Бегемот

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бегемот
табун бегемотів, долина р. Луанга (Luangwa), Замбія
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Парнокопитні (Artiodactyla)
Родина: Бегемотові (Hippopotamidae)
Рід: Бегемот (Hippopotamus)
Linnaeus, 1758
Range map
Range map
Види

Дивитись текст

Посилання
Вікісховище: Hippopotamus
Віківиди: Hippopotamus
EOL: 39390
ITIS: 624941
NCBI: 9832
Fossilworks: 42481

Бегемо́т, гіпопотам (Hippopotamus) — рід наземноводяних ссавців з родини бегемотових (Hippopotamidae) ряду оленеподібних (Cerviformes).

Бегемотів відносять до групи «нежуйних» «парнокопитних» ссавців. Разом з низкою інших унгулят (слони, мамути, носороги та ін.) їх відносять до групи «товстошкірих».

У гіпопотамів — короткі 4-палі кінцівки, при цьому на кінцях пальців є специфічні зроговіння, які називають копитцями. Самі пальці з'єднані невеликими шкірястими перепонками.

Бегемоти — величезні ссавці — проводять більшість часу в воді, де вони ховаються від сонця вдень. Після сходу вони виходять за їжею (травою та іншими рослинами), але відчувають себе неспокійно.

На сьогодні бегемот — найнебезпечніша тварина для людини в Африці. Хоча бегемоти й не хижі тварини, вони можуть вбити або важко покалічити будь-кого своїми зубами, й роблять це (з переляку) частіше за левів чи інших хижаків.

Представники[ред. | ред. код]

Бегемоти представлені 2 сучасними видами та кількома викопними з голоцену і плейстоцену Африки, Південної Європи, Індії. Звичайно види гіпопотамів відносять до двох різних родів.

Бегемот великий (H. amphibius) — довжина тіла (без хвоста) до 4— 4,5 м, висота в плечах 1,5 м, вага 1,2—3 т; живе в річках та озерах Внутрішньої і Західної Африки. Більшу частину життя проводить у воді, живиться водяною і прибережною рослинністю, тримається звичайно стадами, малоплодючий (самка щороку народжує 1 маля після 7—8 місяців вагітності).

Бегемот малий (H. liberiensis) — довжина тіла 1,85 м, висота в плечах 0,75 м; поширений в Ліберії і Південному Судані, живе в тропічних лісах, менш зв'язаний з водою, ніж бегемот великий. Бегемота малого виділяють навіть в окремий рід хоропсис (Choeropsis).

Бегемоти — мисливські тварини, використовується шкіра (досягає 5 см завтовшки), м'ясо, жир, ікла. У зоопарках бегемоти іноді розмножуються.

Бегемот у Ботсвані

Види[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]