Відносини Чилі — Європейський Союз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Відносини Чилі — Європейський Союз
Європейський Союз
Європейський Союз
Чилі
Чилі

Республіка Чилі та Європейський Союз (ЄС) мають міцні культурні, історичні та економічні зв’язки.

Історія[ред. | ред. код]

З XVI століття Чилі була колонією Іспанської імперії під управлінням її генерального капітанства до початку XIX століття, коли вона розпочала процес незалежности.

Протягом перших десятиліть незалежності Чилі і до початку 20-го століття в країну прибули масові потоки європейських іммігрантів, які оселилися в основному в портових містах, таких як Вальпараїсо і Антофагаста, в її столиці Сантьяго, а в деяких випадках і колонізували рідко. заселені території, такі як південне Чилі, серед них виділяються іспанські, британські, німецькі, французькі, італійські, хорватські, грецькі та швейцарські іммігранти. Це явище зумовило те, що чилійський етнічний склад в даний час має переважно європейське походження.

У 1967 році Європейська комісія заснувала свою першу делегацію для Латинської Америки в Сантьяго-де-Чилі.[1] У свою чергу, Чилі відкрила свою місію при Європейському Союзі, яка базується в Брюсселі, Бельгія.[2] Так само у 2013 році в столиці Чилі відбувся Перший саміт Співтовариства держав Латинської Америки та Карибського басейну та Європейського Союзу (CELAC-EU).

Найбільша чилійська колонія в Європі знаходиться в Швеції, а також третьою за величиною в світі і найбільшою за межами американського континенту.

Економічні відносини[ред. | ред. код]

Європейський Союз як регіональний економічний блок є третім за величиною торговельним партнером Чилі після Китаю та Сполучених Штатів, а Німеччина є основним партнером, який є країною-членом Європейського співтовариства.[3]

Двосторонні торговельні відносини між Чилі та Європейським Союзом регулюються в основному Угодою про економічну асоціацію (EPA), підписаною 8 листопада 2002 року і яка набула чинності 1 лютого 2003 року.[4] Щодо комерційного обміну між обома сторонами, то в 2016 році це становило 17 682 млн доларів США. Основною продукцією, яку Чилі експортує до Європейського Союзу, були мідь, деревна маса та авокадо, тоді як європейський блок в основному експортує в південноамериканську країну автомобілі, ліки та вітрогенератори.[5]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Servicio Europeo de Acción Exterior. Las relaciones políticas y económicas entre la UE y Chile. Chile y la UE. Eeas.europa.eu. Архів оригіналу за 2 de abril de 2015. Процитовано 27 de abril de 2015. 
  2. Ministerio de Relaciones Exteriores de Chile. Mision chilena ante la Unión Europea. Chile en el Exterior. Chileabroad.gov.cl. Архів оригіналу за 11 de mayo de 2015. Процитовано 27 de abril de 2015. 
  3. Embajada de la República Federal de Alemania en Santiago de Chile. Relaciones económicas entre Chile y Alemania. Santiago.diplo.de. Архів оригіналу за 24 de septiembre de 2015. Процитовано 27 de abril de 2015. 
  4. Servicio Nacional de Aduanas de Chile. Acuerdo de Asociación Chile - Unión Europea. Aduana.cl. Процитовано 27 de abril de 2015. 
  5. Dirección General de Relaciones Económicas Internacionales (julio de 2017). Ficha país Chile-Unión Europea. Архів оригіналу за 16 de agosto de 2017. Процитовано 16 de agosto de 2017.