Неллі Фуртаду

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Неллі Фуртадо
Nelly Furtado
Зображення
Зображення
Неллі Фуртадо на церемонії Алеї Слави Канади
Основна інформація
Повне ім'я Неллі Кім Фуртадо (Nelly Kim Furtado)
Дата народження 2 грудня 1978(1978-12-02) (45 років)
Місце народження Вікторія, Британська Колумбія, Канада
Роки активності 1996 — і дотепер
Громадянство Канада Канада
Професія Співачка, автор пісень
Освіта Mount Douglas Secondary Schoold
Співацький голос мецо-сопрано
Інструменти гітара, клавішні музичні інструменти, фортепіано, бас-гітара, укулеле, тромбон і вокал[d]
Мова англійська, португальська, гінді
Жанр Поп, ритм-енд-блюз, фолк-рок
Лейбл DreamWorks Records (20002005)
Mosley Music Group / Geffen Records (2005—дотепер)
Нагороди
Діти Nevis Gahuniad
www.nellyfurtado.com
Q: Цитати у Вікіцитатах
CMNS: Файли у Вікісховищі

Не́ллі Кім Фурта́до (англ. Nelly Kim Furtado; нар. 2 грудня 1978, Вікторія, Канада) — канадська співачка португальського походження, авторка пісень, музична продюсерка і актриса.

Біографія[ред. | ред. код]

Ранні роки[ред. | ред. код]

Неллі Фуртадо народилась 2 грудня 1978 року в місті Вікторія (провінція Британська Колумбія, Канада). Її батьки емігрували до Канади з Азорських островів (Португалія): батько був каменярем, а мати працювала покоївкою в готелі; ще школяркою під час канікул підробляла Неллі в тому ж готелі.[1].

Батьки Фуртадо завжди підтримували прагнення доньки стати співачкою, музичні зацікавлення якої проявлялися ще змалку: у чотири роки дівчинка вперше заспівала на публіці — патріотичну пісню на святкуванні Дня Португалії в Канаді під акомпанемент матері[2], що багато років поспіль співала у церковному хорі. У 9 років Неллі почала грати на укулеле, а в 12-річному віці написала свою першу пісню.

Перші спроби[ред. | ред. код]

У 1994 році Неллі Фуртадо здійснила поїздку на батькіщину батьків — до Португалії, яка значно вплинула на 16-річну майбутню всесвітньо популярну співачку.

Коли Фуртадо виповнилось 17 років, вона, незважаючи на спротив батьків, вирушає до Торонто, де працює у компанії зі встановлення охоронних сигналізацій, але вже тоді марить музичною кар'єрою. Навіть робить на цьому поприщі перші кроки — створює свій перший трип-хоп-гурт (дует) під назвою «Nelstar». Колектив, усі пісні для якого писала Н. Фуртадо, навіть записувався у студії і встиг відзняти музичний кліп.

Згодом співачка у напрямку своєї музичної кар'єри зробила вибір на музичному еклектизмові, що якнайкраще відображає сутність самої Фуртадо — вона справжня космополітка (у доброму значенні цього слова, тобто всебічно розвинута людина з широким колом інтересів і знань), співає трьома мовами — англійською, португальською і гінді[3].

У 1997 році 18-річна Неллі Фуртадо подала заявку на участь у конкурсі вокалісток, що відбувався в Торонто. І хоча журі того конкурсу нічим не відзначило її, саме там вона познайомилась з менеджером популярного канадського музпроекту Philosopher Kings. Двоє його учасників, Брайан Вест (англ. Brian West) і Джеральд Ітон (англ. Gerald Eaton) взялися співпрацювати з Фуртадо у звукозаписуючій студії.

Матеріал двотижневої студійної сесії проглядався представниками різних лейблів, доки один з них, а саме DreamWorks Records, нарешті у 2000 році не уклав зі співачкою контракт. Неллі прийшла в шоу-бізнес з готовою продюсерською командою (Вест і Ітон), що мала назву Track & Field.[1]

Музична кар'єра[ред. | ред. код]

Неллі Фуртадо, на концерті на Manchester Arena, Манчестер, Велика Британія, 2007

Вже у вересні 2000 року Фуртадо готова була презентувати свій дебютний альбом Whoa Nelly! («Гей, Неллі !»). Запис об'єднав і зміксував різнорідний досвід молодої виконавиці та її музичні смаки і уподобання, в тому числі і етнічною музикою.

Успіх платівки, не в останню чергу, був визначений абсолютним хітом Like a Bird («Наче пташка»). Пісня (і альбом) активно ротувалися у хіт-парадах — пісня побувала у Тор 30 багатьох американських чартів, увійшла у «гарячу десятку» Billboard Hot 100, побувала у чартах Канади (найкраща позиція — 2-а), Британії, Португалії (сягнула вершини чарту), багатьох європейських країн, в тому числі і України. Усе це незабаром зробило Н. Фуртадо новою «зіркою» естради. Ще один сингл з 1-го альбому Turn off the Light («Вимкніть світло») закріпив успіх платівки, здобувши навіть більший комерційний успіх (1-е місце клубного чарту в США, 6-а позиція у Billboard Hot 100).

Нелі Фуртадо під час турне Get Loose Tour, Мюнхен, ФРН, 2007

У березні 2001 року Фуртадо стає головною переможницею на церемонії вручення премії Juno Awards. Молода співачка отримує 4 з 5 нагород, включно з призами у номінаціях «Найкращий автор», «Відкриття року» та «Найкраща пісня» за I'm Like A Bird. У наступному місяці Неллі здобуває дві премії Canadian Radio Music Awards (номінації «Відкриття року» та «Найкраща співачка»). Влітку вона виступає перед президентом Португалії Сампайю (Jorge Sampaio).

У 2002 році Неллі записується на новому альбомі гурту Jurassic 5 «Power In Numbers», здійснює масштабне гастрольне турне Burn in the Spotlight («Спалахнути у світлі прожекторів»), номінується на Гремі (Grammy) і готує до виходу свій другий альбом Folklore («Фольклор»), який побачив світ уже після народження дочки Невіс у листопаді 2003 року.

Другій платівці, навіть за допомогою туру Come as You Are Tour (Тур «Приходь такий, як є»), не вдалося повторити шаленого успіху Whoa, Nelly!, і деякий час співачка намагається розібратися з подальшим напрямком своєї кар'єри, що в тому числі призводить до зміни лейблу — у 2005 році укладено угоду про співпрацю з Mosley Music Group / Geffen Records, з якими у 2006 році випускає платівку Loose («Нестримний»).

Альбом затьмарив успіх 1-ї платівки, адже містив такі хіти, як «Promiscuous», «Maneater», «Say It Right». На його підтримку з 16 лютого 2007 року Н. Фуртадо вирушає у світове турне Get Loose Tour (Тур «Перетворитись на невгамовного»)

Виконала в дуеті з Елтоном Джоном пісню «Крокодилячий рок» для мультфільму «Гномео та Джульєта», що вийшов на екрани в 2011 році.

Дискографія[ред. | ред. код]

«I'm like a Bird», 2000
«Promiscuous», 2006
«Say It Right», 2006

Альбоми[ред. | ред. код]

Найуспішніші сингли (+ семпли)[ред. | ред. код]

Інші роботи[ред. | ред. код]

Власний лейбл[ред. | ред. код]

Вона створила її власний лейбл, Nelstar, в поєднанні з канадським незалежним лейблом групи Last Gang Labels. Фуртадо випустила свій перший іспаномовний сингл Manos Al Aire під новим лейблом [4].

Благодійність[ред. | ред. код]

До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом у 2006 році, Фуртадо взяла участь у благодійному концерті в Південній Африці організованим MTV, BET, і Nike; разом з Енріке Іглесіасом, Каньє Вестом, Келлі Роуленд, Snoop Dogg і Келлі Кларксон [5]. Співачка також започаткувала програму про СНІД на MTV, яка включала гостей Алішу Кіз і Джастіна Тімберлейка.[5]

Неллі Фуртаду і Україна[ред. | ред. код]

У двохтисячних Неллі Фуртаду була дуже популярна в Україні. Виходили навіть зошити для школярів з її зображенням.

Київський концерт (15 липня 2008)[ред. | ред. код]

У 2007 році відбулися грандіозні гастролі Неллі Фуртадо Get Loose World Tour на підтримку свого останнього, 3-го за ліком, альбому. Співачка навіть випустила перший в своїй дискографії концертний DVD. А за рік, у середині 2008 року Неллі Фуртадо вирішила нарешті відвідати з концертами Східну Європу (Польща, Росія, Україна).

29-річна канадська співачка відпрацювала перший і єдиний концерт у Києві 15 липня 2008 року [6]. Сама співачка разом з майже всією родиною, включно з 4-річною донькою Невіс, прибула до української столиці ще за день до виступу і в переддень концерту дала розлогу прес-конференцію, на якій похвалила українську кухню, пообіцявши взяти на згадку як сувеніри диски з сучасною українською музикою і національний напій горілку, розповіла про своє обізнання з українською культурою за посередництва українських емігрантів у Канаді — в дитинстві у школі співачка навіть брала участь в українських танцях, які є одними з найпопулярніших фольк-танців у Канаді, крім того має українського приятеля — Юрка Михайлюка, учасника українського гурту Ключ (Klooch) з Торонто [7] і навіть зімпровізувала свою улюблену пісню рідною португальсьою мовою.

Виступ Неллі Фуртадо відбувся в Міжнародному Виставковому Центрі о 19:00 (з запізненням на годину). На «розігріві» був український гурт, чию назву організатори до самого початку концерта тримали в таємниці, — «Gorchitza Live Project». Виступом поп-діви насолоджувалися тисячі фанів. Своїм шанувальникам у Києві вона заспівала, як вже відомі хіти, так і нові пісні з останнього альбому. Київський концерт «поставив крапку» в світовому турне канадсько-португальської поп-діви, після чого співачка планує взяти невеликий тайм-аут, відвідавши деякі країни, що зацікавили її протягом туру [8].

Особисте життя[ред. | ред. код]

Неллі Фуртадо виховує 4-річну дочку Невіс, батько якої — композитор і екс-ді-джей Джаспер Гехуніа. Пара провела разом чотири роки, і розлучилася в 2005 році. Зараз (2008 рік), за повідомленнями ЗМІ, Неллі Фуртадо зустрічається з кубинським саунд-продюсером Демасіо Кастеллона, відомим за прізвиськом «Демо». Також співачка неодноразово натякала на свою бісексуальність.

Дружні стосунки з кола музичної тусовки Неллі Фуртадо здавна підтримує з Мобі і Крісом Мартіном, фронтменом гурту Coldplay , а також з колумбійським співаком Хуанесом і Тімбелендом, з якими співпрацює, в тому числі записуючи спільні сингли.

Неллі - вегетаріанка.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Біографія і музична кар'єра Неллі Фуртадо на afisha.rio.ua (рос.). Архів оригіналу за 8 червня 2008. Процитовано 12 липня 2008. 
  2. Неллі Фуртадо (Nelly Furtado): інформаційна довідка на сайті www.kyivstar.ua(укр.)[недоступне посилання з липня 2019]
  3. крім того у промо-ролику, знятому до концерту в Києві 15 липня 2008 року і розтиражованому українськими електронними ЗМІ, вона звертається до своїх українських прихильників українською
  4. iTunes Store. Itunes.apple.com. Архів оригіналу за 26 червня 2013. Процитовано 29 липня 2010.  (англ.)
  5. а б World AIDS Day | MTV UK
  6. Неллі Фуртадо завершила світове турне у Києві (репортаж Соломія Вітвіцька, Андрій Поставець, 5 канал) на 5.ua/newsline (сайт 5 каналу)(укр.)
  7. Неллі Фуртадо: Українська кухня одна з найкращих у світі інформація на Кореспондент.нет від 15 липня 2008 р.(укр.)
  8. Неллі Фуртадо відспівала концерт на сайті www.obozrevatel.com («Обозреватель»)

Посилання[ред. | ред. код]