Перші ластівки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Перші ластівки
Тип телесеріал
Телеканал(и) Україна Новий канал (Україна)
Жанр трилер-детектив
Формат зображення 1080p (HDTV)
Тривалість серії 45 хв
Знімання багатокамерна
Компанія Starlight Production
Сценарист
  • Євген Тунік
  • Аліна Павлікова
  • Ольга Кржечевська
Режисер Валетнин Шпаков
Ідея Євген Тунік
Оператор Олексій Дударєв
Продюсери
  • Олексій Гладушевський
  • Олександра Ткаченко
Виконавчий продюсер Олександр Шилов
У головних ролях
Музика на початку рос. «Люби мене» у виконанні DaKooka
Музика в кінці рос. «Герой» у виконанні DaKooka
Країна-виробник Україна Україна
Мова оригіналу українська[a]
Перший показ 19 листопада 2019[b]
Кількість сезонів 2
Кількість серій 16
Віковий рейтинг СВКВвУ 16+
Посилання

«Перші ластівки» — український молодіжний телесеріал-антологія. Кожен сезон задуманий як самостійний мінісеріал з різними персонажами та локаціями, а також з власною сюжетною лінією.

Прем'єра першого сезону телесеріалу в Україні відбулася 19 листопада 2019 року на Новому каналі[1].

Прем'єра другого сезону телесеріалу в Україні відбулася 14 грудня 2020 року на Новому каналі[2]. Прем'єра другого сезону телесеріалу в Росії відбулася 14 грудня 2020 року на VOD-платформі Kinopoisk HD (з російським дубляжем).

У лютому 2021 року власник телеканалу Новий канал Starlight Media повідомив, що серіал було продовжено на третій сезон[3][4].

Синопсис[ред. | ред. код]

«Перші ластівки» — серіал-антологія, в кожному сезоні розказують нову історію, а головні актори залишаються незмінними, однак змінюють свої амплуа від сезону до сезону. Єдиним прямим зв'язком між першим та другим сезонами серіалу є таємничий персонаж — «Друг», який став головним антагоністом[5][6][7].

Перший сезон[ред. | ред. код]

Події першого сезону серіалу розгортаються в українській школі й розпочинаються 1 вересня. В школу приходить нова учениця. Навчальний рік йде своєю чергою, допоки школу не сколихує самогубство школярки. Ніхто не знає, що стало причиною, адже на місці самогубства навіть не знайшли передсмертної записки. Слідча Ольга Макарова намагається з'ясувати, чи дівчина наклала на себе руки, чи її навмисно зіштовхнули з даху багатоповерхівки. В ході розслідування їй відкриваються страшні таємниці, що приховують учні, вчителі, батьки та навіть її син. Тим часом діти з абсолютно різних сімей, різного добробуту і стану виявляються вплутаними в історію зі смертю своєї однокласниці, але нічого не можуть розповісти батькам. Нова учениця, та інші школярі з її нової школи, потрапляють під вплив таємничого персонажа «Друга», який виявляється головним антагоністом[8].

Другий сезон: Залежні[ред. | ред. код]

Події другого сезону серіалу розгортаються у великому місті в журфаці одного з елітарних українських університетів й розпочинаються 1 вересня. До університету вступили герої із двох кардинально різних світів: заможні молодики та молодиці, які можуть собі дозволити абсолютно все, й ті, яким, в силу певних обставин, розкіш і «важкий люкс» недоступні[6][9]. Та незважаючи на соціальну нерівність студентів вищу, студенти журфаку живуть доволі звичайним життям: ходять на пари, закохуються, влаштовують вечірки та підробляють після навчання. Однак звичайне життя університету раптово перериває вбивство — в туалеті знайходять тіло студента Івана Кожуха. Поліція вважає, що хлопець вчинив самогубство, а тому швидко закриває справу, однак одна з викладачок вищу, Кіра Зотова, переконана, що це було вбивство й разом з кількома студентами-однодумцями починає розслідувати цю заплутану справу[10].

У ролях[ред. | ред. код]

У ролях Персонажі
1 сезон 2 сезон: Залежні
Вікторія Литвиненко Ольга Макарова Кіра Зотова
Таїсія-Оксана Щурук Катя Щаслива Альбіна Харткіпер (Потороча)
Олександр Рудинський Нік Маслов Льоша Сметанін
Максим Самчик Федя Макаров
Саша Макаров
Влад Якименко
Поліна Носихіна Лєра Фаркаш
Марія Смолякова Поліна Дудка
Максим Девізоров Денис Денисенко Назар Левицький
Олеся Жураківська Лариса Дудка Світлана Якименко
Дарина Трегубова Тіна Фаркаш Маргарита Потороча
Олександр Бегма Антон Щасливий Єгор Калита
Олег Гоцуляк Макс Яковенко Ваня Кожух
Ніна Набока Валентина Георгіївна тітка Люба
Костянтин Октябрський Ілля
Сергій Кияшко Артур Макаров Костянтин Потороча
Ірина Тамім Ірина Щаслива Тетяна Чечель
Анна Остапенко Соня
Семен Горов Олександр Фаркаш
Дмитро Палєєв-Барманський директор школи
Маргарита Лапіна Маша Маслова дівчинка з дитячого майданчика
Віктор Степаненко Данило Щасливий
Ярослав Гранко дід Ніка Маслова
Єгор Суворов Стас
Анастасія Пустовіт Каріна Вознюк
Анастасія Рула Єва Чечель
Віталій Салій Дмитро Бевза
Роман Ясіновський Семен
Ада Роговцева Надія Іванівна Кожух
Михайло Кришталь Ігор (вітчим Влада)
Олена Стефанська Оксана Зотова
Яна Смоленцева Марина Левицька
Максим Далекорей Слава
Ганна Яремчук Олена Сметаніна
Таїсія Хвостова Інна Тишкевич
Тетяна Шеліга сусідка Надії Іванівни
Позначення в таблиці
   Головна роль
   Другорядна роль
   Епізодична роль
   Не з'являється

Виробництво[ред. | ред. код]

Ідея[ред. | ред. код]

Ідею створити молодіжний трилер-детектив продюсер Євген Тунік запропонував Новому каналу за три роки до релізу серіалу, у 2016 році[11].

Перший сезон[ред. | ред. код]

Зйомки першого сезону серіалу тривали у Києві влітку 2019 року з травня по липень у Гімназії № 34 «Либідь» імені Віктора Максименка[12][13][14]. Шкільні сцени знімали у школах під час літніх канікул[8]. Серед відзнятих епізодів було чимало «складних сцен», постановка яких вартувала чималого нервового напруження як акторам, так і знімальній групі[15].

За словами ексгенерального директора Нового каналу та продюсера серіалу Олексія Гладушевського, спочатку серіал планувався як закінчена односезонна історія з восьми серій; зокрема Гладушевський заявив «хлопці від [самого] початку принесли вісім серій [для першого сезону]. Не було такого, що вони написали 15, а ми скорочували до восьми»[16][17]. Також у першому сезоні початково мав бути інший фінал й в кінці 8-й серії коли злочинець знімав капюшон глядачі мали побачити його обличчя, але майже перед самим ефіром кінцевої серії першого сезону на Новому каналі творці спішно внесли правки, і відрізали лице лиходія на рівні капюшона для того, щоб зберегти інтригу, і зробити затравку для другого сезону[18].

Другий сезон[ред. | ред. код]

2 березня 2020 року Новий канал продовжив телесеріал на другий сезон.[19] 23 липня 2020 року розпочалися фільмування другого сезону[5]. 5 жовтня 2020 року завершилося фільмування другого сезону[20].

Під час фільмування другого сезону, що отримав назву «Перші ластівки. Zалежні»[21] шоуранер серіалу Євген Тунік повідомив, що у порівнянні з першим сезоном, другий сезон має іншу історію й інших персонажів, проте пов'язаний з першим сезоном «персоною Друга»[22]. Більшість акторів з першого сезону повернулися у другому, також до них приєдналися Анастасія Пустовіт, Анастасія Рула, Віталій Салій, Роман Ясіновський, та Ада Роговцева[2].

Спершу сезон мав назву «Zалежні», але після повномасштабного російського вторгнення в Україну Новий канал змінив латинську літеру Z, яка стала символом російського вторгнення[23], на кириличну. А літеру V, якою позначають російську техніку, в графіці серіалу замінили на «В».

Третій сезон[ред. | ред. код]

У лютому 2021 року власник телеканалу Новий канал StarLightMedia повідомив, що серіал було продовжено на третій сезон.[3][4]

Саундтрек[ред. | ред. код]

Композиторкою телесеріалу стала співачка DaKooka[24]. Головними музичними композиціями серіалу, що грають на початку та в кінці кожної серії стали російськомовні пісні DaKooka рос. «Люби меня» та рос. «Друг».

Реліз[ред. | ред. код]

Прем'єра в Україні[ред. | ред. код]

Допрем'єрний показ-презентація перших двох серій серіалу в Україні відбувся 5 листопада 2019 року в київському кінотеатрі «Жовтень». Допрем'єрний доступ до першої серії серіалу на офіційному Youtube-каналі Нового каналу відбувся 11 листопада 2019 року[25][1].

Офіційна телевізійна прем'єра першого сезону в Україні відбулася на Новому каналі 19 листопада 2019 року[25][26]. Показ першого сезону завершився 22 листопада 2019 року[27]. Згодом увесь перший сезон телесеріалу також став доступний на офіційному Youtube-каналі «Нового каналу» у березні-квітні 2020 року (до цього перший сезон телесеріалу також став доступний на VOD-платформі медіагрупи StarLightMedia teleportal.ua)[28].

Офіційна телевізійна прем'єра другого сезону в Україні відбулася на Новому каналі 14 грудня 2020 року[2]. Після телевізійної прем'єри други сезон став доступний екслюзивно на vod-платформі sweet.tv впродовж 4 місяців (з грудня 2020 року по 17 березня 2021 року)[29]. З 17 березня 2021 року другий сезон також стане доступним й на vod-платформі StarLightMedia teleportal.ua[30][31].

4 квітня 2022 року другий сезон «Перших ластівок» виклали у вільний доступ на YouTube[23].

Прем'єра в Росії[ред. | ред. код]

Перший сезон телесеріалу вперше транслювався в Росії на VOD-платформі Kinopoisk HD (належить російській медіакомпанії Yandex, на яку в Україні з 2014 року накладені санкції РНБО) з 29 березня по 17 травня 2020 року. Для російського показу першого сезону творці фільму створили російськомовний дубляж в Росії та продубльовано російськими акторами дубляжу[32].

Другий сезон телесеріалу вперше транслювався в Росії на VOD-платформі Kinopoisk HD з 14 по 19 грудня 2020 року. Для російського показу другого сезону творці фільму створили російськомовний дубляж в Україні та продубльовано українськими акторами дубляжу на студії Так Треба Продакшн.

Сезони[ред. | ред. код]

Сезон Епізоди Оригінальний телепоказ
Прем'єра Фінал
1 8[17][33] 19 листопада 2019 22 листопада 2019
2 8 14 грудня 2020[34] 17 грудня 2020

Сприйняття[ред. | ред. код]

Телерейтинги[ред. | ред. код]

Під час показу першого сезону телесеріалу в Україні на Новому каналі він мав середню частку 7,0 % (аудиторія 18-54, міста з населенням 50 тис.+; дані Nielsen), що було нижче за середню частку каналу у листопаді 2019 року у 8,6 %[35]. Загалом перший сезон телесеріалу подивилось 6 мільйонів телеглядачів[36]. В Youtube першу серію першого сезону подивилися більш як 3.3 млн глядачів[37].

Рецензії кінокритиків[ред. | ред. код]

Після релізу першої серії першого сезону телесеріалу він отримав переважно схвальні відгуки від українських кінокритиків[38][39]. Після прем'єри всіх 8 серій першого сезону серіал також отримав схвальні відгуки від кінокритиків, але кіноексперти все ж дорікнули серіалу низькою якістю розмовної української мови. Зокрема, кінознавець Ярослав Підгора-Гвяздовський у коментарі виданню «Громадське» зазначив що значна кількість реплік серіалу звучали «неприродно» через неякісну розмовну українську мову, а кінокритик видання «Тексти» Костянтин Воздвиженський дорікнув серіалу російськістю більшості пісень DaKooKa що звучать у всіх серіях й зазначив, що українська мова у стрічки звучить «трохи штучно й нерідко засмічена русизмами» (але й підкреслив, що все одно якість української мови «Ластівок» значно вища, ніж в українському серіалі «Школа»)[40][41][42].

Після виходу другого сезону телесеріалу він також отримав переважно схвальні відгуки від українських кінокритиків. Так кінокритик онлайн-видання vertigo.com.ua Роман Бугайчук похвалив творців серіал за значно чистішу, без домішок суржику, українську мову, й зазначив, що

...автори провели бездоганну роботу над помилками й змусили своїх персонажів заговорити українською. І — о диво! — виявляється, що чути українську без примішку такої величезної кількості суржику, яким виправдовували „органічну мову“ в першому сезоні, значно приємніше.

Однак Бугайчук дорікнув творцям серіалу за російськомовнійсть саундтреку серіалу, який, у порівнянні з першим сезоном, відрізняється лише тим, що «до російськомовних українських артистів доєдналися російськомовні російські артисти» й підкреслив що така показова російськомовність пісень серіалу не є прийнятною та порадив креативним керівникам «Нового каналу» «трохи більше часу, щоб нагуглити безліч чудових українськомовних виконавців»[43].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У серіалі присутні пісні російською мовою а також суржик у кількох персонажів
  2. Прем'єра в київському кінотеатрі «Жовтень» відбулась 5 листопада 2019 року. Прем'єра на YouTube відбулась 11 листопада 2019 року.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б Netflix за 3 копійки: 5 причин подивитися український серіал «Перші ластівки» [Архівовано 3 листопада 2019 у Wayback Machine.].afisha.tochka.net/ua/, 15 серпня 2019
  2. а б в «Повний переворот сюжету». Яким буде новий сезон Перших ластівок. nv.ua. 2020-08-01. Архів оригіналу за 3 серпня 2020. Процитовано 3 серпня 2020.
  3. а б Новий канал зніматиме третій сезон серіалу «Перші ластівки» [Архівовано 3 лютого 2021 у Wayback Machine.]. detector.media. 2 лютого 2021
  4. а б Серіал "Перші ластівки" продовжили на 3 сезон. 24 Канал (укр.). Архів оригіналу за 14 лютого 2021. Процитовано 22 лютого 2021.
  5. а б StarLight Production розпочав зйомки другого сезону серіалу «Перші ластівки». detector.media. 2020-07-23. Архів оригіналу за 3 серпня 2020. Процитовано 3 серпня 2020.
  6. а б Перші ластівки (2 сезон) [Архівовано 3 лютого 2021 у Wayback Machine.]. teleportal.ua. 2020
  7. Перші ластівки. Zалежні: про що говорить назва другого сезону?. Новий канал (ua-UK) . 31 серпня 2020. Архів оригіналу за 1 грудня 2021. Процитовано 30 листопада 2020.
  8. а б Новий канал знімає молодіжний трилер «Перші ластівки». Детектор медіа, 13 травня 2019
  9. Це потрібно бачити! З'явилися гарячі кадри зі зйомок серіалу «Перші ластівки — 2». novy.tv/ua/. 20 серпня 2020
  10. Перші ластівки. Залежні [Архівовано 27 грудня 2020 у Wayback Machine.]. dzygamdb. 2020
  11. Виходить український серіал про насильство і підлітковий суїцид «Перші ластівки». Подивіться його, якщо у вас є діти. thebabel.com.ua, 11 листопада 2019
  12. «Найскладніші зйомки»: на Новому каналі вийде молодіжний трилер. novy.ua/ua/, 26 липня 2019
  13. «Перші ластівки» Нового каналу. novy.ua/ua/, 13 травня 2019
  14. «Перші ластівки»: серіал про підлітків, який сколихнув Україну. bbc.com/ukrainian. 24 листопада 2019
  15. «Перші ластівки»: як знімали найскладніші та наймоторошніші сцени серіалу. tochka.net/ua/, 26 грудня 2019
  16. «Перші ластівки». Які серіали знімають для української молоді? (подкаст) [Архівовано 6 вересня 2020 у Wayback Machine.]. radiosvoboda.org. 31 серпня 2020
  17. а б «Перші ластівки» як метод порятунку підлітків від суїциду. «Новий канал» презентував свій перший гостросоціальний трилер [Архівовано 26 лютого 2021 у Wayback Machine.]. mbr.com.ua/uk/, 7 листопада 2019
  18. Перші ластівки [Архівовано 6 вересня 2020 у Wayback Machine.]. ua.kinorium.com. 2020
  19. Новий канал зніме другий сезон серіалу «Перші ластівки» [Архівовано 2 березня 2020 у Wayback Machine.]. ДМ, 2 березня 2020
  20. Новий канал завершив зйомки серіалу «Перші ластівки. Zалежні». detector.media. 5 жовтня 2020
  21. Другий сезон «Перших ластівок» називатиметься «Перші ластівки. Zалежні» [Архівовано 6 вересня 2020 у Wayback Machine.]. detector.media. 1 вересня 2020
  22. Другий сезон Перших ластівок: улюблені актори, новий сюжет і легенда українського кіно. novy.tv. 2020-07-24. Архів оригіналу за 3 серпня 2020. Процитовано 3 серпня 2020.
  23. а б «Перші ластівки. Залежні» — відтепер на YouTube Нового каналу. 4 квітня 2022.
  24. Слухаємо саундтрек до «Перших ластівок»: Dakooka – «Герой». novy.ua. 16 жовтня 2019. Архів оригіналу за 9 грудня 2019. Процитовано 9 грудня 2019.
  25. а б Перші ластівки: Подивитися першу серію можна буде на тиждень раніше!. novy.ua/ua/, 6 листопада 2019
  26. «Новий канал» оголосив про прем'єру серіалу «Перші ластівки». telekritika.ua/uk/, 9 жовтня 2019
  27. Скільки серій в «Перших ластівках». novy.tv/ua/, 25 листопада 2019
  28. «Перші ластівки»: всі серії вийдуть на YouTube!. novy.tv/ua/, 25 березня 2020
  29. «Перші ластівки. Zалежні» вийдуть на стрімінговому сервісі: де подивитися серіал [Архівовано 14 лютого 2021 у Wayback Machine.]. novy.tv/ua. 16.12.2020
  30. Перші ластівки. Сезон 2: Залежні. teleportal.ua. 2020
  31. Серіал Перші ластівки. Z@лежні. sweet.tv. 2020
  32. Тональність і бізнес: чому у весняному сезоні майже немає україномовних мелодрам?. ДМ, 2020-04-08
  33. Новий канал оголосив дати прем’єр: багато серіалів та проєктів Лесі Нікітюк. 15 серпня 2019. Архів оригіналу за 16 листопада 2019. Процитовано 15 серпня 2019.
  34. Перші ластівки Zалежні (Залежні) - дивіться онлайн АНОНС на Новому каналі. Новий канал (ua-UK) . Архів оригіналу за 30 листопада 2020. Процитовано 30 листопада 2020.
  35. Детектор телерейтингів: хто новий фаворит? (ТЕСТИ) [Архівовано 17 червня 2020 у Wayback Machine.]. Детектор медіа, 20 грудня 2019
  36. Ukraine's teen bullying drama that shattered taboos and stirred a nation [Архівовано 15 лютого 2020 у Wayback Machine.]. BBC News, 9 лютого 2020 (англ.)
  37. Перші ластівки (1 сезон, 1 серія) [Архівовано 2 жовтня 2020 у Wayback Machine.]. Youtube-канал Нового каналу, 11 лист. 2019 (відео доступне лише з українських IP)
  38. Богдан Панкрухін. Реальна драма про реальних підлітків. yabl.ua, 12 листопада 2019
  39. Тайлер Андерсон. ЛГБТ в УКРАЇНІ? // ПЕРШІ ВРАЖЕННЯ від серіалу «ПЕРШІ ЛАСТІВКИ» [Архівовано 27 грудня 2019 у Wayback Machine.]. Youtube-канала Тайлера Андерсона, 13 листопада 2019
  40. Анастасія Блаватнік. Підлітковий суїцид, булінг та насильство: чи варто дивитись серіал «Перші ластівки»?. hromadske.ua, 6 грудня 2019
  41. Костянтин Воздвиженський. «Перші ластівки». Твереза розмова замість істерик про «синього кита». texty.org.ua, 27/12/2019
  42. Тайлер АндерсонЦЕ ТОЧНО ЗРОБЛЕНО В УКРАЇНІ?🏳️‍🌈Розбираємо ФЕНОМЕН серіалу «ПЕРШІ ЛАСТІВКИ» [Архівовано 4 березня 2020 у Wayback Machine.]. Youtube-канал Geek Journal, 4 грудня 2019
  43. Роман Бугайчук. «Перші ластівки: Залежні»: ані кроку назад. vertigo.com.ua. 30 січня 2021

Посилання[ред. | ред. код]