Визначення вільного програмного забезпечення

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Визначення вільного програмного забезпечення (раніше — «Що таке вільне програмне забезпечення?» ,англ. "The Free Software Definition") — стаття Річарда Столмена, що містить визначення вільного ПЗ згідно з Фондом вільного програмного забезпечення. Столмен опублікував перший варіант свого визначення в лютому 1986 року[1], де описав, що під свободою ПЗ він має на увазі свободу копіювати, розповсюджувати та змінювати його. Сучасна версія статті, з перекладом 39 мовами, опублікована на сайті Фонду вільного ПЗ[2].

Визначення[ред. | ред. код]

За Столменом, «Свобода ПЗ» означає «право користувача вільно запускати, копіювати, поширювати, вивчати, змінювати та покращувати його». Його сучасна версія визначення свободи програмного забезпечення містить чотири пункти, пронумеровані від 0 до 3:

  • Свобода запускати програму з будь-якою метою (свобода 0).
  • Свобода вивчати роботу програми та адаптувати її до ваших потреб (свобода 1). Доступ до сирцевих текстів є необхідною умовою.
  • Свобода розповсюджувати копії, так що ви можете допомогти вашому товаришу (свобода 2).
  • Свобода покращувати програму та публікувати ваші покращення, так що все суспільство виграє від цього (свобода 3). Доступ до сирцевих текстів є необхідною умовою.

Інші визначення[ред. | ред. код]

Слід зазначити, що не всі організації погоджуються з визначенням Столмена. Наприклад, дистрибутив Debian використовує власні критерії для визначення свободи програмного забезпечення, які дещо відрізняються від чотирьох пунктів Столмена. Як наслідок, Debian вважає ліцензію 1-ї версії Artistic License вільною, а GNU Free Documentation License з незмінюваними розділами невільною[3]; Столмен та Фонд вільного ПЗ вважають навпаки.

Розбіжність з приводу GNU FDL виходить з того, що Річард Столмен не вважає, що твори мистецтва та інші роботи, які не є інструментами чи підручниками, мають бути вільними, хоч і підтримує скорочення термінів охорони прав на них. Так, наприклад, рекомендації для вільних дистрибутивів, що розробляються 2008 року, дозволяють використання даних, що мають лише естетичне призначення, на будь-яких умовах, якщо дозволяється їх комерційне та некомерційне копіювання та поширення[4].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. GNU's Bulletin, Volume 1 Number 1, стр. 8. Архів оригіналу за 15 березня 2012. Процитовано 7 липня 2008.
  2. The Free Software Definition - Translations of this page. Архів оригіналу за 15 березня 2012. Процитовано 7 липня 2008.
  3. General Resolution: Why the GNU Free Documentation License is not suitable for Debian main. Архів оригіналу за 15 березня 2012. Процитовано 22 липня 2008.
  4. Guidelines for Free System Distributions (англ.). Free Software Foundation. 10 серпня 2008. Архів оригіналу за 15 березня 2012. Процитовано 6 вересня 2008.

Посилання[ред. | ред. код]