Публій Клавдій Пульхр (консул 249 року до н. е.)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Публій Клавдій Пульхр
лат. P. Claudius Ap.f.C.n. Pulcher
Народився 283 до н. е.[1]
Стародавній Рим
Помер 246 до н. е.[1]
невідомо
Країна Стародавній Рим
Діяльність давньоримський політик, давньоримський військовий
Знання мов латина
Учасник Перша Пунічна війна
Суспільний стан патрицій[d][1] і нобілітет[1]
Посада давньоримський сенатор[d][2], консул[2] і курульний едилd[2]
Рід Claudii Pulchrid
Батько Аппій Клавдій Цек[3][1][1]
Мати невідомо
Брати, сестри Аппій Клавдій Русс, Клавдія Старша, Гай Клавдій Центон[1][1] і Tiberius Claudius Nerod[1][1]
У шлюбі з невідомо
Діти Аппій Клавдій Пульхр[3][1][1] і Клавдія Квінта

Пу́блій Кла́вдій Пульхр (лат. Publius Claudius Pulcher; 295 до н. е. — після 247 до н. е.) — політичний та військовий діяч Римської республіки, консул 249 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Клавдіїв. Син Аппія Клавдія Цека, консула 307 року до н. е. Першим із свого роду отримав когномен Пульхр, тобто «чудовий».

У 253 році до н. е. був обраний курульним еділом. У 249 році до н. е. його було обрано консулом разом з Луцієм Юнієм Юлом. Отримав командування військом на Сицилії для війни з Карфагеном. Під час командування виявив пиху та необачність. Припинив облогу міста Лілібей й спрямував римський флот до Дрепану. Незважаючи на несприятливе ворожіння розпочав бій з карфагенським флотом на чолі з Адгербалом, в якому римляни зазнали поразки. Отримав наказ сенату призначити диктатора, у відповідь Публій Клавдій призначив диктатором сина свого вільновідпущеника і разом з тим особистого посильного Марка Клавдія Гліцію. Але цього не було визнано й призначено Авла Атілія Калатина.

У подальшому народні трибуни Пулліон та Фунданій звинуватили Публія Клавдія Пульхра у державній зраді. Втім коміції, що зібралися для суду були розігнані зливою, наступного разу на розгляд справи іншим народним трибуном було накладено вето. Але у 247 році до н. е. на Клавдія було накладено значний штраф.

Після цього року відомостей про подальшу долю Публія Клавдія Пульхра немає.

Родина[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • T. Robert S. Broughton: The Magistrates Of The Roman Republic. Vol. 1: 509 B.C. — 100 B.C.. Cleveland / Ohio: Case Western Reserve University Press, 1951. Unveränderter Nachdruck 1968. (Philological Monographs. Hrsg. von der American Philological Association. Bd. 15, Teil 1), zu 253 v. Chr. siehe S. 211f, zu 249 v. Chr. S. 214f (англ.)
  • William Smith, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, 13, Boston: Little, Brown and Company, Vol.1 p. 768. URL consultato il 23 agosto 2011. (англ.)