Всеукраїнська учнівська олімпіада з інформатики

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Всеукраїнська учнівська олімпіада
з інформатики

Логотип олімпіади 2013 року
Логотип олімпіади 2013 року

Вперше проведено 1988 (Республіканська олімпіада УРСР)

1992 (власне Всеукраїнська)

Команди учасників Україна 24 області
Україна Автономна республіка Крим
Україна місто Київ
Україна місто Севастополь
Україна Український фізико-математичний ліцей
Кількість учасників 134[1] (2017)
Координатор Україна Міністерство освіти і науки України
Голова журі Україна Міца Олександр Володимирович[1]
Сайти інформаційної підтримки matholymp.org.ua [Архівовано 5 грудня 2013 у Wayback Machine.]
olymp.vinnica.ua [Архівовано 4 січня 2014 у Wayback Machine.]
kievoi.narod.ru [Архівовано 4 січня 2014 у Wayback Machine.]
oi.in.ua [Архівовано 3 квітня 2019 у Wayback Machine.]

Всеукраїнська учнівська олімпіада з інформатики — щорічне учнівське змагання з інформатики, яке проводиться відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України[2].

Заключний етап Всеукраїнської олімпіади з інформатики[ред. | ред. код]

IV етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформатики поділяється на два тури, в кожному з яких усім учасникам пропонується 4 задачі і 5 астрономічних годин на їх розв'язання. Комплект завдань для кожного класу однаковий. Ці два етапи проводяться в два окремі дні, проте власне сама олімпіада охоплює зазвичай близько тижня.

Завдання учасників полягає в написанні розв'язків певних алгоритмічних задач на одній з дозволених мов програмування. Під час туру учасники можуть багатократно надсилати свої розв'язки автоматичній системі перевірки, яка одразу ж сповіщає учасника про кількість балів, у які оцінено розв'язок. Кількість спроб здати задачу на перевірку, як правило, сумарно не перевищує 60 спроб протягом одного туру. Кількість задач у кожному турі може бути різною, але зазвичай учасникам пропонують 4 задачі різної складності. Кількість балів за задачу залежить від того, скільки тестів «пройшов» розв'язок. Вважається, що розв'язок пройшов даний тест, якщо відповідь збіглася з очікуваною, і при цьому в процесі виконання програма не завершилась аварійно та не перевищила встановлені ліміти часу та пам'яті.

Після виконання робіт 2 туру журі надає учасникам попередні результати з орієнтовним розподілом дипломів серед учасників кожного класу. Учасник у разі незгоди з отриманою оцінкою роботи може подати апеляцію у визначеній оргкомітетом формі на розгляд апеляційної комісії. Зазвичай рішення про допуск до апеляції виносять голова журі та експерт-консультант олімпіади.

За результатами апеляції журі коригує таблицю результатів та надає учасникам остаточні результати олімпіади із затвердженим на засіданні розподілом серед учасників дипломів. Відповідно до положення, затвердженого наказом[2] Міністерства освіти і науки України, кількість переможців олімпіади не повинна перевищувати 50% від кількості учасників з орієнтовним розподілом дипломів у відношенні 1:2:3. Іншим учасникам вручаються дипломи учасника.

Місця проведення заключних етапів Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформатики[ред. | ред. код]

Республіканська олімпіада УРСР[ред. | ред. код]

Всеукраїнська олімпіада[ред. | ред. код]

Персоналії інформатичного олімпіадного руху України[ред. | ред. код]

Серед найбільш активних пропагандистів та організаторів олімпіадного руху в області інформатики та основ програмування найбільша частка припадає на працівників освіти міста Києва. Це зокрема доцент кафедри методики природничо-математичної освіти і технологій, методист НМЦ технологій, кандидат фізико-математичних наук, доцент, Заслужений учитель України, Олександр Борисович Рудик. Також сприяють розвитку математичного олімпіадного руху України вчителі Українського фізико-математичного ліцею, Львівського фізико-математичний ліцею, Київського природничо-наукового ліцею № 145, ліцею «Наукова зміна» міста Києва, Русанівського ліцею, Ліцею №171 "Лідер" та інших.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Наказ МОН від 13.03.2017 № 365 “Про проведення IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів у 2016/2017 навчальному році”. Архів оригіналу за 12 січня 2018.
  2. а б Про затвердження Положення про Всеукраїнські учнівські олімпіади, турніри, конкурси з навчальних предметів, конкурси-захисти науково-дослідницьких робіт, олімпіади зі спеціальних дисциплін та конкурси фахової майстерності. Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України. Наказ № 1099. 22 вересня 2011. Архів оригіналу за 14 лютого 2014. Процитовано 03 січня 2014.

Див. також[ред. | ред. код]


Джерела та корисні посилання[ред. | ред. код]