Битва за Аден (2015)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Битва за Аден
Громадянська війна в Ємені (з 2015)
Інтервенція Саудівської Аравії та її союзників у Ємен
Aden, Yemen Port.jpg
Дата25 березня — 22 липня 2015
МісцеАден, Ємен
12°48′00″ пн. ш. 45°02′00″ сх. д. / 12.8° пн. ш. 45.033333° сх. д. / 12.8; 45.033333
Результат Рішуча перемога коаліції Гаді
Сторони

Ємен Уряд Хуситів[1]

Ємен Уряд Гаді

Командувачі
Ємен Муххамед Алі аль-Хусі
ЄменХуссейн Хайран
Абдул-Малік аль-Хусі
Алі-аль-Шамі
Алі Абдалла Салех
Абдул Халік Аль-Хусі (Військовополонений)[8]
Ємен Абд Раббо Мансур Гаді(у вигнанні)
Ємен Ген. Aidaroos Al-Zubaidi
ЄменПолк. Мухаммед Хусейн Аль-Хайлі аль-Шайбі
ЄменГен. Шаллал Алі Шайя
Ємен Ген. Мутанна Явас (командуючий SSF)[9]
Ємен Ген.-май. Джафар Мухамед Саад[10]
Ємен Brig. Gen. Saif al-Baqri[11]
ЄменБриг. Ген. Саїф аль-Бакрі
Бриг.-Ген. Алі Насер Хаді†[11]
Абдуллатиф бен Рашид аль-Заяні
Саудівська Аравія Король Салман
Втрати
380—396 вбито[12] 215 вбито[13][14]
858 мирних жителів вбито (256 через хвороби; за заявами коаліції Гаді)[13]
783 мирних жителя вбито бійцями коаліції Гаді (зі слів ООН)[14][15]
590 смертей через гарячку (заява ООН)[16]

Битва за Адену — одна з битв громадянської війни в Ємені за контроль міста Аден. Битва розпочалася 25 березня 2015 року, коли війська Салеха захопили аеропорт, а Гаді втік з країни на човні. 16 липня війська Гаді знову взяли під контроль аеропорт, та рушили до бізнес центру міста[17][18]. 22 липня військо Гаді повністю взяли під свій контроль місто, та відчинили аеропорт[19]. Пізніше в липні армія Гаді відтіснила армію хуситів від навколишніх міст Адени[6].

Передумови[ред. | ред. код]

Хусити за підтримки колишнього президента Салеха захопили уряд Ємена під час повстання. Президент Гаді був заключений під домашній арешт, через місяць йому вдалося втекти до рідного міста Адени на півдні Ємену[20].

Після битви в Аденському аеропорту що сталася 19 березня[21]. Та підриву мечетей в Сані, наступного дня був сформований Революційний комітет для керування країною після державного перевороту, який оголосив у державі «загальну мобілізацію»[22]. За підтримки деяких військових формувань, хусити розпочали Громадянська війну, щоб взяти під свій контроль південь і розгромити коаліцію Гаді. Три міста Ємену: Таїз пало не давши великого опору[23], за ним послідувало місто Лахдж та стратегична повітряна база Аль-Анад на північ від Адени[24].

Битва[ред. | ред. код]

Початок[ред. | ред. код]

25 березня сутички розпочалися в Адені, коли війська Салеху захопили міжнародний аеропорт та провели бій біля бази Піденного руху[25]. Аеропорт призупинив усі польоти[26]. Мирні жителі захопили військову базу намагаючись захопити зброю, у результаті чого п'ятеро загинуло та ще 12 поранено[25]. Хуситські бойовики, натискаючи на північ, дійшли до околиць портового міста[27].

Гаді покинув місто на човні, а його місцезнаходження було невідоме аж до 26 березня, коли він висадився в Саудівській Аравії. Потім розпочалась повітряна кампанія проти хуситів[28].

27 березня підрозділи хуситів оточили Адену, взявши під контроль усі шляхи в'їзду та в'иїзду з міста[29]. Проте літаки коаліції зі Саудівською Аравією змусили трохи відступити, після того як вони перекинули БТР та іншу техніку до Адени, завдавши кількох ударів по колоні, що прямувала з міста Шукра вранці 28 березня[30].

Також 28 березня унаслідок грабування загинуло декілька людей під час серії вибухів на складі боєприпасів в Адені, після того як охорона покинула свої пости[31]. До цього кількість загиблих із моменту початку боїв сягала 75 осіб[32]

Посилення зіткнень[ред. | ред. код]

карта Хуситських атак в Адені зеленим кольором позначено контроль Хуситів

Зіткнення в Адені продовжувалися 29 березня, оскільки бої продовжувалися на півночі Аден, хусити були очеплені в центральні частині міста[33]. Згідно повідомленням сили Гаді відновили контроль над аеропортом, в результаті чого 9 хуситів та 5 бійців Гаді було вбито[34].

Хусити та війська Салеха продовжували атаки на місто 30 березня, завдяки артилерії намагаючись продвинутись в місто[35]. Хусити були атаковані єгипетським бойовим кораблем[36]. Завдяки двом авіа атакам їх вдалося відкинути до Зінджібару, де ними вже зайнялися народні комітети[37]. Також саудівські винищувачи завдали декількох ударів неподалік аеропорту. 36 людей загинуло та 26 вбитих під час артилерійського обстрілу біля Хормаксар, провінції Адени[38].

Хусити відбили частину аеропорту, під час зіткнень з бійцями Гаді 1 квітня. Проте помічник Гаді запевнив що Уряд Аден зміг би перемогти і без іноземної підтримки. Як повідомлялося позиції хуситів в аеропорту були обстріляні кораблями.[39] . Пізніше хусити та їх союзники відправились на Хормаксар, район та центр міста Адени колоною з танків, де вони боролися з мирними мешканцями та військами Гаді за повернення контролю над містом[40][41].

Бої в центрі міста[ред. | ред. код]

Наступного дня хусити та союзні війська взяли під контроль один з районів міста Кратер, при підтримці танків та бронемашин[42][43]. Також було взято під контроль президентський палац[44], попри нічних повітряних бомбардувань[45]. Невдовзі Хусити змушені були покинути район втративши 2 танка та 10 бійців[46]. Літаки Коаліції скидають на місто медичну та військову допомогу[47][48].

5 квітня хусити продовжили наступ на центральні райони та бомбардуванням сусідніх[49], проте були відкинуті при спробі захоплення порту. За даними міліції Гаді 36 хуситів та союзних бійців було вбито під час боїв в районі Мулла, зі сторони коаліції Гаді було вбито 11 солдатів. Один з медиків повідомив що снайпери Хуситів засіли на дахах в районі[50]

6 квітня Хусити зробили спробу відбити район Мулла, в результаті чого вночі було втрачено три танки, але хусити розгорнули ще два танки вранці. Як передавалось медичні заклади в місті були перезавантажені, вулиця була покрита частинами тіл, кілька будинків було знищено пожежею[51]. Червоний Хрест зробив повідомлення про катастрофічну гуманітарну ситуацію через затяжні бої. Вісімнадцять людей загинуло під час нічних боїв 7 квітня та 53 загиблих за останні 24 години[52].

Десятки хуситів та союзних груп видвинулись в бік Кратера (району Адени) 8 квітня, при підтримці танків та двох бронемашин. Жителі повідомили що три підрозділи хуситів або армії Салеха бомбардували літаками північ Адени. сунітські мечеті міста оголосили про Джихад захоплювачам міста[27]. До середини дня атаку хуситів було відбито та вибито з деяких північних районів[53]. Оскільки бої продовжувались 10 квітня кораблі Саудівської Аравії відкрили вогонь по хуситам з тилу[54]. Reuters повідомили що 11 квітня два офіцера сили «Кудс» були захоплені міліцією що захищає місто від хуситів[55]. 13 квітня президентський пала знову опинився під контролем Хуситів[56].

14 квітня після тривалих зіткнень хуситські підрозділи відступили з Хормаксару[57][58].

Кораблі коаліції відкрили вогонь по будинкам що заняли хусити в районах Муллі, Кратері та Бурайгі 18 квітня. Бої в районі Бурайга зосереджено навколо Нафтопереробного заводу[59].

17 квітня бійці Гаді почали штурм на місто Лахдж та авіа базу Аль-Анад[60] та зачистили узбережжя від хуситив та військ Салеха до 19 квітня[61]. Сили Гаді відбили російське консульство та президентський палац[62] As of 20 April, Hadi forces reportedly also seized the airport.[60].

28 квітня хусити зайняли Аденський університет та міську лікарню[60], відбили будинок Гаді та німецьке і російське консульство[63] . На півночі півострова вони також просунулись на захід, намагаючись повернути втрачену раніше територію[60]. Наступного дня хусити знову просунулись до центру[64]. Як повідомлялося великий торговий центр у Хормаксарі зайнявся через бойові дії що проходили поблизу, відбиваючи атаку там та атаку в районі Мулла. Очевидці з Associated Press повідомили що хусити зайняли будинок в Хормаксарі, вигнавши декількох людей з нього та розстрілявши їх, в той же час попереджаючи громадян по гучномовцю про репресії щодо людей налаштованих проти них[65].

6 травня хусити захопили район Тавахі[66], проте в той же день були вибиті з району, Під час бою було вбито одного з командувачів Гаді Алі Насера Хаді, його обов'язки взявся виконувати Бригадний генерал Саїф аль-Бакрі[11]. Хусити також потопили човен з біженцями що намагалися втекти з Адени 6 травня, вбивши 40 жителів[67].

Хуситський контрнаступ[ред. | ред. код]

Карта контрнаступу сил Гаді (червоним зображені сили армії Гаді

14 липня коаліція Гаді відновила контроль над Аеропортом Адена та зачистили район Хормаксар після гуманітарного перемир'я[68]. Хусити врешті-решт були захоплені в кільце[69]. До 16 липня сили коаліції Гаді захопили більшу частину території Єменського порту біля адени та видвинулись до комерційного району Кратер[18]. 17 липня уряд Гаді у вигнанні заявив що Адена була очищена від хуситів, незважаючи на тещо хусити контролювали східний та північний вхід у місто[70]. сили спротиву хуситам захопили дві військові бази одну в провінції Лахдж інша в східній провінції Шабва[71][72]. Відповідно до заяв організації Лікарі без кордонів, відступаючи, хусити під час мінометного обстрілу втратили близько 100 бійців[73][74].

Після того як останні сили хуситів були витіснені з міста, було відновлено роботу міжнародного аеропорту Адени й прийнято перший літак, 22 липня Саудівською Аравією була надана військова допомога в виді військового транспорту, набоїв та кораблями ВМС Саудівської Аравії[19].

Наслідки[ред. | ред. код]

30 липня анти-хуситські сили зачистили шляхи до Адени та райони Муталат аль-Ільм, Явала, Аль-Басатен і Караріт аль-Фалахи, та зустріли спротив в провінції Лахджі[75]. Наступного дня коаліція захопила сусідні території що контролюются хуситами, включаючи місто Хута за підтримки авіації Саудівської Аравії[76].

3 серпня коаліція Гаді за підтримки сухопутних військ Саудівської Аравії та ОАЕ, видвинулась на північ від Адени та захопили базу ВПС Ємену «Аль-Анад»[77].

Генерал-майор Джафар Мохаммед Саад що був ключовою особою в проведенні операцій проти хуситів в липні був призначений губернатором мухафази Адени в жовтні 2015 року. Але був вбитий під час терракту ІДІЛ, 6 грудня 2015 року[10][78] .

Воюючі сторони[ред. | ред. код]

10 квітня The New York Times повідомила що більшість захисників міста були мирними жителями що встали на захист міста від завойовників, утворюючи добровольчі загони для захисту околиць. Серед них також були прихильники сепаратистського руху «Південний рух». Багато прихильників Гаді покинули бої після того як президент Гаді втік з країни[79].

Іноземна підтримка[ред. | ред. код]

Гуманітарна[ред. | ред. код]

Деякі країни евакуювали своїх громадян з міста через загострення конфлікту. Китайські ВМС евакуювали близько 100 громадян Китаю та ще стільки ж іноземних з міста Аден на початку квітня. Турецький фрегат евакуював 55 громадян Туреччини з міста[80]. INS Mumbai індійських ВМС міноносець евакуював 441 громадянина Індії та інших національностей до Джибуті 4 квітня[81].

8 квітня Лікарі без кордонів та Міжнародний комітет Червоного Хреста доставили 2,5 тони ліків та команди лікарів хірургів на кораблі в Адену. Хурургічна команда розгорнулася в місцевому шпиталі[53]. 21 липня 2015 корабель Світової продовольчої програми прибув до Адени привезши продовольчу допомогу достатню щоб прогодувати 180 000 людей в місяць, корабель перебував в порту 4 місяці та покинув його через жорсткі бої біля порту[82].

Військова[ред. | ред. код]

Єгипетські ВМС надавали допомогу вогнем під час боїв за стратегічні точки в місті[36], також коаліційні літаки надавали підтримку вогнем під час захоплення міста хуситами та їх відступу[27].

Саудівська Аравія допомагала силами спецназу, про що повідомив саудівський чиновник телеканалу CNN, які допомагали координувати та підтримували операції в боях з хуситами. Проте уряд Аравії відмовився коментувати чи було віддавання прямих наказів урядом Саудівської Аравії[2]. 3 травня за повідомленням ЗМІ до Адени прибула невелика група не більше 50 бійців з трьох арабських країн, які повстали проти агресії Салеха. Представник Саудівської коаліції заперечив іноземні сили на території Адени[83][84].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Orkaby, Asher (25 березня 2015). Houthi Who?. Foreign Affairs. Архів оригіналу за 27 березня 2015. Процитовано 25 березня 2015.
  2. а б Saudi special forces help oppose Houthi rebels in Yemen, source says. CNN. 3 квітня 2015. Архів оригіналу за 4 квітня 2015. Процитовано 3 квітня 2015.
  3. U.A.E. Takes Lead in Leaderless Southern Yemen. Wall Street Journal. Архів оригіналу за 20 жовтня 2018. Процитовано 3 грудня 2018.
  4. Saudi Arabia Begins Air Assault in Yemen. The New York Times. 25 березня 2015. Архів оригіналу за 26 березня 2015. Процитовано 25 березня 2015.
  5. Felicia Schwartz, Hakim Almasmari and Asa Fitch (26 березня 2015). Saudi Arabia Launches Military Operations in Yemen. WSJ. Архів оригіналу за 24 лютого 2020. Процитовано 3 грудня 2018.
  6. а б в г д е ж и Egypt, Jordan, Sudan and Pakistan ready for ground offensive in Yemen: report. the globe and mail. 26 березня 2015. Архів оригіналу за 26 March 2015. Процитовано 26 березня 2015. {{cite news}}: Cite має пустий невідомий параметр: |df= (довідка)
  7. Saudi Arabia launches airstrikes in Yemen. CNN. 26 березня 2015. Архів оригіналу за 20 травня 2019. Процитовано 25 березня 2015.
  8. Архівована копія. Архів оригіналу за 10 грудня 2017. Процитовано 3 грудня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  9. STANDOFF CONTINUES OVER POSITION OF SSF COMMANDER IN ADEN. Архів оригіналу за 26 червня 2015. Процитовано 3 грудня 2018.
  10. а б Blast kills Yemen city governor. The Kathmandu Post. 6 грудня 2015. Архів оригіналу за 9 грудня 2015. Процитовано 6 грудня 2015.
  11. а б в At least 80 Yemenis killed in Aden violence -rescue workers. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 3 грудня 2018.
  12. 9 killed (28 March), [1] [Архівовано 18 травня 2017 у Wayback Machine.] 10 killed (3 April), [2] [Архівовано 2 грудня 2018 у Wayback Machine.] 13 killed (4 April), [3] [Архівовано 3 березня 2016 у Wayback Machine.] 36 killed (5 April), [4] [Архівовано 24 вересня 2015 у Wayback Machine.] 6–22 killed (7 April), [5] [Архівовано 9 грудня 2018 у Wayback Machine.][6] [Архівовано 23 грудня 2018 у Wayback Machine.] 17 killed (8 April), [7] [Архівовано 18 квітня 2015 у Wayback Machine.] 6 killed (10 April), [8] [Архівовано 23 грудня 2018 у Wayback Machine.] 13 killed (11 April), [9] [Архівовано 24 грудня 2018 у Wayback Machine.] 32 killed (16–17 April),Archived copy. Архів оригіналу за 18 квітня 2015. Процитовано 26 квітня 2015. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |df= (довідка)Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання) 11 killed (18–19 April), [10] [Архівовано 4 липня 2015 у Wayback Machine.] 5 killed (22 April), [11] [Архівовано 23 квітня 2015 у Wayback Machine.] 46 killed (25 April), [12] [Архівовано 31 грудня 2015 у Wayback Machine.] 9 killed (28 April), [13] [Архівовано 4 липня 2015 у Wayback Machine.] 29 killed (30 April), [14] [Архівовано 23 грудня 2018 у Wayback Machine.] 18 killed (2 May), [15] [Архівовано 7 травня 2015 у Archive.is][16] [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.] 5 killed (4 May), [17] [Архівовано 5 березня 2016 у Wayback Machine.] 30 killed (6 May), [18] [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.] 40 killed (28 May), [19] [Архівовано 17 квітня 2016 у Wayback Machine.] 15 killed (29 May), [20] [Архівовано 2 жовтня 2015 у Wayback Machine.] 13 killed (3 July), [21] [Архівовано 2 грудня 2018 у Wayback Machine.] 17 killed (9 July), [22] [Архівовано 24 вересня 2015 у Wayback Machine.] total of 380—396 reported killed
  13. а б 858 civilians killed in 100-day war in Aden. Архів оригіналу за 5 серпня 2015. Процитовано 3 грудня 2018.
  14. а б At least 185 dead in battle for Yemen's Aden: medics. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 3 грудня 2018.
  15. Yemen: Humanitarian Catastrophe Situation Report No. 16 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 7 серпня 2015. Процитовано 3 грудня 2018.
  16. Yemen: Humanitarian Catastrophe Situation Report No. 13 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 27 жовтня 2015. Процитовано 3 грудня 2018.
  17. Mohammed Mukhashaf (16 липня 2015). Saudi-backed Yemen forces take Aden port from Houthis: residents. Reuters. Архів оригіналу за 28 листопада 2015. Процитовано 16 липня 2015.
  18. а б Glen Carey (17 липня 2015). Saudi-Backed Forces in Yemen Claim Victories in Aden Battle. Bloomberg. Архів оригіналу за 3 квітня 2019. Процитовано 17 липня 2015.
  19. а б Iran and Saudi Arabia: Proxies and paranoia. The Economist. 25 липня 2015. Архів оригіналу за 10 грудня 2017. Процитовано 26 липня 2015.
  20. Yemen's Hadi says Houthis decisions unconstitutional. Al Jazeera. 21 лютого 2015. Архів оригіналу за 24 травня 2019. Процитовано 21 лютого 2015.
  21. Hendawi, Hamza (19 березня 2015). Warplanes Bomb Presidential Palace In Yemen's Aden. The Huffington Post. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 31 березня 2015.
  22. Al-Karimi, Khalid (23 березня 2015). SOUTHERNERS PREPARE FOR HOUTHI INVASION. Yemen Times. Архів оригіналу за 20 листопада 2018. Процитовано 25 березня 2015.
  23. Houthis Seize Strategic City In Yemen, Escalating Power Struggle. The Huffington Post. 22 березня 2015. Архів оригіналу за 11 жовтня 2017. Процитовано 25 березня 2015.
  24. Yemen Air Base Formerly Used by U.S. Forces Is Seized by Houthi Rebels. NYtimes. 25 березня 2015. Архів оригіналу за 20 травня 2019. Процитовано 26 березня 2015.
  25. а б Aboudi, Sami (25 березня 2015). Allies of Yemen Houthis seize Aden airport, close in on president. Reuters. Архів оригіналу за 26 березня 2015. Процитовано 25 березня 2015.
  26. Yémen : fermeture de l'aéroport d'Aden pour des raisons de sécurité (source aéropotuaire) (French) . L'Orient Le Jour. 25 березня 2015. Архів оригіналу за 25 грудня 2018. Процитовано 25 березня 2015.
  27. а б в Yemen crisis: Rebels push into central Aden. BBC News. 8 квітня 2015. Архів оригіналу за 9 квітня 2019. Процитовано 8 квітня 2015.
  28. Saudi Arabia: Yemen's President Hadi Arrives In Saudi Capital Riyadh. The Huffington Post. 26 березня 2015. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 7 квітня 2015.
  29. Browning, Noah (27 березня 2015). Yemen Houthi forces gain first foothold on Arabian Sea - residents. Reuters. Архів оригіналу за 28 березня 2015. Процитовано 27 березня 2015.
  30. Diplomats and U.N. staff flee Yemen as Houthis target Aden. Reuters. 28 березня 2015. Архів оригіналу за 28 березня 2015. Процитовано 28 березня 2015.
  31. Fresh Saudi-led strikes hit Houthi targets in Yemen. Al Jazeera. 29 березня 2015. Архів оригіналу за 25 травня 2019. Процитовано 28 березня 2015.
  32. Yémen: Aden en proie à l'anarchie. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 3 грудня 2018.
  33. Clashes continue in Yemen's Aden as Saudis vow to push on with airstrikes. middleeasteye. 30 березня 2015. Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 30 березня 2015.
  34. Yemen Forces Loyal to Hadi Seize Aden Airport From Houthis. Bloomberg. 29 березня 2015. Архів оригіналу за 18 травня 2017. Процитовано 1 квітня 2015.
  35. Heavy fighting in Yemen’s Aden as ‘Houthis approach from east’. Irish Times. 30 березня 2015. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 30 березня 2015.
  36. а б Warships shell Houthis outside Yemeni city of Aden -witnesses. Thomson Reuters Foundation. 30 березня 2015. Архів оригіналу за 14 липня 2015. Процитовано 30 березня 2015.
  37. Al-Haj, Ahmed (30 березня 2015). Yemeni Rebels Shell Aden as Saudi Launches More Airstrikes. ABC News. Архів оригіналу за 12 квітня 2015. Процитовано 30 березня 2015.
  38. Dozens killed as Yemen's Houthis shell Aden, Saudi jets bomb airport. The Sydney Morning Herald. 31 березня 2015. Архів оригіналу за 9 лютого 2019. Процитовано 31 березня 2015.
  39. Saudi Coalition Hits Houthi Stronghold as Aden Battle Rages. Bloomberg. 31 березня 2015. Архів оригіналу за 2 липня 2019. Процитовано 1 квітня 2015.
  40. Yemeni Houthi fighters in tanks reach central Aden. Архів оригіналу за 20 липня 2015. Процитовано 3 грудня 2018.
  41. Rebels in Yemen Battle for Control of Strategic Port City. The New York Times. 1 квітня 2015. Архів оригіналу за 28 листопада 2018. Процитовано 1 квітня 2015.
  42. Houthi forces in Aden pull back after air strikes. reuters. 2 квітня 2015. Архів оригіналу за 19 липня 2015. Процитовано 2 квітня 2015.
  43. Yemen's Houthis fighting in central Aden: residents. reuters. 2 квітня 2015. Архів оригіналу за 27 вересня 2015. Процитовано 2 квітня 2015.
  44. Yemen crisis: Rebels storm presidential palace in Aden. 2 квітня 2015. Архів оригіналу за 4 квітня 2015. Процитовано 2 квітня 2015.
  45. Yemen rebels quit Aden palace after air raids: Senior official. Zee News. 3 квітня 2015. Архів оригіналу за 23 грудня 2018. Процитовано 2 квітня 2015.
  46. Fighting intensifies in the streets of Yemen's Aden. Al Jazeera. 3 квітня 2015. Архів оригіналу за 5 квітня 2015. Процитовано 3 квітня 2015.
  47. Saudis airdrop arms to Aden defenders, Houthis pull back. Hindustan Times. 3 квітня 2015. Архів оригіналу за 12 серпня 2015. Процитовано 3 квітня 2015.
  48. Immediate ceasefire needed in Yemen, Red Cross says. CNN. 4 квітня 2015. Архів оригіналу за 11 квітня 2019. Процитовано 5 квітня 2015.
  49. Yemen conflict: Houthi rebels make gains in Aden. BBC News. 5 квітня 2015. Архів оригіналу за 9 квітня 2019. Процитовано 5 квітня 2015.
  50. Mukhashaf, Mohammed (5 квітня 2015). Dozens killed in fighting near Yemen's Aden port. Reuters. Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 5 квітня 2015.
  51. Fierce fighting as rebels move on holdouts in Yemen's Aden. Houston Chronicle. 6 квітня 2015. Архів оригіналу за 6 квітня 2015. Процитовано 6 квітня 2015.
  52. Red Cross: Situation in Yemen's Aden 'catastrophic'. News24. 7 квітня 2015. Архів оригіналу за 7 квітня 2019. Процитовано 7 квітня 2015.
  53. а б Mukhashaf, Mohammed (8 квітня 2015). Yemen's Houthis battle over central Aden, first medical aid arrives. Reuters. Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 8 квітня 2015.
  54. Coalition warships strike Houthis in Yemen's Aden. World Bulletin. 11 квітня 2015. Архів оригіналу за 12 червня 2018. Процитовано 11 квітня 2015.
  55. Yemeni Militiamen Claim Capture of Iranian Military Officers. Newsweek. 11 квітня 2015. Архів оригіналу за 13 лютого 2019. Процитовано 11 квітня 2015.
    Mukhashaf, Mohammed (11 квітня 2015). Yemeni militiamen say captured two Iranian officers in Aden. Reuters. Архів оригіналу за 1 жовтня 2015. Процитовано 11 квітня 2015.
  56. Saudi-led planes hit Yemen rebels as gunfire kills five. Архів оригіналу за 29 січня 2016. Процитовано 3 грудня 2018.
  57. Iran puts forward Yemen peace plan as Houthis suffer battlefield setbacks. Reuters. 14 квітня 2015. Архів оригіналу за 1 жовтня 2015. Процитовано 14 квітня 2015.
  58. MOHAMED MUKASHAF. Egypt and Saudi Arabia discuss manoeuvres as Yemen battles rage. Star Publications. Архів оригіналу за 15 квітня 2015. Процитовано 15 квітня 2015.
  59. 30 killed in fighting between Hadi’s forces, Houthis in Yemen’s Taiz. Daily Times. 19 квітня 2015. Архів оригіналу за 22 April 2015. Процитовано 19 квітня 2015. {{cite news}}: Cite має пустий невідомий параметр: |df= (довідка)
  60. а б в г In Yemen, the Fight for Supplies Takes Priority. Архів оригіналу за 12 травня 2020. Процитовано 3 грудня 2018.
  61. Fighting, airstrikes hit across Yemen as Saudi Arabia pledges aid. Fox News. 19 квітня 2015. Архів оригіналу за 19 квітня 2015. Процитовано 19 квітня 2015. {{cite news}}: Cite має пустий невідомий параметр: |df= (довідка)
  62. Yemen rebel leader vows resistance against Saudi-led air war. Архів оригіналу за 19 квітня 2015. Процитовано 3 грудня 2018.
  63. 20 dead as rebels advance in heart of Yemen's Aden. Архів оригіналу за 4 липня 2015. Процитовано 3 грудня 2018.
  64. Houthis advancing into Yemen's Aden kill 12 civilians: residents. Архів оригіналу за 21 березня 2016. Процитовано 3 грудня 2018.
  65. Al-Haj, Ahmed (29 квітня 2015). Yemen Rebels and Allies Advance in Southern City of Aden. ABC News. Архів оригіналу за 1 травня 2015. Процитовано 29 квітня 2015.
  66. Yemen's Shiite rebels take another neighborhood in Aden. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 3 грудня 2018.
  67. Over 120 die in Yemen as Houthis take key Aden district. Reuters. 6 травня 2015. Архів оригіналу за 9 травня 2015. Процитовано 11 травня 2015.
  68. Saudi-backed forces seize Aden airport: exiled government. ca.reuters.com. Архів оригіналу за 1 квітня 2018. Процитовано 14 липня 2015.
  69. In Yemen, anti-rebel forces in south take over key Aden airport. Архів оригіналу за 7 липня 2018. Процитовано 14 липня 2015.
  70. Yemen: Aden 'liberated' from rebels, exiled leader says - BBC News. Архів оригіналу за 2 березня 2018. Процитовано 17 липня 2015.
  71. Anti-Houthi forces advance in Yemen amid heavy Arab air strikes. Reuters. 18 липня 2015. Архів оригіналу за 14 жовтня 2015. Процитовано 18 липня 2015.
  72. Jingya, Zhang. Anti-Houthi forces take back 2 military bases - CCTV News - CCTV.com English. english.cntv.cn. Архів оригіналу за 21 липня 2015. Процитовано 18 липня 2015. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |df= (довідка)
  73. Yemen: A bitter home-coming for Yemen's exiled government. The Economist. 21 липня 2015. Архів оригіналу за 22 липня 2015. Процитовано 23 липня 2015.
  74. Death toll from Houthi shelling near Aden doubles to nearly 100, mainly civilians. AP. THE JAPAN TIMES. 21 липня 2015. Архів оригіналу за 24 липня 2015. Процитовано 23 липня 2015.
  75. Yemeni forces seize Houthi positions on Aden outskirts: local officials. Reuters. 30 липня 2015. Архів оригіналу за 3 серпня 2015. Процитовано 31 липня 2015.
  76. Yemen's Houthis suffer more setbacks near Aden-southern sources. ca.reuters.com. Архів оригіналу за 27 вересня 2015. Процитовано 31 липня 2015.
  77. Pro-Hadi forces recapture Yemen's Al-Anad military base. Архів оригіналу за 31 грудня 2015. Процитовано 3 грудня 2018.
  78. Isis claims responsibility for assassinating governor of Aden. The Guardian. 6 грудня 2015. Архів оригіналу за 19 квітня 2019. Процитовано 6 грудня 2015.
  79. Yemen's War Leaves Aden Crumbling and Starving. The New York Times. 10 квітня 2015. Архів оригіналу за 22 червня 2018. Процитовано 10 квітня 2015.
  80. Yemen crisis: China evacuates citizens and foreigners from Aden. BBC News. 3 квітня 2015. Архів оригіналу за 18 січня 2019. Процитовано 8 квітня 2015.
  81. Yemen crisis: Indian Navy completes evacuation from Aden, tweets Sushma Swaraj. The Times of India. 5 квітня 2015. Архів оригіналу за 26 грудня 2018. Процитовано 8 квітня 2015.
  82. UN Ship Finally Gets Food Aid To War-Torn Yemen. Huffington Post. Reuters. 21 липня 2015. Архів оригіналу за 27 вересня 2015. Процитовано 26 липня 2015.
  83. Mysterious new force emerges in Yemen to fight rebels. The Los Angeles Times. 3 травня 2015. Архів оригіналу за 4 травня 2015. Процитовано 4 травня 2015.
  84. Yemen's foreign minister: Aden troops were Gulf-trained locals. Channel News Asia. 4 травня 2015. Архів оригіналу за 5 May 2015. Процитовано 4 травня 2015. {{cite news}}: Cite має пустий невідомий параметр: |df= (довідка)