Гуманне ставлення до тварин

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гуманне ставлення до тварин (гуманне поводження з тваринами) — неспричинення жорстокості тваринам, уважне, любовне, добре ставлення до тварин, співчуття до них, повага до їхнього життя, прав і свобод, сприяння їхньому благу, бути їм корисними, надавати їм допомогу, покращувати якість життя тварин[1][2][3].

Розвиток ідеї гуманного ставлення до тварин[ред. | ред. код]

З часів Будди і Мухаммеда найкращі представники людства стали закликати до гуманного ставлення до тварин[4]. Однак спочатку під гуманним ставленням до тварин мався на увазі тільки прояв таких дій як заборона на жорстокість, а також прояв співчуття, жалю, доброти, та й то не до всіх без винятку тварин, а тільки стосовно ссавців і птахів, до того ж в основному до свійських або сільськогосподарських[4]. З часів Святого Франциска Ассизького ці традиції стали поширюватися також і на диких птахів і ссавців[1][3].

А. Швейцер розповсюдив поняття гуманного ставлення до тварин (етика благоговіння перед життям) до будь-якої життєвої форми тварин (щоправда, це стосувалося лише індивідуальних тварин)[5]. Російські гуманісти І. І. Горбунов-Посадов і Д. Андрєєв на початку — середині XX ст. стали говорити про захист прав тварин[6][7]. Поступово стала поширюватися думка про те, що гуманному відношенню підлягають не тільки безумовно корисні тварини, а й так звані «шкідливі»[8], а також і ті, яким довгий час відмовляли в будь-якому гуманному ставленні з видових причин, наприклад, риби[9]. Про захист прав тварин як повноцінну концепцію і важливу складову гуманного ставлення до тварин (як до особин, так і до видів всіх без винятку життєвих форм, в тому числі й «шкідливих») стали говорити тільки наприкінці XX ст.[10][3].

Опір гуманному ставленню до тварин[ред. | ред. код]

Гуманне ставлення до тварин нерідко зустрічає активний супротив [джерело не вказане 3901 день]. В першу чергу це відноситься до різних зоохантерів (догхантери, кроухантери, бетхантери, фалкхантери, ретхантери) [джерело не вказане 3901 день], які з'явилися в останні кілька років в Україні та Росії [джерело не вказане 3901 день]. Зоохантери не тільки знищують бродячих собак, котів, ворон, кротів, граків, кажанів за допомогою отрут або зброї [джерело не вказане 3901 день], а й активно пропагують жорстокість у ставленні до тварин в ЗМІ[3][відсутнє в джерелі][джерело не вказане 3901 день]. Нерідко розповсюджувачами жорстокого поводження з тваринами є мисливські товариства, які організовують акції знищення Вовків, сорок, сов, хижих птахів, рисей, ворон, що відстоюють застосування капканів, використання притравочних станцій і також пропагують ці погляди в ЗМІ[8][6][3]. Жорстокі способи у ставленні до кротів, сліпаків, бобрів, хижих птахів нерідко використовують і пропагують у ЗМІ різні садівники-аматори, а також голуб'ятники[3].

Законодавча база гуманного ставлення до тварин в Україні[ред. | ред. код]

Базовим Законом в Україні, що визначає принципи гуманного поводження з тваринами, є прийнятий у 2006 р. Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження». Згідно з даним законодавчого акту, гуманним ставленням до тварин називаються «дії, які відповідають вимогам захисту тварин від жорстокого поводження і передбачають добре ставлення до тварин, сприяння їхньому благу, покращення якості життя тощо»[11]. Цей Закон спрямований не тільки на заборону або обмеження низки жорстоких дій людини щодо тварин (їх отруєння, побиття, нацьковування один на одного, видобуток малюків тощо), але і в ст. 6 Закону «Виховання гуманного ставлення до тварин» зазначено про необхідність введення у всіх середніх і вищих навчальних закладах курсів з екологічної етики та гуманного ставлення до тварин[3]. Стаття 5 цього Закону забороняє пропаганду жорстокості до тварин і також пропаганду полювання в системі дошкільної, середньої, професійно-технічної та вищої освіти[11].

Гуманне ставлення до рослин[ред. | ред. код]

Гуманне ставлення до рослин — неспричинення жорстокості відносно рослин, добре до них ставлення. До випадків прояву жорстокості стосовно рослин можна віднести вирізання ініціалів на корі дерев, масове знищення занесених до Червоної книги першоцвітів з метою їх продажу, викидання кімнатних рослин на вулицю, нівечення рослин на потребу примхам дизайну тощо[1][3]. З метою протидії подібним вчинкам розробляються різні етичні кодекси поведінки стосовно рослин[12].

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Ворона В.А. Етико-філософські засади обґрунтування гуманного ставлення до тварин в європейській культурі // Мультиверсум. Філософський альманах. / Випуск 5(123). - К.,2013.- С.207.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Борейко В. Є., Пустовіт Н. А. Екологічна етика та гуманне ставлення до тварин та рослин. -.К.: КЕКЦ, 2011. — 79 с.
  2. Гиляров А. Человек и животные: этика отношений // Наука и жизнь. — 1976. — № 12.
  3. а б в г д е ж и Борейко В.,Е. Этика и практика охраны биоразнообразия. — К.: КЭКЦ, 2008. — 360 с.
  4. а б Солт Г. С. Гуманитарное учение или гуманитарианизм. — М., 1912.
  5. Швейцер А. Благоговение перед жизнью. — М.: Прогресс, 1992. — 572 с.
  6. а б Андреев Д. Роза мира. — М.: Тов-во Клышников-Комаров и К. — 1993. — 301 c.
  7. Горбунов-Посадов И. И. Сострадание к животным и воспитание наших детей // Друг животных. — М., 1905. — 254 с.
  8. а б Рябинин Б. С. Добро в твоем сердце. — М.: Сов. Россия, 1986. — 320 с.
  9. Сочувствие рыбе // Гуманитар. экол. журн. — 2008. — № 3. — С. 67-69.
  10. Regan T. The case for animal rihgts. — Berkeley :Univ. California Press.
  11. а б Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження».
  12. Кодекс поведения в отношении диких растений // Природа. — 1972. — № 8.

Посилання[ред. | ред. код]