Охрімчук Сергій Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Сергій Охрімчук)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сергій Охрімчук
Охрімчук Сергій Михайлович
Зображення
Зображення
Основна інформація
Дата народження 5 квітня 1968(1968-04-05) (56 років)
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Професії музикант
Освіта Житомирське музичне училище імені Віктора Косенка
Київську консерваторію
Інструменти скрипка, фідель
Псевдоніми «Торнадо»
Гурт «Надобридень»
Квартет Віктора Соломіна
«Древо»
Катя Chilly
«Хорея Козацька»
Співпраця Олег Скрипка
«Океан Ельзи»
Млада
Руслана
«Божичі»
«Red Cardell» (Франція)
Дмитро Найдич
«Карпатяни»
Премії Національна премія України імені Тараса Шевченка — 2023

Сергі́й Охрімчу́к (нар. 5 квітня 1968) — український скрипаль-віртуоз, який виконує музику в жанрі фольклор, джаз[1], рок та музичний педагог. Вивчає та виконує етнічну скрипкову музику різних країн, експериментує з поєднанням багатьох музичних жанрів.

Життєпис[ред. | ред. код]

Закінчив Житомирське музичне училище імені Віктора Косенка та Київську консерваторію по класу скрипки (1997, клас Олександра Спренціса). У 1993—1995 роках працював співробітником Проблемної науково-дослідної лабораторії етномузикології, був активним учасником етноорганологічних експедиціях на Полісся й у Карпати.

Грав у експериментальному рок-гурті «Біокорд», з 1990 по 1997 рік — у тріо сучасної імпровізаційної музики «САТ». Самостійно опанував різні народні регіональні стилі гри на скрипці[2].

Тріо CAT у складі: С. Охрімчук, О. Клименко, М. Стрельніков (1992 р.)
Капела Сергія Охрімчука у складі: (зліва направо) Сергій Охрімчук, Анжела Зайцева, Михайло Качалов, Северин Данилейко на концерті у Варшаві 13 вересня 2017 р.; фото: Івонна Новіцка

З 1993 року працював на кафедрі етномузикології Київської консерваторії, проводив роботу зі збирання, дослідження та відтворення автентичної скрипкової музики. Брав участь у наукових фольклорних конференціях в Україні, Польщі, Росії.

З 2000 року викладав на кафедрі старовинної музики Національної музичної академії України імені Петра Чайковського. Створив декілька програм з провідними джазовими музикантами України та Польщі, брав участь у багатьох джазових фестивалях.

Учасник інструментальної капели «Надобридень»[3], фольклорного ансамблю «Древо», Квартету Віктора Соломіна[4], джазового гурту «Обличчя міст», Катя Chilly[5], «Хорея Козацька»[6][7]. Учасник етно-диско проекту Олега Скрипки «Чоботи з бугая»[8] та «Le Grand Orchestra». Керівник та учасник смичкового квартету «Капела Сергія Охрімчука»[9].

Співпрацює з багатьма відомими українськими та зарубіжними виконавцями та гуртами: Олегом Скрипкою, «Океаном Ельзи», Младою, Русланою, «Божичі», «Red Cardell» (Франція), Дмитро Найдич, «Карпатяни» та інші.

20 жовтня 2008 року в Українському домі Сергій Охрімчук взяв участь у творчому вечері «Незабутня Квітка», присвячений пам'яті співачки, учасниками якого також були Ніна Матвієнко та її донька Антоніна, оперна діва Марія Стефюк, поп-співачка Марія Бурмака, фронтмен гурту «Воплі Відоплясова» Олег Скрипка[10].

Виступав на фестивалях «Нова територія», «Київ Музик Фест», «Арт-Поле»[11], «Старе кіно по-новому»[12], «Jazz Bez»[13], «Музичні прем'єри сезону», «Форум музики молодих», «Древо роду кобзарського»[14], «Всі мазурки світу» у Варшаві та інших. Гастролював у різноманітних складах в Австрії, Канаді, країнах Балтії, Німеччині, Польщі, Росії, Румунії, Туреччині, Франції, Чехії, Узбекистані.

Виконує музику сучасних українських композиторів, створює музику до кіно та театральних вистав. Бере участь у різноманітних музично-театральних перформансах, мультимедійних проектах («Київські торти»[15]).

Виконав кіномузику Алли Загайкевич до двох неігрових фільмів режисера Нелі Пасічник: «Сховок» (1993; разом із Олександром Нестеровим і тріо «САТ») та «Тисмениця» (1995) та до художнього фільму режисера Олеся Саніна «Мамай» (2003).

Співпрацював з київськими театральними режисерами Дмитром Богомазовим, Владиславом Троїцьким, а також з ізраїльською режисеркою Марією Немировською, створюючи музику до їхніх театральних вистав.

Бере участь в міжнародних електроакустичних проєктах-перформансах «Електроакустика» (2003–08) та «ЕМ-візія» (2005–08; обидва — Київ, художній керівник Алла Загайкевич). Також виступає з ансамблем «Хорея Козацька».

Доробок[ред. | ред. код]

Дискографія
Брав участь у записі

Нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У Черкасах грала перша джазова скрипка України
  2. 24.3 «Николаєва» – розбір одного з найкращих творів – Михайло Хай. Основи інструментальної музики. Рись. 16 березня 2021. Процитовано 4 вересня 2022. Твір [Николаєва] насичений дуже, дуже технічнимі такими приёмами, які непідвладні ніякому консерваторскому скрипалеву. Один Охрімчук опанував цю техніку! Бо там є і гра за підставку, потім почуєте, гра щипком. (12'56-13'29)
  3. Записи гурту близько початку тисячоліття. Архів оригіналу за 9 січня 2018. Процитовано 4 квітня 2018.
  4. Концерт Квартету Віктора Соломіна 16 лютого 2011
  5. Катя Чілі: «Ми — гурт, у якого нема конкурентів»
  6. Хорея Козацька, гурт (Київ, Україна). Архів оригіналу за 19 квітня 2018. Процитовано 4 квітня 2018.
  7. «Terra Cosaccorum» лунатиме в Німеччині
  8. Етно-диско «Вечорниці»
  9. Концерти гуртів «Хорея Козацька», «Крайка» та «Капела Сергія Охрімчука» у Польщі
  10. Lew Kh. «Two colors» // «The Ukrainian Weekly», № 10, 8 March 2009, p. 7, 20 [Архівовано 24 грудня 2013 у Wayback Machine.] (англ.)
  11. Фестиваль «АртПоле» (Одеса, Куяльницький лиман)
  12. Фестиваль «Старе кіно по-новому» розпочався на Прикарпатті
  13. Роман Рось та Сергій Охримчук «УНІАН»
  14. Сергій Охрімчук грає на фестивалі «Древо роду кобзарського 2016»
  15. Концерт «Київські торти»: «Від Швеції до Греції»
  16. kroogi.com: САТ (Етнодиск, 1996 р.)[недоступне посилання]
  17. kroogi.com: «COPICAT» — третій альбом ансамблю САТ[недоступне посилання]
  18. ЗАЯВА Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка // Сайт Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка, 12 березня 2023 р.
  19. Оголошено переможців Шевченківської премії: перелік // Дзеркало тижня, 12 березня 2023, 00:01

Література[ред. | ред. код]

  • Клименко І., Мурзина О. Київська лабораторія етномузикології. 1992—2007: Збірник наукових праць та матеріалів. Випуск 3: Проблеми етномузикології. К., 2008.

Посилання[ред. | ред. код]