Вулиця Віктора Косенка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Віктора Косенка
 Україна
Вулиця Косенка перед перетином з Новим бульваром
Вулиця Косенка перед перетином з Новим бульваром
Населений пункт Житомир
Місцевість Старе місто — Петровська Гора
Район Корольовський
Історичні відомості
Назва на честь Косенко Віктор Степанович
Колишні назви Зелена вулиця, Старожандармська вулиця, Пушкінська вулиця
Загальні відомості
Протяжність 750 м
Поштові індекси 10014
Транспорт
Автобуси 58
Рух односторонній (між вул. Професора Кравченка та Дмитра Донцова); двосторонній
Покриття асфальт
Інфраструктура
Заклади культури Житомирське музичне училище імені Віктора Косенка
Забудова громадська, малоповерхова житлова, багатоповерхова житлова
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap r16078054 71245 ·R (Житомирська область)
Мапа
Мапа
CMNS: Вулиця Віктора Косенка у Вікісховищі

Вулиця Віктора Косенка — вулиця у Корольовському районі міста Житомира.

Розташування[ред. | ред. код]

Вулиця знаходиться в центральній частині міста[1], у Старому місті, в урочищі Петровська Гора. Бере початок від вулиці Професора Кравченка, завершується перехрестям зі Старим бульваром. Далі вулиця продовжується без зміни нумерації під назвою Університетська вулиця. Має перехрестя з вулицею Дмитра Донцова, Новим бульваром, Студентським провулком.

Історія[ред. | ред. код]

Ділянка до нинішнього Нового бульвару сформована станом на кінець XVIII ст. На мапі міста 1781 року зазначена як Зелена вулиця. Назва пояснювалася тим, що вулиця межувала з великим зеленим гаєм, що тягнувся від Петровської гори на південний схід суцільним масивом і виходив до берегів річки Тетерів. Знаходилася на тодішній околиці міста та вела від Петровської гори до садиби адвоката Словацького — дядька видатного польського і українського поета Юліуша Словацького (в районі нинішнього Нового бульвару). Станом на кінець XVIII століття Зелена вулиця перетиналася з вулицями Тісною (нині Миколи Лисенка) та Глиняною (нині Дмитра Донцова). На початку ХІХ ст. Зелена вулиця продовжилася до Великої Бердичівської вулиці. У другій половині ХІХ ст. ділянка вулиці, що прямувала до Великої Бердичівської вулиці ліквідована внаслідок перепланування кварталу.

У першій половині ХІХ століття забудова вулиці сформувалася переважно з північного боку та з південного на початку вулиці; на переважній більшості довжини з півдня прилягали вільні від забудови землеволодіння монастиря сестер милосердя (шаріток), відомі тоді за назвою Дівоче Поле.

Протягом другої половини ХІХ століття до 1899 року вулиця мала назву Старожандармська. Тоді ж сформувався кінець вулиці (між нинішніми бульварами Новим і Старим), відповідно до генерального плану, затвердженого у 1859 році, яким передбачалася радіально-відцентрова система планування міста. Тоді ж сформувалося продовження вулиці на південний схід через колишнє Дівоче Поле, що отримало назву Новожандармська (нині Університетська).

У 1899 році вулиці Старожандармська та Новожандармська об'єднані під назвою Пушкінська, на честь 100-річчя від дня народження російського поета Пушкіна О. С.

Станом на 2007 рік Пушкінська вулиця була однією з трьох вулиць Житомира, що зберегла стару назвотворчу традицію у формі прикметника (тобто відповідає на питання «яка», а не «чия».

У 2023 році частина Пушкінської вулиці, що відповідає колишній Старожандармській вулиці перейменована на вулицю Віктора Косенка[2], на честь українського композитора, піаніста, педагога, який жив у Житомирі, де створив більшість музичних композицій та викладав у Житомирському музичному технікумі (нині Житомирський музичний фаховий коледж ім. В. С. Косенка, розташований по вулиці Віктора Косенка).[3]

Забудова[ред. | ред. код]

Переважна більшість забудови представлена архітектурою другої половини ХІХ — початку ХХ століття. Декілька будинків 1970 — 1980-х років. Вулиця багата на пам'ятки архітектури.

Пам'ятки[ред. | ред. код]

Список пам'яток архітектури місцевого значення[4]
Водонапірна вежа, Житомир
  • № 8 — житловий будинок (редакція газети «Сільське життя»). Збудований наприкінці ХІХ ст. як особняк фон Бель[5].
  • № 20 — житловий будинок. Збудований у першій половині ХІХ століття[5].
  • № 24 водонапірна вежа. Збудована у 1898 році в стилі еклектика[5]. Є однією з архітектурних візиток Житомира. Пам'ятка промислової архітектури кінця 19 ст. У 1960-х роках в зв'язку з докорінною реконструкцією водопровідного господарства міста вежа втратила своє основне значення, але не була розібрана. З 1984 року після реконструкції в ній влаштовано ресторан.
Філармонія, Житомир
Косенка, 27 (Жіноче духовне училище)
Будівлі-пам'ятки історії[4]
  • № 2 — житловий будинок, в якому жив В. К. Липинський — український історик і публіцист. Збудований наприкінці ХІХ ст. як прибутковий будинок Доманевського С. О.[5]
Пам'ятки монументального мистецтва[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мокрицький Г.П. (2007). Вулиці Житомира. Енциклопедія Житомира. Том 1. Книга 1. Житомир: Волинь. с. 150. ISBN 966-690-084-X.
  2. Про перейменування топонімічних об'єктів та об'єктів благоустрою м. Житомира. Рішення 31 сесії 8 скликання Житомирської міської ради (PDF).
  3. У житомирському музколеджі пояснили, чому Віктор Косенко достойний, аби на його честь назвали вулицю в обласному центрі. www.zhitomir.info (укр.). Процитовано 17 липня 2023.
  4. а б в Перелік пам'яток культурної спадщини міста Житомира - Набори даних - Портал відкритих даних. data.gov.ua (укр.). Процитовано 3 лютого 2023.
  5. а б в г д инфо, Живой Журнал. Прогулка по Пушкинской улице. zhzh.info. Процитовано 17 липня 2023.
  6. Мокрицький Г.П. (2007). Пам'ятки археології, історії та монументального мистецтва. (Енциклопедія Житомира. — Т. 2. Кн. 1.). Житомир: Волинь. с. 141—142. ISBN 966-7390-04-7.
  7. Мокрицький Г.П. (2007). Пам'ятки археології, історії та монументального мистецтва. (Енциклопедія Житомира. — Т. 2. Кн. 1.). Житомир: Волинь. с. 202. ISBN 966-7390-04-7.

Джерела[ред. | ред. код]