Аякс Теламонід

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Аякс)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аякс Теламонід
дав.-гр. Αἴας
Чорнофігурна амфора із зображенням Аякса, що несе мертвого Ахіллеса. Художній музей Уолтерс, Балтімор.
Божество в давньогрецька міфологія
Посада mythical king of Salamisd
Батько Теламон
Мати Eeriboead
Діти Eurysacesd, Philaeus of Athensd і Aiantidesd
Місце поховання Aias's tomb in Salamisd[1]
Пов'язані події suicide of Ajaxd
Похідна робота Ajax[d]
Персонаж твору Іліада
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Аякс Теламонід (дав.-гр. Αίας ο Τελαμώνιος, також Аякс Великий або Еант від Αἴαντος — форми родового відмінка Αίας) — син саламінського володаря Теламона й Перібеї, двоюрідний брат Ахіллеса, наділений незвичайною силою й зростом.

Асмус Якоб Карстенс. Засмучений Аякс із Текмессою та Еврісаком, близько 1791 р.

Учасник Троянської війни, один із претендентів на руку Єлени Прекрасної. Невелемовний і гордий. Хоробрістю, силою і вродою поступався лише Ахіллесові. Під Троєю стояв на чолі 12 кораблів, боровся з Гектором і навіть повалив троянського героя на землю, але боги перервали двобій. Герої обмінялися подарунками. Аякс дістав від Гектора меч, і в свою чергу подарував йому пояс. Фетіда хотіла передати обладунок загиблого Ахіллеса найхоробрішому з грецьких героїв, але Одіссей підкупив полонених, і вони сказали, ніби він подолав більше оборонців Трої, ніж Аякс. Несамовитий від гніву, Аякс кинувся з мечем на отару овець, гадаючи, що бореться з греками; отямившись, заколов себе від сорому мечем.

Аякса особливо шанували на Саламіні, де вірили, що його заступництво допомогло афінянам перемогти персів 480 р. до н. е. На честь героя щороку влаштовували ігри — аянтеї. Деякі славетні греки (Мільтіад, Алківіад, Фукідід та ін.) вважали себе нащадками Аякса. За часів імператора Адріана знайдено величезний кістяк, прийнятий за скелет Аякса Теламоніда. У метафоричному значенні суперечка Аякса з Одіссеєм за обладунок Ахіллеса означає гостре зіткнення.

Література[ред. | ред. код]

  1. Παυσανίας 1.35.5 // Опис Еллади