Монако та євро

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Князівство Монако прийняло євро як офіційну валюту 1 січня 1999 року разом із Французькою Республікою та десятьма іншими державами-членами. Країна не входить до зони євро, хоча не входить до Європейського Союзу. Однак вона може карбувати свої монети на підставі попередніх угод із Францією та рішення Ради Європейського Союзу та валютної конвенції між Францією (від імені Європейського Співтовариства) та Монако, яка набула чинності 1 січня 2002 року.

Історія[ред. | ред. код]

До введення євро і з 1837 року Монако мало власну валюту: монегаський франк (MCF), який прив’язаний до французького франка (FRF) із фіксованим паритетом 1 MCF за 1 FRF. Оскільки Монако не має виходу до моря на території Франції, кілька договорів дозволяють двом державам підтримувати міцні політичні та економічні зв'язки.[1] З прийняттям євро Францією монетарні угоди були адаптовані та оновлені; Монако може випускати лише обмежену кількість монет з національною стороною, але не банкноти (чиї сторони є спільними).[2] На практиці їх карбує Паризький монетний двір.

На підставі декларації n6 щодо валютних відносин з Республікою Сан-Марино, Ватиканом і Князівством Монако, доданим до Маастрихтського заключного акту, Рада Європейського Союзу 31 грудня 1998 року прийняла три рішення щодо позиції, яку має прийняти Співтовариство щодо договір про валютні відносини з цими трьома мікродержавами.[3]

Монети[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. étrangères, Ministère de l'Europe et des Affaires. Relations bilatérales. France Diplomatie : : Ministère de l'Europe et des Affaires étrangères (fr-FR) . Процитовано 3 листопада 2018..
  2. Accords sur les relations monétaires (Monaco, Saint-Marin, le Vatican, Andorre), sur le site officiel de l'Union européenne.
  3. (Décision du Conseil du 31 décembre 1998 sur la position à adopter par la Communauté en ce qui concerne un accord sur les relations monétaires avec la Principauté de Monaco.)

Бібліографія[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]