Савчук Максим Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Савчук Максим Володимирович
Народився 14 квітня 1987(1987-04-14) (37 років)
Баришівка
Громадянство Україна Україна

Савчу́к Макси́м Володи́мирович (нар. 14 квітня 1987, селище міського типу Баришівка, Київська область) — український журналіст, кореспондент щотижневої телевізійної програми журналістських розслідувань «Схеми: корупція в деталях».

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. П. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода»[1][2], у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі. З 2014 року — кореспондент програми «Схеми: корупція в деталях» (проєкту Радіо Свобода на телеканалі UA:Перший). Ментор спільного проєкту програми «Схеми» та Інституту розвитку регіональної преси «Схеми в регіонах»[3].

Розслідування про бізнес Володимира Зеленського в Росії[ред. | ред. код]

У січні 2019 року підготував розслідування «Зелена родина ру»[4], у якому йшлося про те, що Володимир Зеленський має кінобізнес в Росії попри заяви про його закриття[5]. На той час Зеленський заявив про свій намір брати участь у виборах президента України і запевняв, що закрив бізнес у Москві у 2014 році.

У відповідь на запитання щодо бізнесу в Росії Володимир Зеленський відповів журналісту: «Я вам нічого не винен»[6]. Після резонансу, яке викликало розслідування, Зеленський визнав, що має кінобізнес в Російській Федерації[7], а невдовзі заявив про вихід зі складу акціонерів кіпрської компанії-власника кінобізнесу в Росії[8].

Цикл розслідувань про Віктора Медведчука[ред. | ред. код]

Починаючи з серпня 2018 року системно досліджував бізнесову діяльність родини Віктора Медведчука і його найближчого оточення.

У серпні 2018 року у співавторстві з Наталією Седлецькою випустив розслідування «Хто купив телеканал 112 Україна?»[9], у якому журналісти довели, що менеджмент каналу пов'язаний із Віктором Медведчуком, який на той час це заперечував[10].

У вересні 2018 року вийшло розслідування «Нафта для куми Путіна Оксани Марченко»[11] про те, що дружина Віктора Медведчука Оксана Марченко має нафтовий бізнес у Росії[12]. Медведчук визнав, що бізнесом керує ним він особисто[13].

У жовтні 2018 року вийшло розслідування «Газовий партнер кумів Путіна»[14], у якому йшлося, що інтерес до анексованого Росією нафтогазового родовища на ділянці «Глибока» у Чорному морі мають особи з російської компанії «Новые Проекты», пов'язані з Віктором Медведчуком[15].

У вересні 2019 року вийшло розслідування «У бізнесі тільки дівчата»[16]. У ньому йшлося про те, що друг Віктора Медведчука депутат Тарас Козак не задекларував цивільну дружину з бізнесом у Росії Наталію Лавренюк.[17]

У червні 2020 року спільно з журналістами Любомирою Ремажевською та Олександром Чорноваловим підготував розслідування «Ти не один»[18]. Журналісти виявили, що Віктор Медведчук має тісні бізнес-зв'язки у медіа, енергетиці й металургії з олігархом Ігорем Коломойським[19].

Сам Віктор Медведчук прокоментував цей факт так:

«Всі питання бізнесу викладені в моїй декларації. Більше ніяких коментарів я не даю. А партнерів в бізнесі дуже багато. Весь бізнес, він регулюється чинним законодавством. Комфортно чи не комфортно – просто так сталося і так є. Питання бізнесу – це питання бізнесу. До чого тут ідеологія? Я, наприклад, пана Коломойського, як ви кажете, мого партнера, востаннє бачив років сім тому. А по телефону розмовляв років шість тому. Але ж це не заважає існуванню бізнесу[20]».

У вересні 2020 року у співавторстві з журналістами Любомирою Ремажевською та Олександром Чорноваловим випустив розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука»[21]. Журналістське розслідування показало, що продукція «Новошахтинського заводу нафтопродуктів», який контролювала родина Медведчука, потрапляла до анексованого Росією Криму[22], а також у порт Х’юстона, де її отримувала корпорація ExxonMobil[23].

У жовтні 2020 року вийшов репортаж «Бал у кума Путіна»[24] про весілля пасинка Віктора Медведчука Богдана Марченка. Серед гостей журналісти ідентифікували зокрема Григорія Суркіса та Ігоря Суркіса, Тараса Козака, народного депутата України від партії «Слуга народу» Андрія Холодова.[25]

У грудні 2020 року розслідування «Дорогою в Китай»[26] показало, що компанії, пов'язані з родиною голови політради партії ОПЗЖ Віктора Медведчука та його соратника Тараса Козака, долучилися до зведення спеціального терміналу і канатної дороги між Російською Федерацією та Китаєм.[27][28]

У лютому 2021 року вийшло розслідування про те, що цивільна дружина народного депутата Тараса Козака купила квартиру в Москві вартістю 13 мільйонів доларів.[29]

У березні 2021 року спільно з Любомирою Ремажевською та Проєктом розслідування корупції та організованої злочинності підготував розслідування про те, що джерело безперебійного фінансування з Росії дісталось Медведчуку та його соратнику Тарасу Козаку одразу після Майдану, у день початку силової окупації Криму.[30]

У травні 2021 року у співавторстві з Любомирою Ремажевською, Михайлом Ткачем та журналістами телеканалу Блесат випустив розслідування «Кум Путіна, олігарх Лукашенка»[31]. У ньому йшлося про те, що білоруський олігарх Микола Воробей глибоко інтегрований у бізнес Віктора Медведчука[32]

У листопаді 2021 року вийшло розслідування про ремонт маєтку Віктора Медведчука у Пущі-Водиці[33]. У розслідуванні йшлося, що маєток ремонтують попри санкції РНБО, він має більше від сотні окремих приміщень площею понад дві тисячі квадратних метрів[34][35].

Книга «1937»[ред. | ред. код]

10 травня 2022 року вийшла книжка Максима Савчука «1937»[36]. Крім післяреволюційної історії Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та їхнього оточення, у «1937» вплетені реальні історії із життя редакції програми «Схеми»[37].

Цикл «Стовпи режиму Путіна»[ред. | ред. код]

У березні 2022 року, під час російського вторгнення в Україну спільно зі Scanner Project випустив цикл розслідувань про раніше невідоме майно російських олігархів та бізнесменів у Франції: Володимира Євтушенкова[38], Олега Демченка[39], Григорія Берьозкіна[40], Євгенія Новицького[41].

Відзнаки[ред. | ред. код]

2011 — друге місце у конкурсі журналістських розслідувань «Української правди» та Посольства США в Україні за статтю про афери на ринку нерухомості.[42]

У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko's Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до короткого списку міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.[43]

У 2019 році отримав Журналістську премію імені Василя Сергієнка у номінації «Найкраще розслідування в інтернет- та друкованих ЗМІ» за матеріал «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії)[44].

У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp! із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори — Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов)[45].

Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло[46] на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір'я Фест» в колишній резиденції екс-президента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Максим Савчук - Біографія Автора. radiosvoboda.org (укр.). 13 грудня 2021. Процитовано 6 лютого 2022.
  2. Спікери та модератори #IJC18 – Інститут Розвитку Регіональної Преси (ІРРП) (укр.). Процитовано 9 лютого 2022.
  3. ІРРП запрошує журналістів до участі у спецпроєкті «Нові розслідувачі: «Схеми в регіонах» – Інститут Розвитку Регіональної Преси (ІРРП) (укр.). Процитовано 7 лютого 2022.
  4. «Зелена родина ру». Кінобізнес Зеленського у Росії (розслідування). Радіо Свобода (укр.). Процитовано 7 лютого 2022.
  5. Зеленський має кінобізнес в РФ попри заяви про його закриття – “Схеми”. Українська правда (укр.). Процитовано 7 лютого 2022.
  6. Рік правління Зеленського: найгучніші розслідування про шостого президента. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 7 лютого 2022.
  7. Зеленський визнав, що має кінобізнес в Росії. Інформаційне агентство Українські Національні Новини (УНН). Всі онлайн новини дня в Україні за сьогодні - найсвіжіші, останні, головні. (укр.). Процитовано 9 лютого 2022.
  8. Після розслідування «Схем» Зеленський заявив про вихід зі складу акціонерів кіпрської компанії-власника кінобізнесу в Росії. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 7 лютого 2022.
  9. Хто купив телеканал «112 Україна»? (Розслідування). Радіо Свобода (укр.). Процитовано 7 лютого 2022.
  10. Медведчук отрицает покупку телеканалов "112 Украина" и NewsOne. ВЕСТИ (рос.). 19 червня 2018. Процитовано 7 лютого 2022.
  11. Нафта для куми Путіна Марченко. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 7 лютого 2022.
  12. Кума Путіна Оксана Марченко має нафтовий бізнес в Росії - розслідування. nv.ua (укр.). Процитовано 7 лютого 2022.
  13. Медведчук визнав, що керує бізнесом у Росії - Новинарня. novynarnia.com (укр.). 20 вересня 2018. Процитовано 9 лютого 2022.
  14. Газ із анексованого родовища в Чорному морі видобуватиме фірма, пов'язана з Медведчуками – ЗМІ. 5 канал (укр.). Процитовано 9 лютого 2022.
  15. Кримський газ із анексованого чорноморського родовища видобуватиме фірма, пов'язана з Медведчуками – «Схеми». Радіо Свобода (укр.). Процитовано 7 лютого 2022.
  16. «У бізнесі тільки дівчата»: як соратник Медведчука депутат Козак «забув» задекларувати цивільну дружину з бізнесом у РФ. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 7 лютого 2022.
  17. Нардеп Козак "забув" задекларувати цивільну дружину, на яку оформлена частка в російському бізнесі Медведчука, - "Схеми" (видео). LB.ua. Процитовано 7 лютого 2022.
  18. «Ти не один». Нововиявлений союз Коломойського та Медведчука (розслідування). Радіо Свобода (укр.). Процитовано 7 лютого 2022.
  19. ЗМІ: Медведчук з сім`єю є партнером Коломойського в т.ч. у 3 обленерго і 2 метзаводах - FINBALANCE. finbalance.com.ua. Процитовано 9 лютого 2022.
  20. Войтюк, Тетяна (18 червня 2020). Медведчук розповів "Схемам" про бізнес-партнерство з Коломойським. Суспільне | Новини (укр.). Процитовано 9 лютого 2022.
  21. «Американська мрія» Віктора Медведчука. Як проросійський політик-бізнесмен під санкціями освоює ринок нафтопродуктів у США. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 7 лютого 2022.
  22. Дизпаливо із заводу Медведчука постачається в окупований Росією Крим – «Схеми». Радіо Свобода (укр.). Процитовано 7 лютого 2022.
  23. Російський завод підсанкційного Медведчука продає бензин у США – “Схеми”. Економічна правда (укр.). Процитовано 9 лютого 2022.
  24. Бал у кума Путіна: хто з політиків і бізнесменів гуляв на весіллі пасинка Медведчука (спецрепортаж). Радіо Свобода (укр.). Процитовано 7 лютого 2022.
  25. “Схеми” показали гостей з весілля пасинка Медведчука. Українська правда (укр.). Процитовано 7 лютого 2022.
  26. Дорогою в Китай: Медведчук, Козак і «велике будівництво» на російському Амурі (розслідування). Радіо Свобода (укр.). Процитовано 7 лютого 2022.
  27. Компанії, дотичні до Медведчука і Козака, будують дорогу між Росією і Китаєм – “Схеми”. Українська правда (укр.). Процитовано 7 лютого 2022.
  28. Компанії, пов'язані з Медведчуком та Козаком, зводять канатну дорогу між Росією та Китаєм – "Схеми". 5 канал (укр.). Процитовано 9 лютого 2022.
  29. Цивільна дружина Козака, яку він не декларує, купила квартиру в Москві вартістю 13 мільйонів доларів – «Схеми». Радіо Свобода (укр.). Процитовано 7 лютого 2022.
  30. Російські гроші, українська політика. Хто і як допоміг Віктору Медведчуку відновити свій вплив в Україні? (розслідування). Радіо Свобода (укр.). Процитовано 7 лютого 2022.
  31. Кум Путіна, олігарх Лукашенка: як Микола Воробей співпрацює з Медведчуком і збагачується в Україні (розслідування). Радіо Свобода (укр.). Процитовано 7 лютого 2022.
  32. Замок, Високий (24 травня 2021). Білоруський олігарх Воробей заробив 320 млн. грн. на "Великому будівництві" Зеленського — Високий Замок. wz.lviv.ua (uk-ua) . Процитовано 9 лютого 2022.
  33. Палац кума Путіна. Як Медведчук під санкціями реконструює родинний маєток під Києвом. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 7 лютого 2022.
  34. Шубосховище, церква, секретна кімната: Медведчук під санкціями продовжив реконструювати свій палац – «Схеми». Радіо Свобода (укр.). Процитовано 7 лютого 2022.
  35. Журналісти показали палац Медведчука | На цю хвилину (uk-UA) , процитовано 9 лютого 2022
  36. Відкрито передпродаж книги про Медведчука авторства журналіста-розслідувача Радіо Свобода. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 10 травня 2022.
  37. Журналіст «Схем» Максим Савчук написав книгу про Медведчука. detector.media (укр.). 10 травня 2022. Процитовано 10 травня 2022.
  38. Стовп режиму РФ Євтушенков: журналісти знайшли в ЄС елітне майно олігарха. Українська правда (укр.). Процитовано 11 березня 2022.
  39. Журналисты «Схем» нашли во Франции виллу генконструктора российской корпорации, выпускающей истребители СУ-30. Крым.Реалии (рос.). Процитовано 11 березня 2022.
  40. Соратник Путіна. Російський олігарх Берьозкін володіє шістьма шале в Куршавелі – Схеми. LIGA (укр.). 9 березня 2022. Процитовано 11 березня 2022.
  41. Gazeta.ua (11 березня 2022). Журналісти викрили європейське майно одного зі "стовпів режиму Путіна". Gazeta.ua (укр.). Процитовано 11 березня 2022.
  42. Нагороджено переможців Першого щорічного конкурсу журналістських розслідувань. Українська правда - Блоги. Процитовано 17 червня 2022.
  43. Special Recognition For RFE/RL At AIBs. RFE/RL (англ.). Процитовано 6 лютого 2022.
  44. У Києві вручили нагороди переможцям премії імені Василя Сергієнка (ФОТО, ВІДЕО). detector.media (укр.). 6 грудня 2019. Процитовано 6 лютого 2022.
  45. Відомі переможці всеукраїнського конкурсу журналістських історій на основі відкритих даних #DataUp!. TAPAS (ua) . 15 липня 2021. Процитовано 6 лютого 2022.
  46. Розслідування «Схем» про Медведчука отримало головну нагороду Національного конкурсу журналістських розслідувань. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 6 лютого 2022.

Посилання[ред. | ред. код]