Луцій Ліциній Мурена

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луцій Ліциній Мурена
Народився 105 до н. е.(-105)
Стародавній Рим
Помер 22 до н. е.(-022)
невідомо
Країна Стародавній Рим
Діяльність політик, державний та військовий діяч
Знання мов латина
Суспільний стан Homo novus[1]
Посада консул
Військове звання легат
Термін 62 рік до н. е.
Попередник Гай Антоній Гібрида
Наступник Марк Валерій Мессала Нігер
Рід Ліцинії
Батько Луцій Ліциній Мурена
Мати невідомо
Брати, сестри Гай Ліциній Мурена[1][1]
У шлюбі з невідомо
Діти Lucius Licinius Varro Murenad і Aulus Terentius Varrod[1][1]

Луцій Ліциній Мурена (лат. Lucius Licinius Murena; 105 до н. е. — 22 до н. е.) — політичний, державний та військовий діяч Римської республіки, консул 62 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду нобілів Ліциніїв. Син Луція Ліцинія Мурени, претора 88 року до н. е. Про молоді роки немає відомостей.

У 85 році до н. е. під час Першої Мітридатової війни очолив римські війська після самогубства легата Гая Флавія Фімбрії. Сприяв перемозі Луція Корнелія Сулли в Азії. У 83—81 роках перебував у провінції Азія, де керував його батько. У цей час тривала друга війна з Мітридатом VI Евпатором, царем Понту.

У 75 році до н. е. як легат бере участь у Третій Мітридатовій війні. У 70 році до н. е. Луцію Ліцинію Мурені доручено завершити облогу міста Амасія (сучасний Самсун, Туреччина).

У 65 році до н. е. став претором. Під час своєї каденції влаштував пишні ігри для народу. У 64 році до н. е. призначається пропретором провінції Нарбонська Галлія. Тут заслужив повагу місцевого населення своєю неупередженістю, чесністю та доброю вдачею.

У 63 році до н. е. його обрано консулом на 62 рік до н. е. разом з Децимом Юнієм Сіланом. Проте був звинувачений у підкупі виборців. Його з успіхом захистили Цицерон, Красс й Гортал. Ставши консулом разом із колегою, провів закон стосовно опублікування законів протягом 3 нундін та зберігання копій усіх законодавчих актів у скарбниці (lex Junia Licinia).

Під час громадянської війни між Гаєм Юлієм Цезарем та Гнеєм Помпеєм Великим у 49—45 роках до н. е. залишався у Римі. Згодом відійшов від політичних справ. Помер у 22 році до н. е.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Joachim Adamietz (Hrsg. und Komm.): Marcus Tullius Cicero, Pro Murena. Wissenschaftliche Buchgesellschaft, Darmstadt 1989, ISBN 3-534-02246-7. (нім.)
  1. а б в г д Digital Prosopography of the Roman Republic