Портал:Хімія/Події грудня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
    Жовтень · Листопад Події грудня Січень · Лютий    
Styropor
Styropor

1 грудня 1949 року Фріц Стастни[de] з німецької компанії BASF виявив, що забутий у сушильній шафі зразок полістиролу в присутності аліфатичних вуглеводнів перетворився на об'ємну піну. Цей випадок призвів до відкриття нового полімерного матеріалу, що отримав торгову назву Styropor.

Реактор «Чиказька дровітня»
Реактор «Чиказька дровітня»

2 грудня 1942 року у ядерному реакторі «Чиказька дровітня-1» групою під керівництвом Енріко Фермі було проведено першу контрольовану реакцію поділу ядра.

Руїни заводу у Бхопалі
Руїни заводу у Бхопалі

3 грудня 1984 року у Бхопалі (Індія) сталася найбільша хімічна катастрофа в історії — аварійний викид у повітря отруйного метилізоціанату[en] призвів до загибелі близько 4000 людей.

4 грудня 1863 року Адольф фон Беєр синтезував барбітурову кислоту[en]. Ця сполука, а також її похідні, барбітурати, знайшли широке застосування у виготовленні снодійних препаратів та заспокійливого.

5 грудня 1846 року швейцарський хімік Крістіан Шенбейн отримав патент США на метод виготовлення нітроцелюлози, що полягав у просочуванні бавовни у суміші нітратної та сульфатної кислот.

Модель молекули йоду
Модель молекули йоду

6 грудня 1813 року Жозеф Луї Гей-Люссак, долучившись до вивчення відкритого Бернаром Куртуа йоду, припустив, що він має елементну будову або ж є сполукою з Оксигеном.

7 грудня 1909 року бельгійський хімік Лео Бакеланд запатентував перший штучний реактопласт — бакеліт.

8 грудня 1994 року науковцями Центру дослідження важких іонів (Дармштадт) було повідомлено про синтез хімічного елемента з номером 111, пізніше названого Рентгенієм на честь Вільгельма Рентгена.

9 грудня 1921 року у компанії «General Motors» розпочали дослідження властивостей тетраетилсвинцю як антидетонаційної добавки до палива.

10 грудня 1938 року співробітник IG Farben Герхард Шрадер[de] синтезував зарин — одну з найвідоміших бойових отрут нервово-паралітичної дії.

11 грудня 1922 року Дірком Костером і Дьєрдєм де Гевеші за допомогою рентгенівської спектроскопії цирконієвих руд було відкрито Гафній. Про це відкриття вони доповіли у січні 1923 року в журналі Nature.

Оксихлорид каліфорнію
Оксихлорид каліфорнію

12 грудня 1960 року на з'їзді Американського ядерного товариства було повідомлено про синтез перших сполук Каліфорнію — його трихлориду, оксохлориду та оксиду.

Наслідки вибуху на заводі
Наслідки вибуху на заводі

13 грудня 1994 року на заводі з виробництва нітрату амонію поблизу Су-Сіті (штат Айова) через неналежні умови синтезу стався вибух[en], внаслідок якого загинули 4 працівники і 18 зазнали ушкоджень. Також до атмосфери потрапила велика кількість аміаку.

14 грудня 1940 року американською науковою групою під керівництвом Гленна Сіборга був синтезований та ізольований елемент 94 Плутоній.

15 грудня 1939 року компанія «DuPont» продала права на використання нейлонового волокна у виробництві панчох, що стало першим застосуванням нейлону у легкій промисловості.

15 грудня 1945 року вийшов перший номер журналу Бюлетень вчених-ядерників[en], котрий висвітлював, зокрема, питання, пов'язані із застосуванням ядерної та іншої зброї масового знищення. Редколегією видання ведеться так званий Годинник Судного дня.

16 грудня 1921 року при дослідженні каталізаторів Фріц Вінклер[de] відкрив спосіб спалювання в киплячому шарі. Цей спосіб набув великого технічного значення та застосовується для отримання синтез-газу та, наприклад, випалювання сірчаних руд.
Отто Ган
Отто Ган

17 грудня 1938 року Отто Ган завершив дослід із фракціонування радій-барій-мезоторієвої суміші, відкривши явище поділу ядра.

Ернест Сольве
Ернест Сольве

18 грудня 1864 року у передмісті бельгійського Шарлеруа став до ладу перший збудований Ернестом Сольве завод із виробництва кальцинованої соди за розробленим ним новітнім методом (методом Сольве).

19 грудня 1949 року дослідницькою групою за участі Гленна Сіборга та Альберт Ґіорсо шляхом бомбардування Америцію-241 альфа-частинками та наступним розділенням за допомогою іонообмінної хроматографії був виділений елемент 97 Берклій.

20 грудня 1905 року Адольф фон Беєр був відзначений Нобелівською премією з хімії за його роботи, присвячені органічним барвникам і гідроароматичним сполукам.

21 грудня 1898 року подружжя французьких науковців П'єр та Марія Кюрі, досліджуючи зразок уранової смолки, відкрили новий радіоактивний хімічний елемент — Радій. Про це вони повідомили за кілька днів на засіданні Французької академії наук.

22 грудня 1877 року швейцарський фізик Рауль-П'єр Пікте здійснив зрідження кисню, охолодивши його до температури -140 °C при тиску 320 атмосфер.

23 грудня 1936 року Герхардом Шрадером[de], що розробляв пестициди для компанії «IG Farben», випадково була виявлена сильнотоксична дія синтезованого ним етилового етеру диметиламіду ціанофосфатної кислоти. Ця речовина отримала назву табун і була включена Німеччиною до власного хімічного озброєння. Табун поклав початок існуванню ряду отруйних речовин нервово-паралітичної дії.

24 грудня 1936 року американський фізик і лікар Джон Лоуренс вперше використав радіоактивні ізотопи у медичній практиці — за допомогою ізотопа Фосфор-32 він вилікував пацієнтку з хронічною лейкемією. Лоуренс став основоположником ядерної медицини.

25 грудня 1914 року американський біохімік Едуард Кендалл шляхом кристалізації зі спиртового розчину виділив зі зразка щитоподібної залози гормон тироксин.

26 грудня 1898 року на засіданні Французької академії наук подружжя науковців П'єр та Марія Кюрі повідомили про відкриття Радію.

27 грудня 1996 року Державна Дума Росії у перших читаннях підтримала законопроєкт про початок знищення хімічної зброї. Однак через недосконалість у питаннях захисту населення у січні 1997 року Рада Федерації його відхилила. Повторне голосування відбулося 25 квітня 1997 року.

28 грудня 1944 року американський хімік-органік Льюїс Саретт[en] з «Merck & Co.» здійснив синтез кортизону — гормону надниркової залози.

29 грудня 1931 року американський фізик Гарольд Клейтон Юрі повідомив про відкриття «важкої води» — ізотопного аналога води, в якому атоми Гідрогену заміщені Дейтерієм.

30 грудня 2015 року IUPAC офіційно підтвердив відкриття хімічних елементів із порядковими номерами 113, 115, 117 і 118. Рік потому, у листопаді 2016, вони дістали назви Ніхоній, Московій, Теннессин й Оганесон відповідно.

31 грудня 1808 року Жозеф Луї Гей-Люссак повідомив про відкриття закону об'ємних відношень.