Кетрін Джонсон (математик)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кетрін Джонсон
англ. Katherine Johnson
Ім'я при народженні англ. Creola Katherine Coleman[1]
Народилася 26 серпня 1918(1918-08-26)[2][3][4]
Вайт-Салфер-Спрінгс, Ґрінбраєр, Західна Вірджинія, США[5]
Померла 24 лютого 2020(2020-02-24)[6][7][…] (101 рік)
Ньюпорт-Ньюс, Вірджинія, США[9]
Поховання Hampton Memorial Gardensd[10]
Країна  США
Національність афроамериканці[11][12]
Діяльність інформатик, фізик, Q10497074, математик, вчителька
Alma mater Університет Західної Вірджинії (1940)
Університет Західної Вірджинії[d] (1937)[5][7]
Галузь астродинаміка[7], розробка авіакосмічної техніки, математика[7][13], обчислювальна математика і фізика[13]
Заклад Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору[5][14]
Національний консультативний комітет з повітроплавання[15]
Вчителі William Claytord[2]
Членство Альфа Каппа Альфаd[16]
Нагороди

Висловлювання у Вікіцитатах
CMNS: Кетрін Джонсон у Вікісховищі

Кетрін Колмен Гобл Джонсон (англ. Katherine Coleman Goble Johnson, 26 серпня 1918 — 24 лютого 2020) — афроамериканка, математикиня , чиї розрахунки орбітальної механіки як працівниці НАСА мали вирішальне значення для успіху першого і наступних пілотованих космічних польотів США.[17] У ході своєї 35-річної кар'єри в НАСА і її організації-попередниці, вона заслужила репутацію майстра складних ручних обчислень і допомогла космічному управлінню стати піонером у використанні комп'ютерів для виконання завдань.

Робота Джонсон включала обчислення траєкторій, стартових вікон та аварійного зворотного шляху для космічних польотів проекту Меркурій (у тому числі астронавтів Алана Шепарда, першого американця в космосі, і Джона Гленна, першого американця на орбіті) і шлях зближення місячного посадкового модуля і командного модуля Аполлон під час польотів на Місяць.[17][18][19] Її розрахунки були важливі для початку програми Спейс Шаттл,[17] а також вона працювала над планами місії на Марс. У 2015 році президент Барак Обама нагородив Джонсон Президентською медаллю Свободи.[20] Тараджі П. Генсон зіграла роль Кетрін Джонсон у фільмі «Приховані фігури».

Раннє життя[ред. | ред. код]

Кетрін Колмен народилася у 1918 році у Вайт-Салфер-Спрінгс, Західна Вірджинія у сім'ї Джойлетт і Джошуа Колменів.[21][22] Вона була наймолодшою з чотирьох дітей.[23] Її мати працювала вчителькою, а батько лісорубом, фермером і майстром у готелі Грінбрір.[21][24]

Високі математичні здібності Джонсон демонструвала з раннього віку. Оскільки в окрузі Грінбрір не було державних шкіл для афроамериканських учнів старших класів, Колмени організували навчання своїх дітей у старшій школі поселення Інститут[en]. Ця школа розташовувалася на території Коледжу Західної Вірджинії (WVSC, тепер Університет штату Західна Вірджинія[en]).[25] Джонсон прийняли до школи, коли їй було всього 10 років.[26] Сім'я проводила час в Інституті під час навчального року й у Вайт-Салфер-Спрінгс улітку.

Джонсон закінчила середню школу в 14 років і вступила до історично «чорношкірого»[en] Коледжу Західної Вірджинії.[27] Студенткою, вона брала кожен курс з математики, запропонований коледжем. Кілька професорів були її наставниками, у тому числі і хімік і математик Енджі Тернер Кінг[en], який також навчав дівчину у старшій школі, та Вільям Шіфеллін Клейтор[en], третій афроамериканець, який отримав докторський ступінь з математики. Клейтор додав нові математичні курси виключно для Кетрін. Вона закінчила з відзнакою summa cum laude у 1937 році, зі ступенями з математики і французької мови, у віці 18 років.[20][22][24][26][28] Після коледжу вона почала працювати вчителем у чорношкірій державній школі в Маріоні, штат Вірджинія.[27][29]

У 1939 році, після шлюбу зі своїм першим чоловіком, Джеймсом Гоблом, Джонсон залишила свою вчительську роботу і вступила на університетську програму з математики. Вона покинула її через рік через вагітність, вирішивши зосередитися на родині.[27] На момент вступу, вона була першою афроамериканкою, котра відвідувала Університет Західної Вірджинії в Моргантауні, Західна Вірджинія. Завдяки президенту WVSC доктору Джону В. Девісу, вона стала однією з трьох афроамериканських студентів[27] і єдина жінка, обраних для інтегрованої вищої школи після того, як Верховний суд США виніс рішення у справі Міссурі ex rel. Гейнс проти Канади[en] (1938). Суд постановив, що штати, в яких надається державна вища освіта для білошкірих студентів, також повинні надавати її для чорношкірих студентів, що має досягатися або шляхом створення «чорношкірих» коледжів і університетів, або зарахуванням чорношкірих студентів до «виключно білошкірих» університетів.[24][30]

Кар'єра[ред. | ред. код]

Джонсон у НАСА, 1966 рік

Джонсон вирішила зробити кар'єру математика-дослідника, хоча увійти в цю галузь було дуже складно і для афроамериканців, і для жінок. Спочатку вона вчителювала. На сімейному зібранні у 1952 році родич зауважив, що Національний консультативний комітет з повітроплавання (NACA) наймає математиків.[27] (Агентство НАСА замінило цей комітет у 1958 році). NACA наймав математиків, як афроамериканців, так і білошкірих, у відділ керування і навігації Меморіальної лабораторії повітроплавання Ленглі, що в Гемптоні, штат Вірджинія, неподалік бази Ленглі. Джонсон запросили на роботу в 1953 році. Вона погодилася і стала однією з перших людей у команді NASA.

За даними усної історії з архіву National Visionary Leadership Project:

Спочатку вона [Джонсон] працювала у групі жінок, що виконували математичні обчислення. Кетрін називала жінок у групі «комп'ютерами у спідницях». Їхньою основною роботою було зчитувати дані з чорних скриньок літактів і виконувати інші точні математичні завдання. Тоді одного дня Кетрін (і її колегу) тимчасово призначили допомагати групі дослідження польотів, що повністю складалася з чоловіків. Знання аналітичної геометрії допомогло Кетрін швидко знайти союзників серед чоловіків керівників і колег, настільки, що «вони забули повернути мене до групи». У той час, як скрізь були расові і гендерні бар'єри, Кетрін говорить, що ігнорувала їх. Кетрін була напористою, просила включати її у редакторські зустрічі (де раніше не бувало жінок). Вона просто говорила людям, що зробила роботу і мусить там бути.[31]

Оригінальний текст (англ.)
At first she [Johnson] worked in a pool of women performing math calculations. Katherine has referred to the women in the pool as virtual "computers who wore skirts". Their main job was to read the data from the black boxes of planes and carry out other precise mathematical tasks. Then one day, Katherine (and a colleague) were temporarily assigned to help the all-male flight research team. Katherine's knowledge of analytic geometry helped make quick allies of male bosses and colleagues to the extent that, "they forgot to return me to the pool". While the racial and gender barriers were always there, Katherine says she ignored them. Katherine was assertive, asking to be included in editorial meetings (where no women had gone before). She simply told people she had done the work and that she belonged.

З 1953 по 1958 роки Джонсон працювала «людиною-комп'ютером»,[32] аналізуючи такі теми, як пом'якшення поривів вітру у повітроплаванні. Спочатку її зарахували у Західний обчислювальний відділ під керівництво математика Дороті Вон, а пізніше перевели у підрозділ керівництва й контролю відділу дослідження польотів, де працювали інженерами білошкірі чоловіки.[33] Відповідно до законів штату про расову сегрегацію і федеральної робочої сегрегації, введеної при президентові Вудро Вільсоні на початку 20-го століття, Джонсон та інші афроамериканки обчислювального відділу були зобов'язані працювати, їсти і користуватися вбиральнями окремо від своїх білошкірих колег. Їхній офіс був позначений як «кольорові обчислювачі». В інтерв'ю каналу WHRO-TV[en], Джонсон зазначила, що вона «не відчувала сегрегації в НАСА, тому що там всі проводили дослідження. У тебе є завдання і ти над ним працюєш, і тобі було важливо робити свою роботу … і грати в бридж на обідній перерві». Вона додала: «Я не відчувала ніякої сегрегації. Я знала, що вона є, але не відчувала її».[34]

NACA розформував відділ кольорових обчислювачів у 1958 році, коли йому на зміну прийшов NASA, де введено в дію цифрові комп'ютери. Хоча споруду було десегреговано,[33] форми дискримінації були все ще широко поширені. Джонсон пригадує ту епоху:

Нам, як жінкам, у той час треба було бути напористими — напористими й агресивними, — і рівень, до якої треба було такою бути, залежав від того, де ти була. Я мусила бути. У ранні часи НАСА жінкам не дозволялося ставити свої імена на звітах — імені жодної жінки з мого відділу не було на звіті. Я працювала з Тедом Скопінськи, він хотів залишити нас і перейти в Г'юстон … але Генрі Пірсон, наш начальник — він не любив жінок — все змушував його завершити звіт, над яким ми працювали. Кінець кінцем, Тед сказав йому: «Кетрін має завершити звіт, вона й так зробила більшу частину роботи». Тож Тед не залишив Пірсону вибору; я завершила звіт і на ньому було моє ім'я, і це було вперше, що ім'я жінки з нашого відділу з'явилося на чомусь.

Оригінальний текст (англ.)
We needed to be assertive as women in those days – assertive and aggressive – and the degree to which we had to be that way depended on where you were. I had to be. In the early days of NASA women were not allowed to put their names on the reports – no woman in my division had had her name on a report. I was working with Ted Skopinski and he wanted to leave and go to Houston ... but Henry Pearson, our supervisor – he was not a fan of women – kept pushing him to finish the report we were working on. Finally, Ted told him, "Katherine should finish the report, she's done most of the work anyway." So Ted left Pearson with no choice; I finished the report and my name went on it, and that was the first time a woman in our division had her name on something.

— Кетрін Джонсон, [35]

З 1958 року і до виходу на пенсію в 1986 році Джонсон працювала аерокосмічним технологом, перемістившись у процесі в підрозділ управління космічними апаратами. Вона розрахувала траєкторію для космічного польоту Алана Шепарда, першого американця в космосі, 5 травня 1961 року.[17] Вона також розраховувала стартове вікно для його місії Меркурій 1961 року.[36] Вона побудувала резервне копіювання навігаційних діаграм для космонавтів у випадку електронних збоїв.[21] Коли НАСА вперше використали електронно-обчислювальні машини для розрахунку орбіти Джона Гленна навколо Землі, керівництво попросило Джонсон перевірити дані, отримані з комп'ютера; Гленн просив, щоб це зробила саме вона, і відмовлявся летіти, якщо Джонсон не підтвердить правильність розрахунків.[17][37][38] На Biography.com вказується, що це були «набагато більш складні розрахунки, з урахуванням тяжіння небесних тіл».[18] Автор Марго Лі Шеттерлі[en] зазначає, що «таким чином, астронавт, який став героєм, у той час, на все ще сегрегованому Півдні, розглядав цю чорношкіру жінку як одну з ключових частин перевірки, що його місія увінчається успіхом». Вона додає, що у той час, коли обчислення були «жіночою працею», а проектування — чоловічою, «це дійсно стосується того, що за весь цей час ми не цінували роботу, виконувану жінками, якою б необхідною вона не була, так, як мали б. І знадобилася історія, щоб глянути на це з такої точки зору».[39]

Пізніше Джонсон працювала безпосередньо з цифрових комп'ютерами. Її здібності і репутація точності допомогли встановити довіру до нової технології.[18] У 1961 році її робота допомогла забезпечити те, що капсулу Freedom 7 Алана Шепарда швидко знайшли після посадки, використовуючи точно побудовану траєкторію.[40]

Вона також допомогла обчислити траєкторію польору Аполлон 11 на Місяць у 1969 році.[17][18] Під час висадки на Місяць, Джонсон була на зустрічі в горах Поконо[en]. Вона і ще кілька людей зібралися навколо невеличкого телеекрану, спостерігаючи перші кроки на Місяці. У 1970 році Джонсон працювала над місією Аполлон 13. Коли місію було перервано, її робота над резервними процедурами і графіками допомогла задати безпечний шлях повернення екіпажу на Землю,[18] за рахунок створення однозіркової системи спостереження, що дозволила космонавтам точно визначити своє місце розташування. В інтерв'ю 2010 року Джонсон згадувала: «Всі були займалися тим, як вони дістануться туди. Ми переймалися тим, як їм дістатися назад».[41] Пізніше Джонсон працювала у програмі Спейс Шаттл, над супутником Earth Resources Satellite,[17][18] та планами польоту на Марс.[42]. Її обчислення допомогли астронавтам наблизитися до зір і безпечно повернутися на Землю. 1986 року вийшла на пенсію [43].

Особисте життя[ред. | ред. код]

У 1939 році Кетрін (тоді Колмен) одружилася з Джеймсом Френсісом Гоблом. У них народилися три дочки: Констанс, Джойлетт і Кетрін. У 1953 році родина переїхала у Ньюпорт-Ньюс услід за новою роботою. У 1956 році Джеймс Гобл помер від неоперабельної пухлини головного мозку.

Кетрін Гобл у 1959 році одружилася вдруге, з Джеймсом А. Джонсоном, другим лейтенантом армії і ветераном Корейської війни.

Кетрін Джонсон продовжувала свою кар'єру в НАСА. Вона співала в хорі пресвітеріанської церкви Карвер упродовж 50 років. З часів коледжу вона була членкинею сестринства Альфа-Каппа-Альфа[en], першого жіночого товариства, засноване афроамериканськими жінками. Джонсон і її чоловік мали шестеро онуків і 11 правнуків, жили у Гемптоні, штат Вірджинія.[44] До своєї смерті вона продовжувала заохочувати своїх онуків і студентів до кар'єри в галузі науки і техніки.[45]

Кетрін Джонсон померла у будинку для пенсіонерів у місті Ньюпорт-Ньюс 24 лютого 2020 року у віці 101 року.

Спадщина і почесті[ред. | ред. код]

Під час вручення Президентської медалі Свободи, 2015 рік

Джонсон є співавторкою 26 наукових праць.[46] Її соціальний вплив як піонера в галузі космічної науки[en] і комп'ютерного обчислювання підтверджується отриманими відзнаками і її статусом рольової моделі для життя в науці.[47][46][48][49] З 1979 року (і до того, як вона пішла з НАСА), Джонсон входила до списків афроамериканців у науці і техніці.[50][51] У 1999 році вона отримала звання «Видатний випускник року» від Коледжу Західної Вірджинії. Президент США Барак Обама представив Джонсон до нагородження Президентською медаллю Свободи, вона була однією з 17 американців, які отримали цю медаль 24 листопада 2015 року. Її також називають першим прикладом афроамериканських жінок у STEM.[52]

5 травня 2016 року у Дослідному центрі Ленглі[en] в Гемптоні, штат Вірджинія, нову будівлю площею 3 700 м². було названо «Дослідно-обчислювальний центр імені Кетрін Г. Джонсон» на її честь. Об'єкт офіційно відкрив свої двері 22 вересня 2017 року.[53] Джонсон взяла участь у цьому заході, який був також приурочений до 55-річчя історичного польоту і приземлення ракети космонавта Алана Шепарда, успіху якого Джонсон допомогла досягти.[54] На церемонії, заступник директора Левін сказав про Джонсон: «Мільйони людей по всьому світу спостерігали за польотом Шепарда, але чого вони не знали у той момент, так це що розрахунки, завдяки яким він потрапив у космос і благополучно повернувся додому, робила сьогоднішня почесна гостя, Кетрін Джонсон».[55] У ході заходу Джонсон також отримала нагороду «Срібний Снупі»; її часто називають нагородою космонавтів, а за визначенням НАСА вона вручається тим, «хто вніс видатний внесок у забезпечення безпеки польотів й успіху місії».[56]

У 2016 році Джонсон включено у список «100 жінок» — список 100 найвпливовіших жінок у світі за версією Бі-бі-сі.[57] НАСА заявило: «Її розрахунки виявилися такими ж важливими для успіху місячної програми Аполлон і початку програми Спейс Шаттл, якими вони були для тих перших кроків країни на шляху в космос».[17]

Джонсон зображають у популярній культурі. Позитивні відгуки отримав фільм «Приховані фігури», що вийшов у грудні 2016 року і базується на однойменній книзі авторства Марго Лі Шеттерлі[en], опублікованій на початку року. У ньому йдеться про Джонсон та інших афроамериканських жінок-математиків (Мері Джексон і Дороті Вон), які працювали в НАСА. Роль Джонсон у фільмі грає Тараджі П. Генсон.[38] Появу Кетрін Джонсон поряд із Генсон на 89-й церемонії вручення нагород Академії глядачі зустріли оваціями.[58] В одному з ранніх інтерв'ю Джонсон так прокоментувала фільм: «Гарно зроблено. Три головні акторки проробили відмінну роботу, зображаючи нас».[59] В епізоді серіалу «Поза часом» під назвою «Космічна гонка» (2016), роль Кетрін Джонсон грає Надін Елліс.[60]

Університет штату Західна Вірджинія[en] оголосив про плани заснувати на честь Джонсон стипендію в галузі STEM і поставити їй на кампусі пам'ятник у натуральну величину.[61] 12 травня 2018 вї удостоєно звання почесного доктора в Коледжі Вільяма і Мері.[62]

У 2016 році наукова письменниця Мая Вайншток[en] розробила прототип фігурок Лего серії «Жінки НАСА», серед яких мала бути і Джонсон, однак та відмовилася від того, щоб її подобу друкували на кінцевому продукті.[63] У 2018 році компанія Mattel оголосила про ляльку Барбі в образі Джонсон, з посвідченням НАСА.[64]

Нагороди[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The New York Times / J. KahnManhattan, NYC: New York Times Company, A. G. Sulzberger, 2020. — ISSN 0362-4331; 1553-8095; 1542-667X
  2. а б в Архів історії математики Мактьютор — 1994.
  3. Encyclopædia Britannica
  4. FemBio database
  5. а б в Black Women Scientists in the United StatesIndiana University Press, 1999. — С. 140–147. — ISBN 978-0-253-33603-3
  6. https://twitter.com/JimBridenstine/status/1231946829962584065
  7. а б в г https://www.nasa.gov/content/katherine-johnson-biography
  8. Legendary NASA mathematician Katherine Johnson dies at 101DMG Media, 1896. — ed. size: 1648853 — ISSN 0307-7578
  9. Fox M. Katherine Johnson Dies at 101; Mathematician Broke Barriers at NASA / J. KahnManhattan, NYC: New York Times Company, A. G. Sulzberger, 2020. — ISSN 0362-4331; 1553-8095; 1542-667X
  10. Find a Grave — 1996.
  11. https://www.nytimes.com/2020/02/24/science/katherine-johnson-dead.html
  12. BlackPast.org — 2004.
  13. а б Czech National Authority Database
  14. https://www.thehistorymakers.org/biography/katherine-g-johnson-42
  15. Encyclopædia Britannica
  16. http://akapioneers.aka1908.com/index.php/aka-media/54-video-interviews/180-johnson-katherine
  17. а б в г д е ж и Smith, Yvette (24 листопада 2015). Katherine Johnson: The Girl Who Loved to Count. NASA. Архів оригіналу за 12 Лютого 2019. Процитовано 12 лютого 2016. Her calculations proved as critical to the success of the Apollo Moon landing program and the start of the Space Shuttle program, as they did to those first steps on the country's journey into space.
  18. а б в г д е Katherine G. Johnson Biography. Biography.com. 10 жовтня 2016. Архів оригіналу за 31 Серпня 2018. Процитовано 15 січня 2017.
  19. Shetterly, Margot Lee (1 грудня 2016). Katherine Johnson Biography. NASA. NASA. Архів оригіналу за 8 Вересня 2018. Процитовано 2 березня 2017. As a part of the preflight checklist, Glenn asked engineers to 'get the girl'—Katherine Johnson—to run the same numbers through the same equations that had been programmed into the computer, but by hand, on her desktop mechanical calculating machine. ... When asked to name her greatest contribution to space exploration, Katherine Johnson talks about the calculations that helped synch Project Apollo's Lunar Lander with the moon-orbiting Command and Service Module.
  20. а б Gutman, David (16 листопада 2015). WV native, NASA mathematician to receive Presidential Medal of Freedom. WV Gazette Mail: Charleston Gazette-Mail. Архів оригіналу за 16 Лютого 2016. Процитовано 12 лютого 2016.
  21. а б в Katherine Johnson – Oral History. National Visionary Leadership Project. Архів оригіналу за 6 Грудня 2019. Процитовано 12 лютого 2016.
  22. а б Gale, Thomas (2005). Johnson, Katherine Coleman Goble. Encyclopedia.com. Cengage Learning. Архів оригіналу за 22 Червня 2016. Процитовано 15 лютого 2016.
  23. Shetterly, Margot Lee (1 грудня 2016). The Woman the Mercury Astronauts Couldn't Do Without. Nautilus. Архів оригіналу за 4 Грудня 2016. Процитовано 8 грудня 2016.
  24. а б в Gutman, David (26 грудня 2015). West Virginian of the Year: Katherine G. Johnson. Charleston Gazette-Mail. Архів оригіналу за 27 Серпня 2017. Процитовано 12 лютого 2016.
  25. Shetterly, Margot Lee (1 грудня 2016). From Hidden to Modern Figures – Katherine Johnson Biography. NASA. NASA. Архів оригіналу за 8 Вересня 2018. Процитовано 1 березня 2017. By thirteen, she was attending the high school on the campus of historically black West Virginia State College. ... enrolled in the college itself, where she made quick work of the school's math curriculum and found a mentor in math professor W. W. Schieffelin Claytor, the third African American to earn a PhD in Mathematics. Katherine graduated with highest honors in 1937 and took a job teaching at a black public school in Virginia.
  26. а б Yvette Smith, ред. (24 листопада 2015). Katherine Johnson: The Girl Who Loved to Count. NASA. NASA. Архів оригіналу за 28 Лютого 2017. Процитовано 1 березня 2017. Fascinated by numbers and smart to boot, for by the time she was 10 years old, she was a high school freshman – a truly amazing feat in an era when school for African-Americans normally stopped at eighth grade for those who could indulge in that luxury. Katherine skipped several grades to graduate from high school at 14 and from college at 18.
  27. а б в г д Loff, Sarah (22 листопада 2016). Katherine Johnson Biography. NASA (англ.). Архів оригіналу за 8 Вересня 2018. Процитовано 1 лютого 2017.
  28. Katherine G. Johnson – Presidential Honorary Doctorate of Humane Letters. West Virginia University. WVU. 2015. Архів оригіналу за березень 2, 2017. Процитовано 1 березня 2017. Katherine Johnson graduated from high school at age 14 and from college at 18.
  29. Porter-Nichols, Stephanie (24 січня 2017). Council honors one-time Marion teacher Katherine Johnson of 'Hidden Figures'. SWVA Today. Архів оригіналу за 14 Жовтня 2019. Процитовано 2 Січня 2019.
  30. Missouri ex rel. Gaines v. Canada 305 U.S. 337 (1938). Justia US Supreme Court. 1938. Архів оригіналу за 5 Липня 2018. Процитовано 12 лютого 2016.
  31. а б в г д Oral History Archive: Katherine Johnson. National Visionary Leadership Project. 2005. Архів оригіналу за 6 Грудня 2019. Процитовано 29 грудня 2016.
  32. Hodges, Jim (26 серпня 2008). She Was a Computer When Computers Wore Skirts. Langley Research Center. NASA. Архів оригіналу за 14 Листопада 2016. Процитовано 29 грудня 2016.
  33. а б Buckley, Cara (5 вересня 2016). On Being a Black Female Math Whiz During the Space Race. The New York Times. ISSN 0362-4331. Архів оригіналу за 6 Вересня 2016. Процитовано 6 вересня 2016.
  34. KATHERINE JOHNSON INTERVIEW: NASA'S HUMAN COMPUTER. HistoryvsHollywood.com. CTF Media. 2016. Архів оригіналу за 3 Березня 2017. Процитовано 2 березня 2017. Johnson stated that she "didn't feel the segregation at NASA, because everybody there was doing research. You had a mission and you worked on it, and it was important to you to do your job ... and play bridge at lunch." She added: "I didn't feel any segregation. I knew it was there, but I didn't feel it."
  35. Katherine Coleman Goble Johnson. School of Mathematics & Statistics University of St Andrews, UK. School of Mathematics & Statistics University of St Andrews, UK. Архів оригіналу за 22 Січня 2017. Процитовано 1 березня 2017. Excerpt from W. Warren, Katherine Coleman Goble Johnson, in Black Women Scientists in the United States (Indiana University Press, 1999), 140–147.
  36. Whitney, A. K. (2015). The Black Female Mathematicians Who Sent Astronauts to Space. Архів оригіналу за 5 Липня 2018. Процитовано 10 вересня 2016.
  37. Makers Profile: Katherine G. Johnson. Makers. Архів оригіналу за 5 Січня 2018. Процитовано 24 травня 2015.
  38. а б Sloat, Sarah (15 серпня 2016). 'Hidden Figures' Gives NASA Mathematicians Long Overdue Movie. Inverse.com. Архів оригіналу за 19 Серпня 2020. Процитовано 15 січня 2017.
  39. 'Hidden Figures': How Black Women Did The Math That Put Men on the Moon. All Things Considered. NPR. 25 вересня 2016. Архів оригіналу за 26 Вересня 2016. Процитовано 1 березня 2017. So the astronaut who became a hero, looked to this black woman in the still-segregated South at the time as one of the key parts of making sure his mission would be a success." She added that, in a time where computing was "women's work" and engineering was left to men, "it really does have to do with us over the course of time sort of not valuing that work that was done by women, however necessary, as much as we might. And it has taken history to get a perspective on that.
  40. Bartels, Meghan (22 серпня 2016). The unbelievable life of the forgotten genius who turned Americans' space dreams into reality. Business Insider. Business Insider Inc. Архів оригіналу за 3 Березня 2017. Процитовано 2 березня 2017. In 1961, on the strength of Johnson's work, Alan Shepherd became the first American to go into space. Johnson calculated his trajectory, the path he would take from launch to landing. If she was wrong, the best case scenario was that NASA wouldn't have known where to pick him up.
  41. Bartels, Meghan (22 серпня 2016). The unbelievable life of the forgotten genius who turned Americans' space dreams into reality. Business Insider. Business Insider Inc. Архів оригіналу за 3 Березня 2017. Процитовано 2 березня 2017. There were an incredible number of factors at play: Earth's rotation, the Moon's location, when you took off, when you reached the Moon. "It was intricate, but it was possible," she said. The mission went according to plan. Her numbers weren't just there to make sure everything went right – she also stepped in when something went wrong. In 1970, Apollo 13, which had been bound for the Moon, was stymied by the explosions of two oxygen tanks. Johnson was one of the mathematicians who scrambled to calculate a safe path back to Earth for the stranded astronauts. That work became the basis of a system that only requires one star observation matched with an onboard star chart for astronauts to pinpoint their location.
  42. Guglielmi, Jodi (26 серпня 2016). Katherine Johnson, Legendary Mathematician and Inspiration for the Upcoming Film Hidden Figures, Turns 98. People. Архів оригіналу за 16 Січня 2017. Процитовано 15 січня 2017.
  43. Рейчел Ігнотофскі. Жінки в науці. 50 безстрашних першопрохідниць, що змінили світ. — Вид-во «Вівсянка», 2020 . — С.75.
  44. Hopkins, Anna (30 січня 2017). Leading couple depicted in award-winning film Hidden Figures still living and residing in the town where the film takes place. The Daily Mail. Архів оригіналу за 21 Березня 2019. Процитовано 8 квітня 2018.
  45. The Untold History of Women in Science and Technology: Katherine Johnson. The White House. Архів оригіналу за 20 січня 2017. Процитовано 22 жовтня 2016.
  46. а б Human computers: Katherine G. Johnson. NASA History. Архів оригіналу за 3 Травня 2016. Процитовано 2 серпня 2015.
  47. «'Mop Top' the 'Hip Hop' Scientist Celebrates African-Americans in the Sciences: Katherine G. Johnson» [Архівовано 31 Травня 2018 у Wayback Machine.], 2003
  48. «Black history… Katherine G Johnson (1918 — retired)» [Архівовано 21 жовтня 2006 у Wayback Machine.], UK-based Planet Science
  49. «Katherine G. Johnson: Physicist, Space Scientist, Mathematician» [Архівовано 4 березня 2009 у Wayback Machine.], Oracle Think Quest Education Foundation Library
  50. «Black Contributors to Science and Energy Technology» 1979, anonymous, U.S. Department of Energy U.S. Government Printing Office (ERIC electronic document)
  51. «Black Contributors to Science and Energy Technology» [Архівовано 11 Вересня 2019 у Wayback Machine.] 1979, anonymous, U.S. Department of Energy U.S. Government Printing Office (manually scanned images)
  52. Ford, Knatokie (30 листопада 2015). Honoring NASA's Katherine Johnson, STEM Pioneer. Blog, The White House. Архів оригіналу за 10 Січня 2017. Процитовано 12 лютого 2016.
  53. Katherine G. Johnson Computational Research Facility Ribbon Cutting. Архів оригіналу за 3 Жовтня 2017. Процитовано 2 Січня 2019.
  54. Northon, Karen (28 квітня 2016). NASA Dedicates Facility to Mathematician, Presidential Medal Winner. Архів оригіналу за 30 Липня 2016. Процитовано 1 серпня 2016.
  55. Katherine Coleman Goble Johnson. School of Mathematics & Statistics University of St Andrews, UK. School of Mathematics & Statistics University of St Andrews, UK. 2015. Архів оригіналу за 22 Січня 2017. Процитовано 1 березня 2017. Millions of people around the world watched Shepard's flight, but what they didn't know at the time was that the calculations that got him into space and safely home were done by today's guest of honor, Katherine Johnson
  56. Katherine Johnson at NASA Langley Research Center. NASA History. NASA. 26 серпня 2016. Архів оригіналу за березня 2, 2017. Процитовано 1 березня 2017. On May 5, 2016, she returned to NASA Langley, on the 55th anniversary of Shepard's historic flight, to attend a ceremony where a $30 million, 40,000-square-foot Computational Research Facility was named in her honor. As part of the event, Johnson also received a Silver Snoopy award from Leland Melvin, an astronaut and former NASA associate administrator for education. Often called the astronaut's award, the Silver Snoopy goes to people who have made outstanding contributions to flight safety and mission success.
  57. 2016 «BBC 100 Women 2016: Who is on the list?» [Архівовано 23 Грудня 2016 у Wayback Machine.], BBC News, November 21, 2016. Retrieved November 24, 2016.
  58. Maple, Taylor (26 лютого 2017). Katherine Johnson, real-life subject of 'Hidden Figures' receives standing ovation at Oscars. Архів оригіналу за 27 Лютого 2017. Процитовано 26 лютого 2017.
  59. Khan, Amina (26 лютого 2017). Q&A: Our interview with Katherine G. Johnson, the real-life mathematician who inspired 'Hidden Figures'. Los Angeles Times. Los Angeles. Архів оригіналу за 1 Березня 2017. Процитовано 1 березня 2017. It was well-done. The three leading ladies did an excellent job portraying us.
  60. Shoemaker, Allison (29 листопада 2016). Timeless needs to ditch the formula. The A.V. Club. Архів оригіналу за 1 Грудня 2016. Процитовано 5 грудня 2016.
  61. West Virginia State University to Honor Katherine Johnson with Statue, Scholarship. WVSU. Архів оригіналу за 13 Червня 2018. Процитовано 2 Січня 2019.
  62. Heymann, Amelia (12 травня 2018). William and Mary commencement sends graduates out on new adventure. The Virginia Gazette. Архів оригіналу за 13 Червня 2018. Процитовано 2 Січня 2019.
  63. "Women of NASA" LEGO Prototype Joins Collection. National Air and Space Museum (англ.). 27 серпня 2018. Архів оригіналу за 9 Жовтня 2018. Процитовано 2 січня 2019.
  64. Petrini, Andi. Katherine Johnson to be included in Barbie 'Inspiring Women' series. latimes.com. Архів оригіналу за 3 Вересня 2018. Процитовано 2 вересня 2018.
  65. Katherine G. Johnson: Biography. The History Makers. 6 лютого 2012. Архів оригіналу за 8 Січня 2017. Процитовано 7 січня 2017.
  66. а б Katherine Johnson biography [Архівовано 1 жовтня 2017 у Wayback Machine.], African-American Registry.
  67. «Live, Learn, Pursue Passion – NASA Mathematician preps Class of 2006 to find its mission» [Архівовано 24 Червня 2010 у Wayback Machine.], Capitol Chronicle, Summer 2006, Capitol College (12 pages, PDF format)
  68. De Pizan Honor. National Women's History Museum.[недоступне посилання з квітня 2019]
  69. Katherine Johnson. National Center for Women & Information Technology[en]. 2015. Архів оригіналу за 20 Грудня 2016. Процитовано 7 грудня 2016.
  70. Phil Helsel (24 листопада 2015). Obama honoring Spielberg, Streisand and more with medal of freedom. NBC News. Архів оригіналу за 25 Листопада 2015. Процитовано 25 листопада 2015.
  71. Katherine Johnson at NASA Langley Research Center. NASA. 22 вересня 2016. Архів оригіналу за 7 Листопада 2016. Процитовано 5 грудня 2016.
  72. Katherine Johnson to receive the ASP's new Arthur B.C. Walker II Award. Astronomical Society of the Pacific. 2016. Архів оригіналу за жовтня 28, 2016. Процитовано 5 грудня 2016.
  73. Katherine G. Johnson Presidential Honorary Doctorate of Humane Letters. West Virginia University. 12 вересня 2016. Архів оригіналу за грудень 20, 2016. Процитовано 10 січня 2017.
  74. Harriot, Michale (24 вересня 2017). NASA Dedicates Building To Hidden Figures Heroine Katherine Johnson. The Root. Архів оригіналу за 24 Вересня 2017. Процитовано 24 вересня 2017.
  75. Trailblazing African-American women to be honored at William & Mary Commencement. www.wm.edu. Архів оригіналу за 11 Травня 2019. Процитовано 2 січня 2019.
  76. William & Mary, 2018 Honorary Degree: Katherine Johnson, архів оригіналу за 26 Грудня 2019, процитовано 2 січня 2019

Подальше читання[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]