2-й Госпітальний провулок (Житомир)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
2-й Госпітальний провулок
 Україна
Населений пункт Житомир
Місцевість Старе місто — Путятинка
Район Корольовський
Історичні відомості
Колишні назви Костьольний провулок
Загальні відомості
Протяжність 300 м
Поштові індекси 10002
Інфраструктура
Забудова садибна житлова, малоповерхова житлова, громадська
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap r14437041 2692156 ·R (Житомир)
Мапа
Мапа

2-й Госпітальний провулок — провулок у Корольовському районі міста Житомира.

Характеристики[ред. | ред. код]

Розташований у Старому місті, розпланованому на теренах історичної місцевості Путятинки. Бере початок з вулиці Святослава Ріхтера, прямує на північний схід та завершується з'єднанням з вулицею Івана Мазепи. Перетинається з Парашутним провулком. Переважає садибна житлова забудова. На початку провулка наявна малоповерхова житлова та багатоповерхова громадська забудова.

Історія[ред. | ред. код]

Кінець провулка виник на початку ХХ століття. Вперше згадується та показаний на мапах міста 1915[1], 1931 рр. як Костельний. Назва пояснюється місцерозташуванням провулка на землях, що у ХІХ столітті та на початку ХХ століття належали Кафедральному костьолу св. Софії (католицькому капітулу). До 1950-х років провулок був значно коротшим: розпочинався з вулиці Івана Мазепи та завершувався глухим кутом прямуючи на південний захід. Довжина провулка не перевищувала 100 м.

У 1950-х роках провулок продовжився на південний захід. Забудова сформувалася до перехрестя з Парашутним провулком (колишня північно-західна межа Путятинської площі). У другій половині 1950-х років в ході забудови території Путятинської площі (території колишнього ярмаркового майдану, що виник згідно з генпланом) двоповерховими житловими будинками працівників електростанції, провулок продовжився в межах колишньої Путятинської площі, де сформувався як Г-подібний з поворотом у напрямку Госпітальної вулиці (нині Юрія Вороного), виходом до якої завершувався. Отримав назву, що походить від назви вулиці, з якої починався. У наступні роки провулок дещо скоротився та отримав початок з вулиці 1 Травня (нині Святослава Ріхтера).

Станом на 1968 рік провулок та його забудова сформовані.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Polona. polona.pl. Процитовано 5 січня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]