Оркестр ВМС США

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оркестр ВМС США
англ. United States Navy Band
Засновано 1925; 99 років тому (1925)
Країна  Сполучені Штати Америки
Вид Сполучені Штати Америки ВМС США
Чисельність 176 учасників
Гарнізон/Штаб Вашингтонська військово-морська верф
Прізвиська «The World's Finest»
(укр. «Найкращий у світі»)
Марш «Підняти якорі»[a]
Річниці 4 березня 1925 року
Нагороди 6 відзнак за видатні заслуги перед США
Командування
Керівник Капітан[b] Кеннет Коллінз
Виконавчий директор LCDR Чарльз Вайт
Старший штатний радник MUCM Джеймс Армстронг III
Знаки розрізнення
Знак
розрізнення

Медіафайли на Вікісховищі

Оркестр ВМС США, (англ. United States Navy Band) — військовий оркестр, що базується на Вашингтонській військово-морській верфі[en] ВМС США у Вашингтоні, округ Колумбія, є офіційною музичною організацією Військово-морських сил Сполучених Штатів з 1925 року. Оркестр ВМС США обслуговує церемоніальні потреби в резиденції уряду США, виступаючи на президентських інавгураціях, державних церемоніях прибуття до США глав держав чи глав урядів інших країн, державних похоронах, державних обідах та інших значущих подіях.

Музичний оркестр ВМС Сполучених Штатів відрізняється виконанням широкого діапазону музики, включаючи церемоніальну музику, кантрі, класичну музику, джаз та рок.

Організація та персонал[ред. | ред. код]

Оркестр ВМС США грає в Осло, 2022 рік

З моменту свого офіційного утворення 4 березня 1925 року Оркестр ВМС Сполучених Штатів перетворився на велику організацію, що складається з кількох виконавських підрозділів. До організації входять шість виконавських ансамблів: концертний оркестр, церемоніальний оркестр, джазовий ансамбль «Commodores», кантрі-блюграс-ансамбль «Country Current», сучасний розважальний ансамбль «Cruisers» (укр. Крейсери) і хор «Sea Chanters» (укр. Морські співаки). Є також кілька колективів камерної музики. Численні ансамблі допомагають задовольнити суспільний попит на різні типи музики та потреби військово-морського флоту.

Церемоніальний оркестр, Форт Майер 2007 рік
Оркестр ВМС США грає в Осло, 2022 рік

Оркестр ВМС США складається з 172 музикантів і чотирьох офіцерів під керівництвом капітана Кеннета Коллінза.

Концертний оркестр[ред. | ред. код]

Концертний оркестр — головний духовий ансамбль ВМС. Разом із церемоніальним оркестром цей оркестр входив до складу первісного оркестру ВМС США у 1925 році. Група виступає з концертами в районі Вашингтона, округ Колумбія, і щороку здійснює місячний національний тур країною.

Церемоніальний оркестр[ред. | ред. код]

Церемоніальний оркестр проводить церемонії у Вашингтоні, округ Колумбія. Його головна місія — виступати на похоронах на Арлінгтонському національному цвинтарі. Крім того, церемоніальний оркестр виступає під час зміни командування, виходу на пенсію, патріотичних відкриттях, покладання вінків та прибуття делегацій глав держав (державний візит) чи глав урядів (офіційний візит) іноземних країн.

Морські співаки[ред. | ред. код]

У 1956 році лейтенант Гарольд Фульц, тодішній помічник керівника оркестру, організував групу музичної школи Військово-Морського флоту, щоб виконувати піснеспіви та патріотичні пісні на вечері з нагоди святкування стану нації. Після здобуття несподіваного успіху, адмірал Арлі Берк, тодішній начальник військово-морських операцій, перевів їх в оркестр ВМФ, назвав їх «Морськими співаками» і доручив цьому чоловічому хору увічнити пісні моря. У 1980 році група поповнила свої лави жінками і розширила свій репертуар, включивши в нього все: від Брамса до Бродвею.

Commodores[ред. | ред. код]

Commodores — джазовий ансамбль, заснований у 1969 році. Серед виконавців, які виступали з групою, є Рей Чарльз, Стенлі Террентайн, Луї Беллсон, Террі Гіббс, Кріс Поттер, Джеррі Бергонзі, Боб Мінцер, Дейв Лейбман, Джеймс Муді та Кларк Террі.

Country Current[ред. | ред. код]

Цей гурт із семи учасників був створений у 1973 році та спеціалізувався на музиці кантрі та блюграс.

Крейсери[ред. | ред. код]

У 1999 році був створений сучасний видовищний розважальний ансамбль з восьми учасників.

Історія[ред. | ред. код]

Стара музика на флоті[ред. | ред. код]

Найдавнішою музикою військово-морського флоту Сполучених Штатів був жанр пісень шанті з англійської музики, пісні, які співали британські моряки. Ці мелодії моря допомогли пом'якшити суворе життя на кораблі. Далі з'явилися сурмачі, барабанщики та файфери, яких на перших фрегатах возили для того, щоб подавати сигнали, віддавати загальні команди і виступати на похоронах та інших церемоніях. Військові оркестри стали окремою частиною екіпажу на багатьох кораблях ВМФ.

Розвиток берегових оркестрів у 19 столітті призвів до створення оркестру Військово-морської академії[en], розмір і значення якого зросли під час громадянської війни в США. Інші загони оркестрів на кораблях і на березі відіграли значну роль у зміцненні морального духу моряків та цивільного населення.

На початку Першої світової війни багато музикантів залишили свої оркестри, щоб приєднатися до військово-морського флоту Сполучених Штатів, використовуючи свій талант для виконання військового обов'язку.

Створення оркестру ВМС США[ред. | ред. код]

У 1916 році оркестр із 16 осіб з броненосця USS Kansas отримав наказ до Вашингтонської військово-морської верфі збільшити оркестр із 17 осіб на борту президентської яхти Mayflower. Новий підрозділ став відомий як «Оркестр Вашингтонської військово-морської верфі» (англ. Washington Navy Yard Band) і отримав приміщення для репетицій біля вугільного відвалу електростанції. Збільшення темпу виконання обов'язків оркестру змусило капельмейстера шукати більш пристосоване приміщення у дворі «Sail Loft» (укр. Вітрильний лофт), і невдовзі майстри вітрил почали різати та зшивати своє вітрильне полотно під ритми музики. Оркестр ВМС Сполучених Штатів все ще використовує «Sail Loft» як свою штаб-квартиру та зал для репетицій.

У 1923 році колектив з 35 осіб із оркестру ВМС супроводжував президента Воррена Г. Гардінга під час його поїздки на територію Аляска. Після несподіваної смерті президента в Сан-Франциско група виконала християнський хорал «Ближче, Господи, до Тебе», коли його тіло було поміщено у вагон поїзда, що прямував до Вашингтона, округу Колумбія.

Зі зростанням значення та престижу оркестру президент Дж. Калвін Кулідж підписав закон 1925 року про те, що «відтепер оркестр, який зараз розміщений у Військово-морському дворі, відомий як Оркестр Військово-морського флоту, буде називатися Оркестром ВМС США». Законодавство також дозволило гурту здійснити свій перший національний тур країною у 1925 році.

Серед тих, хто належним чином оцінив ранній оркестр ВМС США, була газета «Boston Post»[en], яка 13 березня 1929 року надрукувала: «…Деякі люди, мабуть, мають уявлення, що музика ВМС складається з кількох приспівів, джиги та гімну „Зіркове знамено“. Але для пересічного американського громадянина вчорашній виступ, мабуть, був справді вражаючим. Вони виступали як колектив першокласних віртуозів…»

Під керівництвом лейтенанта Чарльза Бентера, першого лідера оркестру, Оркестр ВМС США виступав на багатьох історичних подіях, зокрема у 1927 році, коли Чарльз Ліндберг повернувся після його трансатлантичного польоту. Через два роки група виступала на честь повернення адмірала Річарда Е. Берда з його знаменитого польоту на Південний полюс.

Потреба в кваліфікованих музикантах змусила лейтенанта Бентера заснувати у 1935 році «Музичну школу» військово-морського флоту під його ж керівництвом. Багато викладачів були оркестрантами, які, крім своїх основних музикантських обов'язків, викладали.

Протягом більшої частини 1960-х років лідером гурту був Ентоні А. Мітчелл, класичний кларнетист і досвідчений композитор, який приєднався до гурту в 1937 році. Під час свого перебування на посаді керівника оркестру LCDR Мітчелл створив популярний марш «Столиця нашої нації» (англ. Our Nation's Capital), який пізніше отримав назву офіційний марш Вашингтона, округу Колумбія[1]. Він також написав марш для ще не збудованого Національного культурного центру у Вашингтоні. «Марш Національного культурного центру» (англ. The National Cultural Center March) був вперше виконаний і записаний гуртом у 1963 році та виконувався на заходах зі збору коштів для Центру на початку 1960-х років. У 1964 році центр було перейменовано в Центр виконавських мистецтв Кеннеді на честь загиблого президента. В 1964 році, назва маршу була змінена на «Марш Центру Джона Ф. Кеннеді», хоча його все ще часто називають старою оригінальною назвою.

Аварія[ред. | ред. код]

25 лютого 1960 року частина учасників військово-морського оркестру летіли з Буенос-Айреса до Ріо-де-Жанейро, щоб приєднатися до решти оркестру на прийомі для президента Дуайта Д. Ейзенхауера, організованого президентом Бразилії Жуселіну Кубічеком. Коли транспортний літак «Douglas R6D-1 (DC-6A)» ВМС США наближався до Ріо-де-Жанейро в густому тумані, він зіткнувся в повітрі з бразильським авіалайнером над міською гаванню Гуанабара, неподалік від знакової гори Цукрова голова. Серед 61 загиблого було 19 членів військово-морського оркестру, включаючи помічника керівника Дж. Гарольда Фульца та більшість струнної секції. Троє американських моряків, які грали в карти в задній частині літака, були єдиними, хто вижив[2]. Ця катастрофа стала найгіршою подією в історії гурту та спустошила інших учасників гурту. Незважаючи на втрати, музиканти, що вижили, успішно завершили своє південноамериканське турне.

Капітолійські концерти[ред. | ред. код]

Серед численних досягнень Оркестру ВМС були щотижневі вечірні концерти в понеділок[2] і невеликі щоденні концерти в Капітолії США[3] Щоденні та щотижневі концерти відбувалися безперервно з 1930-х до початку 1970-х років на спеціальній сцені, розташованій на східній стороні Капітолію. У 1960-х роках військово-морський оркестр розпочав серію популярних дитячих виступів, відомих як «Концерти льодяників»[2].

Колишні керівники Оркестру ВМС[ред. | ред. код]

Лідер Роки
1 LT Чарльз Бентер 1925–1942 роки
2 CDR Чарльз Брендлер 1942–1962 роки
3 LCDR Ентоні А. Мітчелл 1962–1968 роки
4 CDR Дональд В. Стауффер 1968–1973 роки
5 CDR Нед Маффлі 1973–1978 роки
6 CDR Вільям Дж. Філіпс 1978–1984 роки
7 CDR Аллен Е. Бек 1984–1989 роки
8 CDR Філіп Х. Філд 1989–1992 роки
9 Капітан Вільям Дж. Філіпс 1992–1995 роки
10 LCDR Джон Р. Пастін 1995–1998 роки
11 Капітан Ральф М. Гамбон 1998–2007 роки
12 Капітан Джордж Н. Томпсон 2007–2009 роки
13 Капітан Брайан О. Волден 2010– 2015 роки
14 Капітан Кеннет Коллінз 2015–

Радіовиступи[ред. | ред. код]

З 1929 по 1939 роки Оркестр ВМС США виступав на радіопрограмі NBC «Година спогадів» з Артуром Годфрі. Під час Другої світової війни Оркестр ВМС США підтримував продаж військових облігацій. Це допомогло в зусиллях з вербування на національному рівні, хоча більшу частину часу гурт проводив, виступаючи на щоденних похоронах на Арлінгтонському національному цвинтарі.

Інші помітні виступи[ред. | ред. код]

Драм-майор, головний майстер Джо Д. Браун, у хутряній шапці[en] з ведмежої шкури та з церемоніальною булавою під керівництвом членів церемоніального оркестру Військово-морських сил Сполучених Штатів під час маршу на параді перед Збройовою палатою міста Квебек у рамках церемонії відкриття Квебекського музичного фестивалю .

Оркестр ВМС США виступав на таких церемоніях і заходах:

Дискографія оркестру ВМС США[ред. | ред. код]

  • 1963 — Національний культурний центр представляє Оркестр ВМС США, «RCA Victor».
  • 1992 — Музика для почестей і церемоній.
  • 1996 — Вшанування.
  • 1997 — «Порти заходу».
  • 1997 — Це відчуття свята.
  • 1998 — «Морський вовк».
  • 1998 — Від узбережжя до узбережжя 2.
  • 1999 — Містичні акорди пам'яті.
  • 2000 — Американський салют.
  • 2000 — Збірник до 75-річчя.
  • 2001 — Урочистості.
  • 2002 — Музика для камерних духових
  • 2002 — «Щасливих свят».
  • 2003 — Увертюри та фінали.
  • 2005 — Увертюра «Легка кавалерія… та інші бойові коні»
  • 2006 — Звуки вітрильного лофта
  • 2006 — Марші світового класу
  • 2007 — Святкові побажання
  • 2009 — Командний виступ
  • 2009 — «Напрямки»
  • 2011 — «Деривації»
  • 2022 — Прем'єри

Відомі члени[ред. | ред. код]

Музика[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Нотатки[ред. | ред. код]

  1. «Підняти якорі» — бойова пісня Військово-морської академії США та неофіційна маршова пісня ВМС США. Вона була створена у 1906 році композитором Чарльзом А. Ціммерманом на слова Альфреда Гарта Майлза.
  2. Капітан — звання, апелятив для начальницького складу військової частини; верховний керівник військового корабля, торговельного судна, літака, космічного корабля чи іншого судна; або командир порту, пожежного або поліцейського відділу, виборчої дільниці тощо. У військах капітан зазвичай має рівень офіцера, який командує ротою чи батальйоном піхоти, кораблем або артилерійською батареєю чи іншою окремою одиниця. Термін також може використовуватися як неофіційний або почесний титул для осіб, які займають подібні керівні посади.
  3. Концертний оркестр ВМС США виконує традиційну та популярну святкову музику для телевізійного спеціального випуску «Щасливих свят» у Залі Конституції ДАР[en], Вашингтон (2001).
  4. Церемоніальний оркестр Військово-морських сил США марширує на позицію під час церемонії відправлення, що відбулася в будівлі Капітолію під час державних похоронів 40-го президента США Рональда Рейгана в 2004 році.
  5. Капітан Джордж Н. Томпсон, командир церемоніального оркестру ВМС Сполучених Штатів, очолює групу у складі драм-майора та учасників оркестру, які віддають честь під час салюту з 19 гармат на церемонії присяги міністра ВМС США (SECNAV) Високоповажного Рея Мабуса[en] на Вашингтонській військово-морській верфі.
  6. Церемоніальний оркестр ВМС США під керівництвом драм-майора, головного музиканта Джо Д. Брауна-молодшого стоїть по стійці смирно, коли генерал морської піхоти Пітер Пейс наближається до свого військового формування під час церемонії зміни командування Об'єднаного комітету начальників штабів ВМС США.
  7. Оркестр ВМС США разом із 22-м королівським полком ЗС Канади марширує під час церемонії закриття «Quebec Tattoo» (Щорічний Міжнародний фестиваль військових оркестрів міста Квебек) біля «Колізею Пепсі», 27 серпня 2009 року, Квебек, Канада.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Kelly, John (6 June 2010). Dreaming of taking the District by song. The Washington Post. Процитовано 4 October 2011.
  2. а б в Schudel, Matt (29 March 2009). A Local Life: Anthony A. Mitchell, 91 – He Served His Country With Music. The Washington Post.
  3. The National Cultural Center Presents the United States Navy Band, RCA Victor, 1963, LSP 2688.

Посилання[ред. | ред. код]

Ця стаття містить інформацію загальнодоступного сайту з веб-сайту Федерального уряду США.