Google Developers

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Google Developers
Посилання developers.google.com
Тип вебсайт
Власник Google
Автор Google
Започатковано 17 березня 2005

Google Developers (раніше Google Code) — це сервіс для розробників програмного забезпечення. У першу чергу призначений для продуктів, пов'язаних з продуктами компанії Google. Проте сайт також надає сервіс для сторонніх розробок. Один з основних сервісів — система контролю версій. Всі проєкти, що викладаються на Google Developers, є open source. Є можливість вибрати з дев'яти можливих ліцензій : Apache, Artistic, BSD, GPLv2, GPLv3, LGPL, MIT, MPL і EPL.

Можливості Google Developers[ред. | ред. код]

  • Система управління версіями (вкладка source). Доступні системи контролю версій — Subversion, Git і Mercurial. У системі управління версіями є репозиторій для зберігання вихідного коду, і можна подивитися будь-яку версію вихідного коду. Також можна переглянути різницю (diff) між двома послідовними версіями.
  • Огляди коду (code review). Коментування чужого коду, вказуючи недоліки прямо до ділянок коду.
  • Сторінки з описом проєкту (вкладка wiki). Створюються за допомогою вікіподібної розмітки.
  • Файли для завантаження (вкладка downloads). Наприклад, бінарні файли для кінцевого користувача.
  • Система баг-трекінгу (вкладка issues). Якщо в програмі була знайдена помилка, то її можна там зареєструвати з описом, менеджер проєкту може призначити її виправлення певному розробнику, а той виправити.
  • Управління доступом (вкладка administer). Хто може робити commit, а хто керувати користувачами. Є можливість повідомлення по e-mail або через запит HTTP POST.

API[ред. | ред. код]

Google пропонує широкий спектр інтерфейсів прикладного програмування, найчастіше базуються навколо актуальних продуктів Google, таких як AdSense, Google Checkout і Google Toolbar.

API засновані на SOAP[ред. | ред. код]

API AdSense і AdWords, засновані на протоколі обміну повідомленнями Simple Object Access Protocol, дозволяють розробникам інтегрувати власні додатки з даними сервісами Google. AdSense API дозволяє власникам вебсайтів і блогів керувати своїм обліковим записом AdSense, призначеним для користувача змістом і переглядати звіти про ефективність реклами і прибутку. AdWords API відкриває користувачам AdWords програмний доступ до їх акаунтів.

API даних Google[ред. | ред. код]

API даних Google дозволяють розробникам створювати додатки, що працюють з даними сервісів Google. Зараз до них належать API для Google Apps, Blogger, Google Base, Google Book Search, Google Calendar, Google Code Search, Google Spreadsheets, Google Notebook, і Picasa.

Open source проєкти[ред. | ред. код]

Вільні проєкти і патчі до вільних проєктів, які розроблені всередині компанії Google.

Gears[ред. | ред. код]

Докладніше: Google Gears

Gears — це відкрите програмне забезпечення, що дозволяє створювати вебдодатки, що працюють без доступу до Інтернету. Google Gears зберігає дані на локальному комп'ютері в реляційної БД (SQLite), які потім використовуються вебдодатком, а також може періодично робити синхронізацію з онлайн-сервісами.

Google Web Toolkit[ред. | ред. код]

Докладніше: Google Web Toolkit

Google Web Toolkit (GWT) — вільний Java фреймворк, який дозволяє веб розробникам створювати Ajax додатки на основі Java. Випускається під ліцензією Apache версії 2.0. GWT робить акцент на повторне використання та кросбраузерну сумісність.

Summer of Code[ред. | ред. код]

Google Summer of Code — це менторська програма з пошуку студентів для участі в Open Source проєктах. У 2007 році програма отримала близько 6200 додатків.

Розміщення (хостинг) проєктів[ред. | ред. код]

Google Developers запустив сервіс хостингу проєктів, в рамках якого надає вільним проєктам систему управління версіями (Subversion, Git або Mercurial), а також систему відслідковування помилок, вікі-систему для документації та файловий архів (з обмеженням в 100 Мб на розмір одного файлу). Сервіс доступний і безкоштовний для використання.

Закриття хостингу файлів[ред. | ред. код]

20 травня 2013 Google оголосив[1]у своєму блозі, що закриває хостинг файлів, оскільки деякі користувачі зловживали цією можливістю. Однак для старих проєктів все залишиться як і раніше до 14 січня 2014 року. Замість завантажень на сторінці проєкту Google пропонує використовувати свій хмарний сервіс Google Drive.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Google Open Source Blog: A Change to Google Code Download Service. Архів оригіналу за 22 березня 2014. Процитовано 17 березня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]