивний білок та ін.). І на простатичний специфічний антиген, загальний клінічний аналіз сечі, взяття мазків із сечовивідного протоку, бактеріоскопію й посів на чутливість до антибіотиків взятих мазків і спонтанно випливаючих із сечового каналу виділень, бактеріоскопію сечового осаду й посів сечі або сечового осаду на бактерії з визначенням їхній чутливості до антибіотиків, пальцеве дослідження передміхурової залози. За свідченнями проводяться додаткові обстеження: бактеріоскопія крові й посів крові на бактерії з визначенням їхній чутливості до антибіотиків (у разі підозри на простатогенний сепсис), трансректальне УЗД передміхурової залози з пункцією підозрілих на абсцес її ділянок у разі відповідної підозри, КТ або МРТ органів малого таза.

Температура в задньому проході при гострому простатиті зазвичай підвищена. Різниця між ректальною температурою і температурою під пахвою або в роті зазвичай перевищує 0,5 °C. У сечі або сечовому осаді виявляється підвищена кількість лейкоцитів. Мікроорганізм-збудник інфекції може бути виділений із сечі, крові, мазків з сечовивідного каналу або з спонтанно випливаючих із сечівника виділень. Загальний клінічний розбір крові при гострому простатиті нерідко виявляє типові для гострих інфекційно-запальних процесів зрушення: нейтрофільний лейкоцитоз, часто зі зрушенням лейкоцитарної формули вліво, і зниження кількості еозинофілів (еозінопенію аж до повної анеозінофілія), рідше еозинофілію.

Сепсис як ускладнення гострого простатиту є рідкістю, але може спостерігатися у пацієнтів з імуносупресією ; висока лихоманка, виражена інтоксикація, значна вираженість загальних проявів, таких, як слабкість і розбитість, є проявами, підозрілими щодо сепсису і вимагають посіву крові на мікроорганізми.

Масаж передміхурової залози як діагностична процедура протипоказаний при гострому простатиті і навіть при підозрі на гострий простатит, оскільки може викликати метастазування інфекції по всьому організму і розвиток гострого сепсису. Оскільки бактерії, які з'явилися збудниками гострого простатиту, при цьому захворюванні зазвичай легко виділяються з сечі, сечового осаду і / або крові, з спонтанно випливаючих виділень або мазків з сечовивідного каналу, масаж передміхурової залози і отримання її секрету зовсім не потрібні для постановки діагнозу.

Промежина хворого гострим простатитом може бути болючою при пальпації. Можуть бути збільшені пахові і промежинні лімфатичні вузли.

При діагностичної пальпації передміхурової залози через задній прохід зазвичай виявляється збільшена, підвищено чутлива до дотику, набрякла, болюча, гаряча на дотик, надмірно розтягнута передміхурова залоза, в якій іноді можуть виявлятися неоднорідності — запальні ущільнення. Діагностична пальпація передміхурової залози у хворих з гострим простатитом нерідко буває вкрай ускладнена, а часом неможлива без аналгезії і седації через надзвичайну хворобливість і чутливость передміхурової залози, а також через іррадіаціонну хворобливість і рефлекторний спазм заднього проходу.

У більшості випадків гострого простатиту підвищено С-реактивний білок і інші білки гострої фази запалення.

Біопсія передміхурової залози при гострому простатиті протипоказана, так як може сприяти поширенню інфекції або додаткового інфікування простати ще одним типом мікроорганізмів. Крім того, біопсія передміхурової залози як діагностична процедура при гострому простатиті просто не потрібна, оскільки характерні клінічні ознаки та прояви, а також дані пальцевого дослідження передміхурової залози, розбірів крові, сечі і мазків з сечовивідного каналу зазвичай дозволяють поставити правильний діагноз і без біопсії. Гістологічним корелятом гострого простатиту є нейтрофільна інфільтрація тканини передміхурової залози.

Гострий простатит супроводжується тимчасовим підвищенням рівня ПСА в крові, тобто рівень ПСА підвищується при гострому простатиті і знову знижується, нормалізується незабаром після гострого інфекційно-запального процесу. Тестування на рівень ПСА в крові при неускладненому гострому простатиті, однак, не потрібно для постановки діагнозу, хоча і бажано.

Лікування[ред. | ред. код]

Основою лікування гострого простатиту (простатиту Категорії I NIH) є застосування відповідних комбінацій антибіотиків, ефективних проти даного мікроорганізму-збудника. Ефект антибіотиків при гострому простатиті зазвичай настає дуже швидко, протягом декількох днів. Проте, лікування антибіотиками при гострому простатиті має тривати не менше 4-х тижнів, з метою повної ерадикації мікроорганізму-збудника і запобігання можливої хронізації процесу (розвитку хронічного бактеріального простатиту або т. н. «Хронічного простатиту / синдрому хронічної тазової болі»).[3] Вибір антибіотиків при гострому простатиті повинен ґрунтуватися на підсумках визначення виду мікроорганізму, що викликав інфекцію і його особистої чутливості до антибіотиків.

Крім того, при виборі антибіотиків для лікування гострого простатиту слід враховувати ще кілька важливих факторів. Деякі антибіотики, такі, як бета-лактами (за винятком амоксициліну) та аміноглікозиди мають дуже погане проникнення в тканини і секрет передміхурової залози, в той час як деякі інші антибіотики, такі, як фторхінолони, макроліди, доксициклін, левоміцетин, триметоприм/сульфаметоксазол, мають гарну здатність проникати в тканини і секрет передміхурової залози і здатні створювати високі концентрації в ній. Однак при гострому простатиті інтенсивне запалення сильно підвищує проникність гематопростатичного бар'єру, тому цей фактор (гарне проникнення в тканини і секрет передміхурової залози) не так важливий при виборі відповідного антибіотика, як при хронічному простатиті (категорії II, III і IV за класифікацією NIH). Більш важливо при гострому простатиті, як і при інших сепсисогенних і потенційно життєзагрозних інфекціях, віддавати перевагу потужним бактерицидним антибіотикам (антибіотикам, що вбивають мікроорганізм-збудник), наприклад, фторхінолонам, а не бактеріостатично чинним антибіотикам, наприклад, триметоприм/сульфаметоксазол або доксицикліну. При застосуванні антибіотиків, здатних в залежності від дози надавати бактеріостатичну або бактерицидну дію (макроліди, левоміцетин), доза антибіотика повинна бути достатньою, щоб надати саме бактерицидний, а не бактеріостатичний ефект. Це правило переваги бактерицидних антибіотиків і достатності доз особливо важливо в разі розвитку гострого простатиту у хворого з вираженою імуносупресією.

Хворі на гострий простатит з вираженою інтоксикацією, лихоманкою, поганим загальним станом потребують екстреної госпіталізації і внутрішньовенному введенні антибіотиків. Легкі випадки гострого простатиту можуть лікуватися і амбулаторно. В якості додаткових заходів лікування рекомендуються спокій, постільний режим (фізичне навантаження на м'язи тазу при гострому простатиті здатна викликати метастазування інфекції і розвиток сепсису), застосування анальгетиків, антипиретиків (жарознижувальних препаратів) і протизапальних препаратів групи НПЗЗ. При сильних болях виправдано короткочасне застосування опіатів . Вельми важливо при гострому простатиті багато пити рідини, а у важких хворих — внутрішньовенна гідратація (внутрішньовенне введення рідин) і призначення діуретиків, оскільки рясне виділення сечі механічно промиває сечовивідні шляхи і профілактує розвиток висхідної сечової інфекції (циститу, пієлонефриту), а крім того, зменшує інтоксикацію. Рекомендується також застосування пом'якшуючих проносних типу вазелінового масла, що знімають запори, що полегшують акт дефекації, що виключають необхідність в напруженні при ній і роблять цей акт при гострому простатиті менш болючим. З метою полегшення акту сечовипускання рекомендуються спазмолітики і альфа-адреноблокатори (такі, як тамсулозин, доксазозин, празозин). З метою зменшення захисного напруження м'язів тазового дна, зменшення здавлювання запаленої передміхурової залози напруженими м'язами тазового дна і зменшення хворобливості можуть застосовуватися м'язово-розслаблюючі засоби, такі, як баклофен, сирдалуд, діазепам , прегабалін або габапентин. Пацієнтам з гострою затримкою сечі показано накладення тимчасового надлобкового свища або періодична катетеризація сечового міхура.

З метою зменшення набряку і запалення передміхурової залози і забезпечення її тимчасового функціонального спокою, зменшення утворення в ній секрету, тимчасового зменшення кровотоку в ній і зниження ризику метастазування інфекції короткочасно застосовують антіандрогени (блокатори андрогенних рецепторів простати), такі, як ципротерону ацетат (раніше з цією ж метою короткочасно застосовувалися високі дози естрогенів, таких, як Синестрол), а також невеликі холодні клізми (холод до передміхурової залози зменшує локальний набряк, воспа ення і біль, зменшує приплив крові до запаленої передміхурової залозі і ризик метастазування інфекції). Однак зниження кровотоку в передміхуровій залозі за допомогою антиандрогенів і холодних клізм може мати і негативні наслідки, зменшуючи доставку до передміхурової залози антибіотиків і імунокомпетентних клітин і тим самим сповільнюючи дозвіл гострого запального процесу і збільшуючи ризик хронізації процесу з розвитком хронічного простатиту, тому деякі лікарі заперечують проти застосування цих заходів при гострому простатиті. Проте, протилежний підхід — застосування теплових процедур (прогрівань передміхурової залози) і / або лікувального масажу передміхурової залози і / або призначення андрогенів в гострій стадії процесу вважають категорично протипоказаним зважаючи на ризик метастазування інфекції і ризику розвитку септицемії всі лікарі.

Відсутність швидкої клінічної відповіді на антибіотики при гострому простатиті має служити підставою для підозри на абсцес передміхурової залози і для негайного призначення трансректального УЗД простати і пробної пункції ділянок, підозрілих на можливе абсцедирування. У разі виявлення абсцесу передміхурової залози лікування повинно включати в себе не тільки антибіотики, але і хірургічне або пункційне дренування абсцесу.

Слід також враховувати, що деякі поширені мікроорганізми, що часто служать збудниками гострого простатиту, зокрема кишкова паличка, швидко виробляють стійкість до антибіотиків і здатні утворювати товсті капсули навколо своїх клітинних стінок, а також здатні утворювати біоплівки, що знижують доступність цих бактерій для антибіотиків та імунокомпетентних клітин і збільшують тривалість виживання мікроорганізму в передміхуровій залозі і ймовірність персистирування інфекції та хронізації процесу з розвитком хронічного бактеріального простатиту. Тому при виявленні подібних мікроорганізмів при гострому простатиті лікування антибіотиками має бути особливо наполегливим і тривалим.

Прогнозування[ред. | ред. код]

Повне одужання без будь-яких наслідків є найбільш типовим результатом.

У деяких випадках можливе ускладнення у вигляді хронізації запального процесу з розвитком хронічного бактеріального простатиту або так званого «Хронічного простатиту / синдром хронічного тазового болю». Можливі також і інші ускладнення: парапростатит (запалення фіброзної капсули передміхурової залози), парапростатична флегмона, флебіт парапростатичного венозного сплетення, абсцеси передміхурової залози,[1] нориці передміхурової залози, сепсис, висхідна сечова інфекція — цистит, пієлонефрит.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б С. О. Возіанов та інш., 2003, С.133
  2. Goldman, Lee (2011). Goldman's Cecil Medicine (вид. 24th). Philadelphia: Elsevier Saunders. с. 808. ISBN 1437727883.
  3. Treatment of Prostatitis. Архів оригіналу за 14 березня 2018. Процитовано 14 березня 2019.AAFP Prostatitis Treatment Article

Джерела[ред. | ред. код]