Гакі (конунг свеїв)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гакі
Haki
Народився невідомо
Помер близько 402
Уппланд
Національність норман або гет
Діяльність пірат, король
Титул конунґ
Посада Напівлегендарні королі Швеції
Термін 400—402 роки
Попередник Гуґлейк
Наступник Йорунд
Конфесія поганство
Батько Гамундрd
Брати, сестри Гаґбардd

Гакі[1], Гаке, Гако (давньосканд. Haki, ? — близько 402) — легендарний конунґ в Уппланді у 400402 роках. Про нього згадується у скандинавських саґах про Інґлінґів, Вельсунгів, «Тула про імена», «Дії данів».

Життєпис[ред. | ред. код]

Був норманом або гетом. Син Гамундра[en]. Гакі був відомим морським вікінгом. Він часто ходив у походи зі своїм братом Гаґбардом[en], але іноді самостійно. Саксон Граматик повідомляє про похід Гакі до Ірландії. Втім це вважається малоймовірним, напевне він ходив походом (можливо з данами) до Британію, де на той час влада Західної Римської імперії була номінальною або вже римські війська залишили провінцію.

Згідно з «Діями данів» Гаґбарда було вбито іншим вікінгом Сіґардом. Гакі помстився за смерть брата, але через деякий час Сіґвальд, син Сіґарда[en], прогнав його зі своєї землі. Гакі в походах зумів накопичити значні статки.

Одного разу, зібравши велике військо, Гакі вирушив війною до Світьода (східного Свеаланда). У його війську було 12 вікінгів, зокрема легендарний вояк Старкад Старий. Гакі зійшовся з військом конунґа Гуґлейка на полях Фюрі (південніше Старої Упсали). У бою Хуглейк та обидва його сини були вбиті, а відомі вояки Свіпдаґ і Ґейґад. Після цього Гакі став конунгом свеїв.

Гакі панував над свеями 3 роки. Весь цей час його люди ходили в походи і збирали багату здобич. Коли вікінги Гакі пішли в черговий похід, небожі Гуґлейка — Йорунд і Ерік при підтримці Гудьога, конунґа Голуґаланду[en] вдерлися до його володінь. Дізнавшись про повернення Інґлінґів, багато народу приєдналося до них. Битва між братами і невеликим військом Гакі сталася на полях Фюрі. Гакі бився дуже завзято, вбив Еріка і зрубав стяг братів. Йорунд зі своїм військом втік на кораблі.

Проте Гакі отримав у бою такі важкі поранення, що відчув швидку смерть. Він велів навантажити свій бойовий човен мерцями і зброєю, відправивши його у море. Він велів потім закріпити годувало, підняти вітрило й розвести на човні багаття зі смолистих дров. Вітер дув з берега. Гакі був при смерті або вже мертвий, коли його поклали на вогнище. Палаюча тура попливла в море, і довго жила слава про смерть Гакі.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Snorre Sturlasson (1991). Nordiska kungasagor. 1, Från Ynglingasagan till Olav Tryggvasons saga. Stockholm: Fabel. sid. 44-46. Libris 1266026. ISBN 91-7842-122-5 (швед.)
  • Chartrand M Harrison, K Durham e I Heath, The Vikings: Voyagers of Discovery and Plunder, Osprey Publishing, 2006, p. 48, ISBN 978-1-84603-087-1 (англ.)
  • Edmund Curtis, A History of Ireland: From the Earliest Times to 1922, Routledge, 2013, p. 46, ISBN 978-1-136-11132-7 (англ.)

Примітки[ред. | ред. код]