Майдан Житній Ринок (Житомир)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Майдан Житній Ринок
Населений пункт Житомир
Місцевість Старе місто
Район Корольовський
Історичні відомості
Колишні назви Хлібний майдан
Загальні відомості
Поштові індекси 10008, 10030
Транспорт
Рух односторонній
Покриття асфальт
Інфраструктура
Забудова комерційна
Зовнішні посилання
Мапа

Майдан Житній Ринок — майдан в Корольовському районі міста Житомира.

Характеристики[ред. | ред. код]

Розташований у центральній частині міста; у Старому місті, у кварталі між вулицями Небесної Сотні, Житній Базар, Хлібною.

Мапа

Історія[ред. | ред. код]

Майдан виник з назвою Хлібний наприкінці ХІХ століття внаслідок реалізації генерального плану міста 1845—1855 рр., яким передбачалася радіально-кільцева структура міських вулиць, зокрема, створення декількох ринкових майданів прямокутної форми, серед яких Хлібний майдан, що проєктувався на заболоченій місцевості, в центрі якої знаходилося Хлугове озеро.

Наприкінці ХІХ століття — у перші десятиліття ХХ століття значну площу Хлібного майдану займав міський сад (нині територія Житомирського кооперативного ринку), закладений на місці осушеного болота. За радянських часів здійснено вирубку саду й територія експлуатувалася як частина ринку.[1]

Наприкінці ХІХ століття на перехресті з Хлібною вулицею збудовано будинок працелюбства, до якого в 1911 році переїхав Волинський центральний музей[2], а між нинішніми вулицею Житній Базар та проїжджою частиною майдану Житній Ринок сформувався ринок, що за радянської влади поступово забудовувався одноповерховими ринковими спорудами. У 1950-х роках на теренах майдану збудовано торговельний комплекс (на розі з вулицею Небесної Сотні) й одноповерховий м'ясний павільйон (на розі з Хлібною вулицею). На початку 1980-х років збудовано критий ринок. У 1992 році введено в експлуатацію нову будівлю торгового центру.[3] У 2010-х роках проведено реконструкцію торговельних павільйонів.[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. инфо, Живой Журнал. Сады и парки Житомира. zhzh.info. Процитовано 13 квітня 2024.
  2. инфо, Живой Журнал. Дом трудолюбия в Житомире. zhzh.info. Процитовано 13 квітня 2024.
  3. инфо, Живой Журнал. Житний рынок. zhzh.info. Процитовано 12 квітня 2024.
  4. Майдан Житній ринок почали реконструювати. old.zt-rada.gov.ua. Процитовано 13 квітня 2024.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Геопортал Житомирської міської ради з використанням шару «Історичні плани».
  • Мокрицький Георгій Павлович. Вулиці Житомира / Мокрицький Георгій Павлович ; [худож. В. Кондратюк та ін.]. — Житомир: Волинь, 2007. — 640 с. : ілюстр., фотогр., карти, табл., діагр. — (Енциклопедія Житомира. Т. 1). — Бібліогр.: с. 70, 393. — ISBN 966-690-84-X.
  • Костриця Микола Юхимович, Кондратюк Руслан Юрійович. Житомир: Підручна книга з краєзнавства.— Житомир: Косенко, 2006. — 464 с., іл. — Бібліогр.: с. 196, 364. — ISBN 966-8123-41-7.