Аннелі Яаттеенмякі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аннелі Яаттеенмякі
фін. Anneli Jäätteenmäki
Ім'я при народженніфін. Anneli Tuulikki Jäätteenmäki
Народилася11 лютого 1955(1955-02-11)[1][2][3] (69 років)
Лапуа, Фінляндія
Країна Фінляндія
Діяльністьполітична діячка, адвокат
Alma materГельсінський університет
Науковий ступіньбакалавр права (1980) і varatuomarid (1980)
Знання мовфінська
ЧленствоПАРЄ
Посадапрем'єр-міністр Фінляндії, Депутат Європейського парламенту[4], депутат Едускунта[d], Leader of the Centre Partyd, Minister of Justice of Finlandd, депутат Едускунта[d], Speaker of the Parliament of Finlandd, Депутат Європейського парламенту, Депутат Європейського парламенту, представник Парламентської Асамблеї Ради Європи[5] і заступник члена у Парламентській асамблеї Ради Європиd[5]
ПартіяФінляндський центр
У шлюбі зJorma Mellerid
Нагороди
Commander of the Order of the Lion of Finland
IMDbID 2505286
Сайтannelijaatteenmaki.net

А́ннелі Ту́уліккі Яа́ттеенмякі (фін. Anneli Tuulikki Jäätteenmäki, нар. 11 лютого 1955, м. Лапуа, Фінляндія) — права фінська політикиня. 60-тий прем'єр-міністр Фінляндії та 1-ша жінка — голова фінського уряду 17 квітня  — 24 червня 2003 року. Депутат Європарламенту2004 року).

Працювала правником (1981—1987), обрана депутатом Парламенту Фінляндії (Eduskunta), а згодом його спікером. Яаттеенмякі була також Міністром юстиції (1994—1995), головою партії Кескуста (Центр, 2000—2003).

Біографія

[ред. | ред. код]

1980 року закінчила правничі студії, працювала за фахом. 1987 року вперше обрана депутатом Парламенту Фінляндії, де працювала загалом 17 років. Заслужила славу досвідченого полеміста та прекрасного оратора.

У березні 2003 року партія «Кескуста» бере на парламентських виборах реванш — виривається із багаторічної опозиції та стає правлячою партією. 17 квітня 2003 її представниця Яаттеенмякі очолила уряд Фінляндії, прийшовши на зміну соціал-демократичному кабінету Пааво Ліппонена. Але подала у відставку всього за кілька місяців — 24 червня того ж року. Причина — кримінальне переслідування у справі оприлюднення секретних документів, які стосувалися позиції Фінляндії щодо війни в Іраку. Фатальну роль в цьому скандалі відіграв помічник Президента Галонен — Марті Маннінен. Він заявив, що Яаттеенмякі особисто зверталася до нього з проханням надати інформацію про секретні документи й навіть повідомила номер свого «секретного факсу».

Проте, уряд Яаттеенмякі став світовою сенсацією: в ньому вперше в історії половину портфелів здобули саме жінки. Вони очолили дев'ять міністерств: освіти, культури, соціальних справ та охорони здоров'я, праці, соціального забезпечення, зовнішньої торгівлі, транспорту та зв'язку. Діяльність кабінету Яаттеенмякі тривала в умовах економічної кризи, коли уряд прагнув за всяку ціну простимулювати середній бізнес.

У зовнішній політиці уряд традиційно робив ставку на співпрацю із сусідами — Естонією, Швецією, РФ. Під час візиту до Таллінна (Естонія) у травні 2002 року, обговорювала питання екології та гуманітарних зв'язків.

Після скандалу

[ред. | ред. код]

На місце Яаттеенмякі обрано представника партії Кескуста, міністра оборони Матті Ванганена.

У 2004 році суд м. Гельсінкі зняв з колишньої прем'єрки всі звинувачення, але кар'єра Яаттеенмякі як винятково фінського політика закінчилася. Цього ж року вона здобула мандат депутатки Європарламенту.

Примітки

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]