Севський чех

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Севський чех

Севський чех — низькопробна срібна монета, карбована в Московщині у 16861687 для Гетьманщини. Свою назву отримала по місту Севськ (нині — районний центр Брянської області), де карбувалася монета. Це українська назва польських півтораків — монет вартістю 1+12 гроша — чехів.

Нормативна вага — 0,95 г, вартість — півтора гроша. Монети карбувалися без позначення номіналу та планувалися як альтернатива валюті тодішньої України — польським півторакам.

Дизайн[ред. | ред. код]

На аверсі зображувався російський двоголовий орел під трьома коронами та поміщався напис, що містив початкові букви імені та титулів Івана та Петра Олексійовича (латиною), на реверсі позначалися дата і місце карбування — Севськ.

Технологія карбування[ред. | ред. код]

Севський чех 1686 року. Колекція Національного музею історії України

Карбування чехів проводилося способом «Вальц-верк», який більше ніколи в Росії не використовувався — прокатка тонкої смуги металу між валками, на яких були вигравірувані штемпельні зображення лицьового та зворотного боків.

Непопулярність[ред. | ред. код]

У зв'язку з низькою якістю використовуваного металу (проба срібла була нижчою аналогічних польських монет) та надзвичайною крихкістю, монета не отримала довіри у населення.

Джерела та література[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]