Ingenuity

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ingenuity
Mars 2020
Марсіанський вертоліт Ingenuity (комп'ютерне моделювання)
Основні параметри
Повна назва Марсіанський вертоліт Ingenuity[1]
Організація NASA США США
Виготівник Лабораторія реактивного руху США США
Оператор NASA/Лабораторія реактивного руху США США
Тип апарата Марсохід та вертоліт
Дата запуску 30 липня 2020, 11:50 (UTC)[2]
Ракета-носій Atlas V 541[3]
Космодром LC-1SLC-41 Канаверал
Тривалість польоту на Марс ~7 місяців,
минуло: 3 роки, 8 місяців, 11 днів
Технічні параметри
Маса 1,8 кг
Розміри (14×80 120) см3[4]
Потужність 350 Вт[5]
Джерела живлення сонячні панелі
Посадка на небесне тіло
Небесне тіло Марс
Дата і час посадки 18 лютого 2021
Місце посадки Кратер Єзеро
Вебсторінка
Вебсторінка [1]

Марсіанський вертоліт Ingenuity (укр. Винахідливість) — роботизований дрон-розвідник для дослідження поверхні Марса з метою спрямування подальших пересувань ровера «Персеверанс»[6][7][8].

Маленький дрон у вигляді вертольота використовується для тестування і демонстрації технології польотів на Марсі. За результатами тестування НАСА оцінює перспективність технології. Літаючий дрон забезпечує розвідку місцевості для марсіанського ровера[9][10][11].

У березні 2018 року проєкт отримав фінансування в розмірі 23 млн доларів США. 11 травня 2018 року було оголошено, що вертоліт стане частиною місії Mars 2020. Очікується до п'яти польотів вертольота впродовж 30-денного тестування цієї нової технології[12]. Планована тривалість кожного польоту становить не більше 3 хвилин, висота — 3—10 метрів над поверхнею[13], проте максимальна дистанція дії дрона — до 600 метрів за один політ[14]. Вертоліт має автоматичний режим і передаватиме дані марсоходу після кожного повернення. Якщо технологія виявиться успішною, НАСА використовуватиме її у майбутніх місіях до Марса[13]. Керівник проєкту — Мімі Аунг[en][15]. Інші учасники — AeroVironment[en], Дослідницький центр Еймса (НАСА) та Дослідницький центр Ленґлі[en] (НАСА)[16].

Конструкція[ред. | ред. код]

Польотні характеристики Ingenuity
Оберти/хв 2400—2900[17]
Швидкість лез < 0,7 Маха[18]
Час польоту До 90 с, раз на день[5]
Час роботи 1 або більше польотів впродовж 30 днів[5]
Максимальна відстань польоту Політ: 300 м[5][13]
Зв'язок: до 1000 м[13]
Максимальна висота 5 м[5]
Максимальна швидкість Горизонтальна 10 м/с
Вертикальна: 3 м/с[16]

Дрон Ingenuity збудований JPL як демонстраційна технологія для перевірки здатності до безпечного польоту, а також забезпечення кращого картографування та орієнтації, що надасть більше інформації для побудови безпечних маршрутів майбутніх місій, допоможе у пошуках цікавих місць для дослідження[9][10][11]. Гелікоптер має отримувати зображення, які приблизно вдесятеро перевищуватимуть роздільну здатність зображень з орбіти Марса, а також відображатиме особливості, які не помітять камери марсохода[19]. Очікується, що такі дрони зможуть забезпечити втричі більшу безпечну прохідність за один марсіанський день[20]. Ця демонстраційна технологія може стати базою для побудови більш функціонального літального апарата для дослідження Марса, а також інших небесних тіл з атмосфери[9][13][21]. Наступне покоління вертольотів може бути масою в межах 5—15 кг з науковим навантаженням масою 0,5—1,5 кг. Такий апарат може мати прямий зв'язок з орбітальним апаратом, а також може працювати окремо від наземного апарата[22]. Майбутні дрони можуть бути використані для дослідження особливих місцевостей з льодом у ґрунті, в яких можуть бути виявлені ознаки минулого життя. Марсіанські дрони можуть також збирати зразки та транспортувати їх до транспортного засобу для відправки їх на Землю[13].

Перший годинник Ingenuity на Марсі

Дрон використовуватиме співвісні гвинти діаметром 1,1 м. Його корисне навантаження складатиметься з камери з високою роздільною здатністю для навігації, приземлення і вивчення поверхні, а також системи комунікації з марсоходом. Попри те що це літальний апарат, він сконструйований як космічний апарат і здатний витримати перевантаження під час запуску. Апарат має захищені від впливу радіації системи, здатні працювати у жорстокому навколишньому середовищі Марса. Через слабкість і нестійкість магнітного поля Марса використання компаса для навігації неможливо, тому в систему навігації апарата буде вбудована камера із сонячним трекером. Також можливе використання гіроскопа, візуального одометра, інклінометра, альтиметра та інших датчиків. Для підзарядки дрона використовуватимуться сонячні батареї — шість літій-іонних батарей Sony ємністю 2 А·год. Дрон використовує процесор Qualcomm Snapdragon та операційну систему Linux, у якій також реалізовано візуальну навігацію за допомогою оцінки швидкості, отриманої від функцій, відстежених за допомогою камери. Процесор з'єднаний із двома контролерами польоту для виконання необхідних польотних функцій. Зв'язок із ровером здійснюється за допомогою радіозв'язку за стандартом ZigBee і реалізується через 900-мегагерцові чипсети SiFlex 02, встановлені на ровері та на дроні. Система зв'язку підтримує швидкість обміну даними 250 кб/с на відстані до 1 км. Дрон під час польоту до Марса буде закріплений на днищі марсохода і буде від'єднаний на поверхні у проміжку між 60 та 90 солами після приземлення. Після цього ровер віддалиться від дрона приблизно на 100 м для здійснення тестового польоту останнього.

Розробка[ред. | ред. код]

Підвіска Ingenuity
Ротори вертольота

Лабораторія реактивного руху НАСА та Каліфорнійський технологічний інститут вивчали можливість відправки роботизованого дослідника разом із марсоходом, опублікувавши концепт вертольота у 2014 році[16][23]. У середині 2016 року було запитано фінансування у розмірі 15 млн дол. для підтримки розробки дрона[24]. У грудні 2017 року інженерні моделі були протестовані у штучній марсіанській атмосфері[13][17]. Моделі повинні були бути протестовані в Арктиці, проте не була підтверджена подальша розробка, а також фінансування[25]. У березні 2018 року було надано фінансування у розмірі 23 млн дол. для подальшої розробки дрона[26][27]. 11 травня 2018 року було анонсовано, що дрон може бути завершений та протестований для запуску разом із місією «Марс 2020»[28]. Дрон успішно пройшов польотні випробування, тест навколишнього середовища та був встановлений на днище ровера у серпні 2019 року[13][29][30]. Його маса до 1,8 кг[29], а конструкція розрахована на здійснення щонайменше 5 польотів[31][28]. Назву дрону дала Ваніза Рупані (Vaneeza Rupani), школярка з 11 класу з Нортпорта (Алабама), яка взяла участь у конкурсі НАСА «Назви ровер»[32][33].

Участь в місії на Марсі[ред. | ред. код]

2021 рік[ред. | ред. код]

19 квітня 2021 року вертоліт Ingenuity здійснив свій перший випробувальний політ на Марсі[34].

2022 рік[ред. | ред. код]

8 лютого 2022 року вертоліт Ingenuity здійснив 100-секундний політ на Марсі, який став першим польотом у 2022 році та 19-м польотом на Марсі загалом. За повідомленням пресслужби Лабораторії реактивного руху (JPL) у Південній Каліфорнії (США), політ був запланований на 5 січня, однак у перші дні нового року біля кратера Єзеро піднялася сильна пилова буря, тому команда НАСА вирішила відкласти політ, доки буря не стихне. Це зробило Ingenuity першим апаратом, політ якого було затримано через погані погодні умови на іншій планеті[35][36].

8 квітня 2022 року, згідно з даними бортового журналу місії, Ingenuity встановив рекорд, подолавши відстань 704 м[37].

2023 рік[ред. | ред. код]

22 лютого 2023 року, під час свого 45-го польоту, Ingenuity подолав пів кілометра та йому вдалося сфотографувати захід Сонця на Марсі[38].

13 квітня 2023 року Ingenuity здійснив свій 50-й політ на Марсі. Під час цього вильоту він досяг максимальної висоти 18 метрів, що є вищим, ніж будь-коли раніше, та подолав відстань 322 метри.

19 квітня 2023 року марсохід НАСА «Персеверанс» втратив свого роботизованого вертольота-розвідника Ingenuity, який здійснював свій 51-й політ та згідно з останніми повідомленнями не зміг приземлитися у визначеному місці, а зв'язок із ним було втрачено[39][неавторитетне джерело].

Проте, як стало відомо, 26 квітня 2023 року відбувся 52-й політ Ingenuity, який був внесений до офіційного журналу місії як успішний. Політ відбувся вдало, але диспетчери місії в Лабораторії реактивного руху (JPL) втратили зв'язок із вертольотом, коли він спускався до поверхні для посадки. Метою 52-го польоту на 363 метри та тривалістю 139 секунд полягала в тому, щоб змінити положення вертольота та зробити знімки марсіанської поверхні для наукової групи марсохода.

26 травня 2023 року головний інженер місії Ingenuity Тревіс Браун, який працює в Лабораторії реактивного руху (JPL), повідомив, що можливою причиною невизначеності щодо пробудження та виходу на зв'язок Ingenuity можуть бути скелясті оголення на поверхні Марса, яке створило «тінь зв'язку» між Ingenuity та його роботизованим партнером, марсоходом «Персеверанс», який передає команди до та від вертольота. Літо, яке незабаром повернеться до кратера Єзеро, за словами Брауна, може зберегти проблеми зі зв'язком, адже це пов'язано з тим, що на сонячних батареях Ingenuity є велика кількість марсіанського пилу, який, ймовірно, деякий час утримуватиме чоппер у його поточному «перехідному стані живлення». Браун доповнив:

Це означає, що, на превеликий жаль команди, ми ще не закінчили грати в цю гру з високими ставками в хованки з грайливим маленьким вертольотом[40].[неавторитетне джерело].

28 червня 2023 року, тобто через 63 дні після 52-го польоту, до команди Ingenuity в Лабораторії реактивного руху (JPL) надійшли дані, які показали, що з першим літальним апаратом в іншому світі все гаразд. Якщо інші перевірки здоров'я Ingenuity будуть такими ж райдужними, вертоліт зможе знову полетіти протягом кількох наступних тижнів. Метою наступного, 53-го польоту Ingenuity є тимчасовий посадковий аеродром на заході, з якого команда планує виконати ще один політ на захід до нової оперативної бази поряд із виходом скелі, у дослідженні якої зацікавлена команда «Персеверанс»[41][неавторитетне джерело].

Наприкінці липня 2023 року Ingenuity здійснив свій 53-й політ, який був запланований як 136-секундний розвідувальний політ, присвячений збору зображень поверхні Марса для наукової команди марсохода «Персеверанс». Складний профіль польоту передбачав проліт на північ на 203 м на висоті 5 м зі швидкістю 2,5 м/с, потім вертикальне зниження до 2,5 м і зависання для отримання фото скелястого виступу. Потім Ingenuity мав би піднятися на висоту 10 м, щоб дати своїй системі відводу від небезпеки змогу спрацювати перед вертикальним зниженням і приземлитися. Натомість вертоліт виконав першу половину автономного польоту і зміг пролетіти приблизно 142 м на північ на висоті 5 м, а потім раптово спрацювала програма непередбачених ситуацій у польоті, і Ingenuity автоматично приземлився. Відповідно, загальний час польоту мав досягти тривалості у 2 хв 16 с, однак склав тільки 74 с. Команда Ingenuity впевнена, що рання посадка була ініційована, коли кадри з навігаційної камери вертольота не синхронізувалися з даними з блоку інерційних вимірювань[42][неавторитетне джерело][43].

3 серпня 2023 року, згідно з пресрелізом Лабораторії реактивного руху (JPL), Ingenuity успішно завершив свій 54-й політ, у процесі якого він зробив нові світлини на Марсі[44][45].

20 вересня 2023 року, згідно з повідомленням НАСА, Ingenuity піднявся на рекордну висоту на Марсі та протримався у повітрі 2 хв 46 с. Загалом вертоліт здійснив 59 польотів. У першому польоті апарат злетів на 3 метри за 39,1 секунди. Станом на 20.09.2023 здійснено 106,5 хвилини польоту, подолано 13,3 км відстані та досягнуто висоти до 20,0 метрів[46].

28 вересня 2023 року Лабораторія реактивного руху (JPL) повідомила, що 25 вересня 2023 року Ingenuity у 60-й раз піднявся в небо над Марсом. Під час польоту апарат встановив новий рекорд швидкості. Під час свого ювілейного польоту Ingenuity перебував у повітрі 133 секунди та займався зйомкою навколишньої місцевості. Завданням польоту було переміститися на нову позицію і зняти навколишню місцевість, щоб знайти нові наукові цілі для марсохода «Персеверанс». За час польоту він подолав дистанцію 340 метрів, рухаючись на висоті 16 метрів, а також встановив новий рекорд швидкості — 8 м/с (попереднє досягнення — 6 м/с)[47].

6 жовтня 2023 року Ingenuity успішно завершив свій 61-й політ на Марсі, встановивши новий рекорд підйому на висоту. У повідомленні Лабораторії реактивного руху НАСА (JPL) зазначається, що Ingenuity під час свого останнього успішного польоту піднявся на висоту ~24 м, що на 4 м вище попереднього показника 59-го польоту. Даний політ тривав близько 129 секунд[48].

19 жовтня 2023 року Ingenuity здійснив свій 63-й політ над поверхнею Марса, пролетівши відстань у 579 метрів. Згідно з повідомленням Лабораторії реактивного руху (JPL) у Південній Каліфорнії (США), це була найдовша відстань від тієї, яку вертоліт подолав під час свого 25-го польоту[49][50].

3 грудня 2023 року, за повідомленням Лабораторії реактивного руху (JPL), Ingenuity завершив свій 67-й політ, під час якого пролетів 393 метри протягом понад двох хвилин[51][неавторитетне джерело].

19 грудня 2023 року, згідно з повідомленням Лабораторії реактивного руху (JPL), Ingenuity здійснив 69-й політ, під час якого подолав найбільшу відстань з моменту початку своєї роботи на Марсі, а саме 705 м за 135 секунд. Під час свого 68-го польоту, Ingenuity подолав 702 м за 131 с на висоті 16 м[37].

22 грудня 2023 року Ingenuity здійснив свій 70-й політ[52]. Загалом Ingenuity, який був розрахований лише на 5 польотів, подолав вже близько 17,7 км[53].

2024 рік[ред. | ред. код]

6 січня 2024 року Ingenuity здійснив свій 71-й політ, під час якого він за 35 секунд пролетів відстань 71 метр та підіймався на максимальну висоту до 12 метрів. За інформацією Лабораторії реактивного руху НАСА (JPL), свій черговий політ Ingenuity завершив успішно[54][неавторитетне джерело].

18 січня 2024 року НАСА повідомило, що наприкінці 72-го польоту з Ingenuity було втрачено зв'язок. Дані, які Ingenuity встиг відправити на марсохід «Персеверанс» під час польоту, вказують на те, що вертоліт успішно піднявся на призначену йому максимальну висоту в 12 метрів, але під час запланованого спуску, зв'язок між вертольотом і марсоходом достроково перервався, тобто ще до його приземлення. Команда аналізувала дані й розглядала наступні кроки для відновлення зв'язку з вертольотом[55][неавторитетне джерело].

Станом на 18 січня 2024 року, згідно з бортовим журналом місії, за 72 польоти на Марсі Ingenuity перебував у польоті понад 128 хвилин і подолав загалом 17,7 км[56][57].

25 січня 2024 року Ingenuity завершив трирічну місію на Марсі після пошкодження лопаті під час планового польоту[58][59][60]. Пізніше, марсохід «Персеверанс» виявив відірвану лопать гвинта вертольота на відстані 15 м від Ingenuity[61].

Галерея[ред. | ред. код]

Марсіанський дрон Ingenuity
Прикріплення дрона до днища ровера
Прикріплення термоплівки до дрона
Дрон і команда інженерів НАСА

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ingenuity
  2. НАСА запустила на Марс важку ракету Atlas V з найновішим марсоходом Perseverance.ВІДЕО (укр.). espreso.tv. 30 липня 2020. Архів оригіналу за 31 липня 2020. Процитовано 31 липня 2020.
  3. Ray, Justin (25 липня 2016). NASA books nuclear-certified Atlas 5 rocket for Mars 2020 rover launch. Spaceflight Now. Архів оригіналу за 26 липня 2016. Процитовано 26 липня 2016.
  4. Stephen Clark (14 березня 2018). Helicopter to accompany NASA’s next Mars rover to Red Planet (англ.). spaceflightnow.com. Архів оригіналу за 7 лютого 2021. Процитовано 30 червня 2020.
  5. а б в г д Mars Helicopter. NASA Mars. NASA. Архів оригіналу за 16 квітня 2020. Процитовано 2 травня 2020.
  6. NASA Is Developing A Helicopter Drone For 2020 Mars Mission (англ.). Business 2 Community. 27 січня 2015. Архів оригіналу за 26 березня 2015. Процитовано 18 травня 2018.
  7. Leone, Dan (19 листопада 2015). Elachi Touts Helicopter Scout for Mars Sample-Caching Rover (англ.). SpaceNews. Архів оригіналу за 21 січня 2016. Процитовано 12 січня 2020.
  8. Gamie Groh (12 липня 2020). NASA set for upcoming Mars mission to seek signs of ancient life on the red planet (англ.). teslarati.com.
  9. а б в Brown, Dwayne; Wendel, JoAnna; Agle, DC; Northon, Karen (11 травня 2018). Mars Helicopter to Fly on NASA’s Next Red Planet Rover Mission (англ.). NASA.gov. Архів оригіналу за 11 травня 2018. Процитовано 12 січня 2020.
  10. а б Chang, Kenneth (11 травня 2018). A Helicopter on Mars? NASA Wants to Try (англ.). The New York Times. Архів оригіналу за 17 грудня 2020. Процитовано 12 січня 2020.
  11. а б Gush, Loren (11 травня 2018). NASA is sending a helicopter to Mars to get a bird’s-eye view of the planet - The Mars Helicopter is happening, y’all (англ.). The Verge. Архів оригіналу за 6 грудня 2020. Процитовано 12 січня 2020.
  12. Decision expected soon on adding helicopter to Mars 2020. Jeff Fout. Space News. 4 May 2018
  13. а б в г д е ж и Mars Helicopter Technology Demonstrator [Архівовано 1 квітня 2019 у Wayback Machine.]. (PDF) J. (Bob) Balaram, Timothy Canham, Courtney Duncan, Matt Golombek, Håvard Fjær Grip, Wayne Johnson, Justin Maki, Amelia Quon, Ryan Stern, and David Zhu. American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA), SciTech Forum Conference; 8–12 January 2018, Kissimmee, Florida. DOI:10.2514/6.2018-0023
  14. Crazy Engineering Mars Helicopter Transcript (PDF). JPL – NASA. 22 січня 2015. Архів оригіналу (PDF) за 27 вересня 2015. Процитовано 1 вересня 2015.
  15. MiMi Aung — Autonomous Systems Deputy Division Manager [Архівовано 5 червня 2018 у Wayback Machine.]. NASA/JPL
  16. а б в Generation of Mars Helicopter Rotor Model for Comprehensive Analyses [Архівовано 1 січня 2020 у Wayback Machine.]. (PDF) Witold J. F. Koning, Wayne Johnson, Brian G. Allan. NASA Rotorcraft. 2018
  17. а б Clarke, Stephen (14 травня 2018). Helicopter to accompany NASA’s next Mars rover to Red Planet (англ.). Spaceflight Now. Архів оригіналу за 7 лютого 2021. Процитовано 30 червня 2020.
  18. Mars Helicopter Scout [Архівовано 17 серпня 2019 у Wayback Machine.]. video presentation at Caltech
  19. Helicopter Could be 'Scout' for Mars Rovers[недоступне посилання з 01.01.2020] NASA News January 22, 2015 Ця стаття містить текст з джерела, що зараз в суспільному надбанні.
  20. Review on space robotics: Toward top-level science through space exploration [Архівовано 21 лютого 2021 у Wayback Machine.] (PDF). Y Gao, S Chien — Science Robotics, 2017
  21. Mars Helicopter a new challenge for flight (PDF). NASA JPL: Universe Bulletin. July 2018. Архів оригіналу (PDF) за 1 січня 2020. Процитовано 9 серпня 2018. Ця стаття містить текст з джерела, що зараз в суспільному надбанні.
  22. Mars Helicopter a new challenge for flight (PDF). NASA. July 2018. Архів (PDF) оригіналу за 1 січня 2020. Процитовано 20 липня 2018. Ця стаття містить текст з джерела, що зараз в суспільному надбанні.
  23. . J. Balaram and P. T. Tokumaru, «Rotorcrafts for Mars Exploration», in 11th International Planetary Probe Workshop, 2014
  24. Berger, Eric (24 травня 2016). Four wild technologies lawmakers want NASA to pursue. ARS Technica. Архів оригіналу за 7 лютого 2021. Процитовано 24 травня 2016.
  25. Dubois, Chantelle (29 листопада 2017). Drones on Mars? NASA Projects May Soon Use Drones for Space Exploration. All About Circuits. Архів оригіналу за 7 грудня 2017. Процитовано 30 червня 2020.
  26. NASA Mars exploration efforts turn to operating existing missions and planning sample return. Jeff Foust, Space News. February 23, 2018
  27. NASA to decide soon whether flying drone will launch with Mars 2020 rover [Архівовано 7 лютого 2021 у Wayback Machine.]. Stephen Clarke, Spaceflight Now. March 15, 2018
  28. а б Mars Helicopter to Fly on NASA's Next Red Planet Rover Mission [Архівовано 11 травня 2018 у Wayback Machine.]. Karen Northon, NASA News. May 11, 2018 Ця стаття містить текст з джерела, що зараз в суспільному надбанні.
  29. а б Agle, AG; Johnson, Alana (28 березня 2019). NASA's Mars Helicopter Completes Flight Tests. NASA. Архів оригіналу за 29 березня 2019. Процитовано 28 березня 2019. Ця стаття містить текст з джерела, що зараз в суспільному надбанні.
  30. NASA's Mars Helicopter Attached to Mars 2020 Rover [Архівовано 4 листопада 2019 у Wayback Machine.]. NASA News — JPL. August 28, 2019 Ця стаття містить текст з джерела, що зараз в суспільному надбанні.
  31. Yes, NASA Is Actually Sending a Helicopter to Mars: Here's What It Will Do. [Архівовано 15 травня 2018 у Wayback Machine.] Sarah Lewin, Space. May 12, 2018
  32. Hautaluoma, Grey; Johnson, Alana; Agle, D.C. (29 квітня 2020). Alabama High School Student Names NASA's Mars Helicopter. NASA. Архів оригіналу за 30 квітня 2020. Процитовано 29 квітня 2020. Ця стаття містить текст з джерела, що зараз в суспільному надбанні.
  33. Agle, D.C.; Cook, Jia-Rui; Johnson, Alana (29 квітня 2020). Q&A with the Student Who Named Ingenuity, NASA's Mars Helicopter. NASA. Архів оригіналу за 4 червня 2020. Процитовано 29 квітня 2020. Ця стаття містить текст з джерела, що зараз в суспільному надбанні.
  34. Northon, Karen (19 квітня 2021). NASA’s Ingenuity Mars Helicopter Succeeds in Historic First Flight. NASA. Архів оригіналу за 19 квітня 2021. Процитовано 19 квітня 2021.
  35. Повідомлення NASA JPL від 8.02.2022, 8:30 PM
  36. Розправив плечі. Вертоліт Ingenuity здійснив 19 політ на Марсі після сильної бурі. // Автор: Антон Ходоренко. 09.02.2022, 13:42
  37. а б Гелікоптер Ingenuity оновив рекорд найдовшого польоту на Марсі. 22.12.2023, 11:49
  38. NASA's Ingenuity helicopter captures breathtaking shot of Martian sunset (photo). // By Josh Dinner published March 10, 2023
  39. Гелікоптер NASA Ingenuity зазнав невдачі на Марсі, втративши зв'язок з марсоходом Perseverance. 21.04.2023
  40. Марсіанський гелікоптер Ingenuity замовк на 6 днів у квітні. 01.06.2023
  41. Марсіанський вертоліт Ingenuity NASA виходить на зв’язок. 30.06.2023. Архів оригіналу за 30 червня 2023. Процитовано 30 червня 2023.
  42. Гелікоптер NASA Ingenuity знову злетів після неочікуваної посадки. // Автор: Svitlana Anisimova. 08.08.2023
  43. Марсіанський дрон Ingenuity ледь не розбився під час польоту. 09.08.2023, 14:21
  44. NASA's Ingenuity Mars Helicopter Flies Again After Unscheduled Landing. Aug. 7, 2023
  45. Гелікоптер NASA зробив нові світлини Марса. 08.08.2023, 12:37
  46. Марсіанський гелікоптер від NASA встановив рекордну для себе висоту. 20.09.2023, 23:21
  47. Марсіанський вертоліт Ingenuity встановив ще один рекорд. 30.09.2023, 17:55
  48. Another flight and another record for Ingenuity!
  49. NASA's Ingenuity helicopter aces longest Mars flight in 18 months. // By Mike Wall published October 25, 2023
  50. Гелікоптер Ingenuity здійснив найдовший за півтора року політ на Марсі. 25.10.2023, 19:29
  51. Марсоходи NASA відновили дослідження Марса після перерви у зв'язку. // Автор: Олексій Дьомін. 05.12.2023
  52. Марсіанський вертоліт Ingenuity оновив рекорд дальності польоту. // Автор: Анна Холоднова. 22.12.2023, 12:11
  53. Продовжує вражати. Гелікоптер NASA Ingenuity встановив рекорд на Марсі. 05.01.2024, 18:05
  54. Безпілотний гелікоптер Ingenuity здійснив свій 71 політ на Марсі. // Автор: Микола Шелудько. January 10th, 2024
  55. NASA втратило зв'язок з гелікоптером Ingenuity Mars. // Автор: Анна Неволіна. 20.01.2024
  56. NASA втратило зв'язок з гелікоптером Ingenuity Mars. 21.01.2024, 21:21
  57. Гелікоптер NASA Ingenuity завершив місію на Марсі та назавжди припинив польоти
  58. After Three Years on Mars, NASA's Ingenuity Helicopter Mission Ends. January 25, 2024
  59. Гелікоптер НАСА завершив трирічну місію на Марсі. 25.01.2024
  60. Після трьох років. Марсіанський гелікоптер Ingenuity завершив свою місію. РБК-Украина (укр.). Процитовано 4 лютого 2024.
  61. Останній політ на Марсі. Марсохід NASA знайшов зниклу лопать вертольота Ingenuity (фото). // Автор: Андрій Кадук. 01.03.2024, 14:12