Тютюновий провулок (Житомир)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тютюновий провулок
 Україна
Населений пункт Житомир
Місцевість Старе місто
Район Корольовський
Історичні відомості
Колишні назви Махорочний провулок, Табачний провулок
Загальні відомості
Протяжність 300 м
Поштові індекси 10012
Транспорт
Покриття асфальт
Інфраструктура
Забудова малоповерхова житлова, багатоповерхова житлова
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap r14968555 2692156 ·R (Житомир)
Мапа
Мапа

Тютюновий провулок — провулок у Корольовському районі міста Житомира.

Характеристики[ред. | ред. код]

Розташований в центральній частині міста[1], у Старому місті, в межах кварталу, утвореного вулицями Київською, Гоголівською, Князів Острозьких та Івана Мазепи. Бере початок від вулиці Київської, прямує на південний схід та завершується кутком біля прибудинкової території дев'ятиповерхового житлового будинку № 15 по вулиці Гоголівській.

Забудова провулка представлена як одно-, двоповерховими житловими будинками, так і чотири-, п'ятиповерховими багатоквартирними будинками.

Історичні відомості[ред. | ред. код]

Провулок виник раніше 1827 року як проїзд від Київського шляху до хутора, що розташовувався орієнтовно неподалік перехрестя нинішніх вулиць Гоголівської та Івана Мазепи. Протягом першої половини ХІХ століття проїзд продовжився та з'єднався з дорогою, що прямувала на схід до приміських хуторів (Сейферта, Кашперовського, ін.)

До кінця ХІХ століття проїзд опинився всередині кварталу, утвореного новопрокладеними ділянками вулиць Київської, Міщанської (нині Івана Мазепи), Миловської (нині Гоголівська). Шлях втратив своє значення та перетворився на міський внутрішньоквартальний провулок та отримав назву Махорочний провулок, оскільки у провулку розміщувалося виробництво тютюну.

Первинна забудова провулка формувалася наприкінці ХІХ — початку XX століть. Сучасна забудова провулка формувалася: садибна — у 1950-х роках, багатоповерхова — протягом 1960 — 1980-х років.

У 1968 році назва провулка приведена до норм української мови: провулок отримав нинішню назву Тютюновий.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мокрицький Г.П. (2007). Вулиці Житомира. Енциклопедія Житомира. Том 1. Книга 1. Житомир: Волинь. с. 277. ISBN 966-690-084-X.

Джерела[ред. | ред. код]