Храми Чернігова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Чернігів одне з найстаріших міст України та Європи, з 1300-річною історією. Лише невелика частина храмів минулих століть дійшла до наших днів.

Чернігів відомий серед туристів перш за все своїми пам'ятками часів Київської Русі і Чернігівського князівства. В Чернігові розташовуються третина Східноєвропейських пам'яток архітектури домонгольського періоду:

Спасо-Преображенський собор XI ст., вважається найстаровиннішим кам'яним храмом на території колишньої Київської Русі, та був усипальницею чернігівських князів, Борисоглібський собор XII ст., де поховані видатні православні ієрархи: Лазар Баранович, св. Феодосій Углицький, Амвросій Дубневич та Феофіл (Ігнатович). Також в Чернігові знаходяться унікальні Антонієві печери, що були започатковані преподобним Антонієм, який започаткував Києво-Печерську Лавру. Не менш унікальним є Успенський собор Єлецького монастиря (XII ст), Іллінська (XII ст.) і П'ятницька (XII ст. — XIII ст.) церкви.

Також місто багате на пам'ятки козацької доби українського бароко, коли храмове будівництво в Чернігові набуло нового дихання. Звичайно це красуня Катерининська церква, також Воскресенська церква і церква усипальниця козацьких полковників Лизогубів, які наряду з гетьманом Іваном Мазепою були головними православними будівничими храмів на Чернігівщині.

В період комуністичного режиму Чернігову небачено пощастило — один з небагатьох міст, якому вдалося не попасти в зуби антирелігійного терору. Жоден з старовинних храмів, які дійшли до комуністів не був ними знищений[1].

У нинішніх умовах духовного відродження повсюдно в Україні в небачених масштабах ведеться спорудження нових храмів, відбудовуються зруйновані святині. За останні 18 років (станом на 1 січня 2010 року) в Чернігівській області збудовано 128 храмів, з них 103 — православних. У самому місті Чернігові збудовано 6 православних храмів: церква на честь 2000 ліття Різдва Христового в житловому районі Масани, церква Св. Феодосія Углицького на Яцівському цвинтарі, церква Архістратига Михаїла на проспекті Миру, церква Св. Миколая біля обласної лікарні, церква Всіх Святих Чернігівських і один храм — церква Анастасії Узорешительниці на території жіночої колонії № 44.[2]

Найновішим храмом Чернігова є монастирський Храм Різдва Пресвятої Богородиці Української Греко-Католицької Церкви освячений 24 квітня 2014 року[3].

Храми Чернігова:
Назва Рік будівництва Розташування Фото Громада
Катерининський собор 1715 Алея Героїв, 6-а ПЦУ
П'ятницька церква кін. XII — поч. XIII ст. вул. Гетьмана Полуботка, 3 ПЦУ
Борисоглібський собор ? — 1123 Дитинець Музей
Спасо-Преображенський собор 1036 Дитинець УПЦ МП
/Музей
Успенський собор Свято Успенський
Єлецький монастир
УПЦ МП
/Музей
Казанська церква 1827 вул. Коцюбинського, 5 УПЦ МП
Церква Лизогуба 1701 Свято Успенський
Єлецький монастир
УПЦ МП
Петропавлівська церква XVII Свято Успенський
Єлецький монастир
УПЦ МП
Троїцький собор 1695 Троїцько-Іллінський монастир УПЦ МП
/Музей
Введенська церква 1679 Троїцько-Іллінський монастир УПЦ МП
Іллінська церква Троїцько-Іллінський монастир УПЦ МП
Церква Михаїла і Федора 1806 вул. Гетьмана Полуботка, 40 ПЦУ
Храм усіх святих Чернігівських 2011 вул. Всіхсвятська, 1 УПЦ МП
Храм Архістратига Михайла 2011 район вул. Бойової УПЦ МП
Церква святого Миколи Чудотворця 2010 вул. Кошового Івана УПЦ МП
Храм Зішестя Святого Духа вул. Київська, 20 РКЦ-У
Храм 2000-річчя Різдва Христового 2001 Масани УПЦ МП
Церква адвентистів сьомого дня вул. 1-го Травня, 166А Адвентисти
Воскресенська церква 1772 вул. Реміснича, 36 УПЦ МП
Церква Анастасії Узорешительниці 44а жіноча колонія УПЦ МП
Церква Святого Феодосія Углицького Яцівський цвинтар УПЦ МП
Храм Різдва Пресвятої Богородиці 2014 вул. В'ячеслава Чорновола 45 УГКЦ
Храми Дитинцю. Панорама

Див. також[ред. | ред. код]

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Чернігів. Пам'ятки
  2. «ЦЕРКОВНА СТАРОВИНА» Алла Доценко.
  3. ЧЕРНІГІВ -Відбулося освячення жіночого монастиря Української греко-католицької церкви - 23 Квітня 2014 - .: Департамент культури і туризму :. Чернігівщина - Екскурсія в Чернігів - Екскурсійні тури до Чернігівщини. www.cult.gov.ua. Процитовано 25 лютого 2016.

Джерела і посилання[ред. | ред. код]