Безпалий Микита Дмитрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Микита Безпалий
Микита Безпалий
Прапор
Прапор
Зіньківський сотник
(Перша Зіньківська сотня)
лютий — липень 1659
Попередник: Михайло Іванович
Наступник: Михайло Олексійович
? — квітень — травень 1661 — ?
Попередник: Михайло Олексійович
Наступник: Нестор Гаврилович
Прапор
Прапор
Гадяцький полковий осавул
1662 — 1666
Наступник: Іван Донець
Прапор
Прапор
Гадяцький полковник
? — червень 1666
Попередник: Василь Шиманський
Наступник: Семен Остренко
Прапор
Прапор
Генеральний обозний Війська Запорозького
(реґімент гетьмана Івана Брюховецького)
? — жовтень 1667 — травень 1668
Попередник: Іван Цесарський
Наступник: Іван Кущ
Прапор
Прапор
Зіньківський городовий отаман
? — 1681 — 1683 — ?
Попередник: Андрій Щербина
Наступник: Ярема Гаврилович
 
Народження: невідомо
Київське воєводство, Річ Посполита
Смерть: після 1683
Країна: Річ Посполита
Гетьманщина
Релігія: православний

Мики́та Дми́трович Безпа́лий (? — після 1683) — український військовик доби Гетьманщини, дипломат. Генеральний обозний Війська Запорозького (16671668), гадяцький полковник (1666).

Життєпис[ред. | ред. код]

Шляхтич гербу Заглоба. За даними історика В. Кривошеї, був родичем Івана Безпалого[1] — промосковського наказного гетьмана за часів московсько-української війни 1658—1659.

Вперше згаданий у Реєстрі 1649 як козак Городиської сотні Корсунського полку[2]. Ймовірно, служив реєстровим козаком ще до 1648 року. Брав участь у Визвольній війні.

Станом на початок 1659 — полковник однієї з паланок Війська Запорозького Низового[3], учасник антигетьманського повстання Пушкаря та Барабаша. В лютому прибув до Зінькова у складі корпусу наказного «запорозького гетьмана» Івана Силки. Обраний сотником Першої Зіньківської сотні. Брав участь в обороні міста від військ гетьмана Івана Виговського в лютому-березні. Вже у травні скаржився московському царю на насильства та грабунки з боку московських вояків, просив надати охоронну грамоту для зіньківців[4]. Усунутий від сотництва місцевими козаками після Конотопської битви.

У квітні 1661 вдруге згаданий на уряді зіньківського сотника — як прибічник Якима Сомка. У травні разом з переяславським полковим осавулом Іваном Воробеєм очолив посольство від наказного гетьмана до Москви.

1662 обраний полковим осавулом новоствореного Гадяцького полку, центр якого перебував у Зінькові[1]. У червні 1662 очолив частину полку, що йшла у Переяслав на підмогу Сомку, якого обложив правобережний гетьман Юрій Хмельницький[5]. Був соратником гадяцького полковника Василя Шиманського. На думку В. Кривошеї, на той час був другою за впливовістю людиною у полку[1].

1666 обраний гадяцьким полковником. У червні вів бойові дії під Кременчуком із загонами правобережного гетьмана Петра Дорошенка[6]. Вже в липні втратив полковництво, можливо, через відмову брати участь у придушенні Переяславського повстання. В жовтні 1666 знову згаданий на уряді полкового осавула.

Не пізніше жовтня 1667 призначений генеральним обозним. У січні 1668 взяв участь у раді в Гадячі, яка вирішила розпочати війну проти Московії[1]. У квітні очолив делегацію гетьмана Івана Брюховецького до Османської Порти, яка мала домагатися прийняття Лівобережної Гетьманщини під сюзеренітет султана на правах, аналогічних Трансильванії. 26 квітня в Едірне провів перемови з османським каймакамом. Не отримавши позитивної відповіді, у травні повернувся до Гадяча[6]. Невдовзі був замінений на уряді генерального обозного Іваном Кущем[3].

У наступні роки не фіксується в історичних джерелах. Можливо, повернувся на Запоріжжя. У 16811683 роках згаданий на уряді зіньківського городового отамана[1]. Остання документальна згадка — у судовій справі за позовом про образу честі кишенської козачки Ганни Петращихи на свою пасербицю Гальку. Засвідчив «статечність» шляхтянки, у якої був старостою на весіллі[7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Кривошея В. Козацька старшина Гетьманщини: Енциклопедія. — Київ, 2010
  2. Реєстр Війська Запорозького 1649 року. — Київ, 1995
  3. а б Заруба В. Козацька старшина Гетьманської України (1648—1782): персональний склад та родинні зв'язки. — Дніпропетровськ, 2011
  4. Акты, относящиеся к истории Южной и Западной России. – Т. 7. – СПб., 1872. — ст. 289—290
  5. Коваленко С. Україна під булавою Богдана Хмельницького: Енциклопедія у 3 томах. — Т. 3 — Київ, 2009
  6. а б Дорошенко Дм. Гетьман Петро Дорошенко: Огляд його життя і політичної діяльности. — Нью-Йорк, 1985
  7. Левицький Ор. По судах Гетьманщини. Нариси народного життя Гетьманщини 2-ої половини XVII віку. — Харків, 1930