1-й Житній провулок (Житомир)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
1-й Житній провулок
 Україна
Населений пункт Житомир
Місцевість Старе місто
Район Корольовський
Історичні відомості
Колишні назви 1-й Хлібний провулок, 3-й Хлібний провулок
Загальні відомості
Протяжність 90 м
Поштові індекси 10030
Інфраструктура
Забудова малоповерхова житлова
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap r14969119 2692156 ·R (Житомир)
Мапа
Мапа

1-й Житній провулок — провулок у Корольовському районі міста Житомира.

Характеристики[ред. | ред. код]

Розташований в центральній частині міста[1], в Старому місті, у кварталі, що утворений вулицями Київською, Гоголівською, Князів Острозьких та Хлібною. Бере початок від прибудинкового проїзду біля будинку № 16 по вулиці Хлібній, прямує на північний схід та завершується глухим кутом. З'єднується з Хлібною вулицею за допомогою внутріквартального проїзду.

Забудова, що адресована до провулка представлена одноповерховими багатоквартирними житловими будинками (побудови до 1917 року). Провулок зусібіч оточений багатоповерховою забудовою.

Історичні відомості[ред. | ред. код]

Провулок виник і забудований наприкінці ХІХ століття. Брав початок від новоспланованої вулиці Хлібної. На плані 1915 року показаний у нинішній конфігурації, з назвою 1-й Хлібний провулок.[2] У 1958 році провулок відомий як 3-й Хлібний. У 1968 році будівлі провулка переадресовані до тодішньої вулиці Горького (Хлібної). Провулок втратив вихід до Хлібної вулиці внаслідок будівництва п'ятиповерхового багатоквартирного житлового будинку № 16 та облаштування прибудинкової території. У 1993 році провулок відновлено з новою назвою 1-й Житній, у зв'язку з розташуванням неподалік Житнього ринку. Будівлі у провулку переадресовано з Хлібної вулиці до відновленого провулка.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мокрицький Г.П. (2007). Вулиці Житомира. Енциклопедія Житомира. Том 1. Книга 1. Житомир: Волинь. с. 69. ISBN 966-690-084-X.
  2. Polona. polona.pl. Процитовано 6 грудня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]