Вулиця Фещенка-Чопівського (Житомир)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Фещенка-Чопівського
 Україна
Населений пункт Житомир
Місцевість Старе місто
Район Корольовський
Історичні відомості
Назва на честь Івана Фещенка-Чопівського
Колишні назви Новгородська вулиця, Ніколаєвська вулиця, вулиця Могили, вулиця Паризької Комуни
Загальні відомості
Протяжність 1,1 км
Поштові індекси 10008, 10002
Транспорт
Тролейбуси 15, 15А
Рух двосторонній
Покриття асфальт
Інфраструктура
Забудова громадська, малоповерхова житлова, багатоповерхова житлова
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap 2692156 ·R (Житомир)
Мапа
Мапа

Вулиця Фещенка-Чопівського — вулиця в Корольовському районі Житомира.

Характеристики[ред. | ред. код]

Розташування[ред. | ред. код]

Знаходиться в центральній частині міста[1], в Старому місті. Починається з Лермонтовської вулиці, прямує на південний схід та завершується глухим кутом поруч з тальвегом колишньої річки Поповки. Має перехрестя зі Старим бульваром, вулицями Червоного Хреста та Шевченка.

Історія[ред. | ред. код]

Вулиця та її історична забудова формувалися упродовж другої половини ХІХ століття згідно з генеральними планами міста 1827-1859 років у вільній від забудови місцевості Дівоче Поле, що до 1863 року належала жіночому католицькому монастиреві сестер-милосердя (шаріток). На мапі міста першої половини ХІХ століття за місцем розташуванням майбутньої вулиці показана польова дорога, що прямувала з тодішньої околиці забудованих земель міста — Петровської Гори, на схід, вздовж території монастиря сестер Шаріток.

Забудова вулиці розпочалася у 1860-х роках. Вулиця відбулася до річки Поповки. На протилежному березі річки в межах одного кварталу сформувалося проєктне продовження вулиці — Бальзаківська вулиця. Обидві частини так і не з'єдналися.

Історична забудова вулиці сформувалася наприкінці ХІХ століття та представлена у значній кількості елітними особняками та громадськими будівлями.

Перша назва вулиці — Новгородська. У 1880-х роках перейменована на Ніколаєвську. У 1919 році ухвалено рішення щодо перейменування на вулицю Могили. У 1921 році Ніколаєвська вулиця перейменована на вулицю Паризької Комуни.

У 1920-х роках вулиця виступала межею між Центральним (Першим) та Другим (Окраїнним) районами міста.

У 1977 році вулицею почав курсувати тролейбус.[2]

У 1992 році вулиця Паризької Комуни перейменована на вулицю Фещенка-Чопівського, на честь Івана Адріяновича Фещенка-Чопівського, який разом із родиною проживав у будинку № 6/11 на цій вулиці.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мокрицький Г.П. (2007). Вулиці Житомира. Енциклопедія Житомира. Том 1. Книга 1. Житомир: Волинь. с. 279. ISBN 966-690-084-X.
  2. Сергій Тархов, Кость Козлов, Ааре Оландер (2010). Електротранспорт України: Енциклопедичний путівник. Київ: Сидоренко В.Б. с. 232. ISBN 978-966-2321-11-1.
  3. Костриця М.Ю., Мокрицький Г.П. (1995). У просторі і часі: Видатні постаті Житомирщини. Житомир: Журфонд. с. 43, 50.

Джерела[ред. | ред. код]