Долорес Уерта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Долорес Уерта
Ім'я при народженні ісп. Fernán
Народилася 10 квітня 1930(1930-04-10)[1][2][3] (94 роки)
Dawson[d], Нью-Мексико
Країна  США
Діяльність профспілкова діячка, активістка
Alma mater San Joaquin Delta Colleged, University of the Pacificd і Stockton High Schoold
Членство Демократичні соціалісти Америки
Нагороди
IMDb ID 0400088

Долорес Клара Фернандес Уерта (нар. 10 квітня 1930) — американська лідерка лейбористів та активістка за громадянські права, яка разом із Сезаром Чавесом є співзасновницею Національної асоціації сільськогосподарських робітників, яка згодом стала Об'єднаними сільськогосподарськими робітниками (UFW).

Уерта отримала численні нагороди за свою громадську діяльність та захист прав робітників, іммігрантів та жінок, включаючи Видатну американську премію Фонду Євгена В. Дебса, Премію Президента США Елеонори Рузвельт за права людини та Президентську медаль свободи. Вона була першою латиноамериканкою, яку прийняли до Національного жіночого залу слави в 1993 р.

Файл:Долорес Уерта
Долорес у 2019 році

Раннє життя[ред. | ред. код]

Уерта народилася 10 квітня 1930 року в шахтарському містечку Доусон, штат Нью-Мексико. Вона є другою дитиною та єдиною дочкою Хуана Фернандеса та Алісії Чавес. Хуан Фернандес народився в Доусоні в мексиканській сім'ї іммігрантів і працював шахтарем. Пізніше він приєднався до робочої сили мігрантів і збирав буряк у Колорадо, Небрасці та Вайомінгу. Коли Уерта була малою, вона чула, як батько розповідав історії про організацію профспілок.

Чавес виховував Уерту та її двох братів у спільноті працівників фермерських господарств центральної Каліфорнії в Стоктоні, штат Каліфорнія. Мати Уерти була відома добротою і співчуттям до інших і брала активну участь у громадських справах, численних громадських організаціях та церкві. Вона заохочувала культурне різноманіття, яке було природною частиною виховання Уерти в Стоктоні. Алісія Чавес була бізнес-леді, яка мала ресторан та 70-кімнатний готель, де приймала робітників із низьким рівнем заробітної плати та сім'ї працівників ферм за доступними цінами, а іноді надавала їм безкоштовне житло. Уерта була натхненна її матір'ю, щоб пізніше у своєму житті захищати працівників ферм. В одному з інтерв'ю Уерта заявила, що «Домінуючою людиною в моєму житті є моя мати. Вона була дуже розумною жінкою і дуже ніжною жінкою». Це спонукало Уерту задуматися про громадянські права. Щедрі вчинки її матері в дитинстві Долорес дали основу для її власної ненасильницької, сильно духовної позиції. В тому ж інтерв'ю вона сказала: "Коли ми говоримо про духовні сили, я думаю, що іспаномовні жінки більше знайомі з духовними силами. Ми знаємо, що таке піст, і що це частина культури. Ми знаємо, що таке стосунки, і ми знати, що таке жертва ".

Громадська активність Уерти розпочалася, коли вона була студенткою Стоктонської середньої школи. Уерта брала активну участь у численних шкільних клубах і до 18 років була мажореткою та відданою членом скауток.

Долорес Уерта каже, що шкільний вчитель звинувачує її у крадіжці роботи іншого учня і, як наслідок, даючи їй несправедливу оцінку, вчинок, який, на її думку, має коріння в расових ухилах. Переживши маргіналізацію в дитинстві, оскільки вона була латиноамериканцем, Уерта виросла з переконанням, що суспільство потрібно змінити. Вона навчалася в коледжі в Тихоокеанському університеті в Стоктонському коледжі (пізніше став Громадським коледжем дельти Сан-Хоакіна), де отримала тимчасові кваліфікаційні вимоги. Після викладання початкової школи Уерта залишила роботу і розпочала хрестовий похід протягом усього життя, щоб виправити економічну несправедливість: Я не міг терпіти, коли діти приходять на уроки голодними та потребують взуття. Я думав, що можу зробити більше, організувавши працівників ферм, ніж намагаючись навчити своїх голодних дітей. [ цитування ]

-  Долорес Уерта, рік невідомий

Кар'єра активіста[ред. | ред. код]

У 1955 р. Уерта разом із Фредом Россом став співзасновником та організатором Стоктонської глави Організації громадських служб (ОГС), яка боролася за економічні поліпшення для працівників фермерських господарств латиноамериканських / мексиканських / чикано. Завдяки своїй відданості та готовності служити, Росс часто делегував їй величезні обов'язки. Він знав, що вона здатна передати повідомлення організації іспанською та англійською мовами, і пропагував порядок денний від дверей до дверей. «Коли вона брала на себе обов'язки та позицію, які традиційно дотримувалися білі чоловіки, Уерта зазнала критики, заснованої як на гендерних, так і на етнічних стереотипах».

У 1960 р. Хуерта виступила співзасновником Асоціації сільськогосподарських робітників, яка створила прийоми реєстрації виборців та вимагала від органів місцевого самоврядування поліпшення стану баріо. У 1962 році вона стала співзасновником з Сезара Чавеса, в Національній асоціації сільськогосподарських робітників, які пізніше стали Сполучені сільськогосподарських робітників Оргкомітетом. Уерта була єдиною жінкою, яка коли-небудь сиділа в правлінні UFW до 2018 р. У 1966 р. Вона уклала договір між UFWOC і Schenley Wine Company. сільськогосподарське підприємство.

Працюючи з ОГС, Уерта познайомилася з Чавесом, її виконавчим директором. Чавес вважав, що Уерта розумна, чітка і самовпевнена.

Але Чавес та Уерта швидко зрозуміли, що вони мають спільну мету допомогти покращити життя та заробітну плату фермерів, тому вони стали співзасновниками Національної асоціації робітників сільського господарства. У 1962 році, після того, як ОГС відхилила прохання Чавеса, як свого президента, організувати працівників фермерських господарств, Чавес та Уерта звільнилися з складу ОГС. Вона пішла працювати в Національну асоціацію працівників сільського господарства, яка згодом об'єднається з Організаційним комітетом працівників сільського господарства, щоб стати Організаційним комітетом об'єднаних сільськогосподарських робітників. «Організаторські навички Долорес були вкрай необхідними для зростання цієї початкової організації». Оригінальний будинок UFW розташований у місті Лос-Анджелес.

У віці лише 25 років Уерта була лобістом у Сакраменто організації організації громадських послуг Стоктона і навчала людей робити масові організації.

Пізніше фонд було змінено на дочірню організацію працівників сільського господарства. В одному з інтерв'ю Уерта пояснила, чому хоче допомогти фермерам. Вона пояснила, що змогла поглянути зсередини на те, як живуть працівники ферм, і вони на сьогоднішній день є найбільш постраждалими працівниками. Вона пояснила, що робітникам ферм платять мало за що, вони не мають прав, вони спали на підлогах, їхні меблі були дерев'яними ящиками, не мали чистої води, доступу до ванних кімнат, працювали б від сходу до заходу сонця, і їм не давали перерви. Багато з цих робітників мігрували та їздили туди, де врожай був у сезон, тобто їхні діти не мали належної освіти і часто працювали на полях разом із батьками. Уерта пояснив, що багато з цих землевласників виправдовуються тим, що «ми робимо послугу фермерам і громадськості, даючи цим людям роботу». вона пояснила, що землевласники отримали землю та воду безкоштовно, а також очікували, що праця буде безкоштовно. Після того, як Долорес побачила, в яких умовах живуть ці люди (містечка та мізер), вона приєдналася до організації. Вона пояснила, що закони повинні бути прийняті для того, щоб до цих людей ставилися справедливо, тому вона багато працювала і чинила постійний тиск, щоб закони були прийняті. За допомогою організації вона допомогла відстоювати права працівників на сільськогосподарських полях, щоб забезпечити їм хорошу оплату праці та працю в кращих умовах.

У 1965 році Уерта направив національний бойкот UFW під час страйку винограду в Делано, перенісши важке становище працівників ферми до споживачів. Вона очолювала організацію бойкотів, які виступають за захист прав споживачів. Бойкот призвів до того, що вся каліфорнійська галузь столового винограду у 1970 році підписала трирічну колективну угоду з Об'єднаними сільськогосподарськими робітниками.

Окрім організації, Уерта брала активну участь у лобіюванні законів, що покращують життя працівників фермерських господарств. Закони, які вона підтримувала, включали наступне: [ потрібне цитування ]

Закон 1960 р. Про надання дозволу іспаномовним людям складати іспит на водіння в Каліфорнії з іспанської мови Закон 1962 р., Що скасовує програму Брацеро Закон 1963 р. Про поширення федеральної програми « Допомога сім'ям на утриманні дітей» (AFDC) на працівників сільського господарства в Каліфорнії Закон Каліфорнії 1975 року про сільськогосподарські трудові відносини Як адвокат прав фермерів, Уерта була заарештована двадцять два рази за участь у ненасильницьких заходах громадянської непокори та страйках. [ потрібне цитування ] Вона продовжує брати участь у прогресивних справах і є членом правління « People for the American Way», Федерації споживачів Каліфорнії та Фонду феміністичної більшості.

5 червня 1968 року Уерта стояв поруч із Робертом Ф. Кеннеді на майданчику спікера в готелі « Амбассадор» у Лос-Анджелесі, коли він виголошував перемогу своїм політичним прихильникам незабаром після перемоги на первинних президентських виборах в Каліфорнії. Лише мить після того, як кандидат закінчив свою промову, Кеннеді та ще п'ятеро людей були поранені внаслідок стрілянини всередині кухонної комори готелю. Кеннеді помер від вогнепальних поранень 6 червня.

У вересні 1988 року перед готелем «Сент-Франциск» на Юніон-сквер Уерта була жорстоко побита офіцером поліції Сан-Франциско Френком Ахімом під час мирного і законного протесту проти політики / платформи тодішнього кандидата в президенти Джорджа Буха. Побиття естафетою призвело до значних внутрішніх пошкоджень тулуба, внаслідок чого було зламано кілька ребер та вимагало видалення селезінки під час екстреної операції. Побиття було зафіксовано на відеокасеті та широко транслювалося в місцевих телевізійних новинах. Пізніше Уерта виграла велике рішення проти СФПД та міста Сан-Франциско за напад, доходи від якого вона використала на користь працівників ферм. В результаті цього нападу та позову на СФПД тиснули, щоб він змінив політику контролю натовпу та процес дисциплінарної дисципліни. [ цитування ]

Після тривалого відновлення Уерта взяла відпустку від профспілки, щоб зосередитись на правах жінок. Два роки вона подорожувала країною від імені Фемінізації влади феміністської більшості : 50/50 до кампанії 2000 року, яка заохочує латиноамериканців балотуватися. Результатом кампанії стало значне збільшення кількості представниць жінок, обраних на місцевому, штатному та федеральному рівнях. Вона також виконувала обов'язки національного голови партії 21 століття, заснованої в 1992 році на принципах, що жінки складають 52 % кандидатів від партії, і що офіцери повинні відображати етнічне різноманіття нації. [ цитування ]

Фонд Долорес Уерта[ред. | ред. код]

Уерта - президент фонду Долорес Уерта, який вона заснувала в 2002 році. Це громадська благодійна організація 501 (c) (3) ", яка організовує на низовому рівні, залучаючи і розвиваючи природних лідерів. DHF створює можливості для лідерства в організації спільноти, розвиток лідерських якостей, громадську участь і просування політики в таких пріоритетних напрямках: здоров'я та навколишнє середовище, освіта і розвиток молоді, а також економічний розвиток ». Фонд вперше був заснований, коли Уерта отримала приз Puffin / Nation Prize у розмірі 100 000 доларів США за креативне громадянство, яке потім використовувала для створення DHF. Її молодша дочка, Каміла Чавес, є виконавчим директором фонду та «в даний час очолює штат, що складається з більш ніж 20 співробітників з організаційних, комунікаційних і адміністративних питань, а також стажистів, які проводять програми». Основна мета фонду - об'єднати такі рухи, як «права жінок, права ЛГБТК, права іммігрантів, трудові права і цивільні права» в окрему нитку. Вони вважають, що всі ці проблеми є універсальними проблемами прав людини, і тому за допомогою взаємодії, програм і волонтерів вони намагаються підвищити обізнаність про такі проблеми і спонукати інших також бути активістами. DHF має кілька програм - від громадянської активності до молодіжної програми, яку вони надають, до освіти і рівності. В рамках цих програм вони забезпечують «організаційне навчання та ресурси для сільських громад з низькими доходами». Програма громадянської активності зосереджена на праві голосу людей. Вони протестували з петиціями і підписами, щоб переглянути лазівки щодо податку на майно в Пропозиції 13. Ще однією недавньої частиною їхніх кампаній було заохочення виборців голосувати 5 червня на первинних виборах в Каліфорнії, і вони «були обізнані про важливі федеральних питаннях, таких як закон про скорочення податків і зайнятості від 2017 року і бюджет Білого дому ». Подібні проекти були дуже успішними, вони змогли отримати 31 858 непідтверджених контактів, щоб допомогти в подібних кампаніях. На шляху до цього фонду було кілька «перемог». Наприклад, реєстрація понад 1000 молодих виборців-іммігрантів в округах Керн і Туларе. Вони також «забезпечили мільйони доларів для місцевої інфраструктури, такої як нові каналізаційні мережі, вуличні ліхтарі, тротуари і водостоки в Ламонт і Уідпатче з 2007 по 2015 рік». Освіта є одним з найважливіших пріоритетів для організації і мало історичну перемогу в 2017 році, коли шкільний округ Керн «погодився врегулювати позов, поданий від імені латиноамериканських і чорношкірих учнів, за непропорційно відсторонення від занять кольорових учнів через неявній упередженості». В даний час в окрузі діють позитивні практики учнівства, і всі співробітники проходять навчання. DHF кілька разів з'являвся в новинах з моменту його заснування. Тижневик Сан-Франциско опублікував нарис про фонд під назвою «Школа SF, названа на честь Долорес Уерта, збирає кошти, щоб зробити ще більше». Далі докладно розповідається, що батьки створили сторінку GoFundMe в честь Уерти з фрескою. Директор початкової школи Луїс Родрігес продовжує: «Наша школа - це те місце, де ми хочемо навчити учнів силі голосу, силі присутності, силі буття, силі відстоювати гідність і боротися за справедливість». втілення життєвих уроків і активності кого-то на кшталт Долорес Уерта »

Нагороди та відзнаки[ред. | ред. код]

Долорес Уерта в даний час має близько 15 почесних докторських ступенів. 17 листопада 2015 року Долорес Уерта була удостоєна вищої нагороди, яку іноземний громадянин може отримати в Мексиці за роки служби, допомагаючи мексиканському спільноті в Сполучених Штатах в боротьбі за рівну оплату праці, гідність на робочому місці і справедливу практику найму. на фермах Північної Каліфорнії, таких як Стоктон, Салінас і Делано. Уерта отримав президентську медаль свободи від президента Барака Обами 29 травня 2012 року. Уерта входив до ради директорів Equality California. У 1997 році журнал Ms. назвав Уерта однією з трьох найважливіших жінок року. Вона була інаугуратором Премії Елеонори Рузвельт за права людини від президента Білла Клінтона в 1998 році. У тому ж році Ladies 'Home Journal визнав її однією з «100 найважливіших жінок 20-го століття» разом з такими жінками-лідерами. як Мати Тереза, Маргарет Тетчер, Роза Паркс і Індіра Ганді. Виступ на мітингу в Санта-Барбарі, Каліфорнія, 24 вересня 2006 року. У 2002 році вона була нагороджена премією Puffin / Nation за креативну громадянськість. 29 травня 2002 вона отримала почесний ступінь доктора гуманітарних наук в Каліфорнійському державному університеті в Нортриджі. 30 вересня 2005 вона стала почесною сестрою Капи. Жіночий клуб Delta Chi (відділення Alpha Alpha - Державний університет Вічіта ). У травні 2006 року вона отримала почесний ступінь Прінстонського університету в знак визнання її численних досягнень. На церемонії її похвалили: «Завдяки своїй ненаситної жадобі справедливості - La Causa - і її невтомній захисту, вона присвятила своє життя творчості, співчуття, і досконале громадянство ". Вона була одним з лауреатів (разом з Вирджилио Елізондо ) Міжнародної премії миру Товариства Христа 2007 року. 18 травня 2007 року вона оголосила про свою підтримку Хілларі Клінтон на посаді президента, а на Національному з'їзді Демократичної партії 2008 року Уерта офіційно висунула кандидатуру Клінтон. Також в 2008 році Уерта отримав премію «Меггі», найвищу нагороду Федерації планування сім'ї, в честь їхнього засновника Маргарет Сенджер. У 2008 році вона була відзначена Центрами Об'єднаного сусідства Америки вищою нагородою за видатне лідерство Джейн Аддамс на саміті з національної політики в Вашингтоні, округ Колумбія. Вона була нагороджена медаллю UCLA, вищою нагородою UCLA, під час Коледжу UCLA. Церемонія вручення дипломів "Листи і наука" 12 червня 2009 р. У жовтні 2010 року Уерта була нагороджена почесною ступенем Міллс-коледжу, який назвав її «довічним борцем за соціальну справедливість, чиє мужнє керівництво отримало безпрецедентну національну підтримку з боку сільськогосподарських робітників, жінок і малозабезпечених спільнот в знакових пошуках прав людини і громадянина». У тому ж місяці вона була удостоєна звання почесного доктора Тихоокеанського університету, який представив її офіційний портрет для проекту «Архітектори світу» художника Майкла Коллопі. Уерта була удостоєна звання почесного доктора гуманітарних наук коледжем Маунт-Холіок, де вона виступила з промовою на церемонії вручення дипломів 21 травня 2017 року. У жовтні 2017 року Університет штату Каліфорнія в Лос-Анджелесі нагородив Уерта вищою нагородою - Президентським медальйоном. Чотири початкові школи в Каліфорнії і одна в Талсі, Оклахома; одна школа в Форт-Уерт, штат Техас; і середня школа в Пуебло, штат Колорадо, названі на честь Уерти. У Пітцер-коледжу в Клермонті, Каліфорнія, є фреска перед Холден-холом, присвячена їй. У 2014 році в її честь була названа середня школа в великому сільськогосподарському місті Салінас, штат Каліфорнія, де багато сільськогосподарських робітників. Вона була спікером на першому і десятому скликаннях Сезара Чавеса. У 2013 році Уерта отримав щорічну премію Jefferson Awards за кращу державну службу в інтересах незаможних. Уерта також виступив з програмною промовою на випускній церемонії вручення дипломів юридичного факультету в Берклі 2018 року. Вона є почесним головою Ради демократичних соціалістів Америки. У липні 2018 року губернатор Каліфорнії Джеррі Браун підписав член Асамблеї Елоїзу Гомес Рейес закон AB 2455, оголосивши 10 квітня кожного року Днем Долорес Уерта. У березні 2019 року губернатор Вашингтона Джей Інслі підписав міру, в якій 10 квітня щорічно відзначається Днем Долорес Уерта. Перетин 1 Східної і Чикаго вулиць в Лос - Анджелесі околиці Бойл Хайтс названий Dolores Уерта площі. У Форт-Уерт, штат Техас, частина шосе 183 названа на честь Уерти. В її честь був названий астероїд 6849 Долорешуерта, виявлений американськими астрономами Елеонор Хелін і ШЕЛТА Бус в Паломарской обсерваторії в 1979 році. Офіційна посилання на назву була опублікована Центром малих планет 27 серпня 2019 роки (MPC 115893). Уерта отримав премію Ripple of Hope від Центру правосуддя і прав людини Роберта Ф. Кеннеді в 2020 році.

Подання в інших ЗМІ[ред. | ред. код]

  • Уерта — один з героїв фільму Сільвії Моралес «журиться любов» (2009), продовження « Чіка» (1979).
  • Її грає актриса / активістка Розаріо Доусон в « Сезарі Чавеса» Дієго Місяця (2014 року).
  • Вона — головний герой документального фільму 2017 року під назвою Долорес.
  • Середня школа в Лас-Крусес, штат Нью-Мексико, названа в честь неї. Академія Долорес Уерта. Школа спеціалізується на двомовності, латинських танцях і народну музику.

Права жінок[ред. | ред. код]

Уерта відстоювала права жінок в феміністських кампаніях у вільний від профспілкової роботи час. У своїх кампаніях вона також боролася за етнічне розмаїття. Уерта була почесним співголовою Маршу жінок у Вашингтоні 21 січня 2017 року, на наступний день після інавгурації Дональда Трампа на посаді президента. Долорес, Новий документальний фільм про Уерт, багато говорить про її феміністському підході до активізму. Вона визначає феміністку як людини, «який підтримує репродуктивні права жінки, хто підтримує право жінки на аборт, хто підтримує права ЛГБТ, хто підтримує робітників і профспілки, хто піклується про навколишнє середовище, хто піклується про цивільні права і рівність і справедливість з точки зору нашої економічної системи". У документальному фільмі Уерта продовжує пояснювати, як вона розуміє, чому багато людей думають, що «фемінізм призначений для білих жінок», і це пов'язано з тим, що жінки з середнього класу спочатку організували його, проте її позиція показує, що кольорові жінки можуть бути у виграші. фронт цивільних прав, робочих і феміністських рухів. Дивлячись в майбутнє активізму, Уерта вважає, що освіта - це правильний шлях, заявляючи: «Ми повинні враховувати внесок кольорових людей в наші школи сьогодні, починаючи з дошкільної освіти». Вона каже, що це єдиний спосіб позбутися від невігластва, яке у нас є зараз в світі. Долорес Уерта і Глорія Стайн відстоювали інтерсекціональность в активізм. У 60-х роках, коли Уерта поїхала в Нью-Йорк для бойкоту каліфорнійського столового винограду, вона була зосереджена на залученні жінок до боротьби. Сказав Уерта: «Мої думки були зосереджені на тому, щоб ті жінки на цих з'їздах підтримали сільськогосподарських робітників». На з'їзді Глорія Стейн висловила підтримку справі Уерти, що спонукало Уерта підтримати феміністський рух. Уерта вважає себе щоб бути «народженої понад феміністкою». Свідомо включивши фемінізм в свою боротьбу за права робітників, Уерта справила більший вплив на ставлення до робітниць. Крім того, Стейн розширила феміністський рух, включивши в нього проблеми, пов'язані з расою і фемінізмом. довше рух тільки для білих жінок. У 2014 році Долорес Уерта організувала людей в Колорадо, щоб проголосувати проти поправки 67, яка обмежує доступ жінок до контролю над народжуваністю, послуг з планування сім'ї та абортів. Поправка 67 розширила визначення «людини» і «дитини» на запліднену яйцеклітину. Багато хто називає цю поправку «спусковим механізмом», маючи на увазі, що якщо б Роу проти Уейда коли-небудь було б скасовано, закон «спрацював би», автоматично заборонивши все аборти, навіть у випадку зґвалтування, інцесту або порятунку життя або здоров'я жінки. Поправка 67 не тільки обмежить весь доступ до контролю над народжуваністю і абортам, але також піддасть кримінальному розслідуванню будь-яку жінку, вагітність якої не привела до народження живої дитини, в тому числі жінок, у яких стався викидень. Уерта три десятиліття виступав за більш безпечні умови праці в UFW. Ключовою частиною її платформи було скорочення шкідливих пестицидів. Оскільки її рух стало більш феміністським за своєю природою, це стало більш важливим, оскільки пестициди викликають такі ускладнення вагітності, як зниження запліднення, мимовільний аборт, мертвонародження і аномалії розвитку

Особисте життя[ред. | ред. код]

Уерта вийшла заміж за Ральфа Хеда в коледжі. Під час шлюбу у них народилися дві дочки, Селеста і Лорі. Після розлучення з Хедом вона вийшла заміж за Вентура Уерта, від якого народила п'ятьох дітей. Їхній син Еміліо Хесус Уерта зайнявся політикою і балотувався в Конгрес. Її другий шлюб теж закінчився розлученням, почасти через значної кількості часу, який вона проводила далеко від сім'ї під час проведення кампаній та організації. Пізніше у Уерти були романтичні стосунки з Річардом Чавесом, братом Сезара Чавеса. Уерта і Чавес ніколи не були одружені, але за час їх відносин у пари народилося четверо дітей. Річард Чавес помер 27 липня 2011 року.

Примітки[ред. | ред. код]