Проєкт міської електрички в Дніпрі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дніпровська кільцева електричка
Інформація
Країна Україна Україна
Місто Герб Дніпра Дніпро
Дата відкриття 20 грудня 2023 (перша черга проєкту «Dnipro City Express» за напрямком Дніпро — Кам'янське)
Кількість ліній 1

Дніпрóвська міськá електри́чка — проєктована лінія міських електропоїздів, що мала б проходить кільцем Дніпровського залізничного вузла. Міська електричка могла б стала п'ятим видом громадського транспорту — після трамвая, тролейбуса, автобуса та метрополітену[1].

Історія[ред. | ред. код]

Маршрути електропоїздів по місту вже існують, такі як: Дніпро-Головний — Сухачівка, Дніпро-Головний — Войцехове (останній скасований через низький пасажиропотік).

Вперше про організацію проєкту саме в розрізі «міської електрички» заговорили всерйоз, коли аналогічну організували в столиці України. Пропонувалося її реалізувати з метою організації рівномірного розподілу пасажиропотоків та зменшення навантаження на інший громадський транспорт Дніпра, а також для забезпечення прямого зв'язку з віддаленими частинами міста, особливо зі складним рельєфом[1].

2012 року тодішній очільник Придніпровської залізниці Олександр Момот заявив, що «вже виготовляється у Польщі рейковий автобус для наземного метро», маючи на увазі рейковий автобус «PESA», який проходив випробування на маршрутах з Джанкоя до Армянська, Керчі і Феодосії і згодом там і продовжувався експлутуватися, а з квітня 2014 року, через анексію Криму Росією, курсував на маршруті Запоріжжя II — Бердянськ[1].

2016 року інтерес до цього проєкту висловив і міський голова Борис Філатов[2].

У листопаді 2016 року був розпочатий збір підписів під інтернет-петицією до міської влади за впровадження міської електрички[3].

20 грудня 2023 року був запущений пілотний проєкт «Dnipro City Express» за напрямком Дніпро — Кам'янське.

Маршрут[ред. | ред. код]

Рух кільцем довжиною в кількадесят км із 26-ма зупинками:

Перспективи розвитку[ред. | ред. код]

На наступному етапі можливі маршрути до міст-супутників, зокрема Кам'янського, Підгородного та Іларіонового, але вони цілком залежать від підвищення пропускної здатності залізниці. Подальший розвиток проєкту міської електрички залежить від фінансових можливостей міста.

Рух існуючих поїздів залізничним кільцем[ред. | ред. код]

Варто зазначити, що вже нині пасажиропотік приміськими електропоїздами в межах міста вимірюється кількома тисячами пасажирів. Наприклад, по студентському квитку в першу зону брати дешевше, ніж в маршрутному таксі, а якщо оформити на місяць проїзний — тим більше. Найбільше пасажирів користується звісно по осі Ігрень — Дніпро-Головний — Сухачівка, де курсує основна маса приміських поїздів.

На теперішній час курсують лише два електропоїзди сполученням Запоріжжя I — Сухачівка та Верхівцеве — Синельникове I, але тим не менш у них свої постійні пасажири, які прямують містом Дніпро.

Час руху кільцем міг би скласти близько однієї години. Найточніший час залежатиме від глибини підготовчих робіт та кількості зупинок.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Александр Момот: «Я предлагаю не метро и не продолжение метро — это городская комплексная транспортная развязка». Gorod.dp.ua. Архів оригіналу за 10 листопада 2016. Процитовано 2012.(рос.)
  2. Метро объединят с городской электричкой. gorod.dp.ua. 27 вересня 2016. [Архівовано 1 листопада 2016 у Wayback Machine.] (рос.)
  3. Електронна петиція про організацію Дніпровської місткої електрички. Архів оригіналу за 6 листопада 2016. Процитовано 5 листопада 2016.

Посилання[ред. | ред. код]