Шийка матки: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
мНемає опису редагування
категоризація
Рядок 32: Рядок 32:


[[Категорія:Гінекологія]]
[[Категорія:Гінекологія]]
[[Категорія:Статева анатомія]]
[[Категорія:Жіночі статеві органи]]


[[ar:عنق الرحم]]
[[ar:عنق الرحم]]

Версія за 12:01, 10 травня 2011

Схематичне зображення жіночої статевої системи

Шийка матки (cervix uteri) являє собою нижній сегмент матки. У центрі розташований канал шийки матки, один кінець якого відкривається в порожнину матки, а інший — у піхву.

Особливості будови

В середньому довжина шийки матки 3-4 см, а цервікальний канал зімкнений. У шийки матки розрізняють вагінальну частину, яку можна оглянути. Шийка матки з'єднується з піхвою допомогою склепінь піхви. Розрізняють передній звід (короткий), задній (більш глибокий) і два бічних.

Шийкою матки проходить цервікальний канал, який закупорений слизом. Слиз у нормі непроникний ні для мікробів, ні для сперматозоїдів. Однак в середині менструального циклу слиз розріджується і стає проникним для сперматозоїдів. Сперматозоїди з піхви піднімаються каналом шийки і потрапляють в порожнину матки.

Під час пологів шийка матки розкривається (до 10 см), щоб каналом шийки пройшла голова дитини.

Поширені захворювання

Серед патологічних станів жіночих статевих органів найбільше поши­рення мають захворювання шийки матки[1]. Серед них найбільш поширені:

Діагностика захворювань

Для огляду зовнішнього отвору шийки матки (а також верхніх відділів піхви) використовують кольпоскоп — спеціальний оптичний прилад. Дана діагностична процедура необхідна для виключення захворювань шийки матки, в тому числі і раку.

Також для діагностики раку шийки матки, починаючи від найбільш ранній стадій неоплазії, виконують зішкріб клітин за Папніколау.

Примітки

Посилання