Музей плакату України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Музей плакату України
Тип музей
Країна  Україна
Розташування м. Київ, мікрорайон Пирогів
Адреса вул. Академіка Тронька, 1, Київ, Україна, 03026
Архітектор будинок з Тернопільщини 60-х — 70-х років ХХ століття
Засновано
11 листопада 2011 року, ухвалою № 133 виконавчого комітету Новопетрівської сільської Ради Вишгородського району Київської області.
Відкрито
Режим роботи за розкладом Національного музею народної архітектури та побуту України
Вартість вхід безкоштовний
Фонд при журналі «Музеї України»
Директор Віктор Тригуб
Куратор Наталка Іванченко.
Колекційні календарики музею
В експозиції

Музе́й плака́ту Украї́ни — один із музеїв України, розташований на території Національного музею народної архітектури та побуту України, що у селищі Пироговому, перший в Європі офіційно зареєстрований спеціалізований музей історії плакату. Діє при журналі «Музеї України».

Історія музею[ред. | ред. код]

Музей створено 11 листопада 2011 року, легалізовано ухвалою № 133 виконавчого комітету Новопетрівської сільської Ради Вишгородського району Київської області. В Європі такі музеї діють тільки на правах відділів при великих музейних установах і не мають самостійної державної реєстрації.

Засновником музею став редактор журналу «Музеї України» Віктор Тригуб, а куратором проекту — Наталка Іванченко.

Дві перші виставки плакатів урочисто відкрито в приміщенні Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році» в селі Нові Петрівці Вишгородського району Київської області. Проте через брак виставкової площі Музеєві плакату довелося шукати нове приміщення.

Проєкт підтримав директор Національного музею народної архітектури та побуту України Дмитро Заруба. У грудні 2012 року він надав частину будинку так званого "соцмістечка" (Українське село 60-х — 70-х років ХХ століття), яке мало демонструвати побут радянських селян, для виставки «Галерея плакатів епохи тоталітаризму». У травні 2013 року в цьому будинку відкрився Музей плакату України, і з тих пір діє постійна експозиція плакатів епохи тоталітаризму. Хату з Тернопільщини, де були сильні антирадянські настрої, обрали, щоб підкреслити протистояння вільно мислячих громадян і офіціозу в радянські часи. [1].

Галерея плакатів епохи тоталітаризму[ред. | ред. код]

В галереї зібрано рідкісні радянські плакати. Виставку побудовано на контрасті. У верхньому ряду виставлено радянські плакати, що лакували радянську дійсність, а в нижньому відображено тогочасні радянські реалії (допити, табори, розстріли, черепи) на основі сучасних досліджень.

Серед оригінальних плакатів: «Троцкий поражает врагов революции», переповнений масонською символікою, реклама перших радянських сосок — «Готов сосать до малых лет». Унікальними є плакати із зображенням Сталіна та Мао Цзедуна, оскільки після смерті Сталіна Китай і Північна Корея пішли власними шляхами, тож представлені плакати — це одне з останніх свідчень дружби з СРСР.

У фондах музею зберігається близько 500 копій плакатів СРСР, оскільки справжні плакати надто дорогі (один оригінальний плакат в середньому коштує кілька тисяч доларів). До того ж оригіналів збереглося дуже мало, здебільшого у фондах великих музеїв чи архівів. Крім того, щоб виставляти їх, потрібна серйозна охорона.

Підтримка Євромайдану[ред. | ред. код]

Від листопада 2013 року творці Музею плакату підтримують Євромайдан. Вони, зокрема, збирають роботи про революцію.

У грудні 2013 року музей відкрив сторінку в соціальній мережі Facebook. Створену там віртуальну експозицію «Плакати Майдану» відвідує до 200 тисяч читачів на добу. Зважаючи на гостроту багатьох плакатів, фундатори музею отримали чимало погроз, були хакерські атаки, а також очікування арешту за «пропаганду тероризму, екстремізму, масових безпорядків». Сторінка в соціальній мережі стала координатором акцій протесту у багатьох країнах. Так, діаспора, використовуючи роботи з колекції Музею плакату, проводила мітинги у Франції, Англії, Німеччині, США, Канаді, Польщі, Аргентині, Бразилії, Словаччині, Південній Кореї.

27 лютого 2014 року було змонтовано популярну серед відвідувачів виставку «Плакати Майдану» у Національному музеї в Пирогові. Крім плакатів, там виставлено щити Самооборони, протигази, каски, кийки, саморобний бронежилет тощо.

На початку квітня 2014 року в Музеї плакату в Пирогові змонтовано виставку «Крим — це Україна!». Її офіційно відкрито 29 квітня 2014 року у присутності бійців Троєщинської Самооборони, представників Правого сектору, художниці Асі Колос, фотомайстра Катерини Крючкової, журналістів, громадськості.

Формується колекція про події на Південному Сході України.

Додаткова інформація[ред. | ред. код]

Музей працює згідно з графіком роботи Національного музею народної архітектури та побуту України. Вхід до галереї Музею плакатів безкоштовний.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]