Абхазька залізниця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Абхазька залізниця
Тип залізнична компанія і державне підприємство
Форма власності державне підприємство
Статус діюча
Засновано 1992
Штаб-квартира Сухумі
Роки функціонування з 1991
Експлуатаційна довжина колій 221 км
Ширина колії 1 520 мм

CMNS: Абхазька залізниця у Вікісховищі
Мапа Абхазії з Абхазькою залізницею

Абхазька залізниця — частина залізниці Грузії, що перебуває поза контролем грузинського уряду і контролюється сепаратистською владою Абхазії. Складається з головної залізниці завдовжки 185 км вздовж Чорного моря і відгалуження до Ахмара (біля Ткварчелі) — 36 км.[1] Була з'єднана до 1992 року з Північно-Кавказькою залізницею і належала Грузинській залізниці, але в результаті війни в Абхазії (1992—1993) з Грузинською залізницею сполучення було перервано. Залізниця фактично перебуває у власності державної компанії (абх. Аҧсны Аиҳаамҩа, рос. Абхазская Железная Дорога), що не визнається грузинською владою. На початок 2008 р. існував лише один регулярний поїзд Москва-Сухумі, також мав місце і нерегулярний вантажний рух.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина залізниці — 221 км. Це залізнична магістраль, що перетинає весь регіон від Псоу (грузинсько-російський кордон) до станції Інгурі (адміністративний кордон Абхазії) вздовж узбережжя Чорного моря, а також відгалуження Очамчире — Ткварчелі. Залізниця одноколійна, двоколійних дільниць немає. У 1950—1960-х роках вся залізниця була електрифікована, нині електрифікація збереглася лише на ділянці Псоу — Сухумі. Дільниця Очамчире — Сухумі повністю деелектрифікована у 2007 році. Пасажирські перевезення нині здійснюються від платформи Псоу до станції Сухумі. Дільниця від платформи Ачгуара до станції Інгурі (Грузія) розібрана.

Весь рухомий склад перебуває у дуже зношеному стані та потребує списання або капітального ремонту. Семафори та сигналізація не працюють[2], координація руху здійснюється за допомогою стільникового зв'язку.

Пасажирський рух представлено лише двома вагонами безпересадкового сполучення Москва — Сухумі у складі поїзда № 76/75 сполученням Адлер — Москва (формування Північно-Кавказької залізниці), курсує зазвичай один поїзд на добу. Дільниця Ткварчелі — Очамчире використовується для постачання вугілля з Ткварчелі до порту Очамчире.

Вокзали на всіх залізничних станціях Абхазької залізниці занедбані та потребують капітальному ремонту.

На станціях Гагра, Гудаута, Сухумі працюють квиткові каси, які підключенні до мережі «Експрес-3».

До 1991 року залізниця в Абхазії входила до складу Закавказької залізниці. Абхазьку дільницю обслуговувало Сухумське відділення, а пізніше Самтредське відділення Закавказької залізниці. У Сухумі перебувало пасажирське вагонне депо ЛВЧД-1, моторвагонне та локомотивне депо. Пасажирські та вантажні поїзди обслуговувались локомотивами ТЧ «Сухумі» та ТЧ «Самтредіа» (Грузія).

Після розпаду СРСР Закавказька залізниця розділилася на Вірменську та Грузинську залізниці.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Абхазская железная дорога: общие сведения,(рос.)
  2. Відповіді Начальника Управління абхазької залізниці. Архів оригіналу за 8 листопада 2007. Процитовано 28 грудня 2008.

Джерела[ред. | ред. код]