Біологічна небезпека

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Біологічна небезпека
Іконка
Нотація Символ біологічної небезпеки
За впливу, керування чи пом’якшення biocontainmentd[1]
CMNS: Біологічна небезпека у Вікісховищі

Біологічна небезпека, або біонебезпека — біологічна речовина, яка становить загрозу здоров'ю живих організмів, насамперед людини. Це може включати зразок мікроорганізму, вірусу або токсину, який може негативно вплинути на здоров'я людини. Біологічною небезпекою також може бути речовина, шкідлива для інших живих істот.[a]

Термін і пов'язаний з ним символ зазвичай використовуються як попередження, щоб ті, хто потенційно піддається впливу речовин, знали, що потрібно вжити запобіжних заходів. Символ біологічної небезпеки був розроблений у 1966 році Чарльзом Болдуіном, інженером із охорони навколишнього середовища, який працював у компанії Dow Chemical Company над продуктами для зберігання.[2]

Він використовується для маркування біологічних матеріалів, які несуть значний ризик для здоров'я, включаючи зразки вірусів і використані голки для підшкірних ін'єкцій.

У юнікод символ біологічної небезпеки — U+2623 ().

Норми ANSI Z535/OSHA/ISO[ред. | ред. код]

Біологічно небезпечні питання безпеки позначаються спеціальними ярликами, знаками[b] і параграфами, встановленими Американським національним інститутом стандартів (American National Standards Institute — ANSI). Сьогодні стандарти ANSI Z535 щодо біологічної небезпеки використовуються в усьому світі, і їх слід завжди належним чином використовувати в рамках вивісок, маркування та параграфів ANSI Z535 Hazardous Communications (HazCom). Мета полягає в тому, щоб допомогти працівникам швидко визначити серйозність біологічної небезпеки на відстані та за допомогою стандартизації кольору та дизайну. 

Дизайн символу біологічної небезпеки:

  • Червоний на білому тлі використовується за чорним символом біологічної небезпеки, коли він інтегрований зі знаком, етикеткою або абзацом НЕБЕЗПЕКИ.
  • Помаранчевий колір на чорному або білому тлі використовується за чорним символом біологічної небезпеки, коли він інтегрований зі знаком ПОПЕРЕДЖЕННЯ, етикеткою або абзацом.
  • Жовтий колір на чорному або білому тлі використовується за чорним символом біологічної небезпеки, коли він інтегрований зі знаком ОБЕРЕЖНО, етикеткою або абзацом.
  • Зелений колір на білому або білому тлі використовується за чорним символом біологічної небезпеки, коли він інтегрований зі знаком УВАГА, етикеткою або абзацом.

НЕБЕЗПЕКА використовується для визначення біологічної небезпеки, яка спричинить смерть. ПОПЕРЕДЖЕННЯ використовується для визначення біологічної небезпеки, яка може спричинити смерть. УВАГА використовується для визначення біологічної небезпеки, яка спричинить травму, але не смерть. ПОВІДОМЛЕННЯ використовується для ідентифікації повідомлення про біологічну небезпеку, яке не стосується травм (наприклад, правила гігієни, очищення або загальні правила лабораторії).

OSHA вимагає використання належного ANSI HazCom там, де це можливо, на американських робочих місцях. Штати та місцеві органи влади також використовують ці стандарти як кодекси та закони в межах своєї юрисдикції. Правильне використання знаків, міток і абзаців ANSI Z535 записано в багатьох стандартах OSHA для HazCom і створено для інтеграції з символами ISO.

Класифікація ООН/ISO[ред. | ред. код]

Біологічно небезпечні речовини класифікуються для транспортування за номером ООН:[3]

  • Категорія A, UN 2814 — Інфекційна речовина, яка уражає людей: Інфекційна речовина у формі, здатній спричинити постійну втрату працездатності або небезпечне для життя або смертельне захворювання в інших здорових людей або тварин у разі впливу на неї.
  • Категорія A, UN 2900 — Інфекційна речовина, яка уражає тварин (тільки): інфекційна речовина, яка не перебуває у формі, яка зазвичай може спричинити постійну втрату працездатності або небезпечну для життя чи смертельну хворобу в інших здорових людей і тварин у разі контакту з ними.
  • Категорія B, UN 3373 — Біологічна речовина, яка транспортується з діагностичною або дослідницькою метою.
  • Регульовані медичні відходи, UN 3291 — відходи або повторно використані матеріали, отримані в результаті медичного лікування тварини чи людини, або біомедичних досліджень, які включають виробництво та тестування.

Рівні біологічної небезпеки[ред. | ред. код]

Стандартною процедурою є негайна утилізація використаних голок у контейнер для гострих предметів.

[[Файл:Army_trainers_teach_NHS_medics_how_to_put_on_Ebola_safety_suits_(15650293350).jpg|праворуч|міні|200x200пкс| Медики NHS практикують використання засобів захисту, які використовуються під час лікування хворих на хворобу, яку спричинює вірус Ебола Центри контролю та профілактики захворювань США (Centers for Disease Control and Prevention — CDC) класифікують різні захворювання за рівнями біологічної небезпеки, рівень 1 — мінімальний ризик, а рівень 4 — надзвичайний ризик. Лабораторії та інші об'єкти класифікуються як BSL (Biosafety Level — рівень біобезпеки) 1–4 або скорочено від P1 до P4 (патоген або рівень захисту). 

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Див. Класифікацію, "Категорія A, UN 2900"
  2. Стандарти маркування хімічних речовин для контейнерів див. у Гармонізованій на глобальному рівні системі класифікації та маркування хімічних речовин (Globally Harmonized System of Classification and Labelling of Chemicals).

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. https://www.phe.gov/s3/BioriskManagement/biocontainment/Pages/default.aspx
  2. Biohazard Symbol History. Архів оригіналу за 13 лютого 2012.
  3. USDA Policies and Procedures on Biohazardous Waste Decontamination, Management, and Quality Controls at Laboratories and Technical Facilities. USDA. Архів оригіналу за 5 березня 2017. Процитовано 17 грудня 2016.
  4. Tigabu, Bersabeh; Rasmussen, Lynn; White, E. Lucile; Tower, Nichole; Saeed, Mohammad; Bukreyev, Alexander; Rockx, Barry; LeDuc, James W.; Noah, James W. (1 квітня 2014). A BSL-4 High-Throughput Screen Identifies Sulfonamide Inhibitors of Nipah Virus. Assay and Drug Development Technologies. 12 (3): 155—161. doi:10.1089/adt.2013.567. PMC 3994909. PMID 24735442.

Бібліографія[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]