Низь

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
вишивка замковою низинкою на манжеті гуцульської сорочки

Низь (низи́нка, нізіне, низзя) — характерний для української вишивки рахунковий шов, що ґрунтується на техніці «вперед голку» і виконується зі споду. Саме виконання шва з вивороту (низу) полотна зумовило його назву. Низь домінує у традиційній одяговій вишивці Поділля та Гуцульщини, також зустрічається на Покутті, Бойківщині, Волинському Поліссі, Буковині. Ця техніка творить геометричні узори з чіткою діагоналлю на противагу ламаній, яка характерна для хрестика. За технікою виконання розрізняють низь просту і замкову, за напрямом — поздовжню і поперечну.

Техніка виконання[ред. | ред. код]

Полотно обертають виворотом догори. Закріплюють вишивальну нитку у правому верхньому кутку. Починають вишивати згори до низу, спрямовуючи голку вертикально вниз між двома нитками основи і набираючи на неї кожен раз число ниток піткання, визначене схемою розводу. Геометрія низинних узорів така, що зазвичай це число непарне (складає 1, 3 або 5 ниток; більше 5 ниток стібок прямої низі не охоплює). Коли доходять до кінця ряду, то повертають голку догори, вколюючи її через одну вертикальну нитку полотна і продовжують вишивати згідно зі схемою узору. При вишиванні низинкою полотно не обертають, а шиють голкою почергово знизу вгору та згори вниз. Важливо не стягувати занадто нитку, а класти її вільно аби вишивка була опуклою. Слід особливо пильно рахувати нитки при вишиванні декількох перших рядів орнаменту, далі динаміка узору дещо полегшить цей процес. Таким чином з лиця отримують «розвід» — однобарвне (рідше у декілька барв) вишиття, яке потім заповнюють вишивкою нитками інших кольорів у техніках гладь, настил, ретязь.

Різновиди[ред. | ред. код]

Подільська вишиванка низинкою, виставка Музею Івана Гончара
манжет сорочки

За технікою виконання[ред. | ред. код]

Проста низь[ред. | ред. код]

Саме техніка виконання простої низі описана у попередньому розділі. Розвід, вишитий таким чином, складається з відносно коротких (до 5 ниток) стібків і проміжків між ними.

Замкова низь[ред. | ред. код]

Замкову(завертану) низь, низину «у стріть» застосовують, якщо хочуть досягти щільного, густого покриття тканини нитками. Відмінність від простої низинки у тому, що в цьому випадку можливі стібки від 7 ниток полотна, які закріплюються «замком» через кожні 4 нитки полотна. Для того, щоб виконати стібок на 7 ниток полотна, набирають на голку 4 нитки, далі повертаються на одну нитку назад і знову роблять стібок на 4 нитки. Поворот на одну нитку і є «замком». «Замки» зазвичай розташовуються не хаотично, а також утворюють чіткий орнамент.

Низинка подвійна[ред. | ред. код]

Низинка подвійна («задвійна», «дубельтова») технікою подібна до простої, проте кожен вертикальний рядок повторюється двічі (так само як горизонтальний у заволіканні). Цим швом дуже зручно вишивати за схемою хрестикового узору.

За напрямом вишивання[ред. | ред. код]

Поперечна низь[ред. | ред. код]

Поперечну низь вишивають поперек узору, почергово то вгору, то вниз, кладучи вишивальну нитку паралельно ниткам основи. Поперечною низзю найчастіше вишиті уставки сорочок.

Поздовжня низь[ред. | ред. код]

Поздовжню низь вишивають вздовж узору горизонтально, кладучи вишивальну нитку паралельно ниткам піткання. Поздовжньою низзю виконують пазухи сорочок.

Локальні особливості[ред. | ред. код]

Бойківські вишиванки низинкою

Найширше низь представлена в одяговій вишивці Гуцульщини та Східного Поділля, проте зустрічається і в інших регіонах. У Прикарпатті низинні узори двоколірні (чорно-червоні), ширина уставки 5-6 см. На Покутті низинкою червоного кольору оздоблюють манжети у сорочках, вишитих біллю. До червоної низинки тут додають виповнення синім, зеленим, рожевим, фіолетовим та чорним.[1]

Низь на Поділлі[ред. | ред. код]

Подолянка в сорочці, вишитій низинкою, Тропінін
Подільська сорочка, вишита низзю

Для вишивок Східного Поділля характерна замкова низинка чорного, червоного або чорно-червоного кольорів, що інколи виповнюється жовтим, синім, зеленим. Зустрічається також проста низь та поєднання простої і замкової.

У низинних вишивках Східного Поділля нерідко спостерігається чергування чорного і червоного кольорів у квадратному або шаховому порядку.

Інколи на Поділлі низинні узори обводять іншим кольором: чорний розвід — червоним, червоний — чорним. Такий спосіб тут називають «поквітчення», а на Рівненщині — «обводи».[2]

Наприкінці XIX — на початку XX століття в даній місцевості цю техніку називали «низя» і мала вона безліч різновидів залежно від особливостей виконання. Деякі з них: «кругла низя» (вишивку виконують двома паралельними лініями замість однієї), «лиса низя» (площі вишивки і незашитого тла рівні), «страпата низя» (присутні зубці в орнаменті), «низя з лиця шита» (виконується з лиця, фактично поперечне занизування), «сліпа низя» (проміжки невишитого тла дуже дрібні), «дрібна низзя» (виконана маленькими стібками), а також «цвіткова», «паршива»

Низинні орнаменти Східного Поділля в народі називали «баранячі роги», «гребінці», «дорівська низь», «дримба», «дримби», «кривий Іванко», «кривуни», «купчаки», «куряча лапка», «кучерами», «ліри», «ліра», «маленький Іванко», «мутелики», «орли», «орли летять», «орли-метелики», «піддовки», «підкови», «половина безконечника», «раки», «реп'яшок», «саїнська низь», «саїнська низь прививається», «саїнська зозулька», «семирожок», «хрестами», «хвостичка», «хрестички», «шиті цілі» та інші.

Вишивкою низзю на Поділлі оздоблювали переважно одяг. У жіночих сорочках вишивали «уставку» — прямокутник вгорі рукава (міг бути окремим елементом крою або суцільним з рукавом), комір, манжети, пазуху та «погрудки» — вертикальні смуги спереду на рівні грудей.

У чоловічих сорочках вишивали манжети, комір та «манішку».

Гуцульська низинка[ред. | ред. код]

Гуцулка в сорочці, вишитій низинкою
Гуцульська сорочка, вишита низинкою

Низинка на Гуцульщині зазвичай проста, чорного, рідше вишневого кольорів, виповнена у поліхромній гамі.

Замкова низинка, яку на Гуцульщині називають «у стріть» зустрічається рідше, вона притаманна Косівському району та Буковинській Гуцульщині (Вижницькому району).

Народні назви гуцульських низинних орнаментів:«баранковий», «дзвунковий», «штерновий», «ключки», «котєчі лапки», «листочковий», «скриньковий», «фасульковий», «чічкатий», «щіточковий» та інші. [3]

Як і на Поділлі, на Гуцульщині низинкою вишивали переважно натільний одяг — чоловічі та жіночі сорочки.

У жіночих сорочках основою вишивальних оздоб були «уставки». Вишивали також комір («прошивку») та манжети («дуди» або «брацари»). Пазуху часто залишали без вишивки, адже вбиралися у силянку, коралі, згарди. «Погрудки» вишивали лише у Вижницькому районі.

У деяких місцевостях Гуцульщини сорочки, вишиті низзю, могли мати повністю вишитий рукав. Так, поблизу Вижниці вишивали на рукавах діагональні смуги замковою низинкою, переважно у червоних тонах. У Косівському районі побутували святкові або весільні сорочки-«рукавівки», де вся площина рукава нижче «уставки» була заповнена дрібними низинними мотивами у шаховому порядку.

У чоловічих сорочках основний об'єм вишиття припадав на вишивку пазухи. Вона могла бути у вигляді широкого нагрудника, який мав застібку збоку або у вигляді широких чи вужчих смуг з пазушним розрізом посередині. Чоловічі сорочки також мали вишиті комір і манжети та в деяких місцевостях «уставку», яка була значно вужча за жіночу.

Уставка гуцульської жіночої сорочки зазвичай складається з трьох частин: основного узору у формі прямокутника; «снурків» — рядів стібків на зразок ретязя, що обмежують основну композицію зверху та знизу, чи «перешивки» — вузького взору між «снурками»; «покрайниць» — верхній та нижній краї вишивки уставки, що часто мають форму зубців або ріжок.[4]

Уставки жіночих сорочок Верховинщини — найширші на Гуцульщині. Тут їх вишивають завширшки «на п'єду» (п'ядь). Тому у жінок вона ширша, а у дівчат вужча.[2] У верховинських уставках найчастіше 5 «снурків», з яких три — «перекладувані» (в них чергуються різнобарвні нитки через кожні 2-3 см), а два — однобарвні «черваки». Але також зустрічаються уставки з одним «снурком» (червоним або «перекладуваним») та трьома, з яких два — червоні і один — «перекладуваний». Іншим варіантом вишивки простору між основною композицією і «покрайницями» є «перешивка» разом з двома «шнурками». «Покрайниці» на Верховинщині також широкі, оздоблюють узор зверху і знизу.[4] Внаслідок великої ширини уставки зазвичай верхня «покрайниця» ховається під кептарем, а нижня досягає ліктя. Колористика верховинських уставок — холодна, активно використовується фіолетовий, синій, бузковий колір. Вишивка пасує до верховинських кептарів, запасок, кресаней.

Для Яремчанщини характерні уставки середньої ширини. «Снурків» переважно три — 2 вишневі, один «перекладуваний». Часто основний узор обмежують лише «перешивки», без «снурків». «Покрайниці» обмежують вишивку лише зверху. Давні яремчанські жіночі сорочки мали вишитий нагрудник у формі прямокутника, орнамент якого повністю повторював основний узор «уставки». Покрайниці були лише навпроти основної орнаментальної композиції з боків та знизу. В нижніх кутах (вільних від «покрайниць») вишивали дрібні оберегові мотиви. Варіантів кольорового вирішення тут існує два. До ясінських кептарів пасують вишивки у теплій гамі. Для них використовують лимонний, морквяний, помаранчевий, небесний. До кептарів Ворохти вишивали у кольорах, характерних для сусідньої з Ворохтою Верховинщини.[5]

На Надвірнянщині вишивали тонкою вовняною ниткою — «маціданкою». Для виповнення узорів разом з іншими використовували рожевий та темно-синій з чорнильним відтінком кольори. Уставки жіночих сорочок з цієї місцевості мали особливість: верхній «край» («покрайниця») був вищим за нижній.[6]

Чоловіча гуцульська сорочка, вишита низинкою

У селах Яворів, Соколівка, Бабин під уставкою вишивали мережки фіолетового, синього, зеленого, які не пасували до кольорового заповнення власне уставок. У Яворові побутували червоні весільні «рукав'янки», вишиті замковою низинкою.[7]

У селах Снідавка, Шепіт, Брустурів орнаментальні композиції та колористика подібні до сіл Верховинського району.[7]

Прокурава мала орнаментальні композиції і такі, що притаманні Шешорам та Пістині, і такі, як у Брустурах та Шепоті. У 2-й половині XX століття тут з'явилися «кантові» сорочки, викроєні тунікоподібно і прикрашені вишивкою навколо квадратної горловини, зверху та внизу непризбираного рукава. [7]

Село Розтоки має вишивки, подібні до Верховинських. Орнаментальні композиції спільні з с. Білоберізка Верховинського району. [7]

Основне декоративне навантаження у вишивці чоловічих сорочок припадало на пазуху. Вишивали також комір і манжети, іноді — «уставки», вужчі за жіночі.

У Верховинському районі варіантів оформлення пазухи чоловічої сорочки було три: у вигляді нагрудника, у вигляді двох широких смуг вишивки, з'єднаних внизу вузьким узором або у вигляді двох вузьких смуг вишивки, без «шнурків» і «покрайниць» (наш час)[4].

Вишивання пазухи у вигляді нагрудника є найдавнішою[4] оздобою весільних сорочок. Нагрудник — вишитий прямокутник, який складався з основного узору, «шнурка» переважно червоними або синіми нитками у техніці ретязі і «покрайниць».

При оформленні пазух двома широкими смугами вишивки ці смуги внизу можуть з'єднуватись у суцільний взір (як нагрудник) трикутним або трапецевидним клином або з'єднуватись між собою у нижній третині за допомогою вузької смуги вишивки на зразок «перешивки». Навколо таких пазух вишивали однобарвний «шнурок» та вузькі «покрайниці».

Вузькими смугами вишивки оформлюють пазухи сучасних верховинських сорочок.

На комірі-стійці («прошивці») вишивали фрагменти основного узору нагрудника або пазухи. Якщо «прошивка» була «вивернена»[4] (виложений комір), то її вишивали половиною основного орнаменту. На широких манжетах («брацарах») вишивка була ідентична коміру, на вузьких («дудах») вишивали вужчі фрагменти основного узору.

Поблизу Яремче, у селах з-понад Прута пазухи чоловічих сорочок були двох варіантів. В давнину смуги вишивки пазух були вузькими та короткими, в сучасних сорочках вони вузькі та довгі (майже до пояса)[5]. Наприкінці ХІХ — у І пол. XX століття весільні чоловічі сорочки з цієї місцевості мали вишитий нагрудник. Він складався з широкого основного узору у формі прямокутника, трьох «шнурків» (двох червоних і одного «перекладуваного» по центру) і вузьких «покрайниць».

На Яремчанщині чоловічі святкові сорочки мали вузькі довгі вишиті «уставки». Вони розташовувалися над з'єднанням станка з рукавом. В «уставок» чоловічих сорочок не було ні шнурків, ні покрайниць. Також тут вузькими фрагментами основного узору вишивали поли.[5]

Чоловічі сорочки Надвірнянщини мали вишиті уставки з рівними, на відміну від жіночих сорочок, «краями»; пазухи у вигляді двох паралельних смуг вздовж розрізу, під якими вишивали хрестоподібний оберіг; поли, оздоблені різнокольоровою «маціданкою». [6]

Рушники Західної України[ред. | ред. код]

Рушник низинкою. Робота Галини Коханевич

Внаслідок курного житлового будівництва та розвиненого ткацтва вишитий рушник був нехарактерним[8] для більшості місцевостей Західної України до початку XX століття. На початку XX століття на Гуцульщині та в суміжних регіонах рушники почали вишивати низзю, використовуючи орнаментальні композиції, що були притаманні одяговій вишивці (зокрема, розводи уставок жіночих сорочок).

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Дяків-Оніл Т. Українські стіби. — Філадельфія, 1984. — С. 25-31.
  • Кара-Васильєва Т., Заволокіна А. Українська народна вишивка. — К. : Либідь, 1996. — С. 55-62. — ISBN 5-325-00539-1.
  • Кулинич-Стахурська О. Мистецтво української вишивки. — Львів, 2007. — С. 23-29. — ISBN 978-966-02-4282-1.
  • Сусак К., Стеф'юк Н. Українське народне вишивання. — К. : Науковий світ, 2006. — С. 136-138. — ISBN 966-675-416-9.
  • Цибульова Г., Гаврилова Г. Ручне вишивання. — К. : Техніка, 1982. — С. 37-38.

Зібрання схем розводів[ред. | ред. код]

  • Савка Л., Сидор О. Низинкові візерунки: альбом орнаментів. — Дрогобич, 2007. — 98 с. — ISBN 978-966-384-062-8.
  • Свйонтек І. Гуцульські вишивки Карпат. Мистецтво орнаменту. (Івано-Франківщина). — 2005. — 285 с.
  • Свйонтек І. Вишивки Гуцульщини. Мистецтво геометричного орнаменту та колориту. — Івано-Франківськ : Нова Зоря, 2008. — 288 с. — ISBN 978-966-398-026-3.
  • Сороханюк Є. Гуцульщина в низинці. — 2002. — 284 с.

Посилання[ред. | ред. код]