Йонатан Хасмоней

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йонатан Хасмоней
івр. ‏‏יונתן‏‎‎‏‏‏‎‎‎‏‎‎‎
Йонатан Хасмоней
Йонатан Хасмоней
Етнарх Юдеї
152 — 143 до н. е.
Попередник: Юда Макавей
Спадкоємець: Симон Хасмоней
 
Народження: 3 століття до н. е.
Смерть: 143 до н. е.(-143)
Beit Shikmad, Hof Ashkelon Regional Councild, Ashkelon Subdistrictd, Південний округ, Ізраїль
Країна: Держава Селевкідів
Релігія: юдаїзм
Рід: Хасмонеї
Батько: Маттафія Хасмоней

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Йонатан Хасмоней (* ? — † 143 до н. е., похований у Модіїні) — молодший син Маттафії Хасмонея, активний учасник повстання Макавеїв, після смерті брата Юди 161 року до н. е. став первосвящеником і вождем повстанців. Його арамейське ім'я передається грецькою — Апфус (грец. Ἀπφοῦς) — дипломат, обмінювач.

Життєпис[ред. | ред. код]

Юдея за часів Йонатана Хасмонея
   Стан на 160 р. до н. е.
   Завойовані території

Маттафія Хасмоней походив з когенів був одним з організаторів повстання проти Селевкідів, однак помер в 167 році до н. е. на самому початку повстання. Його справу продовжили п'ятеро синів, включаючи молодшого Йонатана. Ватажком повстання став Юда.

Йонатан служив під командуванням старшого брата і брав активну участь у боях проти армії Селевкідів. У 161 році до н. е. Юда був убитий в битві при Еласі.

Після загибелі брата Йонатан очолив повстання. Він зумів скористатися розбіжностями в імперії Селевкідів між претендентами на престол. Балансуючи між Деметрієм I Сотером та Александром I Баласом, а згодом між Деметрієм II Нікатором та Діодотом Трифоном, Йонатан став первосвящеником і правителем Юдеї.

Надалі зміцнення Юдеї під керівництвом Йонатана викликало побоювання Діодота Трифона, який хитрістю захопив Йонатана під час зустрічі з ним в Акко, а після його невдалої спроби взяти Єрусалим — стратив.

Відомо, що у Йонатана була дочка, яка вийшла заміж за юдея з відомого священницького роду Матфія Ефлієва. Їх праправнуком був видатний юдейський історик Йосип Флавій[1].

Посилання[ред. | ред. код]

Tobias Nicklas: Йонатан Хасмоней у Das wissenschaftliche Bibellexikon im Internet (WiBiLex), Stuttgart 2006(нім.)[недоступне посилання з липня 2019]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Йосип Флавій. Автобіографія. I.3. 
Хасмонеї
Попередник:
Юда Макавей
Йонатан Хасмоней
Правління: бл. 160 р. до н. е. — 143 р. до н. е.
Наступник:
Симон Хасмоней
Попередник:
Якім Алкімос
Первосвященик
бл. 153 р. до н. е. — 143 р. до н. е.