Прохідний провулок (Житомир)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прохідний провулок
 Україна
Населений пункт Житомир
Місцевість Старе місто
Район Корольовський
Історичні відомості
Колишні назви Сквозний (Наскрізний) провулок
Загальні відомості
Протяжність 270 м
Поштові індекси 10008
Транспорт
Рух двосторонній
Покриття асфальт
Інфраструктура
Забудова садибна житлова
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap r14906976 2692156 ·R (Житомир)
Мапа
Мапа

Прохідний провулок — провулок в Корольовському районі міста Житомира.

Характеристики[ред. | ред. код]

Розташований в центральній частині міста[1], у Старому місті. Бере початок з вулиці Бориса Тена, прямує на південний схід та завершується перехрестям з Хлібною вулицею.

Забудова провулка — садибна житлова. Початок та кінець провулка оточують садиби, що сформувалися до початку ХХ століття. Середина провулка забудована індивідуальними житловими будинками 1950 — 1960-х рр.

Історія[ред. | ред. код]

Середина провулка, спрямована на південний схід, являє собою залишок стародавньої дороги з середмістя до Левкова, що поступово втратила своє значення. До кінця ХІХ століття залишок дороги опинився в новосформованому кварталі, обмеженому вулицями Кашперівською (нині Бориса Тена), Хлібною, Базарною (нині Святослава Ріхтера), Садовою (тепер Івана Кочерги), прокладеними згідно з генеральними планами середини ХІХ сторіччя.

До 1941 року сформувалася нинішня конфігурація провулка. Провулок позначений на мапі міста 1941 року як «Durchgang» (нім.) — «прохід». Забудова провулка сформувалася після Другої світової війни.

До 1996 року мав назву Сквозний (Наскрізний) провулок. У 1996 році топонім уточнений в україномовному варіанті — Прохідний провулок.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мокрицький Г.П. (2007). Вулиці Житомира. Енциклопедія Житомира. Том 1. Книга 1. Житомир: Волинь. с. 210. ISBN 966-690-084-X.

Джерела[ред. | ред. код]