Біла вежа (гурт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Біла Вежа»
Основна інформація
Жанр Рок
Роки 2002 — дотепер
Країна Україна Україна
Склад Максим Іващенко
Скоценко Євген
Федір Ходаков
Гравицький Ярослав
Андрій Томашенко

БІЛА ВЕЖА — український рок-гурт.

У складі гурту 5 музикантів. За час свого існування гурт випустив 3 альбоми та відзняв 7 відеокліпів. За останні декілька років БІЛА ВЕЖА проїхала 3 всеукраїнських тури, відігравши близько 100 концертів у 30 містах України, у тому числі на таких фестивалях як Atlas Weekend, «Схід-Рок», «Республіка», «Бандерштат» та ін.

Пісні гурту знаходяться у постійній ротації на найбільших радіостанціях України, а нові кліпи можна побачити на музичних каналах країни.

У творчому здобутку гурту — виступ у якості суппорту легендарного гурту «Uriah Heep», участь у проекті «Українська пісня» на Арені Львів, виступ на НСК «Олімпійський» на підтримку українських футболістів, а також участь у 6-му сезоні «X-Фактор», в якому БІЛА ВЕЖА увійшла у Топ-5 кращих виконавців, здобувши любов та прихильність телеглядачів. Музиканти активно долучаються до благодійності, беруть участь у соціальних проектах.

Наразі гурт працює над своїм четвертим альбомом.

Історія гурту[ред. | ред. код]

У репертуарі гурту є пісні, які стали відомими. На деякі з них були відзняті відео-кліпи: «Те, що бачиш ти» (2013), «Ми не забули» (2014), «Виростеш ти, сину» (2015), «Як тебе знайти» (2015). Сингл «Як тебе знайти» лунав на багатьох FM радіо-станціях України (Радіо ЄС, Радіо 24, Радіо Рокс тощо), а кліп на цю пісню демонструвався на телевізійних каналах М1, М2 та A-One. Кліпи гурту зібрали сотні тисяч переглядів на Youtube[1][2], а загальна кількість переглядів відео з виступами гурту на Youtube перевищила 700 000.

Гурт багато виступає з сольними концертами та грає на великих українських фестивалях: «Крок», «Червона Рута», «Славське Рок» тощо. Крім того, музиканти долучаються до благодійності і виступають з цією місією на концертах та фестивалях, беруть участь у соціальних проєктах, таких як ART-Пікнік Слави Фролової.

Восени 2014 року гурт «Біла Вежа» презентував публіці велику акустичну експериментальну програму. Вже за чотири місяці музиканти представили нову акустичну програму «Симфонія миру» у супроводі національного симфонічного оркестру.

У 2015 році «Біла Вежа» пробує свої сили у шоу «Х-Фактор» та, подолавши усі попередні відбори, потрапляє у ТОП-5 фіналістів сезону.

6 лютого «Біла Вежа» провела перший у 2016 році великий сольний концерт у Києві. Вони представили програму, що складалася як із давно відомих хітів гурту, так і з нових композицій.

У цьому ж році, гурт вирушає у всеукраїнський тур на підтримку синглу «Бути вільним»: Ужгород, Львів, Харків, Запоріжжя, Київ, Житомир, Рівне, Луцьк, Черкаси, Кривий Ріг, Чернігів, Полтава, Дніпро, Тростянець та інші міста.

Оголошена участь «Білої Вежі» на фестивалях «Respublica» та «СХІД-РОК», а також як підтримка легендарного гурту «Uriah Heep» у квітні 2016.

Гурт випустив свій третій альбом «Бути Вільним» у співробітництві із «ФДР Мюзік» та офіційно презентував однойменний сингл на «Радіо ЄС» у березні 2016 року. Також гурт випустив однойменний музичний кліп [Архівовано 10 жовтня 2018 у Wayback Machine.] у квітні 2016 року.

На початку 2019 року гурт видає кавер-пісню «8-й колір [Архівовано 28 вересня 2021 у Wayback Machine.]», авторства гурту «Мотор'ролла». Трохи пізніше, до неї також було презентовано кліп[3], створений за участі режисера Олени Гудкової.

Піснею «Поле Троянд [Архівовано 13 червня 2021 у Wayback Machine.]» долучився до акції «Так працює пам'ять», присвяченої пам'яті Данила Дідіка і всім, хто віддав життя за незалежність України.

Склад[ред. | ред. код]

Нинішній склад[ред. | ред. код]

Колишні учасники[ред. | ред. код]

Дискографія[ред. | ред. код]

Студійні альбоми[ред. | ред. код]

Сингли[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Біла Вежа, Біла Вежа - Як тебе знайти | Official video, архів оригіналу за 5 липня 2020, процитовано 14 грудня 2018
  2. Біла Вежа, Біла Вежа — Посміхнись Собі Сама, архів оригіналу за 5 листопада 2019, процитовано 14 грудня 2018
  3. notatky.com.ua (6 березня 2019). Біла Вежа – 8-й колір (Кліп). Нотатки про українську музику (укр.). Архів оригіналу за 20 вересня 2020. Процитовано 6 березня 2019.
  4. Іващенко, Олександр (11/10/2018). Гурт Біла Вежа представив сингл “Криптоніт”. UA ROCK: Музика-Доступна. Архів оригіналу за 12 жовтня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]