Транспорт Дніпра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Трáнспорт Дніпрá — міська транспортна мережа, що охоплює міські тролейбуси, трамваї, автобуси, маршрутні таксі, метрополітен, канатну дорогу, приміські й міжміські автобуси, залізничний, річковий та повітряний транспорт.

Схема Дніпровського електротранспорту

З 2021 року міський муніципальний транспорт (автобуси, трамваї та тролейбуси) мають власне брендування, внаслідок чого отримує власний колір із нанесенням хвилі на борту рухомого складу та логотипу міста Дніпро[1].

Наприкінці листопада 2021 року у Дніпрі розроблений новий мобільний додаток — «D-Transport», через який є можливість побачити точний рух громадського транспорту міста: тролейбусів, трамваїв, автобусів та метрополітену. Програма стала аналогом додатку «Eway», яка надає послуги в Україні[2].

Трамвай[ред. | ред. код]

Схема трамвайних маршрутів станом на 2015 рік

У 1897 році Катеринослав став третім містом російської імперії з трамваєм. Золоті роки існування дніпровського трамвая припадають на 1970-1980-ті роки. Трамвай є основним транспортом для підвозу заводських робітників на підприємства міста.

27 травня 2010 року внаслідок сходу першого вагону трамвайного маршруту № 1 загинула одна людина та 13 осіб отримали поранення різного ступеня важкості. Попередні версії аварії — перевищення швидкості водієм та незадовільний стан трамвайного полотна.

Для Дніпра не є рідкісними сходи трамваїв. Стан рухомого складу та трамвайної інфраструктури знаходиться на дуже низькому рівні, проте поступово оновлюється рухомий склад переважно вживаними трамваями з Німеччини. У місті відбувається боротьба власників маршрутних таксі з міським електротранспортом.

Наразі в місті працює 12 (13) трамвайних маршрутів.

Тролейбус[ред. | ред. код]

Схема тролейбусних маршрутів станом на 2015 рік

У 1948 році у Дніпрі з'являється перший маршрут тролейбус. У подальші роки тролейбусна система сильно розширилася.

у 1949 році тролейбус пройшов по дерев'яному мосту через річку Дніпро. Наприкінці 1960-х років тролейбусна лінія прокладена через Слобожанський проспект (колишній  — просп. імені газети «Правда»), проспект Олександра Поля (колишній — просп. Кірова), просп. Науки (колишній — просп. Гагаріна), просп. Богдана Хмельницького (колишня — вул. Героїв Сталінграда), вул. Робітничій.

У 1970-х роках маршрути тролейбуса прокладено до масивів Тополя, Перемога. У 1980—1990-х роках прокладені тролейбусні лінії до житлових масивів лівого берегу Калиновський (Клочко-6), Лівобережний-1 (Березинський), Лівобережний-3. З початком перебудови починається період нестабільності.

Наразі в місті діють 21 тролейбусних маршрутів.

Автобус[ред. | ред. код]

Маршрутне таксі[ред. | ред. код]

Основним видом міського пасажирського транспорту Дніпра є маршрутне таксі, маршрути яких прокладені по всій території міста. Для багатьох районів Дніпра маршрутне таксі є єдиним видом міського транспорту, а в інших складає дуже сильну конкуренцію для електротранспорту.

Метрополітен[ред. | ред. код]

Схема Дніпровського метрополітену

Дніпровський метрополітен — один з найкоротших в Європі, який складається з 6 станцій, що сполучає центральний залізничний вокзал Дніпра із західною промисловою зоною та житловими масивами Червоний Камінь та Покровський.

Залізничний транспорт[ред. | ред. код]

Дніпро — великий залізничний вузол України. Дніпро — центр Придніпровської залізниці. Основними транспортними потоками, що пролягають через Дніпро є напрямки Донбас — Західна Україна, Київ — Сімферополь та Дніпро — Харків.

Через Дніпро курсують швидкісні поїзди категорії «Інтерсіті+»:

Через Дніпро прокладена обхідна кільцева залізниця. На одній стороні знаходиться центральна станція Дніпро-Головний, яка обслуговує всі залізничні рейси приміських та пасажирських поїздів, на іншій — Дніпро-Лоцманська, яка є допоміжною залізничною станцією. Зі станції Дніпро-Лоцманська, переважно, вирушають поїзди місцевого формування. Також через станцію призначається єдиний приміський електропоїзд Кам'янське-Пасажирське — Синельникове I, що не прямує через станцію Дніпро-Головний. Станція обслуговує Мерефо-Херсонську лінію до Апостолового. Пряме залізничне сполучення між станціями Дніпро-Головний та Дніпро-Лоцманська відсутнє.

Найбільші станції на території Дніпра: Сухачівка, Нижньодніпровськ, Нижньодніпровськ-Вузол, Ігрень, Зустрічний.

З 20 грудня 2023 року почав працювати проєкт міської електрички «Dnipro City Express», який призначений для сполучення міста Дніпро з передмістям та містами-сателітами зручним сполученням з використанням оновленого рухомого складу. На першому етапі проєкту «Dnipro City Express» курсуватиме за маршрутом Дніпро — Кам'янське та зупинятиметься на станціях Горяїнове, Діївка, Сухачівка та Запоріжжя-Кам'янське[3]. Електропоїзд розрахований на 1000 пасажирів. Щодоби з Кам'янського до Дніпра й зворотно здійснюють перевезення майже 4 тисячі пасажирів. Час в дорозі поїзда в обох напрямках складає близько 40 хвилин[4].

З 2024 року з Дніпра призначений новий міжнародний поїзд № 119/120 сполученням Дніпро — Холм[5].

Повітряний транспорт[ред. | ред. код]

Міжнародний аеропорт «Дніпро»

Автомобільний транспорт[ред. | ред. код]

Схема світлофорів у місті Дніпро

Містом пролягають низка важливих автошляхів, серед них М04E50, Н08, Н11.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У Дніпрі брендують громадський транспорт. Інформатор. 16 березня 2021. (рос.)
  2. Для відстеження міського транспорту у Дніпрі з'явився новий додаток — безкоштовний та без реклами. 056.ua. 26 листопада 2021. (рос.)
  3. Укрзалізниця запускає новий маршрут Дніпро-Кам'янське: розклад. Суспільне. Новини. 19 грудня 2023.
  4. У Дніпрі представили оновлений електропоїзд Dnipro City Express, що курсуватиме до Кам'янського. Суспільне. Новини. 20 грудня 2023.
  5. Укрзалізниця запускає новий поїзд з Дніпра до Польщі. dnipro24.com.ua. 22 листопада 2023. Процитовано 9 грудня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]