Чотириденна війна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вірмено-азербайджанський конфлікт (2016)
Карабаський конфлікт

   Азербайджан, претендує Нагірно-Карабаська Республіка
Дата: 2 квітня 2016 — дотепер
Місце: Нагірний Карабах
Результат: Status quo ante bellum
Сторони
Нагірно-Карабаська Республіка Нагірно-Карабаська Республіка
Вірменія Вірменія
Азербайджан Азербайджан
Втрати
Офіційні вірменські цифри:[1]
  • 18 військовослужбовців, 4 цивільних осіб загинули
  • 35-40 солдатів, 6 цивільних осіб поранені
  • 1 танк знищений

Азербайджанські заяви:[2][3]

  • 100+ солдатів вбиті або поранені
  • 6 танків, 15 артилерійських установок знищені
  • 1 дрон знищено
Офіційні азербайджанські цифри:[2][4]
  • 15 солдатів вбиті
  • 1 вертоліт Мі-24 збитий
  • 1 танк пошкоджений

Вірменські заяви:[5][1]

  • 200 солдатів вбито
  • 2 вертольотів, 6 дронів збито
  • 20 танків, 5+ бронетехніка

2 квітня 2016 року збройний конфлікт в районі Нагірного Карабаху поновився[6][7].

Міністерство оборони Азербайджану повідомило, що в ході нанесеного важкого удару по силах Вірменії противна сторона втратила 20 військовослужбовців[8].

Міністерство оборони Вірменії заявило, що в ніч з 1-го на 2-ге квітня о 2 годині ночі Збройні сили Азербайджану почали активні наступальні дії по всій протяжності лінії зіткнення із застосуванням танків, артилерії, систем залпового вогню і військово-повітряних сил. Масованим атакам піддалися позиції карабахської армії в напрямку Мартунинського і Мартакерського районів. Повідомляється, що на північному напрямку був збитий один бойовий вертоліт Азербайджанських збройних сил, а вірменські збройні сили перейшли в контрнаступ.

Станом на початок 2016 року через інтервенцію Росії в Сирію істотно погіршились відносини між основними союзниками сторін конфлікту — Росією та Туреччиною. Росія є традиційним союзником Вірменії, Туреччина — Азербайджану.

Зіткнення

  • Перші бої почалися в ніч на 2 квітня 2016 года. Повідомлення, поширені сторонами карабахського конфлікту з приводу зіткнень, суперечливі і не дозволяють визначити, чиї дії призвели до загострення ситуації:
    • офіційна позиція Азербайджану — азербайджанські підрозділи, дислоковані в зоні конфлікту, а також прилеглі населені пункти були обстріляні з великокаліберних знарядь, що призвело до жертв серед мирного населення. У зв'язку з цим командування ЗС Азербайджану вирішило вжити відповідних заходів Тертерському і Фізулінському напрямках[9].
    • офіційна позиція Вірменії — азербайджанська сторона першою відкрила артилерійський вогонь, після чого застосувала танки і вертольоти.

За заявою прес-служби міністерства оборони невизнаної НКР, збройні сили Азербайджану в ніч на 2 квітня зробили наступальні дії по ряду напрямків зони карабахського конфлікту, застосувавши артилерію, бронетехніку і авіацію. Одночасно були нанесені артилерійські удари по населених пунктах і місцях постійної дислокації ряду військових частин. Надалі азербайджанська сторона заявила про захоплення кількох стратегічних висот в Карабасі, в тому числі села Сейсулан, висот навколо села Талиш і висоти Лелетепе на Фізулінському напрямку[10][11][12].

За повідомленням сайту hets.am, 2 квітня азербайджанські підрозділи у селі Талишев вбили трьох літніх мирних жителів. 3 квітня село було відбито і в мережу потрапили фотографії трупів із слідами знущань над тілами[13][14][15][16][17].

За повідомленням вірменського новинного сайту Times.am, 2 квітня з Вірменії на територію НКР була перекинута ракетно-артилерійська бригада, на озброєнні якої знаходяться тактичні ракетні комплекси «Точка-У» і реактивні системи залпового вогню «Смерч»[18].

Згідно з даними, оприлюдненими агентством «Інтерфакс» і інтернет-виданням «Кавказький вузол», 2 квітня на телебаченні Нагірного Карабаху колишні військовослужбовці армії НКР звернулися із закликом до чоловіків, здатних тримати зброю або мають з досвідом бойових дій, відправитися на передову і підтримати молодих солдатів. У той самий день з Степанакерту на лінію зіткнення військ виїхали кілька автобусів з добровольцями[19][20].

До 2 квітня обидві сторони повідомили про численні убитих і поранених.

  • 3 квітня Азербайджан оголосив «про одностороннє припинення вогню» на півночі Карабаху зважаючи на заклики міжнародної спільноти зупинити насильство, однак пообіцяв відновити військові дії, в разі якщо вірменська сторона не підтримає перемир'я. Представники вірменської сторони назвали ці заяви «інформаційною пасткою». Армія оборони НКР заявила, що готова обговорити пропозиції про перемир'я «в контексті відновлення колишніх позицій»[21]. У відповідь керівник прес-служби Міністерства оборони Азербайджану Вагіф Даргяхли заявив, що ЗС країни не покинуть території, зайняті в ході військових операцій 2 квітня[22][23].

За повідомленням агентства «Інтерфакс» з місця подій, на більшій частині лінії фронту в Нагірному Карабасі продовжилися інтенсивні бої. Найбільш масованими були зіткнення на північно-східному і південно-східному напрямках. Відбувалися перестрілки із застосуванням важкої артилерії. Згідно з повідомленнями з лінії бойових зіткнень, сили Карабаху повернули під свій контроль велике прикордонне село Талишев (Мартакертський район) та відновили контроль над стратегічно важливими висотами в околицях цього населеного пункту. У Міністерстві оборони Азербайджану цю інформацію спростували, заявивши, що «азербайджанські війська контролюють стратегічну висоту навколо села Талиш, а також всі території, повернуті під свій контроль»[24][25].

Вранці того ж дня Союз добровольців «Еркрапа» заявив про відправку кількох тисяч добровольців в зону карабаського конфлікту. Згідно із заявою організації, ці дії були узгоджені з військовими структурами Вірменії і НКР[26].

До 3 квітня міністерство оборони НКР розповсюдило відеокадри зняті з БПЛА в напрямку села Сейсулан на яких, як стверджує міністерство, зоображені трупи 21 азербайджанського військовослужбовця. МО НКР заявило що село Сейсулан залишається під контролем вірменської сторониы[27][28].

Згідно з даними агентства «Інтерфакс», що посилається на розповіді очевидців, з більшості населених пунктів, які опинилися в зоні обстрілу, евакуйовано мирне населення, жінки і діти.

Міжнародна реакція

Мінська група ОБСЄ
  • Мінська група — Співголови Мінської групи ОБСЄ висловили «серйозне занепокоєння з приводу повідомлень про широкомасштабне порушення угоди про припинення вогню вздовж лінії зіткнення в зоні нагірно-карабахського конфлікту», і рішуче засудили «застосування сили і висловили жаль з приводу безглуздих втрат життя, в тому числі цивільних осіб». Мінська група ОБСЄ планує провести зустріч 5 квітня у Відні з приводу інцидентів[31][32].
  • США США — Держдепартамент США засудив порушення режиму припинення вогню і закликав сторони «проявляти стриманість, уникати подальшої ескалації і строго дотримуватися угоди про припинення вогню»[33].
  • Росія Росія — Президент Росії Володимир Путін закликав обидві сторони припинити військові дії і проявити стриманість[34].
Інші країни
  • Білорусь Білорусь — міністерство закордонних справ закликало сторони продовжувати домагатися мирного врегулювання конфлікту «відповідно до загальновизнаних принципів і норм міжнародного права, в першу чергу, на основі поваги і гарантування суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності кордонів, а також відповідних резолюцій Ради безпеки ООН і рішень ОБСЄ»[35][36].
  • Грузія Грузія — прем'єр-міністр Георгій Квірікашвілі висловив стурбованість у зв'язку з останніми подіями в регіоні, і висловив надію на те, що зусилля міжнародного співтовариства будуть сприяти деескалації ситуації[37].
  • Німеччина Німеччина — міністр закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмаєр закликав обидві сторони негайно припинити бойові дії і у повній мірі дотримуватися угоди про припинення вогню[38].
  • Іран Іран — офіційний представник МЗС закликав обидві сторони «утримуватися від будь-яких дій», що можуть «погіршити ситуацію.» Він додав, що Іран рекомендує припинити військові дії бо вони викликають «серйозні побоювання»[39].
  • Казахстан Казахстан — міністерство закордонних справ висловило стурбованість у зв'язку з ескалацією насильства і закликло сторони дотримуватися угоди про припинення вогню[40].
  • Латвія Латвія — міністерство закордонних справ закликло обидві сторони негайно припинити бойові дії і відновити припинення вогню, висловлюючи жаль з приводу жертв і передало співчуття сім'ям загиблих[41].
  • Норвегія Норвегія — міністр закордонних справ назвав зіткнення «неприйнятною військовоєїю ескалації»[42].
  • Туреччина Туреччина — Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган зателефонував Ільхаму Алієву, аби висловити співчуття у зв'язку із «замордуванням» солдат. Міністерство закордонних справ виступило із заявою про засудження нападу на цивільних осіб та закликало Вірменію дотримуватися угоди про припинення вогню[43].
  • Україна Україна — у зв'язку із загостренням безпекової ситуації в районі Нагірного Карабаху, Міністерство закордонних справ України рекомендує громадянам України до стабілізації ситуації утримуватися від поїздок до Нагірнокарабаського регіону Азербайджанської Республіки та прилеглих до нього територій[44]. Громадянам України, які перебувають на згаданих територіях, наполегливо рекомендується їх покинути. У випадку потрапляння у надзвичайні ситуації громадянам України слід невідкладно звертатися до дипломатичних представництв України.

Примітки

  1. а б Russia doesn’t accuse Turkey of Karabakh escalation: Lavrov. PanARMENIAN.Net. Процитовано 4 April 2016.
  2. а б Азербайджан заявляє, що в Нагірному Карабасі підбито 6 танків і 15 артилерійських установок противника Детальніше читайте на УНІАН: http://www.unian.ua/world/1307583-azerbaydjan-zayavlyae-scho-v-nagirnomu-karabasi-pidbito-6-tankiv-i-15-artileriyskih-ustanovok-protivnika.html. 02.04.2016.
  3. В Карабахе сбит армянский беспилотник. Haqqin.az
  4. Azerbaijan says 3 killed in fighting with separatist region
  5. 200 Azerbaijani soldiers eliminated: NKR Defense Army. ARMENPRESS. 2 April 2016. Процитовано 2 April 2016.
  6. В Нагірному Карабасі знову поновилися бої
  7. Бої у Нагірному Карабасі: десятки загиблих
  8. Столкновения в Нагорном Карабахе: есть убитые (рос.)
  9. Cəbhədə vəziyyətlə bağlı son məlumat (Azerbaijani) . Ministry of Defense of Azerbaijan. 2 April 2016. Процитовано 2 April 2016.
  10. Cəbhədə vəziyyətlə bağlı son məlumat (азерб.). Официальный сайт Министерства обороны Азербайджана. Процитовано 2 квітня 2016.
  11. Азербайджан объявил о прекращении огня в Карабахе, Армения не верит//Русская служба BBC, 3 апреля 2016 года
  12. В боях в зоне карабахского конфликта погибли 12 военнослужащих ВС Азербайджана (Russian) . TASS. 2 April 2016. Процитовано 2 April 2016.
  13. Azerbaijani Soldiers Execute Elderly Armenian Couple in Artsakh; Then Cut Off Their Ears (вірм.). HETQ.am. Процитовано 3 April 2016.
  14. ՆԱԽԱԳԱՀԸ ՀԱՆԴԻՊՈՒՄ Է ՈՒՆԵՑԵԼ ԵԱՀԿ ԱՆԴԱՄ ԵՐԿՐՆԵՐԻ ԴԵՍՊԱՆՆԵՐԻ ՀԵՏ (вірм.). The Office to the President of the Republic of Armenia. Процитовано 4 April 2016. Իրենց տներում վայրագաբար սպանվել են տարեց մարդիկ` խաղաղ բնակիչներ, այդ թվում 92-ամյա բնակչուհի: [Elderly civilians, including 92-year-old resident, were brutally killed in their homes.]
  15. Зверства в Талише
  16. http://www.kavkaz-uzel.ru/articles/280249/ Степанакерт обвинил военнослужащих Азербайджана в убийстве семьи в селе Талиш
  17. СМИ уточнили состав вооружений Армении в Нагорном Карабахе (рос.). Интерфакс. Процитовано 3 квітня 2016.
  18. Автобусы с добровольцами отправились из Степанакерта к линии фронта (рос.). Интерфакс. Процитовано 3 квітня 2016.
  19. Добровольцы из Армении выехали на линию соприкосновения
  20. Армия обороны НКР готова обсудить предложения о перемирии в контексте восстановления прежних позиций (рос.). newsarmenia.am. Процитовано 3 квітня 2016.
  21. Полковник Даргяхлы: Занятые рубежи не покинем (рос.). oxu.az. Процитовано 3 квітня 2016.
  22. Азербайджан заявил о решении прекратить огонь в Нагорном Карабахе. lenta.ru. Процитовано 3 квітня 2016.
  23. Бои в Карабахе в воскресенье продолжились (рос.). Интерфакс. Процитовано 3 квітня 2016.
  24. Азербайджан контролирует все освобожденные территории - Минобороны (рос.). www.vestikavkaza.ru. Процитовано 3 квітня 2016.
  25. Из Еревана сообщили об отправке добровольцев в зону карабахского конфликта (рос.). Интерфакс. Процитовано 3 квітня 2016.
  26. Министерство обороны НКР «Согласно официальному Баку, число 21 равно 12 (Видео)»; 03/04/16 [21:10]:
    Оригінальний текст (рос.)
    Согласно официальному Баку, число 21 равно 12. А на деле, с целью сокрытия собственных потерь, министерство обороны Азербайджана прибегает к примитивному трюку – меняет местами цифры и потери в количестве 21-го солдата в одном бою представляет числом 12.
    На видеоматериале красными кругами отмечены трупы убитых азербайджанских военнослужащих, которые, якобы, захватили Сейсулан. В то время как Сейсулан как был, так и остается армянским…
  27. АО НКР обнародовала видео с трупами азербайджанцев, якобы «захвативших» оставшийся армянским Сейсулан; ИА Panorama.am, 23:00 03/04/2016
  28. Top EU Diplomat Mogherini Calls for End to Fighting in Nagorno-Karabakh. Sputnik News. 2 April 2016. Процитовано 2 April 2016.
  29. Генсек ООН призвал немедленно прекратить столкновения в Карабахе (Russian) . RIA Novosti. 2 April 2016. Процитовано 2 April 2016.
  30. OSCE Minsk Group Calls for Ending Hostilities in Nagorno-Karabakh (VIDEO). Sputnik News. 2 April 2016. Процитовано 2 April 2016.
  31. OSCE Minsk Group to Discuss Nagorno-Karabakh Escalated Tensions on April 5. Sputnik International. 2 April 2016. Процитовано 3 April 2016.
  32. United States Condemns Ceasefire Violations Along Nagorno-Karabakh Line of Contact. U.S. Department of State.
  33. Nathan Hodge (3 April 2016). U.S., Russia Call for Restraint After Outbreak of Fighting in Nagorno-Karabakh. WSJ.
  34. Yerevan is dissatisfied with Minsk's support for Azerbaijan's territorial integrity (English) . Vestnik Kavkaza. 3 April 2016. Процитовано 3 April 2016.
  35. Yerevan bewildered over Belarus position on Karabakh conflict (English) . Arka.am. 3 April 2016. Процитовано 3 April 2016.
  36. Tbilisi Concerned Over Heavy Fighting in Nagorno-Karabakh. Civil Georgia. 3 April 2016. Процитовано 4 April 2016.
  37. Conflicting Reports on Number of Casualties in Nagorno-Karabakh Fighting. Haaretz.com.
  38. PressTV. Процитовано 3 April 2016.
  39. Казахстан призвал установить режим прекращения огня в Нагорном Карабахе (Russian) . Vestnik Kavkaza. 3 April 2016. Процитовано 3 April 2016.
  40. Riga Calls on Baku, Yerevan to Refrain From Conflict Escalation in Karabakh (English) . Sputnik News. 4 April 2016. Процитовано 4 April 2016.
  41. Глава МИД Норвегии призвал стороны к прекращению огня в Карабахе (Russian) . RIA Novosti. 2 April 2016. Процитовано 2 April 2016.
  42. Azerbaijan retakes land occupied by Armenia. Anadolu Agency.
  43. http://mfa.gov.ua/ua/press-center/news/46214-rekomendaciji-gromadyanam-ukrajini-u-zvjazku-iz-zagostrennyam-bezpekovoji-situaciji-v-rajoni-nagirnogo-karabahu