Шутова Лівія Василівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шутова Лівія Василівна
Народилася 30 грудня 1925(1925-12-30) (98 років)
Нижньогородська губернія, РСФРР, СРСР
Країна  СРСР
 Росія
Діяльність акторка
Знання мов російська
Заклад Саратовський АТД імені К. Маркса
Московський драматичний театр на Малій Бронній
Нагороди
орден Трудового Червоного Прапора
народний артист Молдавської РСР Народний артист РРФСР Заслужений артист РРФСР

Лівія Василівна Шутова (нар.. 1925) — радянська театральна актриса. Народна артистка Російської РФСР (1965).

Життєпис[ред. | ред. код]

Лівія Шутова народилася 30 грудня 1925 року в селі Жуківка Нижньогородської області. Її батьки були з селян. Мати — Ганна Федорівна Шутова, домогосподарка. Батько — Василь Іванович Шутов, механік, плавав по Волзі на пароплавах. У 1932 році сім'я переїжджає до Саратова. Василь Іванович влаштовується на роботу до Саратовського дитячого будинку «Червоне містечко», навчаючи дітей слюсарного і токарного ремесла. У цьому ж році Лівія Василівна йде до школи. А з 1934 року Василь Іванович призначається на посаду директора дитячого будинку «Червоне містечко». Життя сім'ї була тісно пов'язана з життям дитячого будинку. Дітей навчали не тільки загальноосвітніх предметів, а й розвивали у них творчі здібності.

Після закінчення середньої школи Лівія Василівна вступила на факультет іноземних мов Саратовського педагогічного інституту на англійське відділення. У важких воєнних умовах Лівія Шутова влаштувалася на роботу в Будинок книги продавцем в художній відділ, щоб отримувати продовольчу картку. Вона опинилася в світі російської та іноземної літератури. Робота їй дуже подобалася, але мрія про театр не покидала її з тих пір, як вона полюбила Саратовський драматичний театр імені К. Маркса. З виставами та акторами цього театру вона познайомилася, навчаючись у школі. Старшокласники були частими глядачами вистав цього театру. Робота великих акторів — Івана Слонова, Степана Муратова, Павла Карганова, Валентини Соболєвої та інших допомагає їй побачити своє майбутнє лише на сцені.

У 1944 році Лівія Шутова випадково дізналася, що відкрилася драматична студія при театрі, і вирішила спробувати щастя. Склавши іспити на відмінно, перейшла вчитися до студії на курс народного артиста РРФСР Павла Карганова. Роки навчання в студії були успішними та результативними. У 1947 році вона закінчила драматичну студію при Саратовському ОАДК імені К. М. Маркса і стала провідною акторкою цього театру. Щедра сценічна чарівність, краса, м'якість, витонченість і своєрідність актриси виявлялися у великих і малих ролях майбутнього великого репертуару. Перший великий сценічний успіх актриси в театрі пов'язаний з роллю Машеньки в однойменній п'єсі Олександра Афіногенова. Машенька, зіграна з такою величезною любов'ю і наївною простотою, приносить їй перший справжній успіх. Для саратовського глядача відкрилася нова своєрідна актриса. А перед актрисою — справжня дорога у велике мистецтво.

«Шутовій не довелося витратити роки для того, щоб знайти свій театр, переходити з трупи в трупу в пошуках художніх однодумців. Її вихователі стали потім і її колегами по сцені. Театр, в який ступила Л. &   В. &   Шутова, був не просто колективом усталених традицій. Це був театр слоновських реалістичних традицій, з добрим смаком у виборі репертуару, високим рівнем режисури і міцним акторським ансамблем. Може бути, в цьому - одна з основних причин закономірності її зростання, того, що актриса зуміла природно і послідовно завоювати одну за одною вершини майстерності. Від вчителів і старших колег Шутова успадкувала постійне прагнення до природності, до точного і виразного малюнку образу. Лівія Шутова з великою повнотою зуміла розкрити переконаність й ідейну цілеспрямованість своїх героїнь в драматичних полотнах широкого соціального плану (Я. Явчуновський, журнал «На просторах Волги», 1960 рік).»
«Будь-яка актриса позаздрить тій популярності і любові глядачів, яку мала, мабуть, протягом усіх 20 років роботи в Саратовському драматичному театрі Лівія Шутова. На Шутову ходили. І багато театралів пам'ятають чудову актрису»(Журнал «Сфера», 30 березня 1991 року.)

За час роботи в Саратовському театрі Лівія Шутова зіграла більше 60-ти ролей. У 1967 році, прийнявши запрошення головного режисера Кишинівського російського драматичного театру імені А. П. Чехова. С. Петровського, Лівія Василівна перейшла на роботу до цього театру. Перше знайомство молдавських глядачів з актрисою відбулося в цьому ж році. Це була роль Гелени в п'єсі Л. Г. Зоріна «Варшавська мелодія». Цей спектакль став справжньою подією в театральному житті Молдови. Після «Варшавської мелодії» Лівія Шутова створила на сцені цього театру ряд яскравих сценічних образів.

З 1975 по 1989 роки Лівія Василівна служила в Московському театрі на Малій Бронній. Першою успішною роботою в цьому театрі бала роль Нори у виставі о'Ніла «Душа поета» у постановці Народного артиста РРФСР Михайла Козакова.

Театральні роботи[ред. | ред. код]

Саратовський драматичний театр імені Карла Маркса[ред. | ред. код]

Кишинівський драматичний театр імені А. П. Чехова[ред. | ред. код]

Театр на Малій Бронній[ред. | ред. код]

  • «Золота карета» Леоніда Леонова — Марія Сергіївна
  • «Душа поета» Юджина О'ніла — Нора
  • «Смак меду» Шейла Делані — Елен
  • «Чарівник Смарагдового міста» Олександра Волкова — Веліна
  • «П'ять романсів у старому будинку» Володимира Арро — Поліна
  • «Поранений звір» Сергія Коковкіна— Катерина
  • «Розповідь від першої особи» ОлександраЖитинського — Валентина Федорівна
  • «Шляхи-роздоріжжя» Федора Абрамова — Софія
  • «Спогади» Віктора Розова — Співачка

Визнання і нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]