Рік Ріордан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Річард Рассел "Рік" Ріордан
Rick Riordan
Рік Ріордан підписує копії "Персі Джексон та Битва за Лабіринт" 3 листопада 2007 року
Ім'я при народженні англ. Richard Russell Riordan
Прізвисько Tío Rick / Uncle Rick
Псевдонім Рік Ріордан
Народився 5 червня 1964(1964-06-05) (59 років)
Сан-Антоніо, Техас, США
Громадянство США США
Місце проживання Сан-Антоніо[1]
Діяльність письменник-прозаїк
Сфера роботи творче та професійне письмоd[2], літературний твір у жанрі фентезі[2] і детективна література[d][2]
Alma mater University of Texas Systemd і Alamo Heights High Schoold
Мова творів Англійська
Роки активності 1997-сьогодення
Жанр фентезі, детектив, міфологія
Magnum opus Персі Джексон і Олімпійці, The Kane Chroniclesd, The Heroes of Olympusd, The Maze of Bonesd, The Trials of Apollod, Магнус Чейз і боги Асгарда і 39 ключів
Автограф
Премії премія Ентоні, премія Шамус, премія Едгара Алана По, імені Марка Твена, імені Ребекки Кауділ
Сайт: www.rickriordan.com — Офіційний сайт письменника]

CMNS: Рік Ріордан у Вікісховищі

Річард Рассел «Рік» Ріордан-молодший (англ. Rick Riordan; 5 червня 1964 року) — американський письменник, котрий став відомим завдяки серії «Персі Джексон та Олімпійці». У цей час працює над першою книгою серії «Магнус Чейз і боги Асгарда»

Біографія[ред. | ред. код]

Рік Ріордан народився 1964 року в американському місті Сан-Антоніо в родині вчителів. Його мати була художником і музикантом, а батько — гончарем — тож у цій родині панувала творча атмосфера. Навчався в школі свого міста Сан-Антоніо. Працював редактором шкільної газети. Якось потрапив у халепу після публікації в підпільній газеті матеріалів про програш гравців шкільної команди з футболу, яких після цього висміяли (після публікації футбольна команда закидала яйцями авто автора). Свій перший літературний досвід Ріордан отримав у школі. В 13 років він написав оповідання і навіть мав намір його де-небудь надрукувати, проте передумав. Першою книгою, яку читав для розваги став роман «Володар перснів», після цього почалося його захоплення грецькою та скандинавською міфологіями. Закінчивши школу, вирішив, що стане гітаристом і вступив до коледжу Північного Техасу — проте не закінчив його і перевівся в університет міста Остін. Тут він здобув дві вищі освіти, одну з історії, а іншу — в області англійської мови.

Під час навчання в коледжі Ріордан три роки займав пост художнього керівника у шкільному літньому таборі — і саме в цей час йому прийшла ідея для написання серії «Табір напівкровок». Перше місце роботи Ріордана — шкільний вчитель у місті Нью-Браунфельс в Техасі. Потім він з дружиною на вісім років перебрався до Сан-Франциско, але через певний час повернувся на батьківщину та ще шість років пропрацював вчителем у середніх класах. Врешті вирішив стати професійним письменником. Але вчителювання зовсім не закинув, щороку давав лекції з міфології. Як зізнається сам письменник, це було його улюбленою справою і студентам лекції теж завжди подобалися.

Творчість[ред. | ред. код]

Свій перший роман він написав і надрукував 1997 року. Його книга, «Велика червона текіла», відкрила детективно-містичний серіал, удостоєний усіх вищих літературних нагород США в галузі детективної літератури — премій Ентоні, Шамус та премії імені Едгара По. У романі йдеться про приватного детектива, майстра бойових мистецтв та професора англійської середньовічної літератури з Сан-Антоніо на ім'я Трезе Наварр.

2005 року з'явилася перша книга Ріордана з нового циклу для дітей про Персі Джексона та богів-олімпійців — «Персі Джексон та викрадач блискавок». Головний герой цих книг — дванадцятирічний хлопчик, що страждає дислексією, який одного разу «зрозумів», що він — син давньогрецького бога. З виходу першої книги про Персі Джексона і дотепер кожен новий твір письменника постійно займає верхні рядки в списках бестселерів «Нью-Йорк Таймс». Кінокомпанія «XX століття Фокс» придбала права на екранізацію «Викрадача блискавок», стрічка вийшла 2010 року.

Наступна книга, «Персі Джексон і море чудовиськ», що з'явилася 2006 року, була названа найкращою книгою для дітей в США. Уже четвертий роман циклу розійшовся тиражем понад мільйон примірників. 2008 року Ріордан придумав ідею для серії романів «39 ключів» і написав першу книгу циклу. Її також чекав великий успіх, а студія Стівена Спілберга придбала права на екранізацію роману. Після успіху книг про Персі Джексона Рік розпочав написання нової серії книг — Хроніки Кейна, яка включає єгипетську міфологію та два нових головних герої — брата та сестру. Перша книга з серії «Червона піраміда» вийшла в світ 4 травня 2010 року; продовження вийшло 3 травня 2011 року. Також написав продовження серії книг про Персі Джексона — цикл Герої Олімпу. Перша книга «Втрачений герой» була опублікована в США 12 жовтня 2010 року; продовження «Син Нептуна» вийшло 4 жовтня 2011 року. Ріордан планує розширювати обидві серії одночасно.

Приватне життя[ред. | ред. код]

Рік проживає з дружиною і синами Хейлі та Патріком, один з яких був прототипом Персі Джексона. Вдома мають собаку (золотого лабрадора) та двох чорних котів. Рік у вільний час надає перевагу плаванню, грі на гітарі, подорожам разом із своєю родиною.

Твори[ред. | ред. код]

Цикл «Табір напівкровок»[ред. | ред. код]

Серія «Персі Джексон і боги-олімпійці»[ред. | ред. код]

Основа ідеї — давньогрецька міфологія. Викрадач блискавок — перша книга, за мотивами якої режисер Кріс Коламбус зняв фільм «Персі Джексон та Викрадач блискавок». Прем'єра відбулася 11 лютого 2010. Головний герой — юнак Персі Джексон, який дізнається, що він є сином давньогрецького бога морів і водної стихії — Посейдона. Виявляється, все те, про що говорилося в міфах про богів, титанів, чудовиськ і героїв — правда. І він, Персі Джексон, один з багатьох дітей-напівкровок цих богів. Дії розгортаються в сучасній Америці. Рік Ріордан пояснює це тим, що боги античності переміщуються по планеті з центром західного світу. Якщо 2000 років тому центром західного світу була Греція, то сьогодні це США. Так в книгах Ріка Ріордана вхід у підземне царство Аїда перемістився під Лос-Анджелес, гора Олімп — на міфічний 600-й поверх Емпайр-Стейт-білдінгу в Нью-Йорку, а Море чудовиськ, в якому плавав ще сам Одісей — на територію Бермудського трикутника. Серія складається з шести книг:

Серія «Герої Олімпу»[ред. | ред. код]

Серія книг в жанрі фентезі, заснована на давньогрецьких і давньоримських міфах. Є продовженням книг про Персі Джексона. У першій книзі збережені образи минулих головних героїв, хоч зараз вони й існують переважно на задніх планах. Перша книга вийшла 12 жовтня 2010 року, а друга книга — 4 жовтня 2011 року. У серії п'ять книг, вихід останньої відбувся 2015 року.

Серія «Спадкоємці богів» (Хроніки Кейна)[ред. | ред. код]

Вигадана трилогія під авторством Ріка Ріордана про пригоди Картера і Сейді Кейн — два головних герої серії, які хочуть пробудити фараона богів. Книги написані на основі єгипетської міфології. Перша книга вийшла 4 травня 2010 року, друга — 3 травня 2011. Третя запланована на травень 2012 року.

Герої Картер і Сейді Кейн дізнаються, що вони є нащадками двох могутніх фараонів — Нармера і Рамзеса Великого. Вони виявляють, що всі істоти єгипетської міфології все ще існують і існували завжди, в тому числі шабті, єгипетські маги, Дім життя, інакше знаний як Пер Анк і єгипетські боги та богині.

Міжавторська перша серія «39 ключів»[ред. | ред. код]

Основну сюжетну лінію «39 ключів» склав Рік Ріордан, автор популярних дитячих пригодницьких повістей про Персі Джексона і богів-олімпійців. Головні герої нової серії: 14-річна Емма Кехілл та її 11-річний брат Ден, нащадки «наймогутнішого клану у світі». Ці двоє підлітків мають першими відшукати 39 ключів, які відкривають дорогу до абсолютної влади. Першу з десяти книг написав сам Ріордан, вона називається «Лабіринт кісток», другу — Гордон Корман, третю — Пітер Леранже, четверту — Джуд Уотсон, автор декількох приквелів до книг по «Зоряним війнам». Тома серії виходять через кожні два-три місяці.

Паралельно з випуском книг видавництво розмістило в інтернеті гру за мотивами серії, у якій гравцям потрібно самим знайти 39 ключів. На допомогу гравцям видаються спеціальні картки з розгадками, їх вкладають у книги «39 ключів». Таким чином, сподіваються видавці, їм вдасться перетворити частину граючих дітей у читаючих хоча б на час. Саме це досягнення зазвичай ставиться в заслугу Джоан Роулінг, чиї книги багато разів збільшили число читаючих школярів.

Той, хто перший розгадає всі загадки та збере всі ключі, отримає чималу грошову винагороду — 10 000 доларів.

Перша серія «39 ключів» складається з 10 книг і одинадцятої, як перехідної між першою серією «39 ключів» і другою «Кехіли проти Вечірніх»:

Серія «Трезе Наварр»[ред. | ред. код]

Інші романи і розповіді[ред. | ред. код]

  • травень 2013 — Син Собека
  • вересень 2013 — Лірник Аполлона
  • квітень 2014 — Посох Серапіса
  • травень 2015 — Корона Птолемея
  • 2021 — Дочка безодні

Нагороди[ред. | ред. код]

Переклади українською[ред. | ред. код]

Серія «Персі Джексон та Олімпійці»
  • Рік Ріордан. «Персі Джексон та Викрадач Блискавок» (книга 1). Переклад з англійської: Ігор Бондар-Терещенко; художник: Олександр Крутик. Харків: Ранок. 2012. 495 стор. ISBN 978-966-672-439-0
  • Рік Ріордан. «Персі Джексон та Море Чудовиськ» (книга 2). Переклад з англійської: Ігор Бондар-Терещенко; художник: Олександр Крутик. Харків: Ранок. 2012. 368 стор. ISBN 978-617-540-719-6
  • Рік Ріордан. «Персі Джексон та Прокляття Титана» (книга 3). Переклад з англійської: Ігор Бондар-Терещенко; художник: Олександр Крутик. Харків: Ранок. 2012. 415 стор. ISBN 978-617-540-806-3
  • Рік Ріордан. «Персі Джексон та Лабіринт Смерті» (книга 4). Переклад з англійської: Ігор Бондар-Терещенко; художник: Олександр Крутик. Харків: Ранок. 2012. 527 стор. ISBN 978-617-540-929-9
  • Рік Ріордан. «Персі Джексон та Останнє пророцтво» (книга 5). Переклад з англійської: Ігор Бондар-Терещенко; художник: Олександр Крутик. Харків: Ранок. 2012. 512 стор. ISBN 978-966-672-451-2
  • Рік Ріордан. «Персі Джексон та Олімпійці: Секретні матеріали» (збірка оповідань). Переклад з англійської: Ігор Бондар-Терещенко; художник: Олександр Крутик. Харків: Ранок. 2013. 160 стор. ISBN 978-617-09-0432-4
Серія «Герої Олімпу»
  • Рік Ріордан. «Герої Олімпу. Зниклий герой». Переклад з англійської: С. Хмелик; художник: Олександр Крутик. Харків: Ранок. 2017. 176 стор. ISBN 978-617-09-3259-4

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. https://web.archive.org/web/20001208105700/https://rickriordan.com/
  2. а б в Czech National Authority Database