Користувач:Perohanych/Наврузов

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Perohanych/Наврузов

Гаджі Надирович Наврузов (нар . 11 квітня 1989 року, Махачкала, Дагестан, Росія ), більш відомий як Гаджі «Автомат» («Автомат» Гаджі) — російський боєць, професійний боксер, тайський боксер і кікбоксер, виступає у важкій і суперважкій ваговій категорії; також учасник аматорських змагань зі змішаних єдиноборств ; у минулому - професійний футболіст, центральний захисник (2007-2014)[⇨] . Найбільшої популярності дістав завдяки участі в російській лізі кулачних боїв Top Dog FC, де виступав з лютого 2020 по лютий 2021 року, заробивши репутацію непереможеного нокаутера, поєдинки якого загалом принесли цій організації понад 12 мільйонів переглядів на її каналі на YouTube . Станом на грудень 2021 є бійцем української ліги кулачних боїв Mahatch FC, контракт з якою зробив його найоплачуванішим бійцем серед учасників кулачних ліг Росії та України.[⇨] .

У тайському боксі є майстром спорту Росії, членом збірної Росії (2016—2018), срібним призером чемпіонату Росії 2016 року серед аматорів, переможцем аматорського Кубка світу 2016 року за версією IFMA та чемпіоном світу 2018 року за версією WMF[en] Серед напівпрофесіоналів. У кікбоксингу ставав срібним призером аматорського Кубка світу 2016 року за К-1 за версією WAKO[en], а також переможцем аматорського чемпіонату Росії 2019 року за К-1 за версією WAK-1F[⇨] .

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 11 квітня 1989 року в Махачкалі, проте у віці близько 7 років разом із сім'єю переїхав до Москви . Батько - Надір Сабірович Наврузов, є заслуженим тренером Росії з тайського боксу, суддею та промоутером . З 1997 по 2008 роки батько очолював Федерацію тайського боксу міста Москви (ФТБМ) та організовував збори, в яких також брав участь і сам Гаджі [1] . Мати за фахом є бухгалтером. Батько за національністю лезгін, мати - даргінка [2] .

Кар'єра у футболі[ред. | ред. код]

Для здобуття футбольної освіти вступив до академії московського клубу «Динамо». Виступати почав на позиціях центрального та правого півзахисника за дублюючу команду, що знаходилася у другій лізі серед шкільних команд, і провів там два роки, після чого був переведений до основної команди серед дітей 1989 року народження, в якій став капітаном. Потім на рік вирушив до «Трудових резервів», щоб у майбутньому вступити до Російського державного університету фізичної культури, спорту, молоді та туризму, який він закінчив зі спеціальністю «Ігрові види спорту». Зі зростанням своїх антропометричних параметрів перекваліфікувався на центрального захисника [3] [4] [2] [5] .

«Спортакадемклуб»[ред. | ред. код]

У 2007 році Наврузов підписав свій перший професійний контракт - з московським клубом другого дивізіону "Спортакадемклуб", де продовжив виступати на позиції центрального захисника. Спочатку для отримання ігрової практики він був відправлений до резервної команди клубу, що виступала в третьому дивізіоні, який формально має не професійний, а аматорський статус. Провівши в резервній команді сезони 2007 та 2008 третього дивізіону, Наврузов був переведений вже в основну команду для участі в сезоні 2009 другого дивізіону [6] . Там, попри жорстку манеру своєї гри, він став міцним гравцем основи, вийшовши на заміну лише в одному матчі ліги з 22, у яких загалом отримав 11 жовтих карток та жодної червоної. Також йому вдалося зіграти у своєму першому розіграші Кубка Росії, провівши на полі всі 90 хвилин без штрафних карток у матчі 1/128 фіналу, який став для його команди єдиним на цьому турнірі після поразки від московського « Торпедо-ЗІЛ » з рахунком 1:3. . За підсумками сезону 2009 Наврузов допоміг команді зберегти прописку у другому дивізіоні наступного сезону [7] .

«СКА-Енергія»[ред. | ред. код]

Зумівши вдало провести свій дебютний сезон у професійній лізі та закріпитися в основі «Спортакадеміклубу» у другому дивізіоні, Наврузов зміг домогтися пропозицій від клубів вищого рівня, таких як краснодарські «Кубань» та «Краснодар», а також хабаровський «СКА-Енергія » ( з 2016 року - "СКА-Хабаровськ"), кожен з яких на той момент знаходився в першому дивізіоні . Крім того, обговорювалася можливість його переходу в московський ЦСКА, але за умови початкового виступу за дублюючий склад команди, що не влаштовувало Наврузова [8] . У результаті в березні 2010 року він перейшов до «СКА-Енергія», який запропонував фінансово найбільш вигідний контракт терміном на 2 роки, який дозволив йому за три місяці заробити свій перший мільйон рублів, а в рекордний заробіток (з урахуванням бонусів) – близько півмільйона рублів за місяць [9] [4] [3] . Наврузову, який зарекомендував себе як жорсткий центральний захисник, не важко було порозумітися з головним тренером команди — Сергієм Горлуковичем, оскільки той сам відрізнявся жорсткими методами роботи, а також принциповим наміром тримати в команді виключно жорстких, фізично міцних футболістів, що разом з бажанням, працездатністю та ігровою позицією Наврузова зіграло визначальну роль у рішенні підписати контракт саме з ним замість одного з 15—20 інших гравців, які претендували на його місце під час перегляду на зборах [3] .

У «СКА-Енергія», як і в попередньому клубі, Наврузов став регулярним гравцем основи, зумівши без особливих складнощів адаптуватися у новій для себе команді з іншого міста та сильнішого дивізіону. Так, у сезоні 2010 він зіграв у лізі 21 матч, за які загалом лише двічі вийшов на заміну та відзначився дев'ятьма жовтими картками без жодної червоної. Також він зміг вдруге у своїй кар'єрі взяти участь у розіграші Кубка Росії, повністю відігравши 2 основні та 2 додаткові тайми у матчі 1/32 фіналу проти південно-сахалінського клубу « Сахалін », в якому відзначився однією жовтою карткою і в ігровий час добився разом з командою нічиї з рахунком 1:1, поступившись лише серією післяматчевих пенальті . У результаті з Наврузовим «СКА-Енергія» змогла завершити сезон 2010 з 53 очками і зупинитися в одному рядку від попадання в топ-10 турнірної таблиці другого дивізіону, що дозволило їй не тільки залишитися в ньому наступного сезону, а й перевершити результат попереднього сезону., У якому без Наврузова їй вдалося зайняти в таблиці лише 15 місце з 47 очками, зупинившись в одному рядку від зони вильоту [7] .

Вдалий початок кар'єри Наврузова у першому дивізіоні, однак, був затьмарений тривалим відновленням від травми та операцій, через що він був змушений повністю пропустити сезон 2011/12 [3] .

Матч проти «Спартака» (Москва), повернення до «Спортакадемклубу», «Волга» (Твер) та завершення кар'єри[ред. | ред. код]

Зовнішні зображення
Гаджи Наврузов в окружении Динияра Билялетдинова, Деми де Зеува и Эммануэля Эменике в товарищеском матче между московскими «Торпедо» и «Спартаком», 30 июня 2012 года

Проте, негативний досвід із тривалим відновленням від травми та операцій, що з'явилися в розпал кар'єри Наврузова, призвів до того, що до початку 2012 року він охолонув до заняття футболом. Відновивши здоров'я, Наврузов повернувся до бойових єдиноборств, інтерес до яких у ньому з дитинства заклав батько, і почав поступово виступати на змаганнях з кікбоксингу та тайського боксу . При цьому він продовжував підтримувати футбольну форму. Так, після закінчення контракту з «СКА-Енергія», який діяв до кінця сезону 2011/12, Наврузов отримав статус вільного агента і зміг зіграти 30 червня 2012 року в товариському матчі за московський « Торпедо » з першого дивізіону, вийшовши на 60-й. хвилині зустрічі проти основного складу одного з провідних клубів російської Прем'єр-ліги - московського " Спартака ". Матч був ознаменований дебютом на відкритому стадіоні для новоспеченого на той момент головного тренера «спартаковців» - Унаї Емері, який несподівано очолив російську команду після того, як втретє поспіль зумів вивести свій попередній клуб на третє місце в чемпіонаті Іспанії, пропустивши вперед Барселону » та « Реал Мадрид ». Вимушений протистояти таким гравцям, як Дініяр Білялетдінов, Еммануель Еменіке та Демі де Зеув, Наврузов зумів провести відведені йому пів години на полі без штрафних карток, а зустріч завершилася перемогою «Спартака» з рахунком 3:0 [10] [7] [11] . Також у травні 2013 року Наврузов зіграв 2 матчі в аматорському чемпіонаті Росії у форматі «8 на 8», а потім повернувся до складу рідного « Спортакадеміклубу », взявши участь у квітнево-листопадовому сезоні третього дивізіону (формально аматорського) [12] [13], до якого команда вибула задовго до повернення Наврузова. Проте кількість матчів, проведених ним того сезону, залишається невідомим [6] .

Таким чином, в офіційних матчах на професійному рівні Наврузов не брав участі понад два роки (з дня матчу 36-го туру сезону 2010 першого дивізіону, 17 жовтня), поки не отримав запрошення з другого дивізіону від тверського клубу « Волга », в якому на той момент готувалися до сезону 2013/14 і потребували центрального захисника. Наврузов після першого ж тренування з командою уклав з «Волгою» контракт. Свій дебют за новий клуб Наврузов зміг провести вже 15 липня у матчі стартового туру ліги проти смоленського « Дніпра », в якому відіграв усі 90 хвилин, не отримавши жодної штрафної картки та здобувши з командою перемогу з рахунком 2:1. Практично у всіх інших матчах за «Волгу», як і в попередніх клубах, Наврузов був міцним гравцем основи і за півроку провів у лізі 20 матчів, за які загалом виходив на заміну лише 2 рази та відзначився 7 жовтими картками, зумівши допомогти команді залишитись у другому дивізіоні на наступний сезон . Остання гра Наврузова в сезоні 2013/14 пройшла за місяць до його закінчення - 1 травня 2014 року, коли після шестимісячної перерви він вийшов на заміну на 70-й хвилині зустрічі проти володимирського " Торпедо ", якому "Волга" поступилася з рахунком 0:2 . Після завершення першого сезону за тверський клуб Наврузов остаточно втратив інтерес до професійного футболу і прийняв рішення завершити кар'єру, після чого повністю присвятив себе тайському боксу і кікбоксингу [8] [3] [7] [14] [2] .

Статистика виступів[ред. | ред. код]

Клуб Ліга Сезон Ліга Кубок Росії Усього
Ігри Голи Ігри Голи Ігри Голи
Спортакадемклуб-2
( фарм-клуб )
3-й дивізіон 2007 - - - - - -
Спортакадемклуб-М
(фарм-клуб)
2008 - - - - - -
Спортакадемклуб 2-й дивізіон 2009 22 0 1 0 23 0
СКА-Енергія 1-й дивізіон 2010 21 0 1 0 22 0
2011/12 0 0 0 0 0 0
Спортакадемклуб 3-й дивізіон 2013 - - - - - -
Волга (Тверь) 2-й дивізіон 2013/14 20 0 0 0 20 0
Усього за кар'єру 63 0 2 0 65 0

Кар'єра у бойових єдиноборствах[ред. | ред. код]

Тайський бокс та кікбоксинг[ред. | ред. код]

У лютому 2013 року Гаджі Наврузов взяв участь у своїх перших аматорських змаганнях з тайського боксу - Кубку Москви, де виступив у важкій ваговій категорії і програв супернику одноголосним рішенням суду в кривавому бою, отримавши зламаний ніс в середині бою [15]. З 2016 року на аматорських змаганнях він почав незмінно виступати вже у надважкій вазі (понад 91 кг). Так, у квітні, представляючи спортивний клуб вищого університету « Синергія » (який він закінчив у 2021 році зі ступенем бакалавра за спеціальністю «Менеджмент у спортивному маркетингу» [16] ), Наврузов став срібним призером аматорського чемпіонату Москви, що дозволило йому увійти до збірної столиці [17] . У липні у складі збірної столиці завоював у Москві срібну медаль на аматорському чемпіонаті Росії, де у фінальному поєдинку програв Кирилу Корнілову [18], зумівши за підсумками турніру здобути приз «За волю до перемоги» та увійти до збірної Росії. У листопаді того ж року, представляючи збірну Росії, став переможцем аматорського Кубка світу за версією IFMA, який проходив у Казані [19] [20] [21] .

31 березня 2017 року у Грозному став переможцем супербою на другому міжнародному турнірі з професійного тайського боксу у рамках ліги WHMC. Поєдинок проходив у вазі понад 93 кг, а свою перемогу Наврузов отримав технічним нокаутом у третьому раунді над Комолом Турсуновим (9-6) з Узбекистану [22] . У березні 2018 року, виступаючи у ваговій категорії понад 91 кг, переміг у Бангкоку на чемпіонаті світу з тайського боксу за версією WMF[en] ) серед напівпрофесіоналів [23] [24] [25], на якому зумів достроково пперемагати нокаутом у півфіналі над бразильцем і в фіналі над українцем[26] [27] [21], отримав чемпіонський пояс з рук короля Таїланду, Махи Вачиралонгкорна . Після такого ефектного завоювання титулу Наврузову почали активно надходити пропозиції щодо можливих подальших виступів. Однак він вирішив призупинити спортивну кар'єру, причиною чого стало народження сина, а також стабільна і високооплачувана робота в особистій охороні підприємця Тимура Абдуллаєва, на якій Наврузов провів близько року разом з Арсланом Яллієвим, своїм товаришем зі збірної Росії [4] [8] .

Також 10 лютого 2012 Наврузов провів професійний поєдинок з кікбоксингу в розділі K-1 на 19-му турнірі Corona Cup, який пройшов у казино «Корона» на Новому Арбаті в Москві. Там він виступив у вазі до 92 кг і переміг технічним нокаутом сербського бійця Златка Станоєвича [28] [29] . У вересні 2016 року в Анапі Наврузов виступив у вазі понад 91 кг на аматорському Кубку світу з кікбоксингу (World Cup Diamond) за версією WAKO[en] ), на якому завоював срібну медаль у розділі K-1 [30] [31] . У квітні 2019 року в Москві став переможцем аматорського чемпіонату Росії з кікбоксингу К-1 за версією WAK-1F, здобувши у фінальному поєдинку перемогу нокаутом у першому раунді [32] . Крім тайського боксу та кікбоксингу, виступав зі змішаних єдиноборств на аматорському чемпіонаті Москви, де зазнав поразки рішенням суддів [2] .

Бокс на голих кулаках[ред. | ред. код]

Top Dog FC[ред. | ред. код]

З лютого 2020 по лютий 2021 брав участь у кулачних боях без рукавичок російської організації Top Dog FC, де провів 5 поєдинків, у кожному з яких здобув перемогу і відзначився як мінімум одним нокдауном, при цьому сам не пропустивши жодного [2] . Кожен поєдинок за участю Гаджі налічує понад 1,5 мільйона переглядів на каналі Top Dog на YouTube, а їх загальний перегляд на каналі ліги перевищує позначку в 12 млн. У чотирьох поєдинках Наврузов здобув дострокові перемоги нокаутом, перші три з яких були відзначені бонусом «Найкращий нокаут вечора». Єдиним бійцем, котрий зміг достояти з ним до фінального гонга, став Павло Шульський. У поєдинку з Шульським Наврузов чотири рази зумів відправити опонента до нокдауну, здобувши перемогу одноголосним рішенням суддів. Цей поєдинок набрав на YouTube-каналі Top Dog більше 4 млн переглядів, отримав бонус як «Найвидовищніший бій вечора», був відзначений званням «Бій року» у Top Dog, а також став першим поєдинком в історії організації, який увійшов до зали слави [33] .

Mahatch FC[ред. | ред. код]

3 вересня 2021 року було оголошено про підписання Гаджі Наврузовим контракту з українською кулачною лігою Mahatch FC, який розрахований на 1 рік та 2 місяці із зобов'язанням проведення трьох поєдинків, перший з яких відбувся 14 грудня 2021. Фінансові умови контракту, за словами Наврузова, в 3-4 рази перевищили пропозиції інших організацій і зробили його на той момент найоплачуванішим кулачним бійцем з тих, що виступають у лігах Росії та України [34] [35] . На початку жовтня для підготовки до кулачних та боксерських поєдинків він вступив у команду United Russian Fighters (URF), до складу якої входять переважно бійці з кулачної ліги Hardcore FC, а також Олександр Ємельяненко [36] [37] .

7 грудня було оголошено, що свій дебютний бій у Mahatch FC Наврузов проведе на восьмому турнірі, що відбувся 14 грудня у Freedom Hall у Києві . Він виступив у рамках головної події вечора, здобувши перемогу нокаутом у другому раунді над українцем Андрієм Мовчаном — професійним боксером, який до цього не мав поразок у лізі (2-0-1) [38] [39] [40] .

Професійний бокс[ред. | ред. код]

8 червня 2021 року Наврузов підписав професійний боксерський контракт із промоутерською компанією «Русь», президентом якої є Григорій Дрозд . Попри те, що його дебютний поєдинок мав бути анонсований лише протягом наступних тижнів, того ж тижня, 11 червня, стало відомо, що свій дебют він проведе вже 25 числа проти бразильця Фабіо Мальдонадо (26-4), вийшовши на короткому повідомленні на заміну замість Арслана Яллієва, який отримав травму в процесі підготовки до бою з Мальдонадо. Поєдинок планувалося провести в ігровій зоні " Червона Поляна " на майданчику WOW Arena в Сочі, а трансляцію - на федеральному телеканалі " Матч ТВ ", але через захворювання Гаджі коронавірусом дебют довелося відкласти [41] [42] [43] . Наступною оголошеною датою дебюту Наврузова стало 5 листопада, а суперника було замінено на росіянина Євгена Орлова (17-16-1), який спочатку мав провести з Наврузовим 6-раундовий поєдинок на тому ж майданчику. Проте через коронавірусні обмеження його вимушено перенесли на 26 листопада, при цьому кількість раундів у поєдинку була знижена з 6 до 4. Також змінилося місце проведення — ним стала студія федерального телеканалу « РЕН ТВ » у Москві, де і відбувся дебют Наврузова, ставши впівголовною подією вечора на турнірі «Бійцівський клуб РЕН ТВ» [44] [45] [46] . Попри переважну перевагу Орлова у досвіді, вазі та рості (145 кг та 207 см проти 112 кг та 189 см), Наврузов зміг завдати супернику більшої кількості точних ударів та здобув у своєму дебюті перемогу рішенням більшості суддів (40-36, 39-37), 38-38) [47] [48] . Після поєдинку Орлов був доставлений до лікарні у зв'язку з тріщинами кількох ребер та травмою щелепи [49] .

Через кілька днів після бою Григорій Дрозд оголосив про готовність організувати в лютому 2022 року боксерський поєдинок між Наврузовим і росіянином Павлом Шульським (0-0-1) — його колишнім суперником з кулачних боїв і майстром спорту з аматорського боксу, який дебютував. того ж дня, що і Гаджі, і свій бій провів у нічию [50] .

Статистика боїв[ред. | ред. код]

У професійному боксі[ред. | ред. код]

1 поединок, 1 победа (0 нокаутом), 0 поражений.
Бой
Рекорд
Дата боя
Соперник
Место проведения боя
Результат, раунды, время
Комментарии
Видео
Шаблон:Стиль-Бокс-победа |1 1-0 26 ноября 2021 Шаблон:Флаг России Евгений Орлов (17-16-1) Шаблон:Флаг России Студия «РЕН ТВ», Москва, Россия Шаблон:Стиль-Бокс-победа |Решение большинства судей (4) Дебют в профессиональном боксе YouTube на YouTube

У професійному тайському боксі[ред. | ред. код]

3 поединка, 3 победы (не менее 1 нокаутом), 0 поражений.
Бой
Рекорд
Дата боя
Соперник
Турнир
Место проведения боя
Результат, раунды, время
Комментарии
Видео
Шаблон:Стиль-Бокс-победа |3 3-0 31 марта 2017 Узбекистан Комол Турсунов

(9-6-0)
WHMC 2 Generation Шаблон:Флаг Россия Спортхолл «Колизей», Грозный, Россия Шаблон:Стиль-Бокс-победа |
Технический нокаут (3 из 3), 0:58
Супербой ВКонтакте

У професійному кікбоксингу[ред. | ред. код]

1 поединок, 1 победа (1 нокаутом), 0 поражений.
Бой
Рекорд
Дата боя
Соперник
Турнир
Место проведения боя
Результат, раунды, время
Комментарии
Видео
Шаблон:Стиль-Бокс-победа |1 1-0 10 февраля 2012 Шаблон:Флаг Сербии Златко Станоевич Corona Cup 19 Шаблон:Флаг России Казино «Корона», Новый Арбат, Москва, Россия Шаблон:Стиль-Бокс-победа |
Технический нокаут
По правилам K-1

У боксі на голих кулаках[ред. | ред. код]

6 поединков, 6 побед (5 нокаутом), 0 поражений.
Бой
Рекорд
Дата боя
Соперник
Турнир
Место проведения боя
Результат, раунды, время
Комментарии
Видео
Шаблон:Стиль-Бокс-победа |
6
6(5)-0 14 декабря 2021 [[Файл:Шаблон:Прапор Украина|20x13px|Украина]] Андрей Мовчан Mahatch FC 8 Україна Freedom Hall, Киев, Украина Шаблон:Стиль-Бокс-победа |
Нокаут (2 из 3), 1:22
Главный бой вечера YouTube на YouTube
Шаблон:Стиль-Бокс-победа |
5
5(4)-0 11 февраля 2021 [[Файл:Шаблон:Прапор Белоруссия|20x13px|Белоруссия]] Сергей Алексеевич Top Dog FC 7 Шаблон:Флаг России БКЗ «Крылья Советов», Москва, Россия Шаблон:Стиль-Бокс-победа |
Нокаут (2 из 3), 0:54
Последний бой в качестве бойца Top Dog FC YouTube на YouTube
Шаблон:Стиль-Бокс-победа |
4
4(3)-0 19 октября 2020 Россия Павел Шульский Top Dog FC 5 Шаблон:Флаг России Loft Hall #2 (Автозаводская), Москва, Россия Шаблон:Стиль-Бокс-победа |
Единогласное решение судей (3)
Главный бой вечера, бонус за самый зрелищный бой вечера, бой года, бой зала славы Top Dog FC YouTube на YouTube
Шаблон:Стиль-Бокс-победа |
3
3(3)-0 29 июля 2020 Шаблон:Флаг Грузии Торнике Мамукашвили Top Dog FC 4 Шаблон:Флаг России Клуб Gazgolder, Москва, Россия Шаблон:Стиль-Бокс-победа |
Нокаут (1 из 3), 0:51
Бонус за лучший нокаут вечера YouTube на YouTube
Шаблон:Стиль-Бокс-победа |
2
2(2)-0 12 мая 2020 Россия Александр Калашников Top Dog FC 3 Шаблон:Флаг России LovelyLoft (Семёновская), Москва, Россия Шаблон:Стиль-Бокс-победа |
Нокаут (1 из 3), 0:30
Бонус за лучший нокаут вечера YouTube на YouTube
Шаблон:Стиль-Бокс-победа |
1
1(1)-0 18 февраля 2020 [[Файл:Шаблон:Прапор Украина|20x13px|Украина]] Ярослав Ремыга Top Dog FC 2 Шаблон:Флаг России LovelyLoft (Семёновская), Москва, Россия Шаблон:Стиль-Бокс-победа |
Нокаут (1 из 3), 1:10
Бонус за лучший нокаут вечера, дебют на голых кулаках YouTube на YouTube

Особисте життя[ред. | ред. код]

Дружина — Юлія Беляєва, віце-президент Московського регіона Міжнародної поліцейської асоціації, капітан туристичної поліції Головного управління МВС Росії по місту Москві, а також переможець і призер різних змагань з боксу, карате, кікбоксингу, кобудо і самбо [51] [52] [53] [54] . Вони познайомилися на тренуванні [8] . Юлія супроводжувала та підтримувала Гаджі на його виступах, у тому числі у кулачному поєдинку з Павлом Шульським та відкритому боксерському спарингу з В'ячеславом Дациком [55] [56] [8] .

Має сина Ахіллеса, але від іншої жінки [2] .

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Федерация Тайского Бокса г. Москва 2004 год. Летние сборы ... Клуб тайского бокса «Академия Муай Тай», входящий в состав Федерации тайского бокса города Москвы (ФТБМ). Официальная страница ВКонтакте. 6 січня 2016. Процитовано 16 листопада 2021.
  2. а б в г д е Гаджи Автомат: "Хардкор предлагал контракт за 7млн!" / Регбист и Никулин / Большое интервью. Святослав Коваленко — официальный канал на YouTube. 27 лютого 2021. Процитовано 2 березня 2021.
  3. а б в г д Андреев, Илья (4 червня 2021). Большое интервью с Гаджи «Автоматом» Наврузовым: он был футболистом, а стал звездой кулачных боев. Спорт-Экспресс. Процитовано 25 листопада 2021.
  4. а б в Алёхин, Алексей (2 червня 2021). «Кудряшов и Емельяненко раунда не протянут со мной». Гаджи «Автомат» играл в ФНЛ, а теперь дерется на кулаках и роняет Дацика. Матч ТВ. Процитовано 25 листопада 2021.
  5. Гаджи Автомат – про Дацика, драки, бой с Шульским и Емельяненко / Мощное ИНТЕРВЬЮ. Разрешите вас перебить — официальный канал на YouTube. 1 червня 2021. Процитовано 6 грудня 2021.
  6. а б Наврузов Гаджи Надирович, 11.04.1989, футболист. FootballFacts. Процитовано 26 листопада 2021.
  7. а б в г Гаджи Надирович Наврузов — Товарищеские матчи (клубы) 2012 — Футбол — Чемпионат. Чемпионат. Процитовано 24 листопада 2021.
  8. а б в г д Ибрагимов, Инар (26 листопада 2021). Звезда Top Dog — экс-футболист и охранник. Большое интервью Гаджи Автомата о бое с Дациком и игре против Лукаку. Eurosport. Процитовано 27 листопада 2021.
  9. Голкипер «Носты» перешел в «СКА-Энергию». Газета.ru. 3 березня 2010. Процитовано 1 березня 2021.
  10. Соломатина, Наталия (1 липня 2012). Репортаж о контрольном матче «Спартак» — «Торпедо» М — Чемпионат. Чемпионат. Процитовано 26 листопада 2021.
  11. «Спартак» — «Торпедо». Спартак (Москва) — официальный канал на YouTube. 30 червня 2012. Процитовано 24 листопада 2021.
  12. Наврузов Гаджи Надирович. Любительская футбольная лига (8×8). Процитовано 5 грудня 2021.
  13. Спортакадемклуб Квазар (1-7). Футбольный клуб «Квазар» — официальный канал на YouTube. 1 липня 2013. Процитовано 4 грудня 2021.
  14. Gadzhi Navruzov — Player profile. Transfermarkt. Процитовано 16 листопада 2021.
  15. Макагонов, Василий (12 лютого 2013). Мгновения тайского бокса: финал Кубка Москвы. Москва 24. Процитовано 20 листопада 2021.
  16. Выпускники Университета СИНЕРГИЯ. Университет «Синергия» — официальный сайт. Процитовано 6 грудня 2021.
  17. Гаджи Наврузов из САО представит столицу на Чемпионате России по тайскому боксу. Префектура САО города Москвы. 18 липня 2016. Процитовано 29 листопада 2021.
  18. Корнилов одержал победу на чемпионате России по тайскому боксу. Газета.ru. 17 липня 2016. Процитовано 1 березня 2021.
  19. Кубок Мира: итог выступления сборной России. Федерация тайского бокса-муайтай России — официальный сайт. 28 листопада 2016. Процитовано 16 листопада 2021.
  20. Наврузов Гаджи. Федерация тайского бокса-муайтай России — официальный сайт. Процитовано 2 березня 2021.
  21. а б Золотая победа клуба «Ярс». Гатчинская правда. 22 вересня 2021. Процитовано 16 листопада 2021.
  22. WHMC 2 Generation. Федерация тайского бокса-муайтай России — официальный сайт. Процитовано 24 листопада 2021.
  23. Друзья! Рад сообщить вам, что спортсмен, Гаджи "Автомат" Наврузов, стал чемпионом Мира по Muay Thai! (Pro am, WMF, Thailand)... Спортивный клуб «ИМА-Некрасовка Муай Тай» — официальная страница ВКонтакте. 19 березня 2018. Процитовано 30 листопада 2021.
  24. Завершился чемпионат мира 2018 по муай тай в Бангкоке. Федерация муайтай России (ФМР) — официальный представитель WMF в России. Официальный сайт. 20 березня 2018. Процитовано 24 листопада 2021.
  25. W.M.F. 2018 @... — World Muay Thai Federation — by Thai WMF President. World Muaythai Federation (WMF) — официальная страница в Facebook. 10 вересня 2018. Процитовано 24 листопада 2021. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |description= (довідка)
  26. Гаджи Новрузов из Усухчая завоевал золото чемпионата мира по тайскому боксу. ЛезгиЯр. 21 березня 2018. Процитовано 15 листопада 2021.
  27. Спортсмен из Докузпаринского района стал чемпионом мира. ЛезгиГазет. 21 марта 2018 года.
  28. Фотографии на стене сообщества. Corona Cup — официальная страница ВКонтакте. 10 лютого 2012. Процитовано 8 грудня 2021.
  29. Результаты боёв Corona Cup 10.02.2012:../ Corona cup. Видео и фотоотчёты по боям. Corona Cup — официальная страница ВКонтакте. 10 лютого 2012. Процитовано 8 грудня 2021. […] Победы Техническим нокаутом: Дмитрий Брызгалов над Зеленецким Дмитрием до 75 кг К-1 Гаджи Наврузов над Златко Снаноевичем до 92 кг К-1
  30. Result WCD-2016. World Cup Diamond — официальный сайт турнира. Процитовано 30 листопада 2021. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |description= (довідка)
  31. Яллыев и Наврузов успешно выступили на Кубке мира по К-1 в Анапе. Федерация тайского бокса Москвы (ФТБМ) — официальный сайт. 26 вересня 2016. Процитовано 15 листопада 2021.
  32. Чемпионат России по К-1 / 28.04.2019 г... Федерация К-1 России (WAK-1F) — официальная страница ВКонтакте. 1 травня 2019. Процитовано 30 листопада 2021.
  33. Top Dog - YouTube - Плейлисты. Top Dog FC — официальный канал на YouTube. Процитовано 11 грудня 2021.
  34. Бабаджанов, Ислам (3 вересня 2021). Гаджи «Автомат» рассказал, когда дебютирует в MAHATCH FC. Спорт-Экспресс. Процитовано 28 листопада 2021.
  35. Трик, Дмитрий (4 вересня 2021). «Я самый высокооплачиваемый боец». «Автомат» Гаджи подписал контракт с Mahach. vRINGe. Процитовано 29 листопада 2021.
  36. URF - UNITED RUSSIAN FIGHTERS в Instagram: «Боец нашей команды - непобеждённый @gadj.aftomat ! С рекордом (5-0) на голых кулаках ! Только вперёд, чемпион ! 🥇 #unitedrussianfighters». Команда United Russian Fighters (URF) — официальная страница в Instagram. 6 жовтня 2021. Процитовано 24 листопада 2021.
  37. URF - UNITED RUSSIAN FIGHTERS в Instagram: «🤝 Сегодня прошла встреча Президента команды United Russian Fighters Кавали Р.С. @roki__91 с Азаматом Бостановым @a.bostanov и Александром…». Команда United Russian Fighters (URF) — официальная страница в Instagram. 26 жовтня 2021. Процитовано 12 листопада 2021.
  38. 8 сезон «MAHATCH» обещает быть самым ярким в истории. Sport.ua. 8 грудня 2021. Процитовано 9 грудня 2021.
  39. MAHATCH в Instagram: «Гаджи Наврузов «Автомат» — Мовчан Андрей Всем вам известный непобеждённый король нокаутов, боец, который наносит убийственные удары с…». Mahatch FC — официальная страница в Instagram. 7 грудня 2021. Процитовано 7 грудня 2021.
  40. Бабаджанов, Ислам (15 грудня 2021). Гаджи Автомат с победы нокаутом дебютировал в Mahatch FC. Спорт-Экспресс. Процитовано 15 грудня 2021.
  41. Боец на голых кулаках Гаджи «Автомат» Наврузов подписал контракт с промоутерской компанией Григория Дрозда. AllBoxing.ru. 8 червня 2021. Процитовано 29 листопада 2021.
  42. Атвесский, Александр (11 червня 2021). Гаджи «Автомат» Наврузов дебютирует в профессиональном боксе в поединке с Мальдонадо. Метарейтинги. Процитовано 12 грудня 2021.
  43. Бабаджанов, Ислам (22 червня 2021). Гаджи Автомат выбыл с боя против Мальдонадо. Спорт-Экспресс. Процитовано 29 листопада 2021.
  44. Гаджи «Автомат» Наврузов: о дебюте в боксе, реванше с Павлом Шульским и дальнейших планах. AllBoxing.ru. 6 жовтня 2021. Процитовано 13 листопада 2021.
  45. Круглов, Александр (1 листопада 2021). Боксерский турнир в Сочи с участием Сергея Кузьмина и Гаджи Наврузова отменен из-за коронавирусных ограничений. Метарейтинг. Процитовано 13 листопада 2021.
  46. Петров, Евгений (12 листопада 2021). Евгений «Молекула Ада» Орлов — Гаджи «Автомату»: «В боксе ты младенец». Спорт-Экспресс. Процитовано 13 листопада 2021.
  47. Гаджи Наврузов одержал победу над Евгением Орловым. IZ.RU. 27 листопада 2021. Процитовано 28 листопада 2021.
  48. Гаджи Наврузов победил Евгения Орлова. AllBoxing.ru. 25 листопада 2021. Процитовано 28 листопада 2021.
  49. Орлов получил серьёзные травмы в бою с Наврузовым. AllBoxing.ru. 30 листопада 2021. Процитовано 30 листопада 2021.
  50. Наврузов и Шульский могут провести реванш в феврале. AllBoxing.ru. 1 грудня 2021. Процитовано 4 грудня 2021.
  51. Вице-президент Московского региона Международной полицейской ассоциации капитан полиции Юлия Беляева – победитель Чемпионата ГУ МВД России по г. Москве по самозащите без оружия памяти генерал-лейтенанта милиции В.И. Панкратова. Московское региональное отделение полицейской международной ассоциации. 14 жовтня 2021. Процитовано 15 грудня 2021.
  52. Президент сдержал слово!. Московское региональное отделение полицейской международной ассоциации. 10 березня 2019. Процитовано 15 грудня 2021.
  53. Объедков, Андрей (23 квітня 2019). Капитан полиции Юлия Беляева рассказала, почему выбирает метро. Вечерняя Москва. Процитовано 15 грудня 2021.
  54. Jul (@yulia_le_bel) • Фото и видео в Instagram. Юлия Беляева — официальная страница в Instagram. Процитовано 15 грудня 2021.
  55. "Автомат" Гаджи vs. Павел Шульский/ главный бой вечера/ зал славы Top Dog/ TDFC 5. Top Dog FC — официальный канал на YouTube. 9 листопада 2020. Процитовано 15 грудня 2021.
  56. Бой Дацик против Гаджи Автомата / Такого нокаута не ожидал никто. TRUE GYM MMA — официальный канал на YouTube. 6 травня 2020. Процитовано 15 грудня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]

Відеоінтерв'ю